Belgický král končí. Jako první v historii země dobrovolně

Albert II. se loučí.

Belgický panovník dnes odstupuje a předává trůn svému nejstaršímu synovi Philippovi. Jen krátce po tom, co se v Nizozemsku stal králem Willem Alexander, dochází také v sousední Belgii ke generační výměně na trůně. Albert II. je prvním belgickým panovníkem, jenž se svého úřadu vzdal jen na základě vlastního rozhodnutí.

Jeho předkové většinou kralovali až do své smrti.  

Současný belgický král Albert II. (79) usedl na trůn v srpnu 1993 po náhlé smrti svého staršího bezdětného bratra, který jako král Baudouin I. vládl zemi 42 let. To, že se stal králem, Belgičany tehdy dost překvapilo.

Dosluhující král Albert II. s chotí na návštěvě Eupenu (16. července 2013).Léta byli totiž neoficiálně připravováni na to, že korunu zdědí Baudouinův synovec a Albertův nejstarší syn, princ Philippe.

Nedávno Albert II. sdělil v televizi svým poddaným, že mu jeho zdravotní stav již nedovoluje plnit královské povinnosti a že odstoupí jakožto šestý král Belgie po bezmála 20 letech na trůnu.

Narodil se 6. června 1934. Jako druhému synovi Leopolda III. a švédské princezny Astrid se mu dostalo vynikajícího vzdělání, studoval filozofii, geografii a botaniku, podle královské tradice také vojenskou akademii.

Jeho matka, královna Astrid, zahynula při automobilové nehodě ve Švýcarsku, když mu bylo 15 měsíců. Za druhé světové války přesídlila celá královská rodina do saského Hirchsteinu u Cvikova, po skončení války pak do Švýcarska. Domů se belgický král s rodinou vrátil až v roce 1950.

Ze dvou královských sourozenců byl starší Badouin vždy důstojný a rozvážný, zatímco Albert si získal pověst smělého odvážlivce a později byl pokládán za klasický příklad moderního monarchy: zajímá se spíše o ekologii a ekonomiku než o dvorní etiketu, hovoří plynně šesti jazyky, má velký smysl pro humor a býval vášnivým motocyklistou.

Král Albert II. se svou novou sochou v belgickém Senátu.Jeho vášeň pro motorky pokládali mnozí za nepatřičnou. Při jednom karambolu v roce 1984 si zlomil několik žeber a rameno.

V pětadvaceti letech se oženil s půvabnou italskou šlechtičnou Paolou, "nejkrásnější princeznou Evropy", do které se zamiloval na první pohled.

Mají spolu tři děti - syny Philippa a Laurenta a dceru Astrid. Podle některých zpráv má rovněž nevlastní dítě, belgickou sochařku Delphine Boëlovou.

Král byl i slušným diplomatem. Mnohokrát úspěšně tišil narůstající frustrace ve společnosti, ať šlo o pravicový extremismus, hrozbu rozpadu státu či úplatkářství v politice. Je považován za nejdůležitější tmel, který drží už tradičně rozhádané Vlámy a Valony pohromadě.

Korunní princ a nový belgický král Philippe s manželkou Mathildou. Četné obchodní mise, jimiž dříve v pozici "supervelvyslance" přispíval ekonomice své země, jej v roce 1990 přivedly i do Prahy. Do Čech se znovu vrátil již jako král v roce 2000, kdy Pražany, Opavany a Ostravany nadchl svým neformálním chováním.

Jak udrží nový král Belgii pohromadě?

Nového belgického panovníka, který zatím při veřejném vystupování působil spíš nevýrazným dojmem, čeká nelehký úkol udržet pohromadě svou stále rozdělenější zemi.

Nástup nového krále nevyvolává ale větší vzrušení za hranicemi Belgie i proto, že jej neprovázejí velké oslavy, které by se rovnaly aspoň nedávné korunovaci nizozemského krále Willema-Alexandera.

Do Bruselu nebyli ani pozváni hosté z ostatních královských rodin v Evropě. "Je to podle belgické tradice, protože král zde skládá přísahu národu reprezentovanému parlamentem," řekl premiérův mluvčí Elia Di Rupa.

Část obyvatel Flander by se chtěla odtrhnout od zbytku Belgie.Přesto má osoba krále pro Belgii klíčový význam, protože byl vždy jedním z mála faktorů, které bránily rozpadu země. Belgie je rozdělena mezi holandsky mluvící Vlámy na severu a frankofonní Valony na jihu.

I když země nebyla nikdy příliš soudržná, vlámský separatismus se v posledních letech stupňuje a po volbách je stále těžší sestavit vládu.

Po minulých volbách v roce 2010 to trvalo dokonce 16 měsíců. K sestavení kabinetu nemálo přispěl nakonec i odstupující král Albert II. Panovník má totiž v Belgii nejen povinnost podepisovat zákony, ale také pravomoc jmenovat vyjednávače, který napomáhá sestavení vlády.

Tento úkol nyní čeká i nového krále. Volby budou příští rok v květnu a lze předpokládat, že situace bude stejně zablokovaná jako před čtyřmi lety. Průzkumy totiž ukazují, že favoritem je separatistická strana Nová vlámská aliance (N-VA).

Belgická média spekulují o tom, zda dosud spíš nevýrazný princ Philippe, který se na veřejnosti vždy cítil nesvůj, tuto roli zvládne.

Korunní princ Philippe a jeho choť Mathilde po civilním sňatku roku 1999.Stejně tak si část Vlámů proti sobě popudil v roce 2004 rozhovorem, ve kterém řekl, že nepřipustí, aby krajně pravicová strana Vlámský zájem rozbíjela Belgii. Na rozdíl od otce je ve Flandrech vnímán spíše jako frankofonní cizinec, protože francouzsky se vyjadřuje mnohem lépe.

V nedávném průzkumu také jen necelá polovina Vlámů uvedla, že třiapadesátiletý Philippe bude podle nich dobrý král. Mezi Valony převažovalo pozitivní hodnocení u dvou třetin dotázaných.

Belgická monarchie je sice skromnější než její protějšky v dalších zemích, ale ani ona se nevyhnula svým skandálům. Nedávno například vyšlo najevo, že odcházející král má zřejmě nemanželskou dceru. Philippova mladšího bratra, prince Laurenta, se zase dotklo podezření ze zpronevěry majetku královského námořnictva. A vdova po předposledním králi Baudouinovi, královna Fabiola, se musela bránit obvinění, že uklízela peníze do daňových rájů, aby ušetřila na daních.

Belgická královská rodina.Přesto je ale v Belgii nástup nového krále v posledních dnech událostí číslo jedna. Před královským palácem v centru Bruselu se již vše připravuje na vojenskou přehlídku.

I když se nasazení médií nedá srovnat s šílenstvím kolem britské královské svatby před dvěma lety, čtenář, divák i posluchač se korunovaci jen těžko vyhýbá.

Zástupy belgických novinářů sledují poslední turné po Belgii odcházejícího královského páru, Alberta II. a jeho ženy Paoly. Televize nabízí nekonečné diskuse o osobě nového krále a o tom, zda mu v očích veřejnosti pomůže jeho atraktivní a k médiím vstřícná manželka Mathilde.

Výměna na trůnu se koná v den belgického státního svátku, který připomíná vznik země v roce 1830. Philippe se stane od té doby sedmým belgickým králem.

Oslavy začaly už v sobotu večer slavnostním koncertem a poté lidovou veselicí na náměstí, kde bývají jinak o víkendu bleší trhy. Na obou událostech se očekávala královská rodina.

Nacionalisté z Vlámského zájmu chtějí samostatné Flandry.Dnes vše začíná ráno mší Te Deum v katedrále svatého Michala a svaté Guduly. Poté v královském paláci Albert II. abdikuje a v poledne Philippe složí královskou přísahu v budově parlamentu.

Pak pozdraví veřejnost z balkonu královského paláce. Následovat bude vojenská přehlídka a večer ohňostroj.


Foto: ČTK , Profimedia

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Před 30 lety byl odsouzen na doživotí špion Aldrich Ames

Před 30 lety byl odsouzen na doživotí špion Aldrich Ames

Aktérem jedné z největších špionážních afér v USA byl vysoký činitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) Aldrich Ames, který byl...

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

V nejlidnatějším městě amerického státu Texas dnes začíná severoamerické turné legendární rockové kapely Rolling Stones, která...

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům osob stejného pohlaví, který počítá s trestem až 15 let...

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi