Vesnice tisíciletí a mobily. Další snahy o léčení Afriky

Keňané si můžou pojistit úrodu.

Vesnici Dertu uprostřed písečného moře dělí od nejbližší dlážděné cesty sto kilometrů. Má málo elektřiny a žádnou televizi. Na jejím kraji však stojí blyštivé znamení pokroku - nová věž mobilního operátora. Znamená to, že farmáři už nemusejí trávit hodiny na cestách, aby se dozvěděli aktuální ceny na trhu.

Nově si farmáři v Keni mohou pojistit dobytek i úrodu.

Ceny na trhu si můžou zjistit pomocí textových zpráv. Je to jedna z mnoha novinek, které se dostaly k šesti tisícům lidí ve východní Keni a do dalších 13 takových vesnic rozptýlených po deseti zemích v subsaharské Africe.

Říká se jim Vesnice tisíciletí (Millenium Villages) a mají ukázat, jak subvence a rychlá jednoduchá technologie mohou pomoci při naplňování Rozvojových cílů tisíciletí, které se týkají razantního snížení světové chudoby, zajištění vzdělání, rovnosti žen nebo zlepšení zdravotních podmínek do roku 2015.

Děti nomádů se učí v Dertě.OSN se na summitu pořádaném od pondělí v New Yorku snaží zhodnotit pokrok, jehož se podařilo dosáhnout od stanovení těchto cílů před deseti lety. Nezávislé humanitární organizace (NGO) jsou však v tomto ohledu skeptické.

Kolem 70 procent obyvatel Dertu vydělá méně než dolar denně a většina závisí na potravinové pomoci. Základní poptávku po elektřině uspokojují generátory a sluneční energie, ale devět počítačů darovaných tamní škole ještě nemá připojení na internet.

Není divu, že udělení statusu Vesnice tisíciletí před čtyřmi lety vyvolalo přemrštěná očekávání a někteří vesničané teď cítí zklamání. Mezi stoupenci a odpůrci projektu se zase rozhořela debata, zda lze myšlenku "povýšit" na obecné řešení v nejchudší části světa.

Přesto lze v Dertu pozorovat zlepšení: čtyři noví zdravotníci, bezplatné léky a očkování, moskytiéry. Základní školní docházka se zdvojnásobila u chlapců a ztrojnásobila u dívek. Každá vesnice ročně dostane na útratu 120 dolarů (přes 2200 korun) na osobu, polovinu hradí projekt, zbytek vláda nebo rozvojové organizace.

Výboru Vesnice tisíciletí, který spojuje projekt s vesničany, předsedá 58letý Mohamed Ahmed Abdi. Stěžuje si, že je málo učitelů a voda ze studně je slaná a nezdravá. "Mezi tím, co nám bylo slíbeno a co existuje, je rozdíl... Nemáme slíbené silnice, elektřinu, vodu ani vzdělání." 

Pojistěte si kravku či kukuřici

„Pojistkám jsem nikdy nedůvěřovala. Myslela jsem, že je to trik. Ale nyní vím, že to není žádný podvod," říká rolnice Rosa Wanjiurová reportérovi německého deníku taz u svého políčka na upatí hory Mount Kenya. „Tato kukuřice je zaplacená z mé pojistky," ukazuje hrdě svou úrodu. Peníze pojišťovně poslala minulý rok, když její rostliny trpěly suchem.

V Keni si lze pojistit i dobytek.Téměř polovina Keňanů žije pod hranicí chudoby, jíž je jedno euro denně, a nemůže si dovolit žádnou pojistku. Od roku 2009 však chudí poprvé získali možnost pojistit svou setbu. a dobytek proti přírodním katastrofám. Konkrétně proti suchu a záplavám. Pojistka se jmenuje Changamka a pokrývá i návštěvy lékaře, medicínské testy a léky.

Pojišťovací společnost UAP přitom spolupracuje s nadací Syngenta pro udržitelné zemědělství a telekomunikačním podnikem Safaricom. Rolníci zaplatí příplatek ve výši dvou eurocentů za kilo kukuřičného osiva. Totéž platí pro umělá hnojiva.

Pojistka se uzavírá prostřednictvím mobilního telefonu. Prodavač pojištěného osiva pošle údaje o kupci (rolníkovi) UAP. Během několika vteřin získá klient potvrzení a další informace. Pro jistotu dostane rolník od prodejce ještě papírový doklad.

Prodejci produktů pro zemědělce vysvětlují, že loni měli ještě problémy získat pro nové pojištění zájemce. Ale když lidé viděli, že to funguje a že jejich sousedé dostali za loňské sucho odškodnění, zájem o pojistku výrazně vzrostl.

Pomocí mobilu se nyní keňští rolníci mohou nejen spojit se pojišťovnou, ale k dispozici mají i důležitá data o počasí, a to i za uplynulé roky. Keňa je také první zemí na světě, kde mobil může nahradit osobní banku.

Vzorové vesnice zatím průlom neznamenají

Vesnice tisíciletí jsou duchovním dítětem Jeffreyho Sachse, ekonoma z Columbijské univerzity a zvláštního poradce generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna k Rozvojovým cílům tisíciletí. Sachs uznává, že v Dertu, které nazval "jedním z nejobtížnějších míst na planetě", se průlom nekonal. Upozorňuje však na posun při pozvedání vesnic z extrémní chudoby.

Stále užitečnější mobily, nejen v Keni.Zpráva z projektu za letošní rok uvádí, že užívání sítí nad lůžky mezi dětmi mladšími pěti let ve 14 vesnicích stouplo ze sedmi na 50 procent. Malárie klesla z 24 na deset procent. Stoupá úroda kukuřice, klesá chronická podvýživa a zdravotníci pomáhají přivést na svět stále víc dětí.

Mezi kritiky projektu je Nicolas van de Walle, který vyučuje na newyorské Cornellově univerzitě a spolupracuje s washingtonským analytickým střediskem Centrum pro globální rozvoj (CGD). "Myšlenka, že když se utratí hodně peněz na chudé vesničany v Keni, zlepší se jejich život, není zásadně pochybná. Otázkou je, jak to udělat na celostátní úrovni, udržitelným způsobem, jenž zvýší sílu občanů a jejich demokraticky zvolených vlád. Připadá mi, že v tomto smyslu vesnice selhaly."

Z pastvy do školy a zpět

Sachs vypichuje Nigérii jako zemi, která jeho myšlenku posouvá na další úroveň. Říká, že nejpočetnější stát subsaharské Afriky příští rok spustí velkou akci opírající se velkým dílem o Vesnice tisíciletí, která se dotkne 20 milionů lidí.

Efekt podobný šíření vln je znát o pět kilometrů dál od Dertu v dočasném stanovišti asi 250 nomádů, kde se děti učí abecedu ve stínu stromu a za plotem z trnitého křoví, které je v noci chrání před lvy. Učitele, osmadvacetiletého Abdullahie Bariho, jim najal Sachs.

Bari žije v turistickém stanu a až nomádi opustí slaměné chýše a odvedou velbloudy, dobytek, kozy a ovce na zelenější pastviny, půjde s nimi. Potýká se s mnoha problémy. Nikdo z rodičů neumí číst. Děti pasou dobytek a chybí v hodinách. Bari doufá, že děti bude moci učit tři roky a pošle je do internátní školy v Dertu. 

Žena nemocná malárií v jižní Keni.Korupce, věrný průvodce humanitářů

Jiný problém, o němž se zmínil kmenový stařešina Dertu Hassan, je korupce, na kterou často poukazují kritici mezinárodní pomoci.

Úřadující koordinátor v Dertu Patrick Mutuo říká, že jeho předchůdce nedodržoval postupy a vesnici navštěvoval zřídka. "V takto chabém postupu je pravděpodobné, že se ztratily nějaké peníze," poznamenává.

Přestože Hassan vzdává Sachsovi "zvláštní dík", ředitelka školy v Dertu Sofia Ali Guhadová přemýšlí o přehnaných očekáváních a pastech úspěchu. Jelikož zápisů do škol přibylo, potřebuje více tříd, lavic a míst na spaní, tedy další prostory.

"Lidé tu čekali příliš mnoho, ale dostali jsme moc málo," poznamenává. Ale hned taky dodává: "Život je dobrý. Vlastně se zlepšil. Podporují nás, jak mohou."

Foto: OSN , ČTK/AP , Profimedia

Autor: - pp -, AP, ČTK





Čtěte dále

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi