Srílanská armáda zabila vůdce Tamilských tygrů

Vůdce tamilských rebelů Vélupilláí Prabhákaran s rodinou.

Vůdce srílanských tamilských povstalců Vélupilláí Prabhákaran byl zabit vládními vojáky, když se dnes nad ránem pokoušel uprchnout z míst bojů v sanitce. Informovaly o tom srílanské armádní zdroje.

Srílanská armáda následně oznámila, že dnes vyhrála závěrečnou bitvu v pětadvacetileté občanské válce proti tamilským separatistům a poprvé od roku 1983 je celé území Srí Lanky pod vládní kontrolou.

Obrněné vozidlo s Prabhákaranem a dvěma jeho společníky - šéfem rozvědky povstalecké organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a velitelem námořního křídla LTTE -, ujíždějícími z míst bojů na severovýchodě ostrova, doprovázel autobus plný ozbrojený rebelů. Poté, co je přepadli vládní vojáci, se rozhořela dvouhodinová bitva. Prabhákaranovo vozidlo bylo nakonec zasaženo raketou a shořelo.

ČTĚTE TAKÉ: Porážka je konečná, tamilští tygři složili zbraně

Zprávu o Prabhákaranově smrti potvrdila již i srílanská státní televize. Velitel srílanské armády generálporučík Sarath Fonseka uvedl, že vojáci nyní identifikují předpokládané tělo čtyřiapadesátiletého zakladatele LTTE, který se posledních 18 měsíců neukázal na veřejnosti a který přísahal, že nikdy nebude dopaden živý.

LTTE, kteří jsou v USA a v některých dalších státech na seznamu teroristických organizací, již v neděli oznámili, že skládají zbraně, a fakticky tak uznali svou porážku. Část rebelů však pokračovala v bojích až do dneška.

mapa

"Osvobodili jsme celou zemi, když jsme definitivně zbavili sever teroristů. Máme nyní plnou kontrolu nad oblastmi ovládanými dříve LTTE," řekl dnes ve státní televizi velitel srílanské armády Fonseka. "Práce, kterou nám svěřil prezident, je dokončena," dodal.

Konec občanské války, v níž LTTE od roku 1983 bojovali za nezávislý stát pro hinduistické etnické Tamily na severu a východě Srí Lanky a která si vyžádala na 80 tisíc obětí, by měl prezident Mahinda Radžapakse ještě dnes oficiálně oznámit v parlamentu, stejně jako Prabhákaranovu smrt.

Tisíce mrtvých, statisíce uprchlíků

Podle armády v bojích v noci na dnešek zahynuli i další vysocí představitelé LTTE, včetně Prabhákaranova nejstaršího syna Charlese Anthonyho, jehož tělo dnes ukázala státní televize, šéfa politického křídla organizace Balasinghama Nadesana, bývalého šéfa mírového sekretariátu LTTE Sívaratnama Pulídevana a dalšího velitele známého jako S.Rameš.

Zprávy zatím nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, jelikož do oblasti bojů neměli přístup novináři ani pozorovatelé. Rebelové z LTTE na informace nereagovali.

Tamilští povstalci ještě před několika lety ovládali rozsáhlá území na severu a východě Srí Lanky, ale vládní jednotky je v posledních měsících po rozsáhlé ofenzivě zatlačily do malého území o rozloze jednoho kilometru čtverečního, ze kterého nebylo kudy uniknout. Podle odhadů OSN od ledna, kdy začala poslední fáze bojů, zemřelo asi 8000 civilistů.

Během posledních měsíců s sebou vojenské operace přinesly také více než 200 tisíc válečných uprchlíků, kteří jsou umísťováni do uprchlických táborů na severu a severovýchodě ostrova. Do budování a vybavení přechodného uprchlického tábora v oblasti Tirikunámalé se jako jedna z prvních organizací zapojila česká humanitární společnost Člověk v tísni.

Vojácisi prohlížejí ukořistěné zbraně Tamilů.Evropská unie dnes oznámila, že hodlá vyzvat k nezávislému vyšetření údajného porušování lidských práv na Srí Lance. "EU vyzývá k nezávislému vyšetření údajného porušování lidských práv. Ti, kteří jsou za ně zodpovědní, musí stanout před soudem," píše se v návrhu prohlášení, které má být dnes předloženo ministrům zahraničí na jejich schůzce v Bruselu.

Text, který odsuzuje LTTE jako teroristické hnutí užívající civilisty jako lidské štíty, žádá rovněž Kolombo o spolupráci s OSN při řešení humanitární krize v oblasti, především pak o ukončení omezení působnosti humanitárních organizací a zajištění plného přístupu k uprchlíkům.

 Vývoj ozbrojeného konfliktu na Srí Lance od roku 1983

 

     23. července 1983 - Rozsáhlé národnostní nepokoje mezi Tamily a Sinhálci přerostly v ozbrojený boj.
    Červenec 1985 - V Bhútánu poprvé jednali představitelé srílanské vlády a Tamilů, rozhovory však ztroskotaly.
    29. července 1987 - Podepsána indicko-srílanská dohoda o řešení etnického konfliktu na Srí Lance, která nabízela Tamilům na severovýchodě omezenou autonomii. Tygři dohodu odmítli.
    30. července 1987 - Na žádost srílanské vlády byly na ostrov vyslány indické mírové síly. Z ostrova se stáhly v březnu 1990.
    2. ledna 1989 - Srílanským prezidentem se stal Ranasinghe Premadasa, který nabídl radikálním skupinám mírový dialog. V květnu 1993 byl Premadasa zabit.
    Květen 1989 - V Kolombu poprvé oficiálně jednala vláda a vedení LTTE, které požadovalo stažení indických jednotek.
    Prosinec 1989 - LTTE byla uznána za politickou stranu, násilí se však ani poté nevzdala.
    21. května 1991 - Byl zavražděn indický prezident Rádžív Gándhí. V červnu 2006 se LTTE za atentát omluvila.
    3. ledna 1995 - Tamilští separatisté obnovili jednání o zastavení palby přerušené v říjnu 1994; rozhovory plánované na duben se však neuskutečnily a Tygři příměří odvolali.
    27. července 1995 - Srílanská prezidentka Čandrika Kamaratungová předložila mírový plán, v němž navrhla vytvoření federace, a Tamilům nabídla širokou autonomii.
    2. prosince 1995 - Vládní jednotky dobyly hlavní základnu LTTE Jápané; Tygři přesunuli hlavní stan a pokračovali v boji.
    21. února 2002 - Vláda a LTTE uzavřely časově neomezenou dohodu o příměří, která vstoupila v platnost 23. února 2002.
    Září 2002 - V Thajsku se po sedmiletém přerušení konalo první kolo mírových jednání mezi vládou a představiteli LTTE. Do března 2003 se uskutečnilo šest jednacích kol.
    21. dubna 2003 - LTTE oznámila, že kvůli nesouhlasu s klíčovými body mírového procesu zastavuje jednání s vládou.
    4. března 2004 - LTTE se rozpadla na dvě křídla. Odštěpenecká frakce Vinajagamúrthího Muralitharana vzápětí nabídla srílanské vládě novou dohodu o příměří, ta ji však odmítla.
    Prosinec 2005 a leden 2006 - LTTE zásadně porušila příměří z roku 2002, když její příslušníci zabili kolem čtyř desítek příslušníků srílanských ozbrojených sil.
    25. ledna 2006 - LTTE souhlasila s obnovením mírových jednání.
    11. července 2007 - Vláda oznámila, že vyhnala rebely z jejich posledního útočiště v džungli na východě země.
    2. ledna 2008 - Kvůli nekončícímu násilí ze strany separatistů srílanská vláda formálně odstoupila od příměří uzavřeného v roce 2002 a zahájila proti povstalcům další ofenzivu.
    21. ledna 2009 - Armáda vyhlásila takzvanou bezpečnostní zónu v severovýchodní oblasti ostrova, aby umožnila asi čtvrt milionu civilistů opustit území držené tamilskými povstalci a uchýlit se do oblastí pod kontrolou vlády.
    16. května 2009 - Armáda oznámila dobytí poslední části pobřeží, které ještě ovládali povstalci z LTTE. Srílanský prezident poté ohlásil vítězství v dlouholeté občanské válce.
    17. května 2009 - Tamilští rebelové oznámili, že ukončují boje.   

Foto: Reuters, ČTK/AP

Autor: ČTK , - red -





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi