Amnesty po roce opět kárá Česko. Kvůli Romům

Romčata v Moravském Berouně.Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International ve své výroční zprávě zdůraznila, že Romové v České republice jsou nadále diskriminováni, především ve školství, bydlení a zdravotnictví. Nová zpráva AI také kritizuje Prahu za to, že se nepodařilo prosadit dostatečný zákon proti diskriminaci.

Nebyl přijat komplexní antidiskriminační zákon zajišťující právní pomoc obětem a účinné monitorovací mechanismy, píše zpráva. Zdůrazňuje, že zákon v květnu vetoval prezident Václav Klaus s tím, že je "zbytečný, kontraproduktivní a nekvalitní a jeho dopady velmi problematické".

A to i přesto, že vláda přislíbila v souladu s direktivami Evropské unie připravit zákon zajišťující právo na rovné zacházení a ochranu proti diskriminaci, konstatuje AI.

Irene Khanová představuje výroční zprávu Amnesty International.Nejdelší část pasáže věnované České republice se zaměřuje na diskriminaci Romů. "Romové jsou diskriminováni ze strany státních úředníků i soukromých osob ve školství, bydlení, zdravotnictví a při zaměstnávání," uvádí zpráva. Romské komunity se staly cíli krajně pravicových skupin a oficiální představitelé nadále používají vůči Romům rasistický jazyk, dodala zpráva.

Zmiňuje například shromáždění Dělnické strany v listopadu v Litvínově a jejich útok na sídliště Janov. Připomíná i to, že státní zástupce v Ostravě obžaloval bývalého zástupce starosty Jiřího Jizerského a senátorku Lianu Janáčkovou kvůli rasistickým výrokům o Romech.

Ale vzhledem k tomu, že Senát nezbavil Janáčkovou imunity, byla žaloba zmařena, uvedla AI.

Jedna z řetězových demonstrací proti extremismu. 3. května 09 Praha.Tvrdí, že pokračuje umísťování romských dětí do škol pro žáky s mentálními problémy. Nic na tom nezměnilo ani přejmenování těchto škol ze "zvláštních" na "praktické". Tyto školy poskytují žákům stejně omezený rozvrh a tedy i menší příležitost pro další vzdělání a omezují výběr zaměstnání, uvádí Amnesty s odvoláním na studie nevládních organizací Evropské centrum pro práva Romů a Romský vzdělávací fond.

Tyto studie také ukazují, že romské děti jsou v nich nadměrně zastoupené. AI připouští, že ministerstvo školství během roku uznalo problémy systému a podniklo předběžné kroky k nápravě.

Proti náslilí vůči Romům se nedělá dost v řadě zemí

Problémy s diskriminací Romů jsou v také v Maďarsku, na Slovensku, Srbsku ale i v západní Evropě - například v Itálii nebo Španělsku, řekl ČTK John Dalhuisen z AI. Je to dlouhodobý problém, který zhoršuje nynější ekonomická krize. Ta podle něj přispívá k růstu násilí proti Romům a k růstu sociálního napětí.

Dělnická strana 1. května v Brně.Amnesty podle něj uznává, že vlády se snaží situaci řešit různými programy, ale obává se, aby krize nevedla k odsunutí boje s diskriminací na vedlejší kolej.

Podle Dalhuisena vlády jednotlivých zemí nedělají dost proti růstu násilí vůči Romům - v rétorice, prevenci násilí i při stíhání pachatelů.

AI také znepokojuje vzestup xenofobie a krajní pravice. Obává se, aby velké politické strany postupně nepřejímaly v mírnější podobě rétoriku a argumenty krajní pravice, řekl Dalhuisen.

Zpráva rovněž s odvoláním na studie nevládních organizací vypracované pro UNHCR (Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky) uvádí, že v některých českých městech jsou Romové v bydlení rasově diskriminováni a záměrně segregováni.

Zbraně zabavené v Krupce 25. dubna 09. Romům i DS.Připomíná i problém nucené sterilizace romských žen. I když oficiální zpráva loni v březnu uvedla, že sterilizace neprobíhaly striktně podle předpisů ministerstva zdravotnictví, tak zdůraznila, že nebyly "motivovány rasovými nebo národnostními předsudky", uvedla AI.

Všímá si také toho, že český parlament schválil až po deseti letech Mezinárodní trestní soud (ICC). A proces ratifikace ještě musí uzavřít podpis prezidenta, zdůrazňuje AI s tím, že Česko je jedinou zemí EU, která ustavení ICC neratifikovala.

Časovaná bomba v podobě ekonomická krize

Hospodářská krize prohloubila porušování lidských práv ve světě, odvedla pozornost od tohoto problému a vytvořila nové. Uvádí se rovněž ve výroční zprávě AI. Podle ní pod povrchem "ekonomické krize tiká časovaná bomba krize lidských práv".

Podle generální tajemnice AI Irene Khanové nynější krize také vede k "diskriminaci, rostoucí nerovnosti, xenofobii a rasismu, násilí a represím v celém světě". "Sedíme na sudu s prachem, který tvoří nerovnost, nespravedlnost a nejistota, který hrozí každou chvíli výbuchem," řekla na tiskové konferenci v Londýně Khanová.

Pohřeb zavražděného Roma, pachatel neznámý. Maďarsko duben 09.Zdůraznila, že zvláštní odpovědnost nesou vlády skupiny největších světových ekonomik G20, která se stala během krize dominantní silou světové politiky.

Podle Khanové nesmějí vlády při plánech na ekonomické oživení opomíjet dodržování lidských práv, bez nichž žádné ekonomické oživení nebude trvalé a udržitelné. Podle ní ale vlády skupiny G20 musejí především samy lidská práva dodržovat.

Gaza, černí běženci do Evropy, piráti

Příklad Číny a Ruska ukázal, že otevřený trh nevede k otevřené společnosti, řekla Khanová. Kritizovala také porušování práv žen v Saúdské Arábii, stejně jako politiku Evropské unie vůči přistěhovalcům z Afriky. Zpráva zdůrazňuje, že loni se pokusilo do Evropy přes moře z Afriky dostat na 67 tisíc lidí a stovky jich při tom zahynuly.

Symbol Amnesty International.Dokument také kritizuje porušování lidských práv v palestinském pásmu Gazy během izraelského útoku na přelomu roku. Toto poslední kolo krveprolití zdůrazňuje selhání obou stran - i mezinárodního společenství - vyřešit tento konflikt, uvádí zpráva.

Dokument mapuje situaci v oblasti lidských práv ve 157 zemích světa. Zdůrazňuje však především dopady hospodářské krize, která vede k tomu, že světoví politici se víc soustřeďují na oživení ekonomiky a pomíjejí konflikty ohrožující lidská práva nejen v Gaze, ale i v súdánském Dárfúru, Kongu, Afghánistánu nebo v Somálsku.

Západní země investují ohromné částky do boje s piráty u somálských břehů, ale pomíjejí prodej zbraní do Somálska a katastrofální situaci v zemi, řekla Khanová.

AI oceňuje první kroky nového amerického prezidenta Baracka Obamy, především rozhodnutí uzavřít věznici na základně Guantánamo a odmítnout mučení v jakékoli podobě. Vyzývá současně americkou vládu, aby viníky, kteří se dopustili mučení, postavila před soud.

"Miliardy lidí čelí nejistotě, nerovnosti a bezpráví," řekla Khanová. "Krize lidských práv znamená i to, že se denně potýkají s nedostatkem potravin nebo pitné vody, diskriminací, xenofobií nebo rasismem."

Mezinárodní romský festival Khamoro v Praze.

Foto: ČTK/AP, TÝDEN, AI a Reuters

Autor: ČTK





Čtěte dále

Kamala Harrisová přepisuje dějiny USA, má šanci stát se první prezidentkou

Kamala Harrisová přepisuje dějiny USA, má šanci stát se první prezidentkou

Právnička Kamala Harrisová přepisuje dějiny Spojených států. V současnosti je viceprezidentkou v administrativě prezidenta Joea...

Před 80 lety vznikla první jednotka pilotů kamikadze

Před 80 lety vznikla první jednotka pilotů kamikadze

Před 80 lety, 19. října 1944, vznikla v Japonsku první jednotka pilotů kamikadze, kterým se říkalo "božský vítr" - podle tajfunu,...

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 95 válečných zajatcích, uvedla Moskva

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 95 válečných zajatcích, uvedla Moskva

Rusko a Ukrajina si dnes vyměnily válečné zajatce, 95 ruských vojáků za 95 ukrajinských vojáků, oznámilo ruské ministerstvo...

Trump nazval den útoku na Kapitol dnem lásky, Harrisová jej za to kritizovala

Trump nazval den útoku na Kapitol dnem lásky, Harrisová jej za to kritizovala

Bývalý americký prezident Donald Trump označil za "den lásky" 6. leden 2021, kdy jeho příznivci zaútočili na Kapitol, několik...

Severní Korea vyhodila do povětří silnice spojující zemi s Jižní Koreou

Severní Korea vyhodila do povětří silnice spojující zemi s Jižní Koreou

Severokorejská armáda dnes na své straně silně militarizované hranice vyhodila do povětří části dvou silnic spojujících oba...

Míra nezaměstnanosti v EU v srpnu klesla na 5,9 procenta, nejnižší je v Česku

Míra nezaměstnanosti v EU v srpnu klesla na 5,9 procenta, nejnižší je v Česku

Proti loňsku je teď nezaměstnanost nepatrně nižší jak v eurozóně, tak v celé EU. Zatímco v zemích platících eurem loni v srpnu...

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Lesní požár, který se ve středu rozhořel na severu Kalifornie, se rychle stal jedním z největších v dějinách západoamerického...

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě...

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Evropská unie si vytyčila cíl do roku 2040 vychovat celoevropskou generaci nekuřáků. Podle tohoto plánu má za 16 let v zemích...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi