Námořnictvo USA testuje Íráncům pod nosem miniponorky

Historická premiéra. Bojový dron startuje z letadlové lodi.

V Perském zálivu tento týden končí mezinárodní námořní manévry IMCMEX, jejichž součástí je hledání a likvidace nepřátelských min. Cvičení se postupně účastní čtyři desítky zemí. Američané při něm testují i podvodní drony, miniponorky řízené na dálku, které mají zabránit Íránu v možném zablokování Hormuzského průlivu.

Organizátoři manévrů "International Mine Countermeasure Exercise" nicméně ujišťují, že jde o naprosto normální cvičení obranného charakteru, jež nelze interpretovat jako ofenzivní. Uvedli to zástupci Páté flotily vojenského námořnictva USA (United States Navy; USN), která má velení v Bahrajnu.

SeaFox z dílny Němců.Hormuzská úžina je jednou z nejdůležitějších mořských tras pro přepravu ropy a zemního plynu na světě. Írán opakovaně hrozil, že pokud by na něj Izrael, USA a některé další země zaútočily, průliv by zablokoval.

V takovém případě by stačil jediný den a blokáda by výrazně ovlivnila globální ekonomiku.

Teherán prohlásil, že manévry IMCMEX bedlivě sleduje. Íránský zbrojní průmysl v uplynulých letech vyrobil mimo jiné miniponorky, které se jen obtížně hledají a jež jsou schopny rozmisťovat ve vodě různé druhy min.

Americké námořnictvo při manévrech zkouší zhruba dvě desítky miniponorek SeaFox. Tato zařízení jsou v operační zóně 5. flotily, jež zahrnuje Perský (Arabský) záliv a Arabské moře.

Posádka USS Avenger spouští do vody miniponorku SeaFox. USA už dříve prohlásily, že úžinu udrží otevřenou za pomoci všech nezbytných prostředků. Patří k nim i podvodní drony, jež jsou dlouhé 1,3 metru, váží 40 kilogramů a dokážou vyvinout rychlost 11 kilometrů za hodinu. K výbavě podvodního plavidla patří i kamera, sonar a malá nálož.

Sea Fox (Mořská liška) se dokáže ponořit do hloubky až 300 metrů a vzdálit se od řídící jednotky, s níž je spojen kabelem z optických vláken, až jeden kilometr.

Systém lze vypouštět k akci z lodí (v Perském zálivu třeba minolovka USS Avenger), člunů, helikoptér nebo z pozemních základen.

Při likvidaci objevené miny se SeaFox zachová jako "sebevrah s bombou". S minou zničí i sebe. US Navy tak přijde o zhruba 100 tisíc dolarů, které jedna miniponorka stojí.  

"Mořské lišky" vyrábí  Altas Elektrik, což je konglomerát  ThyssenKrupp a EADS. Miniponorkami vhodnými k ničení min  nedisponuje jen americká armáda, producent je dodal do zatím deseti zemí. 

 

Neviditelný dron nepotřebuje cizí letiště

V polovině května se začala psát další kapitola historie letectví. Z americké letadlové lodi USS George H. W. Bush poprvé odstartoval nejmodernější bezpilotní letoun X-47B. Už loni si to vyzkoušel na suchu, přesněji na unikátní testovací základně vojenského námořnictva Patuxent River v Marylandu.

Řídící centrum na USS Avengeru kontroluje práci staršího systému neutralizace min. Na této základně je možné zkoušet start a přistání letadel za podmínek, jaké panují na letadlovkách. 

Nový neviditelný bojový dron je díky proudovému motoru  výrazně rychlejší a vyzbrojenější než jeho existující kolegové, kteří mají vrtulový pohon. X-47B nabízí pohled na budoucnost.

Z paluby letadlovky odstartoval jako normální bitevní letoun - s pomocí parou poháněného katapultu. Poprvé se svěřilo automatu něco, co dosud dělal jen člověk-pilot. Hlavně přistání na nejvýše 300 metrů dlouhé palubě bývá pro piloty nejtěžším okamžikem letu.

US Navy a Northrop Grumman jsou ale přesvědčeni, že v budoucnu to zvládne i robot a palubní počítače. Na letadlové lodi bude dron i sám parkovat - sklopí vnější část svých nosných ploch a jeho šířka se zmenší na devět metrů.

Historický start X-47B z americké letadlové lodi. Sám přistát na letadlové lodi má X-14B poprvé letos v létě. Nasazení dronu na plavidlech bude jeho klíčovou vlastností.

Díky tomu bude armáda USA schopna v relativně krátké době udeřit těžce ozbrojenými drony kdekoli na světě. V současnosti je to možné jen omezeně. Bojové bezpilotní letouny typu Predator a Reaper jsou vrtulové, tedy pomalejší, lehce je zachytí radar protivníka a jsou i snadnou kořistí pro moderní vojenská letadla.  

Protože nynější drony nemají velký dolet, musejí do krizových oblastí startovat z letišť na neamerické půdě, což bývá spojeno s řadou komplikací, avšak X-47B takové problémy mít nebude.

Nový dron bude moci nést více než dvoutunový náklad (rozumí se zbraně), což je dvakrát více než Reaper a zhruba čtyřikrát více než Predator. Dolet má až čtyři tisíce kilometrů. Je také autonomnější.

Pohled z ptačí perspektivy na X-47B a jeho mateřskou loď.

Zatímco starší modely řídí po celou dobu pilot na pozemské základně, X-47B bude podle vyjádření US Navy plnit svou misi plnoautomaticky. V praxi tak z řídícího centra bude moci jediný člověk kontrolovat operace několika dronů.

V první fázi přinesou nové neviditelné drony USA výhody hlavně v pacifické oblasti. Bude je možné ale případně nasadit i proti Íránu. X-47B je tři metry vysoký, rozpětí jeho křídel činí 19 metrů a tvarem připomíná víceúčelový strategický bombardér B-2 "Spirit". Zatím jde ale pouze o prototyp a existují dva kusy. 

Laserová výstraha nejen Peršanům

V Perském zálivu mají ale Američané ještě další želízko v ohni. Letos v dubnu vyslalo americké válečné loďstvo poprvé na moře loď, na které je umístěno laserová zbraň - dělo.

Laserové dělo na USS Dewey.Jak uvedl admirál Jonathan W. Greenert, velitel námořních operací USA, nová zbraň se začala přesouvat do Perského zálivu, třebaže schopna nasazení by měla být až příští rok.

Laserový kanon, který je umístěn na palubě USS Ponce, je koncipován k sestřelování nebo oslepování dronů, bezpilotních letadel. V Perském zálivu dělají americkým lodím vrásky rychlé ozbrojené čluny íránského vojenského loďstva a revolučních gard. Opakovaně Američany a jejich spojence provokují.

US Navy zveřejnila i fotografie laserového zbraňového systému (Laser Weapon System; LaWS) a video, které ho ukazuje při nasazení. Je jasně vidět, jak laserový paprsek propaluje dron, který poté padá k zemi.

Posádka USS Ponce na návštěvě v Bahrainu.V budoucnu by dělo mělo být rovněž schopno vyřadit z provozu rychlé čluny nebo laserovým paprskem oslepit případně ochromit výzvědné letouny.

Kanon je na USS Ponce, někdejší výsadkové lodi. Plavidlo z roku 1965, jež mělo být sešrotováno, přestavěli na novu roli a loni v létě ho opět uvedli do provozu.

Jak uvedlo americké námořnictvo, nová laserová zbraň už úspěšně obstála při všech dosavadních dvanácti testech, které se uskutečnily loni u pobřeží Kalifornie. LaWS instalované na křižníku USS Dewey úspěšně ničilo špionážní drony i menší čluny.

Dělo má ale ještě řadu slabin. Těmi největšími jsou omezený dosah a citlivost vůči počasí. Za určitého povětří nemusí dobře fungovat. I když je laserová zbraň velmi přesná, zatím existuje nebezpečí, že by mohla zničit třeba dopravní letadlo nebo satelit. Omylem, přirozeně.

Náklady na výrobu laserového děla jsou sice velké, ale jeho provoz velmi levný. LaWS potřebuje ke střelbě jen elektřinu. "Hovoříme o pulzu přímé energie, který stojí méně než dolar," vychvaluje novou zbraň viceadmirál Matthew Klunder.

Americká minolovka likviduje cvičnou minu. 

Foto: Pentagon , archiv

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

The Guardian: Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

The Guardian: Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

Nové údaje ukazují, že téměř 14 procent všech domů v Japonsku je prázdných. Přebytek nemovitostí přitahuje rostoucí zájem...

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi