Trump si vybral svůj tým. Kdo v něm bude?

Nový americký prezident Donald Trump.

Betsy DeVosová usedne do čela ministerstva školství.

Budoucí americký prezident Donald Trump finišuje se skladbou své administrativy. Za ministra zahraničí si vybral Rexe Tillersona, dosavadního šéfa společnosti ExxonMobil. V Kremlu mají další důvod k radosti.

V Trump Tower na newyorské Páté avenue se od voleb dveře netrhnou. Na audienci k jejímu majiteli sem míří jedna osobnost za druhou. Novináři mají žně - mohou ve velkém spekulovat, kdo jaký vládní post obsadí. Hůře na tom jsou provozovatelé blízkých obchodů.

Agenti tajné služby uzavřeli chodníky a zákazníků ubývá. Někteří obchodníci kvůli tomu uvažují o přestěhování... Výběrové řízení na ministerské pozice v příští vládě se však pomalu chýlí ke konci. Trump už oznámil většinu důležitých jmen. Kdo čekal, že půjde o partu zbojníků, která obrátí Spojené státy vzhůru nohama, musí být zklamán. Nakonec je z toho celkem mainstreamová republikánská vláda. "Většinu jmenování by klidně mohl učinit i Jeb Bush nebo Marco Rubio," uvádí Whit Ayres, konzultant "Velké staré strany", s odkazem na Trumpovy neúspěšné soky z primárek.

Pravda, rýsující se Trumpův tým je velice konzervativní. Najdeme v něm odpůrce sňatků homosexuálů, zastánce těžby uhlí nebo popírače globálního oteplování. To ale může u republikánské vlády stěží udivit. "Z pohledu liberálů je sice většina jmenování odporná, tak by to ale bylo v případě každého republikánského prezidenta," říká Ayres. Celkově vzato Trump nepřichystal žádnou bombu, největším překvapením je asi výběr budoucího šéfdiplomata. Vzhledem k Trumpovým proklamacím o zlepšení vztahů s Ruskem nicméně ne tak velkým. Kdo všechno tedy v příštím kabinetu usedne?


1 Ministr zahraničí:
Rex Tillerson

V souvislosti s resortem zahraničí se nejčastěji skloňovala dvě jména: Mitt Romney a Rudy Giuliani. Především o druhém z nich, někdejším starostovi New Yorku, se říkalo, že bude-li chtít, křeslo dostane. Trump ale nakonec sáhl po Tillersonovi (64), někdejším prezidentovi amerických skautů a především dosavadním šéfovi mocného ropného koncernu ExxonMobil.

Tillerson stojí v čele firmy od roku 2006 a platí za přítele Ruska. V roce 2012 podepsal s ruskou firmou Rosněfť smlouvu o strategickém partnerství, která dala Exxonu právo v největší zemi světa těžit. O rok později dostal od Vladimíra Putina Řád přátelství. Jeho další sympatie si získal odmítáním sankcí uvalených na Rusko po anexi Krymu. "Tillersona zná v Moskvě každý," prohlásil Putinův zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov.

Ropného bosse doporučila mimo jiné bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Riceová (dříve působící v Chevronu), ale někteří republikáni s ním mají kvůli jeho vazbám na Rusko problém. Platí to především o senátorovi Johnu McCainovi. "Nechápu, jak někdo může být přítelem bývalého agenta KGB," řekl. V Senátu, který nominace ministrů schvaluje, hodlá Tillersona řádně podusit.

Tillersonovi je také vyčítán možný střet zájmů a nezkušenost. Trump je ovšem opačného názoru. "Nejvíce se mi na něm líbí jeho rozsáhlé zkušenosti v úspěšných jednáních se všemi typy cizích vlád," napsal na sociální síti. Něco na tom je. Tillerson je sice politický nováček, vedl však firmu mocnější než většina států světa. Kontroverzní praktiky Exxonu (který například dlouhé roky platil "klimatické skeptiky") jsou skvěle popsány v knize Steva Colla Private Empire. Je to poněkud paradoxní - Trumpovi voliči se vyslovovali mimo jiné proti globalizaci a teď sledují, jak je na jeden z nejdůležitějších ministerských postů vybrán ředitel firmy, která je jejím symbolem.

2 Ministr financí: Steven Mnuchin

Podobným případem je v tomto ohledu i navrhovaný ministr financí Steven Mnuchin (53), zosobnění finanční elity, kterou Trumpovo voličstvo tolik nenávidí. Mnuchin je bývalý bankéř Goldman Sachs a hollywoodský producent. "Tohle není vysoušení bažiny, to je její naplňování aligátory," poukazuje demokratický senátor Sherrod Brown na Trumpův předvolební slib, že skoncuje s napojením Washingtonu na Wall Street. Mnuchinovou prioritou číslo jedna je daňová reforma, prý bude největší od Reaganovy éry.

3 Ministr obrany: James Mattis

Generál ve výslužbě James Mattis bude zastávat funkci ministra obrany.Šestašedesátiletý generál ve výslužbě léta velel americkým jednotkám v Afghánistánu
a Iráku. V letech 2010 až 2013 byl náčelníkem velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ a severní Afriku (CENTCOM). Přezdívá se mu Šílený pes nebo Válečnický mnich (je bezdětný a svobodný). Kritizoval stahování amerických vojáků z Blízkého východu a je odpůrcem sbližování s Íránem, který považuje společně s Islámským státem a al-Kajdou za největší hrozbu v regionu.

4 Ministr vnitřní bezpečnosti: John Kelly

Pokud by Trump skutečně rozhodl o postavení "velké a krásné" zdi na hranici s Mexikem, byla by to práce pro Johna Kellyho (66), vysloužilého generála námořní pěchoty. Ochrana hranic a zastavení ilegální imigrace bude patřit k hlavním úkolům šéfa resortu zřízeného po teroristických útocích z roku 2001. Kelly se účastnil války v Zálivu, byl asistentem vrchního velitele sil NATO v Evropě a do ledna vedl Jižní velitelství amerických ozbrojených sil, byl tak zodpovědný mimo jiné za základnu Guantánamo na Kubě. Jeho syn Robert padl v roce 2010 v Afghánistánu.

5 Ministr energetiky: Rick Perry

Asi nejvtipnější nominace ze všech. Bývalý texaský guvernér Perry (66) se už dvakrát ucházel o post amerického prezidenta, a když tak před volbami v roce 2012 činil poprvé, dopustil se slavného faux pas. V televizní debatě se chlubil, jak zruší tři zbytečná ministerstva. Zmínil školství a obchod, ale na to třetí si ne a ne vzpomenout. "Omlouvám se, oops," hlesl tenkrát. Tím třetím úřadem bylo... Ano, správně, ministerstvo energetiky. Perry je zastáncem těžby fosilních paliv a zpochybňuje globální oteplování. Trumpa v průběhu kampaně ostře kritizoval, ten ho pro změnu posílal na test inteligence.

6 Ministr spravedlnosti: Jeff Sessions

Sessions (69), dlouholetý senátor za Alabamu, byl prvním členem horní komory Kongresu, který Trumpa začal podporovat. Jižanský ultrakonzervativec a představitel hnutí Tea Party tvrdě vystupující proti ilegální imigraci. V roce 1986 byl nominován na federálního soudce, Senát ho však odmítl kvůli rasistickým výrokům. "Myslel jsem, že Ku-klux-klan je v pohodě, než jsem zjistil, že jeho členové kouří trávu," řekl mimo jiné.

7 Ministr obchodu: Wilbur Ross

Willbur Ross bude ministrem obchodu.Devětasedmdesátiletý miliardář přezdívaný Sup, který zbohatl díky investicím do krachujících oceláren nebo dolů. Stejně jako Trump je kritikem mezinárodních obchodních dohod, podle něho poškozují americký průmysl.

8 Ministr pro bydlení: Ben Carson

Bývalý neurochirurg Carson (65) byl Trumpovým soupeřem v primárkách. Je znám propagováním bizarních konspiračních teorií (egyptské pyramidy prý byly sýpky) a kontroverzními výroky.

9 Ministr práce: Andrew Puzder

Šestašedesátiletý výkonný ředitel firmy CKE Restaurants, která provozuje řetězce s rychlým občerstvením jako Carl's Jr., je kritikem vládní regulace a minimální mzdy.

10 Ministr zdravotnictví: Tom Price

Dlouholetý člen Sněmovny reprezentantů za Georgii Price (62) je neústupným kritikem takzvané Obamacare. Tvrdí o sobě, že je stoprocentně "pro-life", tedy proti potratům.

11 Ministryně školství: Betsy DeVosová

Betsy DeVosová usedne do čela Ministerstva školství.Známá stoupenkyně privatizace vzdělávání. Trumpa svého času označila za "vetřelce", který "nereprezentuje Republikánskou stranu".

12 Ministryně dopravy: Elaine Chaoová

Třiašedesátiletá dáma byla za vlády George Bushe mladšího ministryní školství. Je manželkou Mitche McConnella, šéfa republikánů v Senátu.

Trump už také rozhodl o obsazení nižších vládních pozic. Za velvyslankyni při OSN si vybral Nikki Haleyovou, životní prostředí se rozhodl svěřit dalšímu popírači globálního oteplování Scottu Pruittovi. Neméně důležití budou členové prezidentské kanceláře. Jejím šéfem bude Reince Priebus, dosavadní předseda Republikánského národního výboru. Hlavním Trumpovým poradcem se stane kontroverzní ultrapravičák Steve Bannon.

13 . CIA má vést Mike Pompeo

14. Bezpečnostním poradcem nového prezidenta bude třetí vysloužilý generál do party Michael Flynn.

Foto: ČTK/ZUMA/Timothy L. Hale/Evan Vucci/Paul Sancya

Autor: Jan Brodníček





Čtěte dále

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi