Barma sčítá mrtvé po cyklonu: dvacet dva tisíc

Těžce poškozené domy v okolí Iravadi.Počet obětí cyklonu Nargis, který se v sobotu přehnal přes Barmu, přesáhl 22 000. Dalších 41 000 lidí se pohřešuje, informovala agentura Reuters s odvoláním na barmskou státní televizi.

VÍCE FOTOGRAFIÍ: ZDE

Vládnoucí vojenská junta vyhlásila ve třech z pěti postižených barmských států výjimečný stav a o dva týdny v nich odložila konání referenda o nové ústavě.

"V Bogalaji je bilance mrtvých deset tisíc," uvedla barmská televize. Město se nachází v okolí delty řeky Iravadi, v Iravadské oblasti, která je jedním z nejpostiženějších regionů.

Vláda podle šéfa diplomacie Nopadona Pattamy zatím stále zjišťuje přesný rozsah škod, avšak nemá dosud informace například o odlehlých vesnicích v Iravadské oblasti.

Pomozte Barmě:

Společnost Člověk v tísni vyhlásila

veřejnou sbírku na pomoc Barmě,

jejíž jižní část v sobotu zdevastoval cyklon Nargis.

Prostředky ze sbírky budou využity na zajištění základních životních potřeb zasažených osob.

Přispívat lze bankovním převodem na konto SOS Barma 836 836 836 /0300 u ČSOB.

Pokud se nynější informace potvrdí, zapíše se bouře Nargis do historie jako nejkatastrofálnější asijský cyklon za posledních více než 15 let.

Ničivější byl pouze cyklon, který v roce 1991 zasáhl Bangladéš a zabil na 143 tisíc lidí.

Podle odborníků OSN na řešení krizových situací cyklon připravil o přístřeší statisíce lidí, ale jejich počet se může vyšplhat na miliony.

Barmské státní sdělovací prostředky oznámily, že živel zničil v iravadské deltě 20 tisíc domů. Ovšem v postižených pěti státech žije téměř polovina ze zhruba pěti desítek milionů obyvatel.

Barmská vojenská vláda v pondělí kvůli vážnosti situace souhlasila, že výjimečně přijme mezinárodní humanitární pomoc prostřednictvím organizací OSN.

Grafika

První zahraniční zásilka by měla do Barmy dorazit dnes ze sousedního Thajska, v krátké době by se přes barmské hranice měla dostat i další pomoc ve formě potravin, vody, léků či provizorních přístřešků.

Výmluvné snímky NASA. Delta řeky Iravadi před a po cyklonu.První finanční prostředky ve výši 2,5 milionu korun uvolnila na řešení humanitární krize i česká vláda.

Barmská vojenská junta v úterý rozhodla odložit konání referenda o nové ústavě ve regionech zasažených cyklonem, tedy v iravadské deltě a v největším městě Rangúnu, na 24. května. Hlasování v ostatních částech země se uskuteční podle plánu v sobotu.

Podle junty je schválení ústavy důležitý předpoklad demokratických voleb, které se mají konat za dva roky. Podle opozice ale nová ústava nezaručí dodržování lidských práv a jejím hlavním cílem je ospravedlnění vojenské vlády.

Barmská vojenská vláda v pondělí kvůli vážnosti situace souhlasila, že výjimečně přijme mezinárodní humanitární pomoc prostřednictvím organizací OSN. Podle mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci (UNOCHA) Elisabeth Byrsové však junta zatím neumožnila Strhané střechy po řádění cyklonu.vstup humanitárních pracovníků do země. "Vláda zatím přijala pouze hmotnou pomoc. Nyní čekáme na víza pro náš tým pro odstraňování následků katastrof," řekla Byrsová.

Podle informací thajského listu Bangkog Post působí ale pro OSN v Barmě na plný úvazek  40 lidí. UNDP (United Nations Development Programme) vyslal uplynulou noc do ústí řek\ Iravadi čtyři týmy, které zkoumají a odhadují škody způsobené větrnou smrští.

Americký prezident George Bush dnes také kritizoval barmskou juntu, že zatím neumožnila americkému záchranářskému týmu vstoupit do země. "Jsme připravení vyslat americká plavidla, která by mohla najít těla obětí, zachránit pohřešované a pomoci stabilizovat situaci," řekl Bush. "Naše zpráva pro vojenské vládce (Barmy) je: 'Nechte Spojené státy, aby pomohly vám i vašim lidem'," dodal americký prezident.

Bush rovněž uvedl, že jeho vláda je připravená rozšířit nabízenou humanitární pomoc z dosud nabízených 250.000 dolarů (4 milionů korun). Zvýšení pomoci nicméně podmínil otevřením Barmy pro americký záchranný tým.

První zahraniční zásilka potravin a léků dnes dorazila do Barmy ze sousedního Thajska, v krátké době by se přes barmské hranice měla dostat i další pomoc ve formě potravin, vody, lVojáci odklízejí trosky a padlé stromy na předměstí Rangúnu.éků či provizorních přístřešků. Dvě lodi s humanitární pomocí dnes do Barmy vyslala Indie, plavidla by měla dorazit do Rangúnu ve středu.

První finanční prostředky ve výši 2,5 milionu korun uvolnila na řešení humanitární krize i česká vláda. Evropská komise dnes nabídla na odstraňování následků katastrofy 2 miliony eur (50 milionů korun).

Barmská vojenská junta dnes rozhodla odložit konání referenda o nové ústavě v regionech zasažených cyklonem, tedy v iravadské deltě a v největším městě Rangúnu, na 24. května. Hlasování v ostatních částech země se uskuteční podle plánu v sobotu.

Chronologie přírodních katastrof v oblasti za uplynulých 50 let

26.-27. září 1959 - Tajfun Vera, který se přehnal nad japonským ostrovem Honšú, si vyžádal asi 4500 lidských životů.

Květen 1963 - Počet obětí cyklonu řádícího v Bangladéši dosáhl 22 tisíc.

Květen-červen 1965 - Cyklony v Bangladéši připravily o život 47 tisíc lidí.

Prosinec 1965 - Cyklon, který se přehnal nad Pákistánem, si vyžádal 30 tisíc lidských životů.

Duben 1969 - Při cyklonu v Bangladéši zemřelo pět tisíc osob.

Listopad 1970 - Nejtragičtější cyklon za poslední desítky let zasáhl Bangladéš; zahynulo 300 tisíc osob, podle některých zpráv to bylo až milion lidí.

Říjen 1971 - Cyklon, který zasáhl indické státy Urísa a Západní Bengálsko, si vyžádal 25 tisíc lidských životů.

Listopad 1977 - Nad pobřežím jihoindického státu Ándhrapradéš se přehnal silný cyklon; přes 10 tisíc lidí přišlo o život.

Květen 1985 - Cyklon zasáhl jižní pobřeží Bangladéše a přilehlé ostrovy; počet obětí dosáhl 20.000.

Duben 1991 - Pobřeží Bangladéše zasáhl cyklon, který si vyžádal 140 tisíc lidských životů.

Listopad 1991 - Tajfunu Ruth ve střední části Filipín padlo za oběť téměř sedm tisíc osob.

29. října 1999 - Cyklon zasáhl pobřeží východní Indie, především stát Urísa, a zabil 15 tisíc lidí.

15. listopadu 2007 - Cyklonu Sidr a následným povodním v Bangladéši podlehlo asi 3500 lidí.

3. května 2008 - Počet obětí cyklonu Nargis, který se přehnal přes Barmu, dosáhl téměř 22 tisíc. Dalších 41 tisíc lidí se pohřešuje.

Foto: Reuters, AP a NASA

Autor: ČTK





Čtěte dále

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

V Berlíně vzplála hala firmy ze skupiny Diehl, pod Diehl patří i výrobce Iris-T

V Berlíně vzplála hala firmy ze skupiny Diehl, pod Diehl patří i výrobce Iris-T

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny nebezpečné chemikálie. Úřady proto...

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře. Malé želvičky patřící většinou k...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi