Británie zná složení vlády, politici našli společnou řeč

Vicepremiérem nové britské vlády bude šéf liberálních demokratů Nick Clegg. Potvrdil to úřad nového ministerského předsedy, konzervativce Davida Camerona, který byl tento týden jmenován po rezignaci Gordona Browna. Od té doby jsou postupně zveřejňovány podrobnosti o složení nové vlády a o koaliční dohodě mezi konzervativci a liberálními demokraty.

Toryové jsou po volbách nejsilnější stranou v Dolní sněmovně, ale nemají většinu, aby vládu vytvořili sami.

Liberálnědemokratičtí poslanci tak nakonec schválili dohodu s konzervativci. Vznikne tak koaliční vláda, na níž se domluvili vyjednavači obou stran. "Vytvoříme novou vládu, a co je důležitější, vytvoříme nový druh vlády," řekl Clegg.

PSALI JSME: V Británii začaly povolební námluvy Clegga a Camerona
                      David Cameron jmenován novým britským premiérem

Ministrem financí v novém kabinetu bude podle všeho konzervativec George Osborne, ministrem zahraničí další konzervativec William Hague. Toryové budou mít i ministry obrany a zdravotnictví - Liama Foxe a Andrewa Lansleyho. Liberální demokraté budou mít ve vládě čtyři ministry a zřejmě 15 náměstků.

Nový ministerský předseda David Cameron.Podle britských médií se obě strany dohodly na tom, že koalice potrvá celých pět let, tedy do konce funkčního období nynějšího parlamentu. Obě strany při jednání přistoupily na řadu kompromisů. Cameron slíbil Cleggovi referendum o jeho klíčové otázce: reformě volebního systému.

"Máme některé hluboké a naléhavé problémy, velký deficit, hluboké sociální problémy, politický systém potřebuje reformu," řekl Cameron a dodal, že kvůli tomu chce vytvořit skutečnou a plnou koalici mezi konzervativci a liberálními demokraty. "Nick Clegg a já jsme političtí předáci, kteří chtějí dát stranou rozpory mezi stranami a pracovat tvrdě pro společné blaho a pro národní zájmy," řekl Cameron.

PSALI JSME: Konzervativci a liberálové se předběžně dohodli o vládě

Jednou z priorit má být během té doby snížení strukturálního rozpočtového deficitu. Liberální demokraté přistoupili na záměr konzervativců již letos snížit deficit, který dosahuje 11 procent HDP, o šest miliard liber. Toryové naopak údajně souhlasili s návrhem liberálů na postupné zvýšení stropu nezdanitelného příjmu na 10 tisíc liber ročně (asi 300 tisíc korun).

Královna jmenovala nového ministerského předsedu tento týden.Euroskeptičtí konzervativci a proevropští liberálové se také shodli, že nepřijmou euro a o každém případném předání pravomocí do Bruselu se uspořádá referendum. Liberální demokraté údajně také přistoupili na to, že bude zaveden roční limit na počet přistěhovalců ze zemí mimo Evropskou unii.

Labouristé, kteří byli u vlády minulých 13 let, vyslovili pochyby o tom, zda taková koalice, kterou mnozí z nich označují jako "koalici poražených", bude legitimní. Podle nich rozhněvá veřejnost, která to dá v příštích volbách patřičně najevo.

 Klíčoví ministři nové britské vlády

 

David CAMERON (43) - Premiér a předseda Konzervativní strany. Zvolen v prosinci 2005, ve funkci vystřídal Michaela Howarda. Od roku 2001 zasedá v parlamentu za obvod Witney (Oxforshire). Od května do prosince 2005 stínovým ministrem školství. Za předchozích vlád konzervativců byl od roku 1992 poradcem ministra financí Normana Lamonta a od roku 1993 poradcem ministra vnitra Michaela Howarda, později pracoval sedm let pro televizní společnost Carlton Communications.

Cameron se narodil 9. října 1966 v Londýně. Po studiích na prestižním Etonu v roce 1988 vystudoval politické vědy, filozofii a ekonomii na Oxfordské univerzitě, potom do roku 1992 pracoval pro Konzervativní stranu. V roce 1997 poprvé neúspěšně kandidoval do parlamentu. V červnu 1996 se oženil se Samathou Sheffieldovou, narodily se jim tři děti, Ivan, Nancy a Elwen. Ivan zemřel v únoru 2009. V březnu 2010 oznámeno, že čekají dalšího potomka, má se narodit v září.

 

Nick CLEGG (43) - Vicepremiér a šéf Liberálních demokratů. Do čela strany byl zvolen v prosinci 2007 a ve svých čtyřiceti se tak stal nejmladším šéfem politické strany v Británii. Deset let strávil v Bruselu, kde pracoval nejdříve v týmu britského eurokomisaře a pak byl v letech 1999 až 2004 europoslancem. Nick Clegg oslnil v předvolební debatě, jeho strana však neposílila.Do britského parlamentu zvolen v roce 2005. Mluví pěti jazyky.

Narodil se 7. ledna 1967. Otec má ruské kořeny, matka byla Nizozemka narozená v Indonésii. Nick byl vychováván dvojjazyčně, v nizozemštině a angličtině. Později vystudoval antropologii na Cambridgi. Po studiích byl nějaký čas novinářem. Též pracoval v Londýně pro lobbistické firmy. V roce 2000 se oženil, jeho žena Miriam Gonzalezová Durantezová je dcerou konzervativního senátora ve španělském parlamentu. Mají tři syny.

 

George OSBORNE (38) - Ministr financí. Celým jménem George Gideon Oliver Osborne je synem baroneta Petera Osbornea ze staré anglo-irské aristokracie. Poslanec britského parlamentu od června 2001. Po volbách v roce 2005 se stal stínovým ministrem financí ve věku třiatřiceti let, což překvapilo mnohé konzervativní poslance.

Narodil se 23. května 1971. Původní jméno Gideon si ve třinácti letech změnil na George. Studoval moderní historii na Oxfordu. Po studiích se neúspěšně pokusil o kariéru novináře a potom začal v roce 1994 pracovat pro Konzervativní stranu. V letech 1995-1997 na ministerstvu zemědělství a rybolovu zvláštním poradcem ministra Douglase Hogga. V letech 1997-2001 byl mediálním poradcem tehdejšího vůdce konzervativců William Haguea.

V dubnu 1998 se oženil s Frances Howellovou, spisovatelkou a dcerou bývalého konzervativního ministra Davida Howella. Mají dvě děti. Jmění Osborna se odhaduje na 4,3 milionu liber (asi 129 milionů korun). Má údajně rovněž zdědit část firmy svého otce na výrobu luxusních tapet Osborne&Little, jejíž hodnota se dohaduje na víc jak miliardu liber (asi 30 miliard korun).

 

William HAGUE (49) - Ministr zahraničí. Od června 1997 vůdcem Konzervativní strany, rezignoval 8. června 2001 po drtivé volební porážce konzervativců. Od prosince 2005 stínovým ministrem zahraničí. Poslancem parlamentu od roku 1989. V roce 1992 se stal státním ministrem sociálního zabezpečení a od roku 1995 pracoval dva roky ve vládě jako ministr pro záležitosti Walesu.

Osborn (uprostřed) a Hague(vlevo) po jednání.Narozen 26. března 1961. Od patnácti let členem Mladých konzervativců, o rok později na sebe upozornil vášnivým příspěvkem na výroční konferenci Konzervativní strany. Velký obdivovatel bývalé konzervativní premiérky Margaret Thatcherové. Studoval v Oxfordu filozofii, politická studia a ekonomiku. Po dokončení studia na obchodní škole ve Francii pracoval nejprve jako referent tiskového oddělení společnosti Shell. Poté zastával funkci konzultanta firmy McKinsey Co. V prosinci 1997 se oženil s Ffionou Jenkinsovou.

 

Liam FOX (48) - Ministr obrany. Vůdcem Konzervativní strany od listopadu 2003 do května 2005. Ve stínovém kabinetu ministrem zdravotnictví (1999-2003), ministrem zahraničí (květen 2005 - prosinec 2005) a od prosince 2005 stínovým ministrem obrany. Hlasoval pro účast Británie ve válce s Irákem a též podporoval misi Británie v Afghánistánu. Všechny tyto země několikrát navštívil.

Poslancem parlamentu je Fox od roku 1992. Během předchozí vlády konzervativců byl v roce 1993 jmenován tajemníkem tehdejšího ministra vnitra Michaela Howarda, od července 1994 pracoval pro vůdce konzervativních poslanců v Dolní sněmovně a v letech 1996-1997 ve vládním úřadu pro zahraniční politiku a Commonwealth. V roce 1996 se mu podařilo zprostředkovat sjednání mírové dohody na Srí Lance.

Narozen 22. září 1961. V roce 1983 vystudoval lékařskou fakultu v Glasgowě. Po studiích nějaký čas provozoval praxi všeobecného lékaře. V roce 2005 se oženil s lékařkou Jesme Bairdovou.

 

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi