USA zaútočily raketami na Sýrii. Trump: Trestáme chemický útok

Jedna z odpálených raket.

Spojené státy zaútočily na leteckou základnu syrské armády nedaleko Homsu, z níž v úterý startovala letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún. Západní země vyjádřily rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa podporu, krok naopak kritizoval Írán či Rusko, které ho stejně jako syrská státní televize označilo za agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva.

 

Spojené státy v pátek nad ránem syrského času vypálily na základnu Šajrát, která leží asi 20 kilometrů jihovýchodně od města Homs, asi šedesát střel s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle amerického ministerstva obrany na základně zasáhly několik cílů, včetně startovací dráhy, čerpací stanice i letadla.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nálety základnu téměř úplně zničily. Libanonská televize uvedla, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu letadel.

Anketa:

Jak byste oznámkovali dosavadní působení Donalda Trumpa coby prezidenta Spojených států amerických?

Podle SOHR při náletech zahynuli čtyři vojáci včetně generála. Guvernér Homsu libanonské televizi řekl, že při náletech na základnu zemřelo pět lidí a sedm dalších bylo zraněno. Guvernér útok odsoudil s tím, že základna poskytovala leteckou podporu operacím proti organizaci Islámský stát (IS). Její zničení tak podle něj poslouží zájmům "teroristických skupin". "Syrské vedení a syrská politika se nezmění," řekl guverné Talál Barazí.

USA útok zdůvodnily tím, že právě z této základny startovala vládní letadla, které podle Washingtonu v úterý zaútočila toxickým plynem na město Chán Šajchún v provincii Idlib. Po otravě zatím neznámým plynem zemřelo přes osm desítek lidí. Podle USA, západních zemí a SOHR syrské vládní letouny útočily chemickými zbraněmi. Syrská vláda ale tvrdí, že nepoužila plyn, ale že její nálet zasáhl sklad chemických zbraní islamistů.

Trump také vyzval "civilizované národy", aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii". Podporu Spojeným států vyjádřil například izraelský premiér Benjamin Netanjahu, Saúdská Arábie, Austrálie, Francie, Polsko či Británie. Podle tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuşe operace USA v Sýrii přispěje k dosažení míru a celý proces by tak měla zrychlit. Útok přivítala i syrská opozice.

Naopak Írán bombardování odsoudil. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí ho označil za "destruktivní a nebezpečný".

Ruský prezident Vladimir Putin podle svého mluvčího označil americký zásah za "agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou", což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní, což podle něj potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Šéf branného výboru horní komory parlamentu Viktor Ozerov řekl, že Rusko po útoku USA požádá o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

On-line

  • 06:00
     

    Dobré ráno, vítáme vás u on-line reportáže, která popisuje události spojené s útokem armády USA na leteckou základnu v Sýrii. 

  • 06:24
     

    Plnou podporu vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočit v reakci na chemický útok v provincii Idlib na leteckou základnu na západě Sýrie. USA odpálily na pozice syrské armády 59 střel středního doletu. Silné poselství tohoto rozhodnutí by podle Netanjahua měly pochopit i Írán a Severní Korea.

  • 06:25
     

    "Izrael zcela podporuje rozhodnutí prezidenta Trumpa a doufá, že tomuto poselství o odhodlanosti tváří v tvář odporným činům režimu (syrského prezidenta) Bašára Asada porozumí nejen v Damašku, ale i v Teheránu, Pchjongjangu a jinde," stojí v prohlášení premiéra Benjamina Netanjahua.

  • 06:26
     

    Syrská opozice uvítala útok americké armády na leteckou základnu na západě Sýrie. Mluvčí Syrské národní koalice, která sídlí v Istanbulu, Ahmad Ramadán zároveň vyzval, aby ostřelování pozic syrské armády věrné prezidentovi Bašárovi Asadovi pokračovalo až do doby, kdy bude zničena schopnost Damašku útočit na své odpůrce.

    "Doufáme, že budou útoky pokračovat," uvedl Ramadán. Americký útok je podle něj "důležitou reakcí". "Měl by to být začátek toho, jak (syrskému) režimu říci, že nemůže zůstat bez trestu," dodal mluvčí opoziční Syrské národní koalice.

  • 06:26
     

    Syrská opozice viní režim prezidenta Asada z úterního chemického útoku ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib, kterému padlo za oběť podle různých zdrojů sedmdesát až sto lidí. Také americký prezident Donald Trump označil dnešní útok na syrskou základnu za reakci na incident v Chán Šajchúnu. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim popřel, že by za chemickým útokem byl Damašek. Rusko již dříve uvedlo, že plyn se uvolnil z bombardovaného povstaleckého skladu zbraní.

  • 06:28
     

    Útok na leteckou základnu na západě Sýrie ukázal, že americký prezident Donald Trump je připraven podniknout rozhodné kroky, pokud některá země překročí hranici a dopustí se "ohavných činů". Uvedl to americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

    "Myslíme si, že útok jako takový byl přiměřený," řekl šéf americké diplomacie novinářům po oznámení prezidenta Trumpa, že nařídil cílený útok na leteckou základnu v Sýrii. Spojené státy jsou si podle Tillersona téměř jisté, že Sýrie v úterý v Chán Šajchúnu použila proti civilistům sarin. Chemickému útoku podlehlo podle různých zdrojů sedmdesát až sto lidí.

  • 06:40
     

    Guvernér provincie Homs, v níž zasažená základna syrské armády leží, uvedl, že americké údery slouží cílům "ozbrojených teroristických skupin" a Islámskému státu a v dlouhodobém horizontu i zájmům Izraele. "Syrské vedení a syrská politika se nezmění," řekl Talál Barazí. Guvernér se nicméně nedomnívá, že se ze strany USA jednalo dnes o poslední cílený útok na zařízení syrské armády.

    Na zasažené základně podle guvernéra probíhají hasební a záchranné práce. Syrská státní televize už dříve uvedla, že útok na základnu si vyžádal ztráty na životech. Barazí se o žádných obětech útoku ale nezmínil.

  • 07:09
     

    Rusko po útoku Spojených států na leteckou základnu režimu prezidenta Bašára Asada na západě Sýrie požádá o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Agentuře Ria Novosti to řekl šéf branného výboru horní komory parlamentu Viktor Ozerov. Kreml ani ruské ministerstvo obrany se k americké akci zatím nevyjádřily. Ministerstvo zahraničí vyjádření připravuje.

    Vypálení padesáti devíti střel středního doletu na leteckou základnu na západě Sýrie by podle Ozerova mohlo ohrozit úsilí v boji proti terorismu v Sýrii. "Tento (útok) by bylo možné vnímat jako akt agrese Spojených států vůči členu Organizace spojených národů," dodal Ozerov.

  • 07:10
     

    Rusko je jedním z hlavních spojenců režimu syrského prezidenta Asada. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson uvedl, že Spojené státy Rusko na chystaný útok před jeho uskutečněním upozornily. Zástupce ruského velvyslance při OSN Vladimir Safronkov krátce před oznámením o ostřelování základny varoval před "negativními následky" vojenské intervence Spojených států v Sýrii.

  • 07:28
     

    Americké útoky leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu na západě Sýrie téměř úplně zničily, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci ve válkou zmítané zemi monitoruje z Londýna. Zahynuli podle ní čtyři vojáci včetně jednoho generála.

    "Můžeme potvrdit smrt čtyř vojáků včetně jednoho brigádního generála letectva. Letiště je téměř úplně zničené: asfalt, palivový sklad i budova protivzdušné obrany byly rozprášeny," uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

  • 07:29
     

    Oběti na životech na syrské základně už dříve připustila ve svém vysílání také syrská státní televize. Později "ztráty" na životech potvrdil také Talál Barazí, guvernér provincie Homs, v níž základna leží. Barazí ale počet obětí nezmínil, na místě podle něj stále probíhají záchranné práce.

  • 07:40
     

    Americké bombardování letecké základny syrského režimu v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún přivítaly kromě Izraele také Saúdská Arábie a Austrálie. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je úder "přiměřenou a vyváženou" odpovědí na tento incident. Rijád vyjádřil Washingtonu plnou podporu a krok amerického prezidenta Donalda Trumpa označil za odvážný. Naopak Írán bombardování odsoudil.

    Předseda australské vlády Turnbull současně vyzval Rusko, aby "sehrálo svou roli" při zajištění míru v Sýrii.

  • 07:42
     

    Předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov podle agentury Interfax řekl, že ruské spojenectví se Spojenými státy v Sýrii je po americké akci zpochybněno. Americký úder měl podle něj potvrdit "předchozí verdikt o vině (syrského prezidenta) Bašára Asada za chemický útok".

  • 07:43
     

    Syrská vláda opakovaně popřela, že v úterý v Chán Šajchúna použila chemické zbraně.

  • 07:58
     

    Britská vláda vyjádřila podporu americkému úderu na leteckou základnu syrského režimu, podle ní je akce "adekvátní odpovědí na barbarský chemický útok" ve městě Chán Šajchún. Smyslem amerického zásahu je odstrašit syrskou vládu od dalších podobných útoků, uvedl mluvčí Downing Street.

  • 07:58
    Vlajka EU. 

    Zdroj z francouzské diplomacie řekl agentuře Reuters, že Američané před úderem na základnu na něj Paříž upozornili předem. Spojené státy podle tohoto zdroje od Francie "nic zvláštního nežádaly". Americký ministr zahraničí Rex Tillerson údajně řekl svému francouzskému protějšku Jeanu-Marcu Ayraultovi, že Washington chce své akce se svými spojenci "koordinovat".

  • 08:13
    Vlajka Rusko. 

    Ruský prezident Vladimir Putin označil americký zásah za "agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou", což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu.

    "Syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní," zdůraznil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov a připomněl, že zničení všech syrských chemických zbraní potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). "Naprosté ignorování faktů o použití chemických zbraní teroristy podle Putinova názoru jen podstatně zhoršuje situaci," dodal.

  • 08:27
     

    Írán označil americký úder v Sýrii v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún za "destruktivní a nebezpečný". Zásah Spojených států je porušením mezinárodního práva, citovala státní agentura ISNA mluvčího íránského ministerstva zahraničí Bahráma Ghasemího. "Irán odsuzuje použití chemických zbraní. Zároveň ale soudí, že je nebezpečné, destruktivní a také porušením mezinárodního práva využít (chemické zbraně) jako záminku pro jednostrannou akci," dodal mluvčí. Jednostranné útoky podle něj posilují terorismus v Sýrii a komplikují situaci v této zemi i jinde v oblasti.

  • 08:38
     

    Syrská armáda stačila před americkým útokem na syrskou leteckou základnu nedaleko Homsu evakuovat většinu svých letadel. Oznámila to libanonská televize. Podle dřívějších informací exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) americké nálety základnu téměř úplně zničily.

    Podle SOHR při amerických náletech zahynuli čtyři vojáci včetně generála. Guvernér Homsu libanonské televizi řekl, že při náletech na základnu zemřelo pět lidí a sedm dalších bylo zraněno. Guvernér útok odsoudil s tím, že základna poskytovala leteckou podporu operacím proti organizaci Islámský stát (IS). Její zničení tak podle něj nyní poslouží zájmům "teroristických skupin".

  • 08:39
    Vykřičník. 

    Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş přivítal americké bombardování letecké základny syrského režimu v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún. Doufá, že operace přispěje k docílení míru.  Turecký vicepremiér také řekl, že mezinárodní společenství by mělo syrskou vládu potrestat. Zároveň uvedl, že věří ve zrychlení mírového procesu.

    V rozhovoru pro vysílání turecké televizní stanice Fox TV Kurtulmuş prohlásil, že mezinárodní společenství by mělo zaujmout tvrdý postoj vůči "barbarství" syrské vlády. Domnívá se proto, že vláda prezidenta Bašára Asada by měla být mezinárodním společenstvím potrestána.

  • 08:43
     

    Záběry z odpalování desítek raket z americké vojenské lodě na syrskou základnu.

  • 08:48
    Vlajka EU. 

    Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault řekl, že americký úder v Sýrii v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún je varováním zločinnému režimu. "Během noci mne o (americkém zásahu) informoval americký ministr zahraničí Rex Tillerson," řekl Ayrault během návštěvy Mauritánie.

    "Použití chemických zbraní je děsivé a mělo by být potrestáno jako válečný zločin," dodal Ayrault a vyzval k posílení americké vojenské role v Sýrii.

  • 08:49
     

    Podle šéfa francouzské diplomacie Jean-Marc Ayraulta Rusko i Írán podle něj musejí pochopit, že podporovat syrského prezidenta Bašára Asada "nedává žádný smysl". Francie si nepřeje konfrontaci s těmito dvěma zeměmi, řekl ministr.

    Jedinou rolí Francie v syrském konfliktu je v současnosti podle něj její účast v koalici bojující proti radikálům z takzvaného Islámského státu.

  • 08:57
    Vlajka Rusko. 

    "Syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní," zdůraznil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a připomněl, že zničení všech syrských chemických zbraní potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). "Naprosté ignorování faktů o použití chemických zbraní teroristy podle Putinova názoru jen podstatně zhoršuje situaci," dodal.

    Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázaná. Podle ruského ministerstva obrany se plyn do ovzduší rozšířil, když syrské letouny rozbombardovaly sklad zbraní povstalců, bojujících proti vládě v Damašku.

  • 08:58
    Donald Trump. 

    Americký prezident Donald Trump v reakci na úterní chemický útok v Sýrii označil Asada za hlavního aktéra dění. V pátek potvrdil, že nařídil cílený útok na leteckou základnu v Sýrii, z níž byl podle něj veden chemický útok na město Chán Šajchún v provincii Idlib. "Civilizované národy" prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii".

    Podle Trumpa byl útok provedený v "životním národním bezpečnostním zájmu" Spojených států. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku, podle něj není pochyb.

  • 09:10
    Vlajka Rusko. 

    Americký úder proti letecké základně Šajchán na západě Sýrie nezpůsobil zranění mezi Rusy působícími v tomto objektu. Ruské velvyslanectví oznámilo, že zjišťuje, zda mezi oběťmi nejsou i ruští občané v Sýrii, zatím však takové informace nemá.

    "Mezi Rusy v důsledku úderu USA proti základně Šajchán nejsou zranění," řekl s odvoláním na vlastní zdroje poslanec Dmitrij Sablin, který je prvním místopředsedou veteránského spolku Bojové bratrstvo. Americký úder poslanec odsoudil jako "akt agrese proti členskému státu OSN", doufá však, že si je Pentagon vědom přítomnosti ruského letectva na základně. Hmímím v provincii Latákíja a že "rituální úder zůstane jediným".

  • 09:13
     

    Britský ministr obrany Michael Fallon uvedl, že úder proti syrské základně byl pečlivě naplánován, aby nezasáhl ruský personál. Rusko bylo podle Pentagonu varováno dvě hodiny před americkým útokem.

  • 09:21
    Vlajka ČR. 

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že rychlá reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa pomůže tomu, aby se v Sýrii už neopakovaly útoky chemickými zbraněmi. Nasazení těchto zbraní označil na twitteru za nepřijatelný zločin. 

  • 09:22
    Vlajka ČR. 

    Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek považuje útok Spojených států na syrskou leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu za adekvátní reakci. Se zásahem souhlasí i šéf ODS Petr Fiala, podle kterého je dobrou zprávou, že se USA v Sýrii rozhodly jednat. Nelze tolerovat použití chemických zbraní, uvedl.

    Ženíšek jednání Američanů označil za adekvátní reakci. "Podporu akci vyjádřila již Británie, Izrael, stejně tak i Austrálie či Saúdská Arábie. Čekám, že se vyjádří i naše vláda a Evropská unie. Dlouhodobě nesdílím názor, že podporou diktátora v Sýrii můžeme v tomto konkrétním případě něčemu prospět a něco vyřešit," uvedl v tiskovém prohlášení.

  • 09:26
     

    Polská vláda podpořila americký úder v Sýrii v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún, sdělil dnes vládní mluvčí. "Spojené státy jsou zajisté garantem světového míru a pořádku. A jsou situace, kdy je třeba reagovat, situace, kdy je třeba něco podniknout," řekl mluvčí v polské státní televizi TVP Info. Dodal, že svět byl svědkem zločinů syrského režimu už v minulých letech, ale "nikdo na ně neodpověděl".

  • 09:39
    Vykřičník. 

    Britský ministr obrany Michael Fallon uvedl, že americký úder není začátkem nové vojenské kampaně. "Zásah byl omezený na jednu základnu, byl zcela přiměřený," řekl Fallon. Zopakoval, že jeho cílem bylo odradit syrský režim od dalších útoků chemickými zbraněmi. "Takže my (úder USA) nevnímáme jako začátek další vojenské kampaně," uvedl ministr.

  • 09:50
    Vlajka ČR. 

    "Odvetná reakce USA na chemický útok v Sýrii je přesně ten signál, který bylo nutné vyslat. Válečné zločiny nelze trpět a nevšímat si jich," uvedl na twitteru předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

  • 09:54
     

    Chemický útok odsoudila také Indonésie. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí ale současně dodal, že země je "jednostrannými akcemi jakékoli strany" znepokojena.

  • 09:57
    Vlajka ČR. 

    České ministerstvo zahraničí vnímá americký zásah v Sýrii jako snahu předejít dalším chemickým útokům proti civilistům. Použití chemických zbraní úřad odsoudil, označil ho za barbarské. "ČR chápe vojenský zásah USA jako snahu předejít dalším chemickým útokům v Sýrii proti civilnímu obyvatelstvu. ČR silně odsuzuje barbarský útok proti civilistům v provincii Idlíb a požaduje okamžité vyšetření útoku ze strany Organizace pro zákaz chemických zbraní ve spolupráci s Radou bezpečnosti OSN," napsalo ministerstvo na twitteru.

  • 09:58
    Vlajka Rusko. 

    Rusko v reakci na americký úder v Sýrii pozastavuje platnost ujednání s Američany, které mělo zabránit incidentům mezi ruskými letouny a silami koalice vedené USA při operacích v této blízkovýchodní zemi. Moskva také vyzývá k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti OSN, aby odsoudila americký úder proti Sýrii. O svolání rady už brzy ráno požádala Bolívie, která je nyní nestálým členem RB OSN.

    Americký nálet byl podle ruské diplomacie nepromyšlený, prohloubí stávající problémy a Spojené státy tento úder připravovaly ještě před údajným chemickým útokem v syrské provincii Idlib.

  • 10:02
    Vykřičník. 

    Čína v reakci na americký úder v Sýrii vyzvala strany konfliktu, aby se vyvarovaly dalšího zhoršování situace. Peking zároveň podle mluvčí ministerstva zahraničí odsuzuje "použití chemických zbraní jakoukoli zemí, organizací, jednotlivcem, ať už jsou okolnosti nebo úmysly jakékoli". Čína vyzývá všechny strany konfliktu k politickému řešení, dodala mluvčí.

    Čínský prezident Si Ťin-pching je nyní na dvoudenní návštěvě v letovisku amerického prezidenta Donalda Trumpa na Floridě.

  • 10:03
     

    Japonsko podpořilo akci Spojených států v Sýrii s tím, že ji ospravedlňuje úterní chemický útok ve městě Chán Šajchún. Japonský premiér Šinzó Abe zdůraznil, že při chemickém útoku zemřelo mnoho nevinných lidí a reakce USA je ospravedlnitelná. "Japonsko podporuje americkou vládu v jejím úsilí zabránit šíření a používání chemických zbraní," uvedl Abe.

  • 10:19
    Sýrie. 

    Syrská armáda označila americký útok na svou leteckou základnu u Homsu za agresi, která činí z USA "partnera" organizace Islámský stát (IS) a dalších teroristických organizací. Syrská armáda v prohlášení podle agentury Reuters také uvedla, že odpovědí vlády bude pokračování v boji proti terorismu a za obnovení míru a bezpečnosti v celé Sýrii.

  • 10:20
    Sýrie. 

    Syrský ministr informací Muhammad Turdžmán vyjádřil naději, že útok nepovede k další vojenské eskalaci. "Věřím, že tento útok byl omezený v čase i místu, dal se očekávat," uvedl ministr v rozhovoru pro syrskou státní televizi. Na otázku, jaká bude podle něj reakce Ruska, Turdžmán odpověděl: "Neočekávám, že by to vedlo k vojenské eskalaci."

  • 10:20
    Sýrie. 

    Syrská opozice americké útoky přivítala a vyzvala k dalším útokům. "Vyzýváme ke společným mezinárodním útokům...na všechny letecké základny," řekl televizi Al-Arabíja Muhammad Allúš, který býval hlavním vyjednávačem na mírových rozhovorech vedených OSN. "Útok na jednu základnu nestačí, je tu 26 letišť, která režim používá k bombardování civilistů," řekl Allúš.

  • 10:21
    Vykřičník. 

    Americký úder v Sýrii je pochopitelný, řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel v reakci na ranní americké bombardování syrské letecké základny Šajrát na západě země.  "Bylo téměř nesnesitelné vidět, jak je Rada bezpečnosti OSN neschopná jasně a jednoznačně reagovat na barbarský čin užití chemických zbraní proti nevinnému syrskému lidu," řekl během návštěvy Mali Gabriel. Podle něj je tedy pochopitelné, že USA nyní odpověděly útokem na vojenské struktury syrského režimu, který "spáchal takový ohavný válečný zločin".

  • 11:14
    Vlajka Rusko. 

    Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že neví o žádných obětech mezi ruskými vojáky na základně v Sýrii. Nálet přirovnal k invazi do Iráku. "Připomíná to situaci v roce 2003, kdy Spojené státy a Británie spolu se svými spojenci vtrhly do Iráku bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN," řekl. "Zarmucuje, že to škodí i tak poškozeným vztahům mezi Ruskem a USA, ale doufám, že tyto provokace nezpůsobí nezvratné následky," dodal.

  • 11:29
    Vlajka ČR. 

    Čeští komunisté považují útok Spojených států na syrskou leteckou základnu nedaleko Homsu za jednostranný akt vojenské agrese proti suverénnímu státu a porušení mezinárodního práva, který ohrožuje mír a bezpečnost v celém regionu. Spojené státy vyzvala k "okamžitému zastavení vojenské agrese, zdrženlivosti a zřeknutí se všech dalších jednostranných akcí".

    Spojené státy by se podle KSČM měly vrátit k jednání o příměří v kazašské Astaně, které vidí slibně, a k hledání společného řešení syrského konfliktu pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN.

  • 11:44
    Vlajka EU. 

    Americký úder v Sýrii ukazuje potřebnou rozhodnost proti barbarským chemickým útokům, míní předseda Evropské rady Donald Tusk. Uvedl to na twitteru v první reakci EU na noční americký útok na syrskou leteckou základnu u Homsu. Tusk, který řídí jednání prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky, doplnil, že EU bude s USA spolupracovat na ukončení brutality v Sýrii.

  • 12:04
    Sýrie. 

    Syrské město Chán Šajchún, v němž v úterý zemřelo na otravu toxickým plynem přes 80 lidí, se v pátek opět stalo terčem náletu. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), podle níž zatím nejsou zprávy o obětech.

    SOHR uvedla s odvoláním na svědky z místa, že neidentifikovatelné letadlo bombardovalo silnici na severním okraji města Chán Šajchún. Nálet způsobil materiální škody, ale zatím nejsou zprávy o tom, že by při něm někdo zahynul.

  • 12:11
    Vlajka ČR. 

    Americký útok v Sýrii je snahou ukázat, že nikomu neprojde použití zbraní hromadného ničení. Jediná cesta k míru v zemi ale vede přes jednací stůl, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvedl také, že česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi nyní bude na místě sbírat informace o situaci, které poté předá Česku, Německu i USA. Velvyslankyně bude ve své činnosti pokračovat, podle ministra mají její informace cenu.

    "Připustit, že se budou používat zbraně chemické, biologické nebo nedej bůh jaderné, je strašná představa. Rozumím tomu, že je jasná snaha dát najevo, že tohle je něco, co se bude trestat. Útok těmi tomahawky vypadá jako úder do zubů," řekl Zaorálek.

  • 12:13
    Vykřičník. 

    Telefonický rozhovor prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa kvůli americkému úderu v Sýrii se zatím neplánuje, uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Kreml podle něj lituje, že Trump před volbami sliboval boj proti terorismu, ale "dopadlo to přesně naopak", když nálet prospěl teroristům. Americký útok podle mluvčího také výrazně zvýšil riziko incidentů mezi ruskými a americkými letouny.

  • 12:17
    Vlajka Rusko. 

    Ruský prezident Vladimír Putin uspořádá ještě v pátek poradu se členy své bezpečnostní rady. Jedině prezident může rozhodnout o zvýšení počtu ruských vojáků v Sýrii, podotkl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

  • 12:38
    Vykřičník. 

    Režim prezidenta Bašára Asada nese plnou odpovědnost za poslední vývoj v Sýrii, uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. V prohlášení zdůraznil, že užití chemických zbraní je nepřijatelné a nesmí zůstat bez odpovědi. NATO podle něj pokládá použití chemických zbraní za hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti. Generální tajemník aliance doplnil, že aliance podporuje veškeré snahy směřující k dosažení míru a politického řešení v Sýrii.

  • 12:58
    Vlajka EU. 

    Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault řekl, že americký úder v Sýrii v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún je varováním zločinnému režimu. Francie si však nepřeje eskalaci syrského konfliktu po americkém zásahu, řekl Ayrault. Rusko vyzval, aby se přidalo k jednáním o řešení syrské krize. "Musíme přestat s pokrytectvím... Nechceme (eskalaci konfliktu), ale nalézt řešení. Nemůžete se postavit realitě (užití chemické zbraně) tím, že sáhnete k propagandě," dodal Ayrault.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty proti...

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Vizitka bývalého portugalského premiéra a současného generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který 30. dubna oslaví 75....

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi