Jak #MeToo rozdělilo Ameriku

Odpůrkyně a odpůrci jmenování Bretta Kavanaugha členem Nejvyššího soudu demonstrovali v rozhodující den.

Je tomu rok, co ve Spojených státech odstartovala kampaň #MeToo proti sexuálnímu obtěžování. Přinesla řadu závažných obvinění, ale i absurdních nařčení, která jí uškodila, a ze světa showbyznysu pronikla až do nejvyšších pater politiky. Kontroverzní jmenování Bretta Kavanaugha členem Nejvyššího soudu zemi rozdělilo na dva tábory.

Bylo to nejdramatičtější potvrzování nového soudce Nejvyššího soudu za dlouhá léta. Nominační proces se v případě třiapadesátiletého Kavanaugha, jehož trojice žen obvinila ze sexuálních útoků, protáhl na několik týdnů a americkou společnost dostal do varu. V ulicích se protestovalo, prezident Donald Trump se opakovaně vysmíval údajné oběti Christine Blasey Fordové, demokraté se hádali s republikány... Vše vyvrcholilo 6. října, kdy měl Senát Kavanaugha definitivně potvrdit ve funkci. Před budovou Kapitolu bylo zatčeno na tři sta demonstrujících, mezi nimiž byla herečka Amy Schumerová nebo modelka Emily Ratajkowski. Uvnitř v sále narušoval projevy senátorů jekot přihlížejících. "Jsi zbabělec, Flaku, naprostý zbabělec!" pokřikoval kdosi na jednoho z republikánských zákonodárců. Viceprezident Mike Pence, jenž horní komoře předsedá, marně bouchal kladívkem do stolu a žádal vyklizení galerie.

Výbušné hlasování

Očekávalo se, že hlasování pro Kavanaugha dopadne dobře, ještě den předtím ale nebylo nic jasné. Republikáni mají ve stočlenném Senátu těsnou většinu 51 hlasů, senátorka za Aljašku Lisa Murkowská ale avizovala, že soudce nepodpoří, a její kolegyně Susan Collinsová z Maine byla na vážkách. Nakonec hlasovala v souladu se stranickou linií a k pravici se přidal i demokrat Joe Manchin, u něhož hrál patrně roli fakt, že v listopadových kongresových volbách obhajuje křeslo za republikánskou Západní Virginii.

Údajná oběť sexuálního násilí Kavanaugha Christine Blasey Fordová.

Výsledek? Kavanaugh byl schválen ve funkci poměrem 50 ku 48 hlasům (Murkowská se zdržela a republikán Daines vdával dceru - sliboval, že v případě nutnosti přiletí tryskáčem). "Postavili jsme se za presumpci neviny," pochvaloval si šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnell. Velká část voličů s jeho pohledem ale dozajista nesouhlasila. Pokud totiž Kavanaugh něco ukázal, tak to, že Amerika je ve věci sexuálního násilí naprosto rozpolcena.

"Lidi by měli být zatraceně vyděšení a pobouření. Já tedy jsem," uvedla herečka Alyssa Milano, která měla loni na rozjetí kampaně #MeToo zásadní podíl - právě ona "hashtag", užívaný už předtím, zpopularizovala. Svůj odpor proti rozhodnutí Senátu dalo najevo mnoho dalších celebrit včetně mužů, například herec Jim Carrey.

Dušení a penis ve tváři?

V čele druhého tábora stojí prezident, rovněž viněný ze sexuálních útoků. Trump se Kavanaugha zastával během celého procesu ve svých typických tweetech i na mítincích. "Jak jste se dostala domů? Nepamatuju si. Jak jste se dostala tam? Nepamatuju si. Kde to bylo? Nepamatuju si," zesměšňoval Fordovou před smějícím se davem v Southavenu ve státě Mississippi. Ve svých postojích vytrval i poté, co soudce složil slavnostní přísahu. "Jménem našeho národa bych se chtěl omluvit Brettovi a jeho rodině za strašnou bolest a utrpení, které byli nuceni snášet," prohlásil při ceremonii v Bílém domě. Soudcovi odpůrci asi v tu chvíli nevěděli, jestli se mají smát, nebo brečet.

Připomeňme, jakým nařčením Kavanaugh čelí. Fordová, jedenapdesátiletá profesorka psychologie z Palo Alta University, veřejně promluvila po několikatýdenním váhání v polovině září. Deníku The Washington Post řekla, že její spolužák ze střední školy (Kavanaugh) se ji pokusil v létě 1982, kdy jí bylo patnáct a jemu sedmnáct, znásilnit. Opilý a před zraky kamaráda Marka Judge ji prý přitlačil na postel, rukou jí zakryl ústa, aby nemohla křičet, a začal z ní stahovat oblečení. Blaseyová se údajně dusila a podařilo se jí utéct ve chvíli, kdy na postel skočil Judge (který nechtěl svědčit). O svém zážitku pak vypovídala pod přísahou před senátním právním výborem. Svědectví podle svých slov považovala za občanskou povinnost, kvůli incidentu prý dodnes trpí úzkostí.

Týden 43/2018.

Vzhledem k choulostivé povaze problému slyšení předsedala nezávislá arizonská prokurátorka Rachel Mitchellová. Ta konstatovala, že proti Kavanaughovi neexistuje dostatek důkazů. Soudce svou vinu opakovaně odmítal a tvrdil, že na střední škole i mnoho let potom byl panic. Celou záležitost označil za cirkus, za nímž byla snaha demokratů poškodit jeho osobu. "Zničilo to moji rodinu i moje jméno," rozčiloval se.

V tu dobu už měl na krku výpovědi dalších dvou žen. Deborah Ramirezová, někdejší spolužačka z Yaleovy univerzity, uvedla, že jí Kavanaugh na jedné školní party strčil penis do obličeje. S třetím nařčením pak přišla Julie Swetnicková, jež prý byla svědkem toho, jak se Kavanaugh a Judge snažili omamovat dívky, aby je mohli znásilnit. Vágní obvinění Swetnickové nicméně nebyla brána tak vážně jako předešlá a někteří v nich viděli snahu případ rozmělnit a ostatní ženy poškodit. Velký efekt neměly ani vzpomínky dalších spolužáků, kteří Kavanaugha líčili jako opilce. Senát nakonec rozhodl tak, jak rozhodl, i s přihlédnutím k vyšetřovací zprávě FBI.

Pravice vs. levice

"Je to ta nejvíce neetická špína, jakou jsem v politice zažil," prohlásil o kauze republikánský senátor Lindsey Graham. A podporovatelé jeho strany smýšlejí obdobně. Podle průzkumu NPR, PBS NewsHour a společnosti Marist poll z přelomu září a října věří Kavanaughovi 76 procent voličů republikánů, zatímco v případě podporovatelů demokratů je stejný počet na straně Fordové. Kdo by čekal, že alespoň ženy, které volí "Trumpovu" stranu, budou vnímat lépe údajnou oběť, mýlil by se. "Celý život byly privilegované a tyto jejich životy závisejí na mužích," předkládá vysvětlení předsedkyně Národní organizace žen Toni Van Peltová.

O to více se ale Fordové a spol. zastávají voličky demokratů - Kavanaughovi věří jen čtyři procenta z nich. "Ženy konečně promlouvají, o jejich příbězích se veřejně mluví," zdůvodňuje to Van Peltová a tvrdí, že děkovat lze právě #MeToo. "K tomu posunu došlo během uplynulého roku," upozorňuje.

Brett Kavanaugh skládá přísahu před zraky své rodiny a prezidenta Donalda Trumpa.

Zajímavě v tomto ohledu vychází srovnání nynější kauzy s případem Clarence Thomase, jenž se stal členem Nejvyššího soudu v roce 1991. I on během nominace čelil nařčení ze sexuálního obtěžování. Asi tři pětiny veřejnosti ale tehdy věřily jeho verzi. Sečteme-li všechny demografické skupiny, Kavanaugh přesvědčil jen třetinu lidí. Roli samozřejmě může hrát to, že jde o rozdílné osobnosti, faktor #MeToo je však podle odborníků jasně patrný. "Hnutí nepochybně změnilo ráz debaty," je přesvědčena Jean Sinzdaková z Centra pro americké ženy a politiku na Rutgers University.

#MeToo už není jen kampaní, která se dotýkala hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina a dalších mocných mužů showbyznysu. V průběhu uplynulých měsíců upozornila na řadu případů - podle agentury Bloomberg bylo nařčeno už 425 prominentních lidí - a ještě před kauzou Kavanaugh pronikla do politiky. Do poloviny letošního roku kvůli obviněním souvisejícím se sexuálními útoky rezignovalo nebo se rozhodlo neobhajovat mandát devět členů Kongresu.

Sexuální obtěžování se stalo jedním z témat dělících americkou společnost na dvě části. #MeToo není interpretováno jen jako hrozba pro mocné muže, kteří v kontaktu se ženami využívali své postavení. Ohroženi se cítí i hůře postavení běloši, již se tváří v tvář politické korektnosti a ekonomické situaci považují za znevýhodněnou skupinu obyvatelstva (a jedinou, kterou lze urážet). Trump v nich tento pocit obětí posiluje. "Pro mladé muže v Americe je to velmi děsivá doba," prohlašuje.

Hranice on-line kampaně

Odpůrci #MeToo mluví o novodobém mccarthismu či honu na čarodějnice a využívají jakoukoli příležitost, aby kampaň shodili. Ta to však někdy dělá sama. Doplácí na absurdní nařčení typu "opila jsem se a pak na mě někdo sáhl" - zdá se, jako kdyby sdílení podobných zážitků bylo zčásti jakousi módou. Dalším problémem bylo, že jedna z iniciátorek, herečka Asia Argento, byla sama obviněna, a pozitivní reklamou nebylo ani řádění tenistky Sereny Williamsové, která se také oháněla sexismem. Za pokrytecké a směšné označila většinu tvrzení v rámci #MeToo například Brigitte Bardot. Navíc jde zpravidla jen o internetové vytahování starých činů, jež se nedostanou k soudu (u Weinsteina to neplatí, hrozí mu 25 let vězení). Jak se ukázalo v případě Kavanaugha, instituce vlně, kterou hnutí vyvolalo, zatím odolávají.

"Problémem je skutečná moc. Pokud ženy nezískají moc v legislativě či v soudnictví, nic se nezmění. A oni nám ji nedají. Musíme si ji vzít," burcovala v New York Times právnička Nancy Erika Smithová, jež zastupuje oběti sexuálních útoků. Nejbližší šancí ke změně budou listopadové volby do Kongresu. Ty už nebudou jen referendem o Trumpovi, nýbrž i hlasováním o obecnějších kulturních otázkách. Experti však nejsou jednotní v tom, jak se v nich spor o soudce projeví. Mobilizovat by totiž mohl obě strany. "Byla to injekce adrenalinu, jakou bychom jinak neobdrželi," říká o kauze Kavanaugh šéf republikánské senátní většiny McConnell.

Demokraté naopak věří, že uspějí oni a získají většinu ve Sněmovně reprezentantů (v Senátu musejí spíše obhajovat svá křesla). Pokud by se jim to povedlo, chtějí někteří z nich proti Kavanaughovi kvůli údajnému lhaní pod přísahou iniciovat ústavní žalobu (počet podpisů pod peticí za zahájení impeachmentu překročil minulý týden 150 tisíc). Jenže bez dostatku hlasů v horní komoře je to tak jediné, co mohou udělat. Experti také upozorňují na právní problémy a na to, že soudce Nejvyššího soudu naposledy čelil snaze o odvolání v roce 1804. Mnohem pravděpodobnější je, že Kavanaugh ve funkci zůstane a spolu se čtveřicí kolegů bude Nejvyššímu soudu dominovat klidně dalších patnáct let. Jak ovšem upozorňuje analytik CNN Ronald Brownstein, americká společnost se během té doby podle demografických výzkumů stane rozmanitější ve všech možných ohledech. "Vypadá to jako zaručený recept na sílící konflikt," předpovídá.

Foto: ČTK/AP , ZUMA/Douglas Christian, Andrew Harnik, ZUMA/Joyce N. Boghosian

Autor: Jan Brodníček





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi