Islamisté požírají Irák. Je mezi nimi Saddámova pravá ruka

Bojovníci ISIL.

Opožděná sunnitská vendeta. Mezi bojovníky Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), kteří už několik dní postupují vítězně Irákem a zahání na zbabělý úprk jeho mnohonásobně silnější bezpečnostní složky, je i hodně věrných popraveného prezidenta Saddáma Husajna. V jejich řadách je také diktátorova pravá ruka, exgenerál Izzat Ibrahím ad-Dúrí. Pro USA je to další potvrzení faktu, že invaze do Iráku v roce 2003 byla strašlivá chyba.

Když islamistům minulý týden padlo do rukou největší severoirácké město Mosul, pocítila většina světa zděšení. Ale ne všichni. Ve svém jordánském exilu jásala třeba Saddámova nejstarší dcera Raghad (prezident měl dva syny a tři dcery), jež kdysi soudní proces se svým otcem, který skončil roku 2006 na oprátce, označila za "frašku a komedii".

Islamisté popravují zajaté irácké vojáky a policisty."Vděk za tato vítězství patří bojovníkům mého otce a strýčkovi Izzatovi al-Dúrímu," řekla Raghad panarabskému listu Al-Quds.

Dúrí, kterému je dnes jedenasedmdesát let, býval kdysi pravou rukou Saddáma Husajna a stále stojí v čele mezitím zakázané strany Baas (Socialistická strana arabské obrody). Exgenerál není žádný islámský náboženský horlivec, který s chutí stíná hlavy zajatcům.  Je spíše  "jen" sekulárního a nacionalistického ražení.

Zjevně ale není příliš vybíravý, když si hledá přátele. V boji proti nynějším vládcům v Bagdádu se spolčil s džihádisty z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL). Někdejší vysoký důstojník  Saddámova režimu prozradil listu New York Times, že Dúrí plánuje vojenské tažení islamistů v Iráku už dva roky.

Expert na iráckou problematiku Michael Knights, který působí v konzervativním americkém think-tanku Washington Institute for Near East Policy, označil Dúrího za "kmotra přeživších baasistických mafiánů". Je prý nejdůležitějším zástupcem svrženého režimu, v jehož středu stáli Saddám a jeho vládnoucí partaj Baas.

Strýček a Saddámova pravá ruka ad-Dúrí.

Dúrí pomáhal Saddámovi už při převratu roku 1968, který podpořila americká CIA a po němž se stal iráckým prezidentem generál Ahmad Hasan al-Bakr. Dúrímu se v Iráku říkalo také zmrzlinář.

Ne že by měl nějakou vlastnost s touto lahůdkou spojenou, ale proto, že jeho otec prodával v Tikrítu zmrzlinu. Tedy ve městě, kde se narodil i Saddám Husajn.

Na seznamu hledaných, který sestavili Američané, je Dúrího jméno hodně vysoko. V karetní hře USA s 55 nejvíce hledanými Iráčany zdobí Durího tvář krále. Vypsali na něj tučnou odměnu 10 milionů dolarů.

Americké Hornety bombardují Irák roku 2003.Mnohokrát už se zdálo, že tohoto zrzka zabili nebo zatkli, ale vždy se nakonec ukázalo, že tomu tak není. Přívržence má hlavně u sunnitů, což je islámský proud, k němuž náležel rovněž Saddám. Sunnité mají na severovýchodě Iráku početní převahu.

Šíitský irácký premiér Núrí al-Málikí nedokázal sunnitskou menšinu zapojit do života v novém Iráku. Mnozí se cítí diskriminováni.

Po svržení prezidenta Saddáma roku 2003 rozbila americká okupační vojska téměř všechny státní instituce, hlavně armádu. Rozpuštění vojska vzalo náhle desítkám tisíc mladých mužů životní perspektivu. Většina z nich patřila k sunnitům, kteří dominovali ústřední vládě v Bagdádu.

Mnoho z nich bylo doslova zatlačeno do podzemí. Nyní část z nich bojuje v řadách radikálních islamistů z ISIL.

V poslední Saddámově bitvě (se západními spojenci v čele S USA) velel Dúrí, druhý nejvýznamnější muž v zemi a místopředseda Rady revolučního velení (RRV), severním oblastem Meziříčí. Měl je bránit také před Kurdy.

Generál Sanchez a ambasador USA v Bagdádu Bremmer informují o chycení Saddáma Husajna.Video natočené roku 2003 ukazuje Dúrího v jeho staré uniformě s baasistických časů, kterak sedí u psacího stolu. Za ním je stará irácká vlajka ze Saddámových časů. Slabým, ale vysokým hlasem vyzývá Dúrí k povstání všech Iráčanů, nacionalistů i islamistů, proti perskému režimu.

Tak nazývá vládu premiéra Málikího kvůli jejím dobrým vztahům s íránským Teheránem. Ideologické rozdíly jsou podle Dúrího zprvu nedůležité, neboť jde o společného nepřítele.

Teroristická skupina ISIL vznikla oficiálně v dubnu 2013. Organizace vzešla z irácké větvě al-Kajdy. Šéf kajdistů Ajmán Zavahrí se mezitím od ISIS distancoval, protože její džiháidsté bojují v Sýrii s Frontou an-Nusrá. To je syrská odnož al-Kajdy.

V čele ISIS stojí Ibrahím Alí Badrí známý též jako Abú Bakr Bagdádi. Tento chlapík je fantom, je o něm známo jen velmi málo. Narodil se začátkem 70. let minulého století v Samaře či Bagdádu a v džihádistických skupinách je aktivní zhruba 10 let.

Údajně stál v čele nynějšího útoku na Mosul. Kolem osmi stovek islamistů tam vyhnalo irácké ozbrojené síly čítající přes 20 tisíc mužů. Pod praporem ISIS bojuje kolem 10 tisíc radikálů z  mnoha zemí včetně evropských.

Letadlovka USS Gorge W. H. Bush v Perském zálivu.

Proklamovaným cílem teroristů je obnovení islámského chalífátu na území Iráku a Velké Sýrie, k níž patří také Libanon, Jordánsko, Izrael a Palestina. V územích, jež dobyla, zavádí ISIS drakonické zákony a pravidla. Třeba za první krádež se dopadenému pachateli uřeže pravá ruka, za druhou krádež levá noha.

Vláda v Bagdádu velí podle svých údajů asi 900 tisícům příslušníků bezpečnostních sil. Jak už zmíněno, Washington po porážce Saddáma roku 2003 iráckou armádu prakticky rozpustil.

Irácký premiér Málikí nedokázal integrovat sunnity do společnosti.V následujících letech pak do obnovy vojska investoval nejméně 14 miliard dolarů (asi 280 miliard Kč.). Ozbrojené síly, které vznikly, jsou ale jen papírovým obrem. Morálka jednotek je na bodě mrazu, sunnitští bojovníci nemají pražádnou chuť umírat za šíitu v čele vlády a část z nich při postupu džihádistů přechází na protivníkovu stranu.

Armádní velitelé zrazují jak Bagdád, tak nechávají na holičkách své podřízené.

To mimo jiné vysvětluje fakt, že několik stovek džihádistů před sebou žene tisíce vojáků pravidelné armády a že se jim během několika dní podařilo obsadit rozsáhlé oblasti Meziřící.

Podle poznatků, které čerstvě zveřejnila studie amerického vojenského think-tanku Rand Corporation, se počet džihádistických skupin ve světě zvýšil v posledních letech o zhruba 60 procent. Množství jejich bojovníků se zdvojnásobilo a počet útoků, které uskutečnily, se ztrojnásobil.

Běženci z Mosulu zamířili hlavně do Kurdistánu.Na džihádistickou vlnu blahodárně působí eroze státnosti v arabském prostoru. Kde se rozpadá autorita státu, otevírá se vždy prostor pro skupiny, jež začnou dělat pořádek na vlastní pěst a podle svých představ.

Při hledání viníků současné zoufalé situace obvinila v úterý irácká vláda Saúdskou Arábii, že se staví na stranu sunnitského terorismu (v Rijádu vládnou sunnitští monarchové) a že financuje teroristy v Iráku.

Foto: Pentagon , ČTK/AP

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi