Do Barmy proudí pomoc. Zloba na juntu se zvětšuje

Vojáci hovoří s obětmi povodně.Do oblastí Barmy zpustošených sobotním cyklonem Nargis, který si vyžádal na 22 tisíc obětí a přibližně milion lidí připravil o střechu nad hlavou, začíná proudit humanitární pomoc. Někteří členové barmské opozice a zahraniční diplomaté už hovoří o stovce tisíc možných mrtvých. Mnoho míst zůstává nedosažitelných kvůli záplavám a zničeným silnicím.

Nejhůře postižená je oblast delty řeky Iravadi, kde dnes davy vyplenily několik málo otevřených obchodů s potravinami.

Barmská vojenská junta stále ještě nezačala vydávat víza zahraničním humanitárním pracovníkům, což kritizoval i český premiér Mirek Topolánek. Řada evropských, severoamerických a asijských zemí začala posílat finanční pomoc, nebo ji přinejmenším slíbila dodat, v celkové hodnotě 17 milionů eur (426 milionů Kč).

Zástupci Světového programu pro výživu oznámili, že jejich barmští spolupracovníci začali rozdělovat humanitární pomoc mezi lidi, které cyklon připravil o přístřeší.

Část pomoci ze zahraničí junta přebaluje, aby vypadala jako barmská.Organizace zatím dopravila do Rangúnu na 800 tun potravin, jež odtud distribuuje na postižená předměstí někdejšího hlavního města a do delty řeky Iravadi.

Do iravadské delty se však zatím podařilo dopravit pouze malou část pomoci, protože místní vesnice jsou dosažitelné pouze lodí nebo vrtulníkem. "Celá oblast spodní delty je pod vodou," popsal situaci Richard Horsey z Úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci (UNOCHA).

Podle něj se deltou pohybují trosečníci na provizorních plavidlech, používají přikrývky jako plachty a zoufale se snaží dostat na suchou zem.

Humanitáří kritizují barmskou vládu 

V rozdělování potravin do oblastí zasažených katastrofou pokračuje i barmská vláda. Vojenské vrtulníky shazují do poničených vesnic balíčky s jídlem a pitnou vodou. Ministr informací Ťjo Hsan v úterý vyzval Barmánce i zahraniční humanitární agentury ke spolupráci při odstraňování následků katastrofy.

Situace na mnoha místech delty Iravadi je zoufalá.Barmská vojenská vláda dnes zrušila zákaz dovozu paliva pro firmy a soukromníky. Reagovala tak na kritický nedostatek paliva v Rangúnu, který ohrožuje další odstraňování následků cyklonu.

Mluvčí UNOCHA Elisabeth Byrsová dnes nicméně oznámila, že junta brzdí účinnou pomoc. Vláda nadále přijímá pouze materiální pomoc, ale brání humanitárním pracovníkům ve vstupu do země. Dnes junta schválila přijetí letadla OSN s dodávkou humanitární pomoci, posádce však neudělila víza.

Barmská vláda dnes ovšem jmenovala zvláštního ministra, který by měl urychlit vydávání víz členům zahraničních záchranářských týmů.

Restrikce při udělování víz humanitárním pracovníkům dnes kritizoval český premiér Topolánek. "V tomto momentu je potřeba zaměřit se především na ohrožené obyvatele, proto doufám, že politická ideologie bude stát stranou a nebudou kladeny umělé překážky účinnému působení mezinárodních humanitárních organizací," uvedl Topolánek v prohlášení.

Mezinárodní výbor Červeného kříže dnes oznámil, že potřebuje 6,3 milionu švýcarských franků (97 milionů korun), aby mohl pro lidi postižené katastrofou zajistit sítě proti komárům, nouzové přístřešky a pitnou vodu.

Sbírku na pomoc obětem Barmy vyhlásily mimo jiné české humanitární organizace Člověk v tísni a Charita ČR.

Přispívat lze bankovním převodem na konto SOS Barma 836 836 836 /0300 u ČSOB.

Na katastrofu reagovalo i české ministerstvo zahraničí, které uvolnilo na pomoc 2,5 milionu korun.

Mnohde zcela chybí pitná voda, hrozí smrt žízní.Kromě řady dalších nevládních organizací uvolnily na pomoc finanční prostředky i některé jiné vlády. Británie daruje nejvíc: 6,3 milionu eur (158 milionů Kč). USA slíbily v přepočtu 2,15 milionu eur, Evropská komise dva miliony, Švédsko 1,6 milionu,

Dánsko 1,34 milionu, Kanada a Norsko po 1,3 milionu a Nizozemí milion. K vlně mezinárodní solidarity se připojila i Čína s 650 tisíci eury, Německo a Španělsko po 500 tisících.

Cyklon Nargis zasáhl pět barmských států, ve třech z nich junta vyhlásila výjimečný stav. Státní média zatím potvrdila 22,5 tisíce mrtvých a 41 tisíc pohřešovaných v důsledku katastrofy. Představitel Úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci Horsey dnes ale vyjádřil obavu, že by se bilance katastrofy mohla ještě dramaticky zvýšit.

Pokud se potvrdí nynější bilance, zapíše se Nargis do historie jako nejničivější asijská bouře od roku 1991. Tehdy se cyklon přehnal přes Bangladéš, kde zabil na 143 tisíc lidí.

Cyklon s nevinným jménem Nargis

Cyklon, který o víkendu zpustošil Barmu a zabil nejméně 22.000 lidí, dostal velice nevinné jméno Nargis, což v urdštině znamená narcis. Tropická bouře pojmenovaná stejně jako tisícovky asijských žen se ale stala jednou z nejničivějších v dějinách země.

Před a po cyklonu. Výmluvný satelitní snímek.A jméno Nargis tak zřejmě už nikdy žádný další cyklon mít nebude - vyřadí ho totiž ze seznamů, podle nichž se jména bouřím přidělují.

S pojmenováváním tropických bouří, kterým se podle místa vzniku říká hurikány, tajfuny nebo cyklony, se začalo teprve v 50. letech minulého století.

Američtí meteorologové si mysleli, že pokud hurikán bude mít jméno, budou lidé více vnímat jejich varování. První hurikány proto pojmenovali v roce 1953, a to výhradně ženskými jmény. Mužská křestní jména začali bouřím dávat až v roce 1979.

Americká praxe pojmenovávání je velmi jednoduchá. V hurikánové sezoně, která zpravidla trvá od června do listopadu, se jména přidělují podle předem připraveného seznamu abecedně. Letos se tak zřejmě dočkáme hurikánu Arthur, Bertha či Cristobal, v roce 2013 se pak první tři hurikány budou jmenovat Andrea, Barry a Chantal.

Jména cyklonů v Asii

Cyklony v severním Indickém oceánu mají jména teprve čtvrtý rok, pojmenovávají se totiž až od roku 2004. Výběr jmen je také poněkud složitější. Každá z osmi přímořských zemí, které se nacházejí v cyklonové oblasti, vybere osm jmen a ta se pak jednotlivým bouřím postupně přidělují.

Vojáci odstraňují škody v Rangúnu.Jméno Nargis vybral Pákistán, do seznamu ale přispěli i Bangladéš, Indie, Maledivy, Omán, Srí Lanka, Thajsko a Barma.

Zatímco loňský cyklon Sidr, který zasáhl Bangladéš, pojmenoval Omán, ten příští se bude díky Srílančanům jmenovat Abe. Na seznamu, s nímž budou meteorologové pracovat až do roku 2009, jsou většinou místní jména, která většině Evropanů znějí velmi exoticky, třeba Na-nauk, Bulbul nebo Nilofar.

Pojmenování Nargis ale zřejmě už v budoucnu žádný další cyklon mít nebude.

Je totiž velmi pravděpodobné, že i Asie se přidrží praxe, která je obvyklá v USA, kde se sledují hurikány vznikající nad Atlantikem. Pokud je totiž některá z bouří zvlášť katastrofální, její jméno se z pietních důvodů už dál nepoužívá. Na seznamu "zakázaných jmen" je dnes na sedm desítek položek - v poslední době do něj přibyla například jména Katrina, Rita či Wilma.

    Slíbená mezinárodní pomoc (v tisících eur):

    OSN            6500

    Británie        6300

    USA             2150

    EU (Evropská komise)        2000

    Švédsko      1600

    Dánsko        1340

    Kanada        1300

    Norsko          1300

    Nizozemí        1000

    Čína               650

    Německo        500

    Španělsko       500

    Finsko             370

    Česko              200

    Francie            200

    Japonsko         172

    Singapur          130

    Slovensko         63

    Thajsko                *

    Indie                      *

    Bangladéš             *

    Spojené arabské emiráty      *

    Austrálie                 *

    Nový Zéland            *

    *Humanitární pomoc bez podrobností o celkové hodnotě.

    Zdroj: AFP

Foto: Reuters, AP a NASA

   

Autor: ČTK





Čtěte dále

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi