Bundestag učinil další krok k ratifikaci Lisabonu

Budova Říšského sněmu je sidlem německého Bundestagu.Německý Spolkový sněm dnes otevřel cestu k dokončení ratifikace lisabonské smlouvy o reformě Evropské unie schválením příslušných průvodních zákonů. Ty mají posílit pravomoci národního parlamentu v evropských záležitostech, což požadoval německý ústavní soud.

Po předpokládaném schválení zákonů druhou parlamentní komorou Spolkovou radou 18. září by měl lisabonskou smlouvu posvětit i německý prezident. Ještě ji neratifikovaly také Irsko, Polsko a Česko.

Dnes schválené zákony mají německým zákonodárcům zajistit podíl na provádění změn unijních politik, popisují budoucí spolupráci mezi Spolkovým sněmem a spolkovou vládou v evropských záležitostech i spolupráci mezi federální úrovní a jednotlivými spolkovými zeměmi v záležitostech EU.

Německý ústavní soud dal Lisabonu zelenou - ale s výhradami.Pro normy dnes hlasovali poslanci vládních křesťanských (CDU/CSU) i sociálních (SPD) demokratů, liberální FDP a zelených. Proti byli politici postkomunistické Levice, která lisabonskou smlouvu odmítá jako takovou.

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) prohlásila, že na nejbližším summitu EU 17. září v Bruselu svým kolegům sdělí, že Německo zůstane "motorem evropské integrace".

Spokojenost se zněním doprovodné legislativy vyslovil i poslanec za bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) Peter Gauweiler, jenž byl jedním z těch, kdo nechali smlouvu přezkoumat ústavním soudem. Podle Gauweilera se dokonce dosáhlo víc než ústavní soudci v Karlsruhe požadovali.

Jednání Spolkového sněmu (ilustrační snímek).onkrétně bude mít německý parlament právo být včas, nepřetržitě a písemně informován vládou o všech záměrech týkajících se EU, zvlášť pak v zahraniční, bezpečnostní a obranné politice. Vláda rovněž musí dát parlamentu prostor k vyjádření svého postoje k vyjednávacím pozicím vlády vůči EU pokud jde o přesouvání kompetencí do Bruselu.

Lisabonskou smlouvu jako takovou už obě komory německého parlamentu schválily a prezident Horst Köhler čekal jen na posudek ústavního soudu a po něm na splnění jeho podmínek pro pokračování ratifikačního procesu. Samotná lisabonská smlouva je přitom podle ústavního soudu v souladu se základním zákonem, tedy ústavou.

Není vyloučeno, že další stížnosti k německému ústavnímu soudu budou následovat, podle expertů by však už neměly žádnou naději na úspěch. Po schválení lisabonské smlouvy v Německu budou 2. října hlasovat už podruhé v referendu irští občané, kteří smlouvu napoprvé odmítli loni 12. června.

Lisabonská smlouva těsně před podpisem státníků.Nejdříve po novém irském referendu by mohli dokument podepsat prezidenti Polska a Česka Lech Kaczyński a Václav Klaus. V EU však zaznívají obavy, že Češi budou ratifikaci zdržovat ještě déle, přestože už smlouva prošla oběma komorami parlamentu a posvětili ji rovněž ústavní soudci.

Senátoři ODS ovšem podali stížnost k ústavním soudcům znovu, tentokrát na takzvaný vázaný mandát, jenž podmiňuje další předávání pravomocí do Bruselu souhlasem parlamentu.

Ve 23 z 27 členských států EU už byla ratifikace dokončena. Do schválení lisabonské smlouvy všemi zeměmi se Evropská unie musí řídit smlouvou z Nice z roku 2001.

Lisabonská smlouva má učinit rozšířenou Evropskou unii efektivnější a akceschopnější. Mimo jiné předpokládá zmenšení Evropské komise, rozšíření principu většinového rozhodování a zřízení funkcí prezidenta EU a unijního "ministra zahraničí". 

 Hlavní body Lisabobské smlouvy

- EU získá právní subjektivitu, neboť dosud je unijní právo legislativou Evropského společenství.

- Podle smlouvy se má snížit počet eurokomisařů na dvě třetiny počtu členských států (po roce 2014). Po protestech zejména Irska, jehož voliči smlouvu odmítli v referendu, se ale EU loni v prosinci dohodla, že vstoupí-li v platnost lisabonská smlouva, zajistí se (například dodatkem k přístupové smlouvě Chorvatska k EU), že si každá země svého komisaře ponechá. Pokud ale lisabonská smlouva v platnost nevstoupí, počet eurokomisařů se bude muset snížit, neboť to stanoví současná základní smlouva unie - smlouva niceská, která ale neříká, o kolik to má být.

- Unie bude mít předsedu Evropské rady voleného na dva a půl roku místo současného půlročního rotujícího předsednictví; zástupci členských států budou dál předsedat radám ministrů, nikoli však summitům.

- EU bude mít jakéhosi ministra zahraničí, ač formálně se tak jmenovat nebude. Nová funkce, spojená s místopředsednictvím Evropské komise (EK), spojí dosavadní úřad vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku (nyní Javier Solana) a komisaře pro zahraniční vztahy (nyní Benita Ferrerová-Waldnerová).

- Počet poslanců Evropského parlamentu (EP) se má snížit na nejvýše 751; z jedné země může být v EP maximálně 96 a minimálně šest poslanců.

- Při hlasování v radě ministrů bude rozhodnutí přijato kvalifikovanou většinou, když s ním bude souhlasit 55 procent členských států, které budou představovat 65 procent obyvatel EU. Tento systém se bude ale uplatňovat až od roku 2014, přičemž do roku 2017 bude moci kterákoli země požádat o hlasování systémem, který stanoví niceská smlouva.

- K efektivnosti rozhodování EU má přispět rozšíření počtu oblastí, v nichž ke schválení stačí kvalifikovaná většina; jednomyslnost zůstane v zahraniční politice, daních, sociální politice a u změn smluv EU.

- Smlouva zakotvuje princip oboustranné flexibility - možnost přenášení pravomocí do Bruselu i zpět na členské země.

- Ve smlouvě je zmíněna i možnost vystoupit z EU.

- Rozšíří se pravomoci Evropského soudního dvora a EP v rámci spolurozhodování o přijímání nové unijní legislativy.

- Zvýší se práva národních parlamentů, které se budou moci dožadovat u Evropské komise, aby přehodnotila své návrhy, pokud bude pochybnost, že překračuje své kompetence.

- V protokolu smlouvy bude odkaz na "ioanninský mechanismus", který bude popsán v právně nezávazné deklaraci. Jde o podmínky, za jakých je možno dočasně zablokovat rozhodnutí rady ministrů.

- Smlouva nemá "ústavní" charakter, nejsou v ní pasáže o společných symbolech EU (mimo jiné o vlajce či hymně).

- Jako dodatek a v menším rozsahu zahrnuje Chartu základních práv, přijatou v prosinci 2000 v Nice. Nicméně hlavní text lisabonské smlouvy se zmiňuje o vyhlášení charty, což jí dává právní závaznost. Británie a Polsko mají stran charty výjimku. 

 

Foto: Bundestag/Saskia Schmidt, archív EK a ČTK/AP

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany. Masivní únik dat byl zaměřen na...

Jednu z Pulitzerových cen získal i uvězněný ruský opoziční politik

Jednu z Pulitzerových cen získal i uvězněný ruský opoziční politik

Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává...

Pulitzerovu cenu za novinářskou práci získali reportéři z investigativního webu ProPublica za odhalení aféry na nejvyšším soudu USA

Pulitzerovu cenu za novinářskou práci získali reportéři z investigativního webu ProPublica za odhalení aféry na nejvyšším soudu USA

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci - zlatou medaili za veřejnou službu - letos získal investigativní web ProPublica za...

V Malmö se uskuteční první semifinále Eurovize, panují přísná opatření

V Malmö se uskuteční první semifinále Eurovize, panují přísná opatření

Ve švédském Malmö se dnes uskuteční první semifinále hudební soutěže Eurovize, které kvůli obavám z násilností doprovodí přísná...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi