Reakce světa na dohodu z Mekky jsou opatrné

Palestinský prezident Mahmud Abbas, lídr hnutí Hamas Chálid Mašal a palestinský premiér Ismail Haníja se modlí ve Velké mešitě v Mekce poté, co se dohodli na ukončení násilí mezi stoupenci Fatahu a Hamasu.Obezřetně kladné jsou první reakce světových představitelů a významných organizací na dohodu palestinských rivalizujících hnutí Fatah a Hamas o společné budoucí vládě a o ukončení násilí mezi oběma stranami. Dohodu ve čtvrtek podepsali v Mekce nejvyšší představitelé obou stran. Většina z nich dokument vítá jako důležitý první krok ke stabilizaci situace na palestinských územích. Zároveň ale hodlá takzvanou Mekskou deklaraci pečlivě studovat a teprve poté k ní zaujmout stanovisko.

Rozpaky vzbuzuje především fakt, že se dohoda nezmiňuje o uznání Izraele, což je jednou ze tří hlavních podmínek Západu pro obnovu finanční pomoci palestinským institucím.

Uznání Izraele zůstává základním předpokladem, zdůraznila izraelská vláda. "Každá palestinská vláda, která usiluje o mezinárodní uznání, musí uznat Izrael, vzdát se terorismu a uznat všechny dosud podepsané dokumenty v rámci mírového procesu," řekl na dotaz agentury DPA mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Mark Regev.

Opatrný optimismus 

Za "velmi důležitý krok kupředu" označil dohodu o nové palestinské vládě generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Vyjádřil naději, že vláda národní jednoty složená ze zástupců Fatahu a Hamasu zkrotí násilnosti a přinese Palestincům lepší budoucnost. Za zajímavý a důležitý vývoj označila dohodu šéfka britské diplomacie Margaret Beckettová. Londýn podle ní bude o výsledcích jednání v Mekce diskutovat se svými evropskými a dalšími partnery.

Evropská unie bude Mekskou deklaraci "pozitivně, ale obezřetně" studovat, řekla v pátek mluvčí vysokého představitele EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany. Za cestu ke stabilizaci situace na palestinských územích a v jejich sousedství označil dohodu Fatahu s Hamasem mluvčí ruského ministerstva zahraničí Michail Kamynin.

Jednoznačněji než ostatní vítá dohodu z Mekky Francie, která v politickém programu nové palestinské vlády vidí "krok" k uznání Izraele. "To, že je do programu této vlády zahrnuto respektování mezinárodních rezolucí a dohod uzavřených OOP (Organizací pro osvobození Palestiny), představuje krok dobrým směrem, k plnému přistoupení na podmínky mezinárodního společenství, zejména pak k uznání Izraele," citovala agentura AFP z pátečního prohlášení francouzského ministra zahraničí Philippa Douste-Blazyho. Za těchto okolností Paříž soudí, že by mezinárodní společenství mělo novou palestinskou vládu povzbudit a podpořit.

Stejné podmínky pro spolupráci s jakoukoliv palestinskou vládou zopakovaly v první stručné reakci na Mekskou dohodu také Spojené státy. "Uvidíme, na vyjádření je ještě příliš brzy," řekl novinářům mluvčí Bílého domu Tony Snow.

Zásluha krále Abdalláha 

Ve všech reakcích zaznívá zároveň poděkování saúdskoarabskému králi Abdalláhovi, který přivedl palestinské rivaly k jednacímu stolu v Mekce.

Obyvatelé pásma Gazy dohodu o nové vládě hned ve čtvrtek večer bujaře oslavovali. V Gaze byl odpálen ohňostroj; ozbrojenci, kteří na sebe ještě před několika dny stříleli, teď přátelsky pálili do vzduchu. Nadšení Palestinci mávali vlajkami Fatahu a Hamasu, přičemž někteří měli v rukou obě dvě, líčil v noci atmosféru v pásmu zpravodaj britské stanice BBC.

Jednohlasně uvítal dohodu o vládě národní jednoty i palestinský tisk. "Dohodli se," hlásá v červeném rámečku na titulní straně hlavní palestinský deník Al-Kuds. Dohoda mezi Hamasem a Fatahem podle něj "musí uspokojit mezinárodní společenství a přimět ho ke zrušení nespravedlivé blokády uvalené na palestinský lid".

Pro izraelskou vládu bude palestinský kabinet národní jednoty představovat "skutečný problém", soudí ale izraelský list Haarec.

"V jeho čele bude stát vysoký představitel Hamasu, Ismáíl Haníja. Jeho vláda navíc neuzná Izrael a nepředstírá, že splní požadavky mezinárodního kvartetu (OSN, EU, USA, Rusko)," píše Haarec v obsáhlé analýze.

"Zároveň to ale už nebude v pravém smyslu vláda Hamasu, Hamas v ní nebude mít většinu. Designovaný ministr financí Salám Fajad je miláček Bílého domu. Designovaný ministr zahraničí Ziád abú Amr přednášel na mnoha amerických univerzitách a nezastává extremistický postoj vůči Izraeli. A ministrem vnitra, který velí ozbrojeným složkám, bude spíše někdo nezávislý než člen Hamasu, i když bude jmenován podle doporučení Hamasu.

Za těchto okolností budou Izrael a USA obtížně požadovat, aby byl mezinárodní hospodářský bojkot palestinské vlády zachován," soudí Haarec.

USA trvají na třech podmínkách pro Palestince

Chce-li palestinské vedení znovu získat uznání mezinárodního společenství, musí uznat Izrael, vzdát se násilí vůči němu a uznat předchozí izraelsko-palestinské smlouvy. V reakci na čtvrteční dohodu o budoucí palestinské vládě to v pátek prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey.

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová řekla, že o těchto třech podmínkách nelze diskutovat. Palestinská dohoda sice stanovuje detaily sestavení koalice, ale ze třech podmínek mezinárodního společenství se zmiňuje pouze o jedné. Signatáři dohody, tedy nejvyšší představitelé stran Fatah a Hamas, se pouze zavázali, že budou "respektovat" minulé dohody. Většina pozorovatelů neví, co je termínem respektovat míněno.

Hamas, který zvítězil v loňských volbách a dosud na palestinských územích vládl sám, Izrael neuznává, schvaluje boj proti němu a o minulých dohodách zástupci Hamasu řekli, že jsou ochotni dodržovat jenom ty, které neodporují národním zájmům Palestinců. 

Riceová chce obnovit mírová jednání

Casey prohlásil, že si Palestinci zaslouží vládu, která se "zřetelně a důvěryhodně" přihlásí k principům tvůrců mírového plánu, tedy USA, Ruska, OSN a Evropské unie. Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová se chce 19. února sejít s izraelským premiérem Ehudem Olmertem a předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Mají jednat o možnosti obnovit mírový dialog.

Zástupci blízkovýchodního kvartetu v pátek o nové palestinské dohodě hovořili telefonicky. Mluvčí EU Emma Udwinová řekla, že všichni ocenili zprostředkovatelskou roli Saúdské Arábie, která Palestince k jednacímu stolu dovedla. Dohoda podle Udwinové zklidní situaci na palestinských územích. O tom, zda bude možné na základě této dohody zrušit embargo proti palestinským institucím, zatím prý není možné rozhodnout. "Dokument je třeba prostudovat a zjistit, jakým způsobem bude plněn," řekla mluvčí. Zástupci kvartetu by se podle ní měli sejít zřejmě koncem února, po návštěvě Riceové na Blízkém východě.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který se pátečních telefonických konzultací zúčastnil, řekl, že očekávání vůči Palestincům jsou jasná: "Musí skončit boj proti Izraeli, Abbás musí pokračovat v započatém dialogu s Izraelem na základě dosavadních dohod a mírového plánu." Palestinská dohoda má být jedním z bodů pondělního jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu.

Palestinci deklaraci chápou jako závaznou a nikoli jako další dočasné příměří mezi Fatahem a Hamasem. Obyvatelé pásma Gazy ve čtvrtek večer bujaře oslavovali, v Gaze byl odpálen ohňostroj; ozbrojenci, kteří na sebe ještě před několika dny stříleli, pálili do vzduchu. Úvodník hlavního palestinského deníku Al-Kuds vyšel pod titulkem "Dohodli se". Dohoda podle něj "musí uspokojit mezinárodní společenství a přimět ho ke zrušení nespravedlivé blokády uvalené na palestinský lid".

Pro izraelskou vládu bude palestinský kabinet představovat "skutečný problém", soudí páteční izraelský list Haarec. "V jeho čele bude stát vysoký představitel Hamasu, Ismáíl Haníja. Jeho vláda navíc neuzná Izrael a nepředstírá, že splní požadavky mezinárodního kvartetu," napsal list. 

Autor: ČTK

Foto: AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

V nejlidnatějším městě amerického státu Texas dnes začíná severoamerické turné legendární rockové kapely Rolling Stones, která...

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům osob stejného pohlaví, který počítá s trestem až 15 let...

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi