Cameron i Putin. Panama Papers se dotýkají světových špiček

Britský premiér David Cameron.

Takzvaných daňových rájů využívalo i šest členů britské Sněmovny lordů, několik bývalých konzervativních poslanců a desítky sponzorů britských politických stran. V materiálech uniklých z právní firmy Mossack Fonseca, jejichž část v neděli zveřejnilo několik předních světových médií, je údajně také jméno již zesnulého otce premiéra Davida Camerona. Na zveřejněnou zprávu reagoval také francouzský prezident François Hollande, který ujistil, že úřady celou věc prošetří. Dokument vyvolal rozruch i v Rusku.

Na otázku agentury Reuters, zda má Cameronova rodina stále peníze v takzvaných offshoreových fondech zřízených premiérovým otcem, Cameronova mluvčí odpověděla, že je to premiérova soukromá věc.

Britský daňový úřad dnes zároveň uvedl, že je připraven prověřit případná podezření z praní špinavých peněz nebo daňových úniků vyplývající z dokumentů. O zpřístupnění materiálu prý již požádal Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ), které jej spolu se světovými médii zveřejnilo.

Multimilionář Ian Cameron, který zemřel v roce 2010, podle médií využíval v Panamě sídlící firmu Mossack Fonseca k tomu, aby zajistila, že jeho investiční fond Blairmore Holdings nebude sídlit v Británii a platit tam daně. Taková praxe je dnes naprosto běžná mezi hedgeovými fondy, které tvrdí, že díky nižšímu zdanění jsou schopny přilákat více klientů.

Předseda vlády David Cameron se ale nyní patrně ocitne pod značným tlakem, aby zrušil britské daňové ráje, včetně těch v korunních dependencích Jersey, Guernsey a ostrov Man. Cameron už před několika lety prohlásil, že zřizování takzvaných offshoreových společností není podle něj "čestné a správné". Příští měsíc uspořádá summit o britských daňových rájích, v nichž je zaregistrována více než polovina ze zhruba 300 tisíc firem zmíněných v uniklých dokumentech.

V Británii, podobně jako v řadě dalších zemí, jsou nelegální daňové úniky, tedy snaha obejít daňovou povinnost. Naopak snaha si daně zákonnými prostředky co nejvíce snížit je zcela v souladu se zákonem. Britský ministr zahraničí Philip Hammond v této souvislosti dnes podotkl, že lidé využívající daňových rájů by si díky podobným únikům měli uvědomit, jak jsou kvůli těmto svým aktivitám zranitelní.

Stínový ministr financí, labourista John McDonnell, v britském tisku poznamenal, že zjištění vyplývající z panamských dokumentů jsou "velmi vážná". Cameronovi se podle něj nepodařilo splnit slib, že se s fenoménem daňových rájů vypořádá.

Informace z uniklých dokumentů zveřejnilo spolu s více než stovkou médií v 78 zemích světa Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ). To zdůraznilo, že osoby uvedené v materiálech se žádné nezákonné činnosti nemusely dopustit.

Francouzský prezident François Hollande.Hollande úniky prošetří

Francouzský prezident François Hollande v souvislosti s uniklým dokumentem o využívání daňových rájů řekl, že fiskální úřady prošetří informace o možných daňových únicích. Zveřejnění části materiálů je podle něj dobrá věc, neboť pomůže zvýšit příjmy z daní od "těch, co páchají podvody".

"Mohu vás ujistit, že (informace uvedené v dokumentech) budou prošetřeny, uvedl Hollande během návštěvy na pařížském předměstí Boulogne-Billancourt. Dodal, že vyšetřování může vést k trestním stíháním a soudům.

Dokumenty společnosti Mossack Fonseca sídlící v Panamě ukazují, že své bohatství ukrývaly v daňových rájích desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady zemí. Z francouzských občanů je v materiálu zmíněn například bývalý šéf evropského fotbalu Michel Platini nebo bývalý ministr rozpočtu Jérôme Cahuzac.

Horko je i kolem Putina

Dokumenty o podezřelých machinacích přátel ruského prezidenta Vladimira Putina za miliardy dolarů, které unikly z panamské právní kanceláře Mossack Fonseca, vyvolaly v ruském tisku jen zdrženlivé reakce. Kreml totiž s týdenním předstihem varoval, že se proti Putinovi chystá informační útok. Prý půjde o pokus o diskreditaci před příštími prezidentskými volbami v roce 2018, v nichž by se Putin mohl ucházet o další znovuzvolení do čela státu.

Putinův mluvčí v pondělí vyjádřil podezření, že jde i o snahu zastínit úspěchy ruských sil v Sýrii, kde pomohly vládním jednotkám k obratu ve válce a k dobytí Palmýry. "Informační útoky se zaměřují i na zahraniční publikum. Je zjevné, že mimo (Rusko) dosáhla putinofobie takové míry, že se nesmí dobře hovořit o Rusku a jeho úspěších. O Rusku se musí hovořit špatně, a to hodně. Když nic nemají, tak si to vymyslí," usoudil Dmitrij Peskov. Nová odhalení ale podle něj neobsahují "nic konkrétního ani nic nového".

Ruský prezident Vladimir Putin."Hlavní novinka zní, že jeden z Putinových přátel, hudebník Sergej Roldugin, figuroval v řetězci společností spjatých s bankou Rossija..., ale přímé potvrzení korupčních transakcí se ani v případě Ruska, ani Ukrajiny najít nepodařilo," napsal list Kommersant. Podle něj nejde o takovou mediální bombu, jakou se v roce 2013 stala první odhalení investigativních novinářů z mezinárodního sdružení ICIJ o majetkových úkrytech politiků v daňových rájích.

"Našel se další milionář - přítel Vladimira Putina," píše liberální list Vedomosti. Poznamenal, že ačkoliv Putin bezmála pět let vyzývá ruský byznys k odchodu z daňových rájů, ty se stále těší veliké oblibě, a to i u přítele z Putinova mládí a kmotra Putinovy starší dcery Roldugina.

List citoval z někdejšího muzikantova rozhovoru, že nesnáší otázky ohledně Putina, protože pak je zavalen prosbami k "Voloďovi" - a za takovou službu mu nabízejí i letadla, samozřejmě však marně! Nicméně před dvěma lety list The New York Times odhadl Rolduginovo jmění na 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun), jakkoli sám hudebník tvrdil, že není podnikatel a nepodniká, navzdory malému podílu v bance patřící Putinovým dávným přátelům.

K novým odhalením se Roldugin odmítl vyjádřit, stejně tak Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, banka Rossija a další zmíněné společnosti.

Americké ministerstvo financí svého času označilo banku Rossija za Putinovu peněženku.

Stanice BBC připomněla, že podle uniklých dokumentů banka a čtyři firmy, z nichž dvě patří Rolduginovi, figurují v transakcích, které budí podezření expertů na praní peněz. Nicméně někteří ruští poslanci se nechali slyšet, že jde o pokus oslabit Rusko a jeho pozice ve světě.

"Putin se nikdy nezapletl (do skandálů). Je to nesmysl," prohlásil o zprávě investigativních novinářů šéf největší ruské státní banky VTB Andrej Kostin. "Nikdo nedokázal, že by Putin s tím měl co do činění, jeho jméno tam nefiguruje. Putinovi přátelé podnikají, ale co je na tom špatného?" dodal a popřel, že by VTB přes svou kyperskou dceru financovala Putinovy přátele.

Obdobně zareagoval i mluvčí ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva na zprávy, že prezidentovy děti mají tajné majetky. "Jsou to dospělí občané Ázerbájdžánu. Smějí podnikat. To nezakazuje žádný zákon," řekl Azer Gasimov.

Na seznamu i Messi

Mezi klienty firmy podle Panama Papers, jak se uniklým dokumentům v médiích začalo říkat, byl podle listu El Mundo například nový argentinský prezident Mauricio Macri a řada dalších bývalých či současných státníků. Figuruje mezi nimi i fotbalista Lionel Messi, hvězda FC Barcelona, který čelí obvinění za nepřiznané čtyři miliony eur z let 2007 až 2009.

Příklady velkých úniků citlivých informací v posledních letech:


OFFSHORE LEAKS
- Tento únik informací, zveřejněný v dubnu 2013, odhalil totožnost tisíců majitelů anonymního majetku na Britských Panenských ostrovech. Jsou mezi nimi i vysocí političtí představitelé i milionáři zapletení do podvodů.
- Údaje se týkaly asi 130 tisíc lidí a 120 tisíc firem ze 170 zemí světa, kteří měli své účty v bankách jednoho z karibských daňových rájů. Mezi odhalenými majiteli účtů jsou například Jean-Jacques Augier, pokladník volební kampaně francouzského prezidenta, bohatá sběratelka umění ze Španělska Carmen Thyssenová-Bornemiszová, gruzínský premiér Bidzina Ivanišvili nebo manželka ruského vicepremiéra Igora Šuvalova.
- O zveřejnění citlivých dat se zasloužila organizace zvaná Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ).
- Data pokrývají zhruba desetileté období bankovních a účetních aktivit nejrůznějších firem, které v karibské oblasti působily od počátku osmdesátých let minulého století. Právě od té doby jsou Britské Panenské ostrovy považovány za bezpečnou daňovou enklávu.

SWISS LEAKS
- Švýcarská větev britské banky HSBC dlouhá léta pomáhala svým bohatým klientům vyhýbat se placení daní a spravovala černá konta desítkám tisíc zákazníků z celého světa, včetně zločinců a obchodníků se zbraněmi, ale i známých podnikatelů, politiků a celebrit. Kauzu Swiss Leaks rovněž odhalilo vyšetřování sdružení ICIJ a jeho výsledky byly zveřejněny vloni v únoru.
- Pobočka umožňovala klientům vybírat nevystopovatelné sumy peněz v cizích měnách. Zároveň jim zřizovala "černé účty" s krycími jmény jako Kapitán Kirk, Malíř či tajemné heslo MAFDAF 851. Pod tím se například skrýval Fernando Alonso, známý jezdec stáje McLaren.
- Účtů švýcarské privátní banky využívaly i zástupy kriminálníků, drogovými kartely počínaje, obchodníky se zbraněmi konče. Data, která se vztahují k letům 2006-2007, kdy unikla, ukazují, že u banky mělo přes deset tisíc klientů uloženo celkem více než sto miliard dolarů.
- Účty u banky měli i Češi. Z hlediska celkového množství peněz na švýcarských kontech patří České republice 103. místo. S ČR je spojeno nejméně 91 klientů pobočky, z nichž 11 má český pas nebo občanství.
- Banka HSBC nyní čelí žalobě ze strany rodin amerických občanů zavražděných drogovými kartely v Mexiku. Žaloba požaduje odškodné a tvrdí, že banka umožnila kartelům praní špinavých peněz potřebných k financování jejich aktivit.
- Loni v listopadu byl ve Švýcarsku odsouzen v nepřítomnosti bývalý francouzský zaměstnanec HSBC Hervé Falciani, který předal v roce 2008 francouzským úřadům desetitisíce dokumentů o klientech HSBC a jejich účtech. Pět let vězení si ale neodsedí, protože je francouzský občan a žije ve Francii, která ho do Švýcarska nevydá.
- Vloni v dubnu zahájily vyšetřování banky HSBC i francouzské úřady.

WIKILEAKS
- Internetový portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat (například údajů o velkých firmách) začal fungovat v lednu 2007. Jeho spoluzakladateli a šéfeditorovi Julianu Assangeovi se podařilo shromáždit více než milion dokumentů. WikiLeaks je financován z darů soukromých osob.
- V červenci 2010 portál zveřejnil kolem 80 tisíc tajných zpráv, převážně polních hlášení amerických vojáků z let 2004 až 2009. Dokumenty svědčí o sílícím a lépe organizovaném povstání Talibanu, o zabíjení civilistů či o tajných operacích americké CIA v Afghánistánu.
- V listopadu 2010 začal WikiLeaks zveřejňovat první ze zhruba čtvrt milionu tajných amerických diplomatických depeší z období od roku 1966 až do února 2010, které obsahují důvěrnou komunikaci 274 zastupitelských úřadů po celém světě.
- Na podzim 2012 WikiLeaks odtajnil příručky a další materiály amerického ministerstva obrany určující pravidla pro zadržování lidí v táborech v Iráku a na základně Guantánamo po teroristických útocích 11. září 2001.
- Na konci loňského června WikiLeaks zveřejnil informace o tom, že NSA odposlouchávala tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande, a mimo jiné také bývalé francouzské i německé ministry. Hollande kvůli tomu telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou, který jej ujistil o ukončení podobných praktik.
- Julian Assange si vysloužil stíhání a vězení, Pentagon ho považuje za hrozbu národní bezpečnosti. Nyní se již tři roky skrývá před zatčením na ekvádorské ambasádě v Londýně. Zvláštní komise OSN letos v únoru v nezávazném rozhodnutí uvedla, že Assange je v Británii "svévolně zadržován" a měla by mu být umožněna svoboda pohybu.

Foto: ČTK/ZUMA/Andrew Harrer, ČTK/PA/Chris Jackson

Autor: ČTK





Čtěte dále

Na jednání slovenských stran po atentátu na premiéra Fica asi nedozrál čas, uvedl Pellegrini

Na jednání slovenských stran po atentátu na premiéra Fica asi nedozrál čas, uvedl Pellegrini

Úterní jednání slovenských politických stran k uklidnění situace v zemi, které po atentátu na premiéra Roberta Fica navrhly...

V Izraeli v sobotu večer demonstranti opět protestovali proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi

V Izraeli v sobotu večer demonstranti opět protestovali proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi

V Izraeli v sobotu večer demonstranti opět protestovali proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a požadovali návrat rukojmích,...

Soud poslal do vazby muže obviněného z atentátu na slovenského premiéra Fica

Soud poslal do vazby muže obviněného z atentátu na slovenského premiéra Fica

Soud na Slovensku dnes poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce...

Izraelská armáda v Pásmu Gazy našla těla tří rukojmích, včetně Shani Loukové

Izraelská armáda v Pásmu Gazy našla těla tří rukojmích, včetně Shani Loukové

Izraelská armáda při noční operaci našla těla tří rukojmích unesených palestinskými ozbrojenci z hudebního festivalu v Izraeli 7....

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi