Regály v ruských obchodech plné. Bělorusové se radují

Regály ruských supermarketů jsou stále plné, alespoň opticky.

Zákaz dovozu potravin ze zemí, které vyhlásily kvůli krizi na Ukrajině sankce proti Moskvě, má zatím na zásobování obchodů v Rusku jen minimální negativní dopady. Regály zůstávají plné, byť chudší o některý sortiment. Z embarga se trochu paradoxně radují třeba v Bělorusku. Také proto, že mnohé západní lahůdky jsou tam nyní k mání ve srovnání s dřívějškem za babku.

Ruský ekonomický list RBK (RBC Daily) přinesl tento týden několik článků s dobrými zprávami pro domácí potravinářský obchod, jeho zákazníky i Rusko obecně.

Prezident Putin na vrcholu popularity.Od začátku srpna, kdy vstoupilo v platnost ruské protiembargo zakazující dovoz potravin z USA, Kanady, Austrálie, EU a Norska, se podařilo nalézt četné nové dodavatele, uvádí ruská Federální celní služba.

Zákaz dovozu se týká mimo jiné masa, ryb, mléka, uzenin, zeleniny, ovoce či ořechů. Noví importéři pocházejí například z Latinské Ameriky, Gruzie, Arménie a ze Srbska. Alexej Kozlov, šéfanalytik UFS Investment Company, označuje tyto a některé další země za vítěze ruského embarga.

Podle jeho názoru z něj profitují i mnozí ruští producenti, kteří více investují a snaží se zaplnit vzniklé skuliny na potravinovém trhu. Na tomto poli si prý vedou dobře, protože většina výpadků v dovozu jde nahradit. Platí se za to ale daň, a sice v podobě vyšších cen.

Také Anton Soroko, analytik investičního holdingu FINAM, vidí řadu zemí jako profitéry embarga. Vedle už zmíněných též Izrael, Turecko, Nový Zéland a některé africké státy. Výhody spatřuje i u domácích producentů, ale s výhradami. Výpadky v importu v jeho mnohosti a pestrosti nemůžou sami Rusové úplně nahradit.

V moskveském supermarketu.Někteří ruští producenti masa dodávají, že ze sankcí zatím mají jen málo, protože svůj odbyt nemůžou v krátké době rychle zvýšit. Organická produkce má totiž své vlastní výrobní cykly. Navíc, dovoz vepřového je kvůli veterinárním předpisům už od letošního března zastaven. Od té doby jeho ceny stoupají - a nejen vepřového.    

Jak uvádí celní služba, dlouhou řadu produktů bylo možné nahradit, ale některé nikoli. V regálech obchodů tak například chybějí bobule (maliny, borůvky, ostružiny, angrešt...) z Polska, Řecka, Španělska a Nizozemí. Nešlo nahradit ani chřest z Francie nebo Belgie. Totéž platí pro studenovodní krevety z Kanady.

S podobným, navíc nejspíše jen dočasným ochuzením sortimentu se ale drtivá většina ruských spotřebitelů dokáže lehce smířit. Problémem je ale už zmíněné zvyšování cen, především  masa.

Celkové dovozy potravin a látek k výrobě potravin klesly v srpnu ve srovnání s rokem 2013 o 7,5 procenta, uvádějí ruští celníci. U jednotlivých potravin, kterých se zákaz dovozu týká, je ale pokles importu výrazný.

Do Ruské federace mají vstup zakázán.

Import mléčných produktů se snížil o 57 procent, vepřového o 45 procent, zeleniny o 44 procent a drůbeže o 39 procent. Pouze hovězího se dováží více než před embargem, nárůst činí celých 47 procent.

Evropská unie je ve svých vývozech do Ruska postižena mnohonásobně více než Spojené státy. Z celkového objemu dovozů se zákazy týkají z USA jen čtyř procent, po dvou procentech z  Kanady a Austrálie a jednoho procenta z Norska. Potenciální ztráty těchto zemí odhadují ruské úřady na v přepočtu asi 182 miliard korun.

Zdá se, že hodně bity jsou v tomto směru Polsko a Litva. Polsko prý musí počítat se zvýšení obchodního deficitu o 52 procent, Litva odhadem o 47 procent. Vyjádřeno v penězích to v případě Litvy znamená ztrátu až desítek miliard korun, uvádí ruský celní úřad. 

Finsko musí počítat se ztrátami až 78 miliard korun.

Se sankcemi nám můžete...Bělorusové si mnou ruce

Ze zákazu dovozu mnoha unijních potravin do Ruska profitují mezi jinými Bělorusové, a to hned v několika směrech. Nejen že běloruští byznysmeni nakupují v EU "zapovězené" zboží a reexportují ho dále do Ruska, s nímž je Bělorusko v celní unii, ale radují se i běloruští spotřebitelé. Proč? Regály v obchodech jsou plné a ceny dlouhé řady potravinářských výrobků klesly.

Francouzský sýr, čokoláda z Belgie a Švýcarska (nečlen EU), kandovaný cukr z Německa, pravá italská pasta, španělská šunka a dokonce i žrádlo pro kočky z Francie. Radují se tak nejen lidé, ale i jejich mazlíčci. V Bělorusku nyní na široké frontě objevují evropské delikatesy.

Ruský prezident Vladimír Putin totiž svým embargem přinutil evropské producenty potravin, aby hledali nová odbytiště. A tak plní také obchody v Bělorusku, kde podle části západních médií vládne poslední evropský diktátor. Fakticky je ale prezident Alexandr Lukašenko mnoha svými krajany oblíben.

Bělorusové si tak dnes dopřávají "západních" laskomin, které ještě nedávno nabízely jen fajnovější obchody. Za třikrát i čtyřikrát vyšší ceny než ve zbytku Evropy. Teď leží v regálech supermarketů a můžou si je dovolit koupit i ti z 9,5 milionů Bělorusů, kteří se na ně ještě začátkem léta jen smutně dívali.

Běloruský prezident Lukašenko pomáhá sklízet melouny.Na ovoce či sýry importované ze Západu dosáhnou nyní i důchodci. Kilo paprik nebo meruněk bylo začátkem září za plus mínus 28 korun.

Úspěch potravin z EU je značný, nehledě na agitaci státní televize, aby se upřednostňovalo domácí zboží. Je to ale těžké přesvědčování po mnoha letech, kdy masy konzumovaly až na výjimky domácí produkci. Její konzumace má ale své důvody a i jisté přednosti.

Vláda v Minsku velmi dbá na potravinovou soběstačnost země a je v tomto směru úspěšná. I díky nařízením - až 85 procent zkonzumovaných potravin musí pocházet z Běloruska. Hlavně mnohde v provincii, na vesnicích, nabízely a nabízejí obchody téměř jen regionální produkty.

Cena řady z nich teď - na rozdíl od západních dovozů - stoupla, protože běloruští potravináři ucítili příležitost a exportují více do Ruska.

Jen pokud jde o alkoholické nápoje z Evropské unie, jejich ceny většinou neklesly, nebo jen trochu. Škoda, že Vladimír Vladimírovič nevyhlásil embargo také na západní alkohol, "stěžují" si s úsměvem někteří Bělorusové.   

Poláci sklízejí jablka, část úrody jim shnije.

Foto: Shutterstock , ČTK/AP , Kreml, úřad prezidenta Běloruska

Autor: - pp -





Čtěte dále

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána. Demonstranti, vedení...

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Američané Art Hunt, Dave Richey a Wayne Pierce vyráběli a prodávali lyže, jejich obchod ale notně poznamenal nedostatek sněhu ve...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi