Nakrmte se sami. Emancipujeme africké zemědělce

Keňský zemědělec sklízí avokádo.

Je to už staré humanitární dilema: Dovážet zahraniční potravinovou pomoc chudým a hladovějícím zemím, nebo nedovážet? Až polovina zemědělské eprodukce v zemích východní Afriky shnije nebo vůbec nevzejde. Přitom podle Stephena Muchiriho, ředitele Východoafrické farmářské federace (EAFF), by ke změně stačilo relativně málo. Zefektivnit vlastní produkci.

Výpěstky, které neshnijí, se prodávají na místních trzích za cenu, která je až třetinu pod cenou třžní. A hektary zemědělské půdy masově skupují okolní státy. Spíš než technologie je ale podle Muchiriho potřeba změnit dosavadni zvyky farmářů.

Pane Muchiri, v čem vůbec spočívá činnost Východoafrická farmářské federace?

EAFF je regionální síť jednotlivých farmářských asociací v deseti členských zemích jako jsou Eritrea, Džibutsko, Etiopie, Súdán nebo Kongo.

Stephen Muchiri při rozhovoru s redaktorkou Týdne. Spolupracujeme s asi dvaceti miliony drobných a středních zemědělců, to je asi dvacet procent z celkového počtu. Jsme v podstatě lobbystická skupina, která zastupuje farmáře a zároveň je informuje o tom, co se v zemědělství děje.

Spolupracujeme s rozsáhlou sítí partnerů z Afriky i dalších zemí a s mezinárodními organizacemi, jako je OSN nebo sociální výbor Evropského parlamentu.

Během prvních let jsem také vypracovali názorové pozice na témata, která jsou v regionu považována za důležitá: biopaliva, klimatické změny, zabírání půdy zahraničními investory, zčásti také na geneticky upravené plodiny.

Teď už EAFF rozeznávají vlády jako zástupce zemědělců. Máme také status pozorovatelů, můžeme se tedy zúčastňovat jednání s vládou, kde občas také předkládáme vlastní návrhy. Provozujeme také výzkumné ústavy.

Rolník v Tanzanii nese na trh kravskou kůži.Jaké mají farmáři z členství výhody?

EAFF lobbuje za jejich zájmy, dostává jejich témata do veřejného povědomí a všem svým členům poskytuje pravidelný přísun informací. Například po mnoho minulých let od státu plynuly do zemědělství jen nepatrné investice. A přitom možnosti tu jsou - jen farmáři o nich příliš nevědí. A to je jedna z příčin, proč je zemědělství na tak špatné úrovni.

Naším hlavním úkolem je ale prosazování změn na nejvyšší úrovni. My se sejdeme s vládními představiteli, necháme si všechno vysvětlit a pak to dál předáme našim členům. Například v Keni nedávno vláda vyčlenila prostředky na podporu dětí a žen. Mnoho našich členů ale vůbec neví, jak s vládou jednat a jak na ni vyvíjet tlak, nebo se jí přímo bojí.

Jak funguje spojení mezi farmáři a úředníky z kanceláře, kteří tohle všechno zajišťují?

Tuhle organizaci od základu tvoří farmáři. Přijdou sem, když potřebujeme něco vyřídit, vyřešit a pak se vrátí zpět na pole. Já tu jsem pro ně. To je jedno z kritérií. Abyste se mohli stát členem, musíte prokázat, že máte farmu. Také vás někdo musí představit a členství vám navrhnout. To jsou ti lidé, kteří tvoří jádro organizace. Všichni ostatní jsou zaměstnanci, kteří pracují pro ně, včetně mě.

Příslušníci rolnické rodiny v Keni.Ale na druhou stranu je pravda, že právě farmáři jsou tím nejslabším článkem: své zboží neumějí správně nabídnout a hodně na tom tratí. Jsou si toho ale vědomi a říkají: proveďte nás tím procesem, naučte nás, jak naše zboží dobře prodat. A my se snažíme, aby se ze zemědělců stali klíčoví hráči, ne ti, kdo jen čekají na konci celého řetězu.

 Důležitou součástí tohoto úsilí je vzdělávání. Pořád mluvíme o potravinové bezpečnosti, je tu spousta inovací a nových projektů. Ale nic z toho se zpětně neanalyzuje, poznatky se nepředávají dál. A to se musí změnit.

Členy EAFF je teď dvacet procent malých a středních farmářů v zemích východní Afriky. Je to pro vás dobré číslo?

Není to špatné číslo, jsme tu v podstatě od roku 2007, ale pořád bychom chtěli mít členů víc. Víte, občas Evropě opravdu závidím, že zemědělci jsou schopni se zorganizovat a například vyjet na hromadný protest do hlavního města a vyvíjet na vládu tlak. A to je také to, co chceme naučit zemědělce tady v Africe. Aby dokázali vyjednávat s vládou.

I proto chceme mít větší členskou základnu. Tím budeme také viditelnější. A to je velmi důležité. Svůj podíl na současném stavu ale má i to, že většina dětí, které jdou na univerzitu, nechce studovat zemědělství. Ten obor pro ně není atraktivní.

Ukázka ze sklizně keňských pěstitelů kávy.Přesto, že právě zemědělství je hlavním ekonomickým pilířem země?

Nezajímá je to. A je to z velké části vina současného vzdělávacího systému. Když totiž učitelé na středních školách chtějí studenty potrestat, často je pošlou pracovat na farmu. Tam pak kopou díry, starají se o prasata, dojí krávy a podobně.

To samé pak mají o prázdninách u rodičů, kde třeba sbírají kávové boby, k tomu prší, takže to není úplná zábava.

Zemědělství je pak logicky tím posledním, co by kdy chtěli studovat. Myslí si, že na univerzitě to bude probíhat stejně. Hodně práce a žádná zábava. Je to tak nepopulární, že některé zemědělské fakulty v zemi už musely kvůli nedostatku uchazečů zavřít.

Co s tím můžete udělat?

Zemědělství musí mít nějakou přidanou hodnotu. A to se snažíme našim členům vysvětlit: podívejte se, točí se tu peníze. Nedávno jsem například vysvětloval, jaký má zemědělství potenciál.

Na plantáži v Keni. Roční útrata za jídlo v devatenácti zemích společenství COMESA (Společný trh východní a jižní Afriky - Common Market for Eastern and Southern Africa) je dvacet miliard dolarů.

A devadesát procent z toho jsou základní potraviny jako kukuřice, rýže, obiloviny obecně. Tři procenta světové populace dostávají čtyřicet procent světové potravinové pomoci. A většina z toho jsou základní potraviny.

A odkud to jídlo pochází? Rozhodně ne od afrických zemědělců. I přesto, že by klidně mohlo. Je z Evropy, Spojených států a podobně. Čtyřicet procent úrodné půdy v této oblasti se vůbec pro zemědělské účely nepoužívá. Je tady obrovský potenciál.

A přesně toho využívají zahraniční investoři, kteří tuto půdu skupují, mimo jiné z Blízkého východu. Hned vedle mají zahraniční země kontinent, kde je tolik volné půdy. Samozřejmě, že po tom skočí.

Afrika podle vás plýtvá vlastními zdroji?

Přesně tak. A navíc farmáři mají obrovské možnosti, jak poptávky těchto trhů využít. Chceme, aby si uvědomili, jak moc svou pasivitou ztrácí.

Život ve vesnici na jihu Etiopie. Podle naší studie například většina farmářů prodává jen na místních trzích, a to za cenu o 35 procent nižší, než jaká je tržní cena. To znamená, že 35 procent prodělávají.

Představte si, kdyby tuto sumu mohli znovu investovat a zvýšit tak svou produkci. Nebo když se podíváme na ztráty po sklizni. U obilovin se například znehodnotí nějakých třicet procent. U ovoce a zeleniny je to dokonce padesát procent.

V některých obdobích loni zase kukuřici napadl aflatoxin a tam jsme ztratili 80 procent sklizně. Sečtěte si to a pak to převeďte do finančních ztrát. Jsou obrovské. Navíc jim mezi prsty utíká těch dvacet miliard dolarů v základních potravinách pro jiho a a východoafrické země.

Spíš než technologie teď tedy potřebujete změnit myšlení lidí?

V podstatě ano. Snažíme se změnit jejich zvyky.

Děti v Ugandě pomáhají při zpracování sklizně.

Foto: Profimedia , Jana Šafaříková

Autor: Jana Šafaříková





Čtěte dále

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty proti...

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Vizitka bývalého portugalského premiéra a současného generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který 30. dubna oslaví 75....

Depardieu viněný ze sexuálního násilí po výslechu dostal předvolání k soudu

Depardieu viněný ze sexuálního násilí po výslechu dostal předvolání k soudu

Francouzský herec Gérard Depardieu dostal předvolání k soudu poté, co byl téměř celý dnešní den vyslýchán na policii v...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi