Záhada ze Seymour Avenue. Tři unesené a neschopná policie?

Charles Ramsey - nový americký hrdina.

Kauza osvobození tří mladých žen, které dlouhé roky věznili, znásilňovali a týrali v jednom domě v Clevelandu, vzbuzuje mnoho otázek. Proč si ničeho nevšimli ani sousedé, ani policie? Byli strážci pořádku liknaví? Unesené zachránil až soused černé pleti, který se vedle "domu hrůzy" usadil před rokem.

Louwana Millerová hledala svou unesenou dceru Amandu Berryovou, jíž říkali Mandy, tak dlouho, až z toho žalem zemřela. Berry zmizela poté, co se roku 2003 vydala na cestu domů z bufetu Burger King, v němž pracovala. Bylo jí 17 let.

Dům hrůzy v Seymour Avenue.Se ztrátou dítěte se matka nechtěla smířit a stále po něm zoufale pátrala. Zúčastnila se dokonce televizní talk show Montel Williams, kde jí vědma Sylvia Browneová řekla: "Už nežije, drahoušku."

Paní Millerová se osvobození své dcery nedočkala. Zemřela roku 2006. Nikdo z jejího okolí nepochybuje, že za tím bylo zlomené srdce.

Sedm let po smrti své matky se Berryová náhle objevila - živá. A s ní i Gina DeJesusová, která zmizela roku 2004, a Michele Knightová, jež se ztratila v roce 2002. Všechny tři tento týden policie osvobodila z domu na Seymour Avenue v západní části Clevelandu.

 

Byly v něm nejspíše vězněny od chvíle, kdy je unesli. Berryové je dnes 27 let, De Jesusové 23 a Knightové 30. Spojené státy mají svůj další krutý a pohnutý příběh. A lidé se ptají, jak je možné, že nic nepostřehli ani ousedé, ani úřady.

Nedůsledná, liknavá policie?

"Dostatečně jsme nehledali," řekl pastor Angel Arroyo, který při pátrání po DeJesusové rozdával letáky s informacemi o ní. "Celou dobu jsme ji měli přímo u nosu," dodává. "Myslel jsem, že dům je prázdný," sdělil televizi NBC Juan Perez, který bydlí hned vedle domu, kde byly unesené nalezeny. "Ani jsem nevěděl, jestli tam někdo žije."

Nával reportérů na Seymour Avenue.Kdysi, před několika lety, slyšel Perez z domu křik a bušení na dveře. Zavolal policii, ale neví, jak to dopadlo. Bylo mu podezřelé, okna domu jsou zakrytá igelitovými taškami. 

Kauza přirozeně vyvolává podezření, že policie byla liknavá. Lidé v okolí ji totiž zalarmovali nejméně dvakrát. 

Ve druhém případě to byla sousedka, jež telefonovala policii poté, co její dcera zahlédla nahou ženu, jak leze po čtyřech na dvoře domu.  

V obou případech se u domu objevila policejní hlídka, ale dovnitř nešla. Minimálně jednou se prostě nedozvonila, a tak zřejmě záležitost hodila za hlavu.

Clevelandská policie se dočkala tvrdé kritiky už před několika lety, když se v domě a na dvorku jednoho muže v chudinské čtvrti města objevilo 11 mrtvol. Sousedé si tam přitom dlouhodobě stěžovali na nepříjemný zápach. Rodiny obětí pak obvinily policii, že nebraly informace o možných pohřešovaných osobách vážně. 

Uvězněné byly těhotné a porodily nejméně jedno dítě

Někteří další sousedé ale mluví jinak. Dobře prý věděli, že dům "vězení" je obývaný. Jeho majitel byl prý milý a sympatický hudebník, jehož dcera se čas od času stýkala s ostatními dětmi a společně se scházeli při grilování či u poslechu hudby.

Tři muži podezření z únosu nejméně tří dívek.

Rozum jim prý zůstává stát nad skutečností, že dívky byly vězněny "na našem zadním dvorku", jak se vyjádřil Charlie Czorb, ale nikdo si ničeho nevšiml. Podle clevelandského starosty Franka Jacksona v případu zatím figuruje mnoho otázek, na které by mělo odpovědět

Mezi zatčenými je Ariel Castro (52), bývalý řidič školního autobusu, a jeho dva bratři. Všichni jsou hispánského původu. Z justičních kruhů proniklo na veřejnost, že vězněné ženy byly znásilňované a také týrané. Údajně přivedly na svět jedno dítě a dalších až pět dětí zemřelo nenarozených. 

Oslavovaný černý hrdina

Také informace o tom, kdo vlastě ženy zachránil, se zčásti rozcházejí. Policii prý zalarmovalo volání na tísňovou linku. "Jsem Amanda Berryová a posledních deset let jsem byla ve zprávách," uvedla jedna z unesených v pondělí při rozhovoru s operátorem tísňové linky s vysvětlením, že osoba, která ji zadržovala, je pryč a ona je volná.

Felix DeJesus u památníčku zmizelé dcery. Rok 2004."Byla jsem unesena a pohřešují mě deset let. A jsem tady. Teď jsem volná," řekla a požádala, aby na udanou adresu přijeli policisté, dřív než se únosce vrátí.

"Uslyšel jsem křik... Pak jsem vidět tu ženu, jak se snaží dostat ven," vylíčil soused Charles Ramsey v televizi. "Šel jsem ke vchodu sousedního domu. Prosila mě: Pomozte mi odtud, už jsem tu dlouho..." Snažil se pak otevřít dveře, a když se to nepovedlo, vykopl jejich spodní část, aby mohla vylézt alespoň po čtyřech. Měla s sebou malé děvčátko.

O několik minut později pak přijela policie a objevila další dvě ženy. Policisté potvrdili, že v domě bylo i šestileté dítě, ale dalších informací na toto téma se zdrželi. Nové podrobnosti o případu by měli zveřejnit na dnešní tiskové konferenci.

Ramseye oslavují jako hrdinu. Několik jeho vystoupení v televizi se už zařadilo mezi hity na YouTube. Ramsey uvádí, že muže, kterého policie zatkla, zná. Už ho prý viděl na nějakém grilování, pochutnávali si na žebírkách a poslouchali muziku. Ariel Castro se snažil uprchnout, ale policie ho rychle našla v jedné pobočce McDonald's. 

Zatýkání, propouštění, sexuální hry

O tom, co se v domě v Seymoure Avenue všechno dělo, se zatím spekuluje. Hlavně televize jako obvykle tlačí nejrůznější "experty" k tomu, aby se k případu vyjádřili, ale jejich analýzy na dálku je třeba brát s rezervou.

Shledání. Amanda Berryová (vpravo) se svou sestrou Beth Serranovou v nemocnici v Clevelandu.Znalci, kriminalisté, psychologové a další hovoří například o sexuálních hrátkách, mučení, psychopatickém jednání...

Je také jisté, že na veřejnost se budou postupně dostávat další informace o tom, jak se k podivnostem odehrávajícím se v Seymoure Avenue stavěla policie. Na to, že se v patrovém dřevěném domě něco zvláštního děje, upozorňovali totiž lidé z okolí úřady vícekrát než jen dvakrát, jak se zprvu uvádělo.  

Nyní zatčeného Castra vyslýchala policie už jednou, a sice v roce 2004. Důvod? Řidič školního autobusu zapomněl ve svém voze dítě.   

Roku 2006 vyslýchala policie k případu zmizelé DeJesusové dva muže, dokonce kopala v jejich garáži. Poté je policie propustila. V témže roce soud poslal na čtyři a půl roku do vězení muže, který tvrdil, že ví, kde je zakopaná mrtvola Amandy Berryové.

V domě v Clevelandu našla mezitím policie řetězy a provazy. Ženy jimi prý byly připoutány, občas směly na zadní dvorek. Clevelandský policejní šéf Michael McGrathe dnes pro televizi NBC  řekl, že fyzický stav žen, které byly osvobozeny v pondělí, je vzhledem k okolnostem překvapivě velmi dobrý.

  

Foto: ČTK , Profimedia , archiv

Autor: - pp -





Čtěte dále

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany. Masivní únik dat byl zaměřen na...

Jednu z Pulitzerových cen získal i uvězněný ruský opoziční politik

Jednu z Pulitzerových cen získal i uvězněný ruský opoziční politik

Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává...

Pulitzerovu cenu za novinářskou práci získali reportéři z investigativního webu ProPublica za odhalení aféry na nejvyšším soudu USA

Pulitzerovu cenu za novinářskou práci získali reportéři z investigativního webu ProPublica za odhalení aféry na nejvyšším soudu USA

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci - zlatou medaili za veřejnou službu - letos získal investigativní web ProPublica za...

V Malmö se uskuteční první semifinále Eurovize, panují přísná opatření

V Malmö se uskuteční první semifinále Eurovize, panují přísná opatření

Ve švédském Malmö se dnes uskuteční první semifinále hudební soutěže Eurovize, které kvůli obavám z násilností doprovodí přísná...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi