Pátrači asi našli trosky airbusu. Rusko má jasno: Útok teroristů

Dva plavající předměty oranžové barvy objevili pátrači desítky kilometrů jihovýchodně od místa, kde zřícené egyptské letadlo zmizelo z obrazovek radarů. Podle řecké státní televize se jedná o trosky stroje. 

"Předměty byly lokalizovány jihovýchodně od Kréty egyptským (letadlem) C-130 v oblasti, která je ze vzduchu pod dohledem Egypta. Na místo budou vyslány lodě," řekl mluvčí řecké armády Vasilis Beletsiotis.

Podle řecké televize ERT byly trosky nalezeny 230 mil (370 kilometrů) od Kréty.

První fotografie údajných předmětů a trosek ze zříceného airbusu se objevily i na sociálních sítích. Stanice BBC například uveřejnila link na facebookový profil egyptského kapitána obchodní lodi plující v oblasti, který napsal, že na hladině byla vidět záchranná vesta.

Nalezené trosky.Francouzský prezident François Hollande už před tím potvrdil, že se zmizelé egyptské letadlo s 66 lidmi na palubě se na lince Paříž-Káhira zřítilo do moře. Dodal, že ohledně příčin havárie není nic vyloučeno. Podle dosavadních informací mezi cestujícími nebyli Češi.

Podle šéfa ruské tajné služby FSB Alexandra Bortnikova způsobilo zřícení letadla s největší pravděpodobností teroristický útok.

Bortnikov, který se tak vyjádřil během návštěvy běloruské metropole Minsk, vyzval evropské partnery, aby spolupracovali při pátrání po osobách, které jsou za zřícení letadla odpovědné. Ruský činitel neupřesnil, o čem svědčí, že katastrofa má souvislost s terorismem.

Také egyptský ministr pro civilní letectví Šaríf Fathí se přiklání k verzi, že šlo spíš o teroristický útok než o technickou poruchu. Ministr zdůraznil, že nechce spekulovat, ale připustil, že možnost, že šlo o výsledek aktivity na palubě, respektive teroristického útoku, je větší. "Ale nechci dělat ukvapené závěry," dodal.

Podle řeckého ministra obrany Panose Kammenose se letadlo při strmém pádu ostře stáčelo do vývrtky, než nakonec zmizelo z radarů a zřítilo se z výšky několika kilometrů. Politik to oznámil s odkazem na záznam satelitních údajů z řízení letového provozu.

"Podle záznamu, který máme, se v 2.37 letadlo, které bylo přibližně 10 až 15 mil (16 až 24 kilometrů) v egyptském vzdušném prostoru, otočilo o 90 stupňů doleva a o 360 stupňů doprava při pádu z 37 tisíc na 15 tisíc stop (11 200 na 4500 metrů) a pak se ztratilo (z radaru) ve výšce asi 10 tisíc stop (3000 metrů)," řekl Kammenos.

Francouzská média ve své drtivé většině již dlouho hovoří o zřícení airbusu jako o hotové věci. Zároveň si kladou otázku, zda v případě, že šlo o teroristický útok, neselhala Francie ve svých bezpečnostních opatřeních, protože letoun startoval z pařížského mezinárodního letiště.

Zmizelé letadlo typu Airbus A320 dodal výrobce egyptské letecké společnosti EgyptAir v roce 2003. Stroj měl nalétáno již 48 tisíc hodin. Pilot měl nalétáno zhruba 6000 hodin, z toho třetinu v Airbusu A320. Letadlo bylo vyrobeno v roce 2003.

Podle operačního centra generálního štábu řecké armády nahlásila posádka obchodní lodi, která plula více než 200 kilometrů východně od jihořeckého ostrova Karpathos, že zahlédla ve čtvrtek ráno hořící objekt na obloze. Upozornil na to na svém serveru řecký list To Vima. Spekuluje se, že by mohlo jít o zmizelé egyptské letadlo.

Podle šéfa řeckého řízení letového provozu Konstantinose Lintzerakose byli řečtí dispečeři s piloty egyptského letadla naposledy v kontaktu, když letělo nad řeckým ostrovem Kéa. Tehdy posádka nehlásila žádné problémy. Stroj letěl v běžné výšce 11 200 metrů rychlostí 835 kilometrů za hodinu.

Ilustrační foto.Podivné však je, že při přechodu do oblasti kontroly egyptského řízení letového provozu jižně od Kréty a Karpathosu se piloti s Řeky nerozloučili, jak je ve vzájemné komunikaci obvyklé. 

Lintzerakos sdělil řecké televizi Antenna, že dispečeři se sami snažili obnovit kontakt s piloty ještě 16 kilometrů před tím, než měl stroj opustit vzdušný prostor pod řeckou letovou kontrolou, ale posádka neodpovídala. A zkoušeli to do 3.39 místního času (2.39), dokud letadlo zcela nezmizelo z radarových obrazovek. Řečtí dispečeři událost ihned nahlásili řecké protivzdušné ochraně a svým egyptským kolegům.

Nejasnosti panují také okolo toho, zda stroj vyslal nouzový signál, nebo ne. Letecká společnost EgyptAir uvedla, že nouzový signál zachytila egyptská armáda ve 4.26, což je asi dvě hodiny poté, co stroj zmizel z radarů. Mohlo jít o signál z lokátoru. Egyptská armáda ale popřela, že by zachytila jakýkoliv nouzový signál.

Francouzský letecký expert Jean-Paul Troadec soudí, že na palubě egyptského letadla patrně došlo k výbuchu. Vyplývá to podle něho z toho, že posádka podle všeho neměla čas reagovat na krizovou situaci. "Pokud posádka neposlala nouzové hlášení, pak událost byla velmi, velmi brutální," řekl Troadec, bývalý ředitel francouzského úřadu pro bezpečnost civilního letectví BEA.

Posádka nezareagovala

"Obvyklé technické problémy, oheň, problém poruchy motoru nezpůsobí okamžitou nehodu a posádka má čas reagovat. Tady posádka neřekla nic, nereagovala, a tak se velmi pravděpodobné jedná o brutální událost a můžeme skutečně uvažovat o atentátu," řekl Troadec.

Kontakt s letadlem byl ztracen, když se ve 2.30 nacházelo 16 kilometrů uvnitř egyptského vzdušného prostoru asi 280 kilometrů od egyptského pobřeží. Letoun měl ve 3.15 přistát v egyptské metropoli.

Na palubě airbusu A320 se nacházelo 56 cestujících a 10 členů posádky. Mezi pasažéry podle české diplomacie nebyli žádní Češi. Posádka čítala sedm členů a další tři lidé na palubě byli Egypťané zodpovědní za bezpečnost.

Letadlo startovalo z Paříže ve středu zhruba hodinu před půlnocí. Spojení se přerušilo v době, kdy se letoun nacházel asi 16 kilometrů v egyptském vzdušném prostoru, tedy asi 50 kilometrů od severního egyptského pobřeží. Letěl v té chvíli ve výšce 11 tisíc metrů. K vyhledání letadla odstartovaly letouny egyptské armády.

Zpravodaj listu Wall Street Journal na svém Twitteru podle BBC napsal, že letadlo egyptské společnosti den před svým posledním letem letělo do Tuniska a také Eritreje.

Loni v říjnu se na Sinajském poloostrově zřítil ruský letoun, na jehož palubě zahynulo 224 lidí. Podle vyšetřovatelů byla v letadle nálož. K útoku se přihlásila egyptská větev teroristické organizace Islámský stát.

Letos v březnu bylo uneseno letadlo společnosti Egypt Air na Kypr. Únosce, který je vězněn na Kypru, byl podle úřadů psychicky nevyrovnaný.

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi