Když Asad uslyší za zadkem tomahawk, bude už pozdě

Zúčastní se útoku na Sýrii také F-15 Strike Eagle?

Ohledně trestného útoku na syrský režim vycházejí v těchto dnech z Bílého domu pozoruhodná prohlášení. Namísto toho, aby americká vláda předložila světu věrohodné důkazy, že viníkem chemického masakru 21. srpna na předměstí Damašku je skutečně vláda Bašára Asada, vystačí si s tím, že je o tom přesvědčena, že o tom nepochybuje, že ví, že to tak je.

A neustále to opakuje. To je od zdůvodňování minulých intervencí, třeba v Iráku, Afghánistánu či Libyi, jistý posun.

Tlak ze všech stran. Obama zažívá nelehké chvíle.A sice směrem k postoji, že se už vlastně nic věrohodně zdůvodňovat nemusí. Když se USA rozhodnou na někoho zaútočit, udělají to. Proč také ne.

Ve světě je to přece odedávna tak, že vlci ovce loví, a nikoli obráceně. 

A i kdyby se Američané snažili světu nějaké důkazy prezentovat, byla by řada dobrých důvodů, proč na ně hledět s velkou nedůvěrou. Hovoří se sice o zachycených odposleších syrského vedení o chemickém útoku, mohlo dokonce dojít k nekoordinované akci, ale i to prý může být podvrh.

V noci na dnešek vypustil Bílý dům do světa další pozoruhodný výrok, který většina médií - jak už začíná být zvykem - prostě jen přetlumočila. Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že se rozhoduje o různých možnostech, ani jednou z nich prý ale není změna syrského režimu. Svržení Asada není cílem.

Střely Tomahawk lze odpalovat i z ponorky třídy Ohio.Prosím? Copak Spojené státy a mnoho dalších zemí po většinu krvavého konfliktu v Sýrii neprohlašují, že Asad musí pryč? Copak se USA nesnaží o odstranění klanu Asadů už plus minus 20 let?   

Podle některých informací se ale Asad i s rodinou uchýlil do Íránu - pro jistotu.

Fakt, že se zraky tolika lidí (i médií) upírají v napjatém očekávání na poznatky týmu expertů OSN, jenž zkoumá místo, kde 21. srpna došlo k hrůznému chemickému útoku, je také poněkud zvláštní. Od počátku je přece jasné, že lidé z OSN nemohou zjistit tu nejzásadnější věc - tedy kdo je jeho pachatelem, kdo tento odporný zločin spáchal.

I kdyby za tím stály, čistě teoreticky, zahraniční tajné služby, nebyli by to žádní amatéři a útok by zinscenovali tak, že by vypadal jako dílo Asadových věrných. V této chvíli nelze na někoho ukázat jednoznačně prstem. Snad s výjimkou toho, že by se sám přiznal.

Tomahawk startuje z křižníku USS Barry. Na pravdě o chemickém útoku už ale nezáleží. Ať tak či onak, stala se z něj pouze vítaná záminka k intervenci. 

Zdá se, že Bílý dům v posledních dnech umně řídí mnoho světových  médií - jako dirigent orchestr. Do světa se průběžně vypouští oficiální i neoficiální informace a hlášky, které udržují zájem sdělovacích prostředků a jisté napětí v nich.

Potrestání Asadova režimu je prý otázkou dní, čeká se na Obamův rozkaz...

Věc už nabrala svou vlastní dynamiku. Už jen chybí, aby Bílý dům se svými spojenci v NATO začal nahlas odpočítávat: 10, 9. 8... A další se přidají.

Až začne syrský "ohňostroj", převládá mezi experty názor, že půjde o krátký, ale tvrdý vzdušný úder. Je pravděpodobné, že hlavní roli v něm sehrají podzvukové střely s plochou dráhou letu Tomahawk.

K útoku na armádní a režimní cíle v Sýrii jsou tyto střely velmi vhodné. S trochou nadsázky lze říci, že až budou Asadovi padat na hlavu, uslyší je až v okamžiku, kdy pro něj bude pozdě. I když, to by se přece nemělo stát, vždyť USA o svržení syrského prezidenta nejde. Alespoň oficiálně.

Nejnovější střely Tomahawk, pojmenované podle indiánské zbraně, jsou extrémně přesné. Zasahují cíle menší než dva metry, což značně snižuje kolaterální škody. Na Sýrii by byly odpalovány nejspíše z křižníků, které operují ve Středozemním moři nepříliš daleko izraelských a libanonských břehů. Jsou schopny doletět do vzdálenosti až půltřetího tisíce kilometrů.

Letoun F-14 Tomcat doprovází letící střelu Tomahawk.

Tomahawky může protivník zachytit a zneškodnit jen velmi těžko - kvůli malým rozměrům (délka zhruba šest metrů a šířka půl metru) a nízké hladině letu (15 až 100 metrů). Některé "Cruise Missiles" jsou naprogramovány tak, že cíl obletí v půlkruhu. Mohou útočit z neočekávaných úhlů.

Světové sympatie by si Američané a jejich spojenci určitě získali, kdyby atakovali a zničili známé sklady chemických zbraní syrského režimu - údajně jsou dva až tři. Asad má smrtící chemie prý až tisíc tun a střeží je speciální jednotky.

Tomahawk strike team na lodi USS Shiloh.Chemické i biologické zbraně lze zničit raketami, které mají speciální, k tomuto účelu vyvinutou hlavici ADW (Agent Defeat Warheads). Bývalý švédský diplomat a jaderný expert Hans Blix je ale k použití ADW proti syrským zbraním skeptický a varuje, že střely zmohou málo, ba vůbec nic. Navíc uvolněné chemické látky prý zamoří okolí.

Lidem, jako je Blix, ale v USA zrovna rádi nenaslouchají. Švéd si v roce 2003 vysloužil ve Spojených státech a Británii kritiku až nenávist, když jako šéf mise OSN pátral v Iráku po údajných zbraních hromadného ničení. A nic nenašel. Výsledky pátrání a některé jeho výroky velmi rozhněvaly příznivce vojenské invaze. Blix se jim vůbec nehodil do krámu.  

Pokud jde o nasazení letadel proti Asadovi, mohou Američané a spol. použít taktiku, kterou už si na Sýrii opakovaně vyzkoušel Izrael.  Letouny vypustí střely a bomby ve chvíli, kdy se přiblíží k syrskému vzdušnému prostoru.  

Až do něj ale nevniknou. To by mohly bezpečně udělat až poté, kdy by se zlikvidovala syrská protivzušná obrana. Říká se tomu také varianta "stand off". Tedy údery z bezpečné vzdálenosti.

Bašár Asad při rozhovoru s ruskými novináři.

Čeští politici se k možnému útoku na Sýrii téměř unisono raději vůbec nevyjadřují. V takových vypjatých chvílích je v české kotlině ve vztahu k mocným spojencům mlčeti zlato. Ostatně to, co míní nějací Češi o možném útoku na Sýrii, je Američanům dost fuk.

Naposledy je něco takového opravdu zajímalo za prezidentování Václava Havla. Česko na tom ale není moc dobře nejen stran válek. Až jedny z posledních houslí hraje též v Evropské unii.

 

Foto: Pentagon , ČTK , archiv

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

V Berlíně vzplála hala firmy ze skupiny Diehl, pod Diehl patří i výrobce Iris-T

V Berlíně vzplála hala firmy ze skupiny Diehl, pod Diehl patří i výrobce Iris-T

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny nebezpečné chemikálie. Úřady proto...

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře. Malé želvičky patřící většinou k...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi