Antickou Olympii se před požáry podařilo uchránit

Dobrá zpráva pro řecké hasiče, v noci ustal vítr.Na 61 se zvýšil počet obětí rozsáhlých požárů, které od pátku sužují jižní a střední Řecko. Oheň se v neděli rozšířil i do dalších míst a dosáhl až k archeologickému areálu starověké Olympie na poloostrově Peloponésu.

Památku se ale hasičům podařilo s vypětím sil uchránit. Požáry zuří také na ostrově Evia a přerušily hlavní železniční tah mezi Athénami a Soluní na severovýchodě země.

ČTĚTE TAKÉ: Hořící Řecko: jedna z nejhorších národních tragédií

Plameny se odpoledne přiblížily k prvním domům ve starověkém městě Olympie. "Olympie hoří! Pomozte nám! Fronta (plamenů) dorazila k antickému městu. Musíme odejít," křičel prý rozčileně při telefonickém rozhovoru s agenturou DPA ředitel místního muzea Christos Jannaras. 

Plameny zdevastovaly okolí starověké Olympie. Vlastní muzeum a starověký stadion s několika antickými sloupy ale zůstal ušetřen, i když plameny spálily na uhel okolní stromy.

"Hořelo na kopci nad antickou Olympií, ale zabránili jsme plamenům dostat se do archeologického naleziště," sdělil nejmenovaný představitel hasičů. Dodal, že na záchraně Olympie se podílelo šest cisternových letadel, dva vrtulníky, patnáct  požárních vozidel a 45 hasičů.

Dým z požárů v Řecku je dobře rozpoznatelný i na satelitních snímcíchZničeno bylo několik vesnic v okolních kopcích, dále hoří lesy. Oheň zničil několik opevnění z období raného starověku. Ohrožen požárem je podle agentur přibližně 2500 let starý chrám Apollóna Epikúria v arkadských Bassách, v centrální části Peloponésu. Na poloostrově zasáhly plameny též přístav Kalamatu.

Další řádění živlu hlásí také Evia (Euboia), ostrov severně od Athén. Dosavadní bilanci 51 mrtvých zvýšil dnešní nález pěti ohořelých těl na ostrově, a to v místě, kde vypukl nový požár. Další mrtvý je z jižního Řecka.

K TÉMATU:
V Řecku panuje výjimečný stav, oheň zabil desítky lidí

Lesní požáry v Řecku nejhorší v Evropě za posledních 10 let

Biblická tragédie a nám nikdo nepomohl, říkají lidé z Peloponésu

FOTOGALERIE: Řecká tragédie: Oheň už zabil desítky lidí

S plameny bojuje na devět tisíc hasičů a pět set vojáků za pomoci 1800 protipožárních vozidel, cisternových letadel a vrtulníků. Přesto je však možné, že počet uhořelých lidí v autech, domech či na polích poroste. Chaos vyvolaný živelnou katastrofou je podle soudních expertů umocňován faktem, že ani příbuzní a přátelé požárem značně zdeformovaných či úplně zuhelnatělých obětí často nejsou schopni mrtvé identifikovat. Mnoho mrtvých těl tak musí být podrobeno analýze za pomocí testů DNA.

Řecká vláda dnes rozšířila rozsah pomoci pro lidi postižené požáry. Stát se bude podílet na hrazení škod způsobených plameny. Navíc každý, kdo kvůli ohni přišel o střechu nad hlavou, dostane tři tisíce eur (asi 83 tisíc Kč). Rodina v tomto případě obdrží deset tisíc eur (278 tisíc Kč). Podle předběžných odhadů je lidí bez přístřeší kolem tří tisíc. Sirotci a ovdovělí partneři prý získají status příbuzného válečné oběti a obdrží plnou rentu.

Pro podezření vlády, že za alespoň částí požárů stojí žháři, vyhlásily úřady odměnu ve výši sto tisíc až milion eur za poskytnutí informací vedoucích k dopadení jakýchkoli původců požárů.Místní z obce Leprio na jihu ostrova Peloponés bojují s plameny pomocí zahradní hadice.

Řecko, kde od soboty platí výjimečný stav, v pondělí očekává další pomoc v podobě protipožárního vybavení od dalších osmi zemí včetně Španělska, Norska a Izraele.

Čeští turisté nejsou ohroženi

České ministerstvo zahraničí podle mluvčí Zuzany Opletalové v současnosti s ministerstvem vnitra a hasiči vyjednává o tom, jakou formu pomoci může Česká republika Řecku poskytnout. "Nejdříve musíme zjistit, co (Řekové) potřebují," řekla dnes ČTK Opletalová.

Zopakovala, že ministerstvo zatím nemá zprávy o tom, že by v ohrožení byli také čeští občané. Ministerstvo však doporučuje, aby se turisté před cestou do Řecka informovali o aktuální situaci například u cestovních kanceláří, které jim pobyt zařizují.

Podle mluvčího české Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže se lidé doporučením ministerstva zahraničí řídí a na situaci v Řecku se touroperátorů dotazují ve zvýšené míře. Zatím nikdo zájezd kvůli pohromě nezrušil. "Ty požáry jsou naštěstí dál od těch lokalit, kam tradičně jezdí čeští turisté," řekl Papež.

Voják si chrání obličej před kouřem při pokusech uhasit požár v obci Kapsala na řeckém ostrově EviaJeho slova potvrzují i představitelé největších cestovních kanceláří. Mluvčí Fischera Dan Plovajko dokonce tvrdí, že jejich cestovní kancelář zaznamenala vyšší zájem o doprodeje na konec sezony v Řecku.

Ohroženi nejsou podle marketingového ředitele Stanislava Zímy ani klienti Exim Tours. Jak ale upozornil Papež, je možné, že v postižených místech mohou být individuální turisté nebo ti, kteří si zde pronajímají domy od realitních kanceláří.

Čeští turisté nejraději jezdí v Řecku na ostrovy Korfu, Rhodos, Krétu a Kos, na pevnině je nejoblíbenější právě postižený poloostrov Peloponés. 

V noci požáry polevily

V jižním a středním Řecku přes noc desítky požárů poněkud polevily. Tisíce lidí musely opustit své domovy. Podle řecké televize Skai ale před půlnocí přestal prakticky vát vítr, což je považováno za první dobrou zprávu, protože nepřiživuje plameny. S východem slunce opět vzlétla cisternová letadla a vrtulníky, které aktivně pomáhají v hašení ohnisek.

Škody se zatím stále sčítají. Tisíce lidí byly nuceny opustit své domovy; desítky dalších uvízly ve vesnicích odříznutých ohněm od světa. Nejhůře je postižen poloostrov Peloponés. Na čtyřicet obětí si tam vyžádal požár ve vesničkách kolem pobřežního města Zacharo, kde lidé nestačili včas uprchnout před rychle se šířícími plameny.

Dalších deset mrtvol bylo v sobotu objeveno ve vesnici Makistos. Očekává se, že počet uhořelých lidí v autech, domech či na polích patrně ještě poroste.

Hasiči se potýkali s plameny uvnitř OlympieStovky domů již padly za oběť plamenům stejně jako desítky tisíc hektarů lesních porostů, ovocných sadů a olivových hájů. Ohnivé plameny sužují také okolí metropole Athén včetně několika jejich předměstí a devastují ostrov Evia severovýchodně od hlavního města. 

Západ Peloponésu, doposud obklopený borovicovými lesy, patří k jedněm z vůbec nejvíce postižených oblastí v Řecku. Tisíce obyvatel 26 ohrožených vesnic a měst na Peloponésu, které obklopují hořící lesy, jsou postupně evakuovány ze svých domovů a umísťovány do oblastí, které jsou před plameny v bezpečí. 

Šest set osob, z toho polovinu turistů zejména z Francie, musely odvézt z ohrožené Evie řecké pobřežní hlídky. Několik obcí je odříznuto od zbytku světa.

Uhašení požárů je pro požárníky a dobrovolné čety stále nad jejich síly a podle záběrů se zdá, že na boj proti plamenům v lesích rezignovali a soustřeďují pozornost na obytné zóny. Po západu slunce přestaly navíc pomáhat při hašení ohně vzdušné síly.

Uhašení požárů bylo pro požárníky a dobrovolné čety v průběhu noci stále nad jejich síly a podle záběrů se zdá, že na boj proti plamenům v lesích rezignovali a soustřeďovali pozornost na obytné zóny. Po západu slunce museli navíc přestat počítat se vzdušnou pomocí, která je při nezbytné vizuální orientaci možná jen za denního světla.

"Oheň se žene na město," řekl obyvatel obce Aliveri na jihu Evii. "Odcházíme, jinak uhoříme. Není nikoho, kdo by nám pomohl," dodal.

Athény halí popel a smog

Mnoho lidí bylo evakuováno z ostrova do blízké Attiky, kde leží Athény. Na metropoli dopadal popel z hořících svahů a některých předměstí jako Keratea a Kalyvia. Požáry vyvolaly ve městě stejně jako v jiných částech země hustý smog, který již v dost únavném parnu způsobil dýchací obtíže zejména starším lidem.

"To je totální peklo. Ohnivá fronta je dlouhá třicet kilometrů a už dospěla k prvním domům," sdělil kalyvijský starosta Petros Filippu.

Řecká policie v pátek vyslechla desítku lidí podezřelých ze žhářství a tři z nich zadržela. Mezi zatčenými je pětašedesátiletý muž z jihopeloponéského městečka Areopolis, který je obviněn ze založení požáru, při němž zahynulo asi deset lidí. Zatčeny byly také na severu země dvě nezletilé děti.

V případě prokázání jejich viny budou postiženi i jejich rodiče.
Řecko požádalo o pomoc Evropskou unii. Na výzvu již reagovalo 12 zemí; mimo jiné Francie, která do této jihoevropské země posílá hasicí přístroje i jednotku požárníků.

FOTO: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi