Trump při inauguraci slíbil, že zemi vrátí její velikost

Donald Trump.

Donald Trump v pátek složil slavnostní přísahu a stal se 45. americkým prezidentem. Šéf Bílého domu, který do úřadu nastupuje jako nejméně populární vítěz voleb v historii, v inauguračním projevu před Kapitolem slíbil, že jeho vláda bude Ameriku stavět na první místo a že zemi vrátí její velikost. Poté podepsal první výnosy a zákony. Ceremoniálu, který vyvrcholí průvodem k prezidentskému sídlu, přihlížely statisíce lidí a do ulic vyrazily davy Trumpových odpůrců.

Slavnostní slib Trump složil do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse. Přísahal přitom na dvě bible - historickou bibli prezidenta Abrahama Lincolna a rodinnou bibli, kterou před víc než 60 lety dostal darem od své matky. Ceremonii z tribuny přihlížel končící šéf Bílého domu Barack Obama s manželkou i další bývalí američtí prezidenti: Jimmy Carter, George Bush mladší a Bill Clinton.

Bývalý guvernér Indiany Mike Pence rovněž složil slib a stal se viceprezidentem.

Ve svém prvním prezidentském projevu Trump slíbil, že Spojené státy budou svá rozhodnutí ve všech oblastech politiky činit především ve prospěch Američanů. "Bereme moc z Washingtonu a dáváme ji zpět vám, lidem" uvedl Trump. Tisíce dosud "zapomenutých" lidí budou podle něj důležitější než kdy dříve. Občanům slíbil, že do země navrátí pracovní místa, která firmy v minulosti přesunuly do zahraničí.

Spojené státy hodlají vymýtit terorismus z povrchu země, řekl také nový americký prezident. Zároveň slíbil, že spojí svět v boji proti radikálnímu islámu.

"Již nikdy nebudete znovu ignorováni. Společně učiníme Ameriku opět silnou, bohatou, hrdou a bezpečnou. Společně vrátíme Americe její velikost," dodal Trump na závěr.

Krátce po projevu podepsal v budově Kongresu první zákony a výnosy. Stvrdil například Kongresem schválenou výjimku, která umožňuje generálu Jamesi Mattisovi stát se ministrem obrany, třebaže není dostatečně dlouho mimo aktivní službu. Vyhlásil rovněž Den patriotismu.

Na inauguraci dorazilo podle amerických médií výrazně méně lidí, než byly téměř dva miliony, které se přišly podívat na slavnostní nástup Baracka Obamy do úřadu před osmi lety. Více naopak bylo demonstrantů, kteří dávali najevo nesouhlas s Trumpovými názory.

Několik stovek protestujících začalo v blízkosti trasy inauguračního průvodu házet kameny na policii, na což policisté odpověděli slzotvorným plynem. Skupina anarchistů vyrazila výlohu restaurace McDonnald´s a ničila auta a odpadkové koše. Policie zadržela nejméně 90 lidí.

Inaugurační program zahájil Trump v pátek ráno návštěvou bohoslužby v episkopálním kostele sv. Jana. Církevního obřadu se zúčastnili kromě něj a Pence i další budoucí členové vlády. Po bohoslužbě se Trump odebral v dlouhé koloně automobilů do Bílého domu, kam ho s manželkou Melanií ke krátkému rozhovoru pozval odcházející prezident Obama s chotí Michelle. Následně Obama s Trumpem společně odjeli ke Kapitolu, kde se shromáždily davy lidí a řada oficiálních hostů. Byla mezi nimi i Trumpova neúspěšná soupeřka z prezidentských voleb Hillary Clintonová. Ceremonii v bezprecedentním bojkotu ingnorovalo asi 65 poslanců Demokratické strany nespokojených s Trumpovými dřívějšími prohlášeními.

Mezi prvními osobnostmi na Trumpovu inauguraci reagoval papež František. Nového prezidenta vyzval, aby podporoval lidskou důstojnost a svobodu v celém světě.

Americký dolar inaugurace významněji neovlivnila. Po výrazných pohybech během týdne zůstal dolar bez větších změn. Devizové i další trhy čekají na Trumpova vyjádření a první kroky ve funkci a obchodování bylo spíše slabší.

On-line

  • 12.00
    Vykřičník. 

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže z inaugurace Donalda Trumpa  prezidentem Spojených států amerických.

  • 12.01
    Donald Trump. 

    Trump složí prezidentský slib dnes v pravé poledne místního času (18.00 středoevropského času) ve Washingtonu před budovou Kongresu. Stane se v pořadí 45. prezidentem Spojených států. 

  • 12:02
    Vlajka USA. 

    Do Washingtonu  zamířili nejen Trumpovi příznivci, kterých se očekává okolo 900 tisíc, ale také jeho kritici, kteří chtějí proti změně v nejvyšší funkci demonstrovat.

  • 12.03
    Donald Trump. 

    Na inauguračním ceremoniálu složí slib nejprve budoucí viceprezident Mike Pence. Nový prezident pak bude přísahat věrnost ústavě na dvě bible: jedna patřila někdejšímu prezidentovi Abrahamu Lincolnovi a druhou dostal Trump od své matky. Poté se očekává Trumpův první projev v prezidentské funkci.

  • 12.04
     

    Prezident se následně po Pensylvánské třídě vydá od Kongresu do Bílého domu, odkud bude sledovat slavnostní průvod, který bude mít okolo 8000 účastníků. Přihlížet inauguraci ve Washingtonu budou vedle Obamy i další američtí exprezidenti Jimmy Carter, Bill Clinton a George Bush mladší; George Bush starší kvůli zdravotním komplikacím do americké metropole nepřijede. Na tribuně před Kongresem bude i Trumpova neúspěšná demokratická sokyně Hillary Clintonová.

  • 12.05
     

    Inauguraci pak večer zakončí trojice oficiálních plesů, které Trump pořádá. Ve městě se ale budou konat i další neoficiální plesy a večírky.

  • 12.06
     

    Jaký je časový plán Trumpovy inaugurace?

    8:30 (14:30 středoevropského času) Trump s viceprezidentem Mikem Pencem a rodinami se po soukromé snídani zúčastní bohoslužby v episkopálním kostele svatého Jana poblíž Bílého domu. Poté prezident Barack Obama s chotí Michelle přivítají Trumpa s jeho manželkou Melanií u ranního čaje. Oba páry se pak společně přesunou ke Kapitolu, kde sídlí Kongres.

    9:30 (15:30 SEČ) Začátek inauguračního ceremoniálu u západního průčelí Kapitolu obstarají hudební vystoupení. Svá místa zaujmou všichni žijící bývalí prezidenti vyjma nemocného George Bushe staršího. Přítomna bude většina kongresmanů a senátorů či soudci nejvyššího soudu. Trump s manželkou Melanií a Obama s manželkou Michelle se mezitím přivítají v Bílém domě, odkud společně odjedou do Kapitolu.

    11:30 (17:30 SEČ) Úvodní slova duchovních, na něž naváže přísaha Pence, kterou složí před soudcem nejvyšího soudu Clarencem Thomasem.

    12:00 (18:00 SEČ) Trump složí přísahu do rukou předsedy nejvyššího soudu Johna Robertse. Přísahat bude na Lincolnovu bibli, ale rovněž na bibli, již dostal od matky v roce 1955. Poté přednese projev a vítězka talentové soutěže Jackie Evanchová zazpívá americkou hymnu.

    12:30 (18:30 SEČ) Trump a Pence se po skončení přísahy spolu s 200 hosty přesunou na slavnostní oběd do Kapitolu.

    15:00 (21:00 SEČ) Nový prezident a viceprezident se v doprovodu přibližně 8000 účastníků slavnostního průvodu přesunou od Kapitolu do Bílého domu po téměř 2,5 kilometrů dlouhé cestě podél Pensylvánské třídy.

    17:00 (23:00 SEČ) Průvod, jehož se zúčastní armádní či studentské soubory či stovky příslušníků bezpečnostních složek a válečných veteránů, skončí před Bílým domem.

    19:00 (sobota 01:00 SEČ) Trump s Pencem a manželkami vyrazí na trojici oficiálních plesů, z nichž dva se uskuteční v Kongresovém centru Waltera Washingtona a třetí v budově Národního muzea stavitelství.

  • 12.23
     

    Výběr některých čísel spjatých s dnešní inaugurací Donalda Trumpa: 

    jeden (milion dolarů) - částka (v přepočtu 25 milionů korun) za nejdražší inaugurační vstupenku; balíček zahrnuje vstup na přísahu, ples, koncert, ohňostroj a na večeři s Trumpem, viceprezidentem Mikem Pencem a manželkami.

    dvě - počet biblí, na které bude Trump přísahat; první je bible Abrahama Lincolna, druhou pak bible rodinná, kterou budoucí prezident dostal v roce 1955 od matky.

    tři - počet inauguračních plesů, které Trump s manželkou Melanií navštíví; jeho předchůdce Barack Obama jich v roce 2009 stihl deset.

    čtyři - počet žijících exprezidentů, kteří se zúčastní ceremoniálu (Jimmy Carter, Bill Clinton, George Bush mladší a Barack Obama; George Bush starší se kvůli zdraví nedostaví).

    26 - počet různých skupin-ohlašovatelů, kteří hodlají při Trumpově inauguraci protestovat.

    35 - počet slov přísahy, kterou přednese předseda nejvyššího soudu John Roberts. Trump složí slib do jeho rukou.

    41 - počet kapel, které se zúčastní slavnostního pochodu.

    44 - Trumpova obliba u veřejnosti v době inaugurace; v této souvislosti se jedná o nejnižší zaznamenanou hodnotu.

    65 - počet členů Kongresu, kteří bojkotují inauguraci.

  • 12.31
    Donald Trump. 


  • 12.54
     

    Inaugurační výbor vybral na akci 90 milionů dolarů, jedná se o vůbec nejvyšší částku v historii.

  • 13.05
    Vlajka USA. 

    V hlavním městě Spojených států začaly protestní akce, které mají vyvrcholit při páteční inauguraci nového prezidenta Donalda Trumpa. Několik tisíc demonstrantů pochodovalo k washingtonskému pomníku Martina Luthera Kinga s výzvami k boji za rovnoprávnost a spravedlnost. Nelegální přistěhovalci se shromáždili k protestu za svá práva ve washingtonském kostele.

  • 13.35
     

    Donald Trump tweetnul na svém profilu, že dneškem vše začíná.


  • 14.35
     

    Trump plánuje ihned po inauguraci konat. Jeho poradci podle agentury Reuters připravili na dvě stovky návrhů na exekutivní příkaz, z nichž bude prezident vybírat. Týkají se zdravotní péče, politiky ochrany klimatu, přistěhovalectví, energetiky a dalších oblastí. Co schválí, a co ne, není jasné. Jedním z prvních nařízení by mohla být výstavba protiimigrační zdi na hranicích s Mexikem

  • 14.58
     

    Přečtěte si ZDEco podle analytiků hrozí po nástupu Trumpa k moci. 

  • 15.02
     

    Nastupující 45. prezident Spojených států Donald Trump dnes ve Washingtonu zahájil svůj inaugurační program návštěvou bohoslužby v episkopálním kostele sv. Jana nedaleko Bílého domu, svého budoucího sídla.

  • 15.49
     

    Záběr z bohuslužby v kostele svatého Jana.

  • 15.56
     

    Po bohoslužbě v kostele sv. Jana se Trump s manželkou odebral v dlouhé koloně automobilů do Bílého domu, kam ho k rannímu čaji a krátkému soukromému rozhovoru pozval odcházející prezident Barack Obama s chotí Michelle.

  • 16.00
     

    Ruský prezident Vladimir Putin nemá v plánu sledovat dnešní inauguraci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa v přímém přenosu.

    Podle mluvčího německé vlády Steffena Seiberta bude Angela Merkelová "se zájmem studovat" první prezidentský projev, který by měl Trump podle plánu pronést krátce po 18:00 SEČ. Ani ona se na něj ale zřejmě nebude dívat v přímém přenosu.

  • 16.02
     

    Barack Obama odchází z Oválné pracovny. Tentokrát nadobro. 

  • 16.13
     

    Končící a začínající prezidenstký pár.

  • 16.40
     

    Film "Kulový blesk" poamericku. "Celý dům musí být takový, jak ho chce přicházející rodina," říká bývalý hlavní ceremoniář Bílého domu Stephen Rochon. Ovšem nikdo se nesmí ničeho dotknout, dokud Obamovi neodjedou na dnešní inauguraci. "Na všechno je necelých pět hodin," dodal Rochon.

  • 16.50
     

    Co zaznělo na demonstraci ve Washigtonu? "Trump s Pencem jsou fašisté," řekl Chris na adresu nové hlavy státu a viceprezidenta Mikea Pence. "Já jako anarchista nemohu souhlasit se změnou, která tuto zemi čeká. Trumpovi na žádných právech nezáleží," tvrdí s tím, že volby byly stejně zmanipulované. Protesty neprobíhají zrovna pokojně.

  • 17.00
     

    Zpravodaj České televize Michal Kubal se na Twitteru pochlubil důmyslnou akreditací na dnešní inauguraci. 

  • 17.04
     

    V centru Washingtonu je k dispozici několik tisíc mobilních toalet. Zajímavostí je, že záchodky poskytnuté firmou Don's John mají přelepená loga. Spekuluje se, že organizátoři inaugurace se k tomuto kroku rozhodli kvůli obavám, že jméno Don by mohlo na nevhodném místě připomínat jméno nového prezidenta Donalda Trumpa.

  • 17.05
     

    Atmosféra ve Washingtonu houstne. Černě odění demonstranti demolují metropoli. 

  • 17.10
     

    Pohled do historie: 

    První známá fotografie z prezidentské inaugurace. Rok 1857 a inaugurace 15. prezidenta USA Jamese Buchanana.

  • 17.12
     

    Násilnosti neprobíhají jen ve Washingtonu. Na jihovýchodě Nigérie zemřelo podle zatím nepotvrzených zpráv jedenáct lidí, kteří se zúčastnili shromáždění na podporu Donalda Trumpa. Přes sto účastníků manifestace bylo zatčeno.

  • 17.16
     

    Skupina maskovaných odpůrců nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa při jednom z dnešních protestů ve Washingtonu rozbila výlohu restaurace McDonald´s a poničila auta v okolí. Policie proti nim použila slzotvorný sprej.

    V americké metropoli se dnes sešly tisíce demonstrantů, kteří hlasitě dávají najevo nesouhlas s nastupující hlavou státu.

  • 17.24
     

    "Jsem tady, abych uctila naši demokracii a její trvalé hodnoty," napsala na Twitteru Hillary Clintonová.

  • 17.37
    Vlajka USA. 

    Vše je připraveno. Trump už je na pódiu, během chvíle složí prezidentský slib. 

  • 17.43
     

    70 let a 220 dní. Tolik je v den inaugurace Donaldu Trumpovi, což z něj dělá nejstaršího prezidenta v historii USA. "Poraží" tak Ronalda Reagana, kterému bylo v den nástupu do funkce 69 let a 349 dní. 

    Nejmladším prezidentem pak byl Theodore Roosevelt. Bylo mu 42 let a 322 dní.

  • 17.47
     

    Podle odhadů bude dnešní inauguraci sledovat 800 tisíc diváků. Obamovu inauguraci sledoval o milion lidí víc. 

  • 17.54
     

    Viceprezident Mike Pence právě složil přísahu.

  • 17.55
     

    Další pohled na inauguraci.

  • 17.59
     

    Donald Trump právě složil přísahu.

  • 18.01
     

    Vstup do parku National Mall, který je v americké metropoli vedle Pensylvánské třídy jedním ze dvou hlavních center dnešních oslav inaugurace nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, je spojen s přísnou bezpečnostní kontrolou.

    Příslušníci bezpečnostních sborů chtějí vidět vše, co mají lidé v kapsách, batozích a taškách. Velké batohy jsou zakázané. Elektronické přístroje, jako jsou mobily, kamery či notebooky, jsou povolené, ostraha ale vyžaduje při kontrole jejich spuštění, aby si ověřila, že nejde o atrapy, které uvnitř skrývají zbraně.

  • 18.02
     

    Donald Trump přednesl svůj projev. Mluvil o přebudování Ameriky. Poděkoval též končícímu prezidentskému páru.

    "20. leden 2017 vstoupí do historie jako den, kdy byla moc dána zpět do rukou lidí," pronesl Trump.

  • 18.11
     

    "Vrátíme pracovní místa, vrátíme hranice a vrátíme bohatství!" 

    Za každou větou následuje potlesk publika.

  • 18.14
     

    "Když je Amerika spojená, je nezastavitelná."

  • 18.15
     

    "Už nikdy nebudete ingorování," vzkázal Trump všem Američanům, " a ano, společně uděláme Ameriku skvělou! Bůh žehnej Americe." 

    Trump si potřásl rukou s Obamou, Bidenem a dalšími lidmi na pódiu. 

    Projev skončil.

  • 18.31
     

    16letá Jackie Evancho zazpívala americkou hymnu.

  • 18.32
     

    Donald Trump už má oficiální prezidentský účet na Twitteru. Jako úvodní fotku má však záběr z inaugurace svého předchůdce.

  • 18.38
     

    Demonstranti poničili ve Washingtonu několik budov.

  • 18.44
     

    Barack Obama opustil Washington DC.

  • 18.46
     

    Přepis projevu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa najdete ZDE.

  • 18.59
     

    Od 19.00 SEČ následuje společný oběd, na kterém se budou podávat pokrmy z prezidentovy rodné země. Obědu se účastní manželé Trumpovy a viceprezident Pence s manželkou.

  • 19:02
     

    Podle listu Washington post měl Trumpův projev zhruba 1400 slov. Obamův projev před čtyřmi roky obsahoval 2100 slov.

  • 19.18
     

    Papež František dnes vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby podporoval lidskou důstojnost a svobodu v celém světě.

    "Modlím se, aby vaše rozhodnutí byla řízena bohatými duchovními a etickými hodnotami, které tvoří historii amerického lidu," zdůraznil František.

  • 19.20
     

    Donald Trump rozhodně nelení. Pustil se do podepisování prvních prezidentských prováděcích předpisů.

  • 19.32
     

    Američané, kteří přísahu svého nového prezidenta Donalda Trumpa sledovali z washingtonského parku National Mall, během prvního Trumpova prezidentského projevu propukali v jásot.

    "Byl to úžasný projev. Řekl správné věci ve správný čas a přesně to, co nyní potřebujeme," prohlásil asi šedesátiletý Niel z jižního Marylandu. Nepochybuje o tom, že Trump své sliby dokáže splnit. "Stojí za ním miliony lidí, může se opřít o nás všechny," dodal.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Jae C. Hong

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi