Mubarak u soudu odmítl vinu a žádá 1631 svědků

K soudu dopravili Mubaraka vrtulníkem a sanitkou.

V Káhiře začal proces s bývalým egyptským prezidentem Husním Mubarakem. Do soudní síně byl přivezen na nemocničním lůžku. Před policejní akademií, kde se soud koná, trvají potyčky. Třiaosmdesátiletý Mubarak odmítá obvinění z korupce a podílu na smrti stovek demonstrantů při letošních protestech, které vedly k pádu jeho autoritářského režimu. Obhajoba žádá rozšíření procesu o další odpovědné osoby a také vyslechnutí 1631 svědků. Exprezidentovi hrozí až trest smrti.

Soudce Ahmad Rifát hodlá vykázat kohokoli, kdo naruší průběh procesu.Mubarak vypověděl, že není vinen z korupce ani z podílu na zabíjení demonstrantů. "Zcela odmítám všechna tato obvinění," řekl přes mikrofon zpoza mříže. "Takové zločiny jsem nespáchal." Svou vinu popírají také oba synové, Gamál a Alá, každý s výtiskem koránu v ruce, informuje web televize Al Arabíja.

Obvinění zahrnují zabití a pokus o zabití účastníků demonstrací po 25. lednu tohoto roku, vydání rozkazu policii ke střelbě a najíždění na demonstranty vozidly. V oblasti zneužití pravomocí a korupce se mimo jiné jedná o nabytí drahých nemovitostí za nepřiměřeně nízké ceny v rudomořském letovisku Šarm aš-Šajch či manipulace v obchodu se zemním plynem s Izraelem.

Mubarak byl na lůžku umístěn do prostoru obžalovaných za masivními mřížemi spolu se svými syny a dalšími šesti obviněnými vysokými představiteli egyptské policie.

Kromě Mubaraka všichni v prostoru pro obžalované stojí a jsou oblečeni v bílém. Líčení přenáší v přímém přenosu televize. Mubarak na záběrech televize působí netečně, občas si rukou zakryje obličej, což připomíná gesto vyčerpání.

Kolem poledne bylo jednání odročeno, patrně na další dny. Synové odtlačili postel s otcem ze soudní síně. Mubarak zůstane v nemocnici policejní akademie, nebude se vracet do Šarm aš-Šajchu.

Chaos v soudní síni

Předtím soudce Ahmad Rifát úvodem ověřoval totožnost obžalovaných a pak zástupců obětí a obhájců obžalovaných. Ti prohlásili, že oproti množství zástupců obětí jsou nedostatečně zastoupeni. Ověřování totožnosti provázely zmatky.

Rifát na úvod vyzval ke klidu a pohrozil vykázáním ze soudní síně, budou-li účastníci či diváci rušit jednání. I přesto musel opakovaně vyzývat přítomné ke klidu, když se nahromadili u zábradlí, které je odděluje od soudců, a překřikovali se svými požadavky na projednání soudem.

Masivní mříž má chránit exprezidenta a ostatní obžalované před protestujícími.Jeden z obhájců žádal, aby byly do procesu zahrnuty další osoby, které se údajně podílely na represích vůči demonstrantům. Vyjmenoval konkrétní osoby, jejichž tituly naznačovaly, že jde o vyšší funkcionáře policie či armády. Podle interpretace analytika televize al-Džazíra se jedná o pokus ukázat, že přítomní obžalovaní nejsou jedinými zodpovědnými, respektive nejsou těmi, kteří by měli být za násilí souzeni.

Mubarakův obhájce žádal dohromady také o vyslechnutí 1631 svědků.

Jeden z právníků požádal o odebrání otisků prstů všem obžalovaným, neboť dosud nemají trestní záznamy. Rovnou také vytáhl polštářek na inkoust, píše Al Džazíra. Také požádal o vyslechnutí všech policejních odstřelovačů.

Jiný právník zase narušil chod jednání, když tvrdil, že Husní Mubarak ve skutečnosti zemřel v roce 2004 a od té doby se na veřejnosti objevuje jeho dvojník. Žádá proto testy DNA.

Plot a mříže

Soudní síň je rozdělena mezi obhájce obžalovaných, kteří se soustředili v blízkosti zamřížovaného prostoru. Uprostřed místnosti je odděluje od zbytku přítomných - převážně příbuzných obětí - plot, který je zároveň udržuje v dostatečné vzdálenosti od obžalovaných a znemožňuje případné útoky na ně. Budovu a síň se šesti sty právníky, akreditovanými novináři či příbuznými obětí střeží víc než tisícovka policistů a vojáků.

Bývalý prezident byl nejprve převezen letadlem z přímořského letoviska Šarm aš-Šajch a následně vrtulníkem před káhirskou policejní akademii, kde se soud koná. Z vrtulníku ho před budovu převezla sanitka.

Od rána se před policejní akademií, kde se soud koná, potýkají odpůrci se zastánci bývalého režimu.Již před jeho příletem se před budovou policejní akademie rozpoutaly potyčky mezi stovkami Mubarakových stoupenců a oponentů. Policisté v zářivě bílých uniformách se snažili demonstranty, kteří na ně házeli kameny a láhve s vodou, od sebe oddělit.

"Zničíme a spálíme vězení, jestli Mubaraka odsoudí," křičeli diktátorovi příznivci.

Přelíčení se mají zúčastnit mimo jiné příbuzní některých z 850 demonstrantů zabitých při lednových a únorových protestech.

Mubarak, který se téměř do posledních chvil své třicetileté autoritářské vlády těšil výrazné podpoře západního světa, žil od svého svržení v únoru v internaci v letovisku Šarm aš-Šajch. Od své rezignace se dosud na veřejnosti neobjevil. Jeho zdravotní stav vyvolává značné pochyby, podle lékařů trpí srdečními problémy.

Souběžně má začít z července odročené jednání v procesu s bývalým ministrem vnitra Habíbem Adlím obžalovaným z nařízení střelby do demonstrantů při masových protestech, které vedly ke svržení Mubarakovy vlády.

Jak se Egypt bouřil

25. ledna - Začaly protivládní protesty za účasti asi patnácti tisíc lidí, z toho deset tisíc v Káhiře. Stěžovali si na stoupající ceny potravin a autoritářskou vládu. Žádali odstoupení prezidenta Husního Mubaraka i premiéra Ahmada Nazífa, rozpuštění parlamentu a vytvoření národní vlády.

28. ledna - Proti demonstracím v Káhiře tvrdě zasáhla policie.

29. ledna - Mubarak oznámil rozpuštění vlády a slíbil reformy, premiérem jmenoval Ahmada Šafíka a poprvé za 30 let obsadil funkci viceprezidenta, jímž se stal šéf tajné služby Muchabarat Umar Sulajmán.

6. února - Sulajmán jednal se zástupci opozice, mezi nimiž byli poprvé i členové zakázaného Muslimského bratrstva.

11. února - Po 30 letech v čele země a 18 dnech masových protivládních protestů prezident odstoupil z úřadu. Pravomoci předal Nejvyšší radě ozbrojených sil (SCAF), jejíž hlavou se stal ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví.

13. února - SCAF pozastavila platnost ústavy a rozpustila parlament.

16. února - Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že při protestech zahynulo 365 lidí.

20. února - Na méně významné vládní posty byli jmenováni zástupci tří dosud opozičních stran. Egypt propustil prvních 108 politických vězňů.

21. února - Egypt požádal soud o zmrazení účtů exprezidenta Mubaraka a jeho rodiny v zahraničí.

28. února - Mubarakovi bylo zakázáno vycestovat z Egypta a byl mu zmražen majetek (platilo i na manželku a rodiny obou synů).

3. března - Odstoupil premiér Šafík, novým předsedou vlády se stal bývalý ministr dopravy Isám Šaráf.

5. března - Začal proces s bývalým ministrem vnitra Habíbem Adlím, obviněným z praní špinavých peněz a zpronevěry.

6. března - Stovky Egypťanů napadly hlavní sídlo tajné služby a dožadovaly se radikální reformy bezpečnostních složek. Ministrem vnitra se stal generál Mansúr Ísáví a šéfem diplomacie bývalý člen Mezinárodního soudního dvora OSN Nabíl Arabí.

19. března - Pro změnu ústavy se v referendu vyslovilo 77 procent hlasujících.

28. března - Bylo oznámeno, že parlamentní volby budou v září 2011; později se termín posunul na říjen.

30. března - SCAF oznámila, že se prezidentské volby v Egyptě budou konat do listopadu 2011. 

16. dubna - Nejvyšší správní soud nařídil rozpuštění Národní demokratické strany (NDP) exprezidenta Mubaraka.

30. dubna - Islamistické Muslimské bratrstvo vytvořilo pro parlamentní volby v září 2011 politickou stranu, Stranu svobody a spravedlnosti.

24. května - Prokurátor obvinil Mubaraka a jeho dva syny z vraždy několika stovek demonstrantů při protivládních protestech v lednu 2011, zneužití moci, plýtvání veřejnými prostředky a z nezákonného obohacování.

28. května - Soud uložil Mubarakovi, expremiérovi Nazífovi a bývalému ministru vnitra Adlímu pokutu 540 milionů egyptských liber (1,5 miliardy korun) za přerušení signálu mobilních telefonů a internetu za lednových protivládních protestů.

Foto: ČTK/AP , Profimedia , AFP/Egyptská televize

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi