Oživení za stovky let? Čekání na zázrak v kapalném dusíku

Ilustrační foto.

Případ čtrnáctileté Britky, které soud umožnil čekat v kryokomoře na oživení, ukazuje, že hranice mezi fikcí a realitou je stále tenčí.

Je mi teprve čtrnáct, nechci umřít, ale vím, že se to stane. Zamrazení mi dává šanci na vyléčení, i kdyby to bylo za stovky let, napsala soudu čtrnáctiletá umírající Britka, která trpěla vzácnou formou rakoviny. Naděje na uzdravení byla nulová a dívka, známá pouze pod iniciálami JS, se začala na internetu zajímat o kryoniku. Dospěla k závěru, že poslední, co pro ni lidé mohou udělat, je zachovat její tělo pro budoucí generace, které možná dokážou její nemoc vyléčit.

Napsala proto odhodlaný dopis justici. Soudce Peter Jackson ji poté navštívil v nemocnici. A setkání na něho zapůsobilo. "Byl jsem dojatý, s jakou odvahou čelila svému údělu," popsal. Splnit dívce poslední přání však nebylo jednoduché. Dítě totiž nemá právo sepsat závěť, a tudíž rozhodovat o tom, jak bude s jeho tělem naloženo po smrti. Soud tedy musel určit, co je nejlepším možným zájmem umírajícího děvčete. A soudce nakonec rozhodl, že v jeho nejlepším zájmu bude čekat na vzkříšení v lázni z kapalného dusíku. Něco takového tu ještě nebylo. Dívka zemřela 17. října, okolnosti citlivého případu byly ale zveřejněny až v listopadu.

Rodiče se na dceřino zamrazení dívali rozdílně. Matka byla pro, otci se však představa dcery v kryokomoře nelíbila. Jenže s ním se dívka neviděla osm let a setkání odmítla dokonce i poté, co jí diagnostikovali smrtelnou nemoc. Nakonec si to otec rozmyslel. "Respektuji rozhodnutí své dcery, je to poslední věc, kterou po mně žádala," řekl.

"Je to první rozhodnutí svého druhu nejen u nás, ale možná i kdekoli jinde. Je odrazem nových výzev, jež věda představuje pro právo," komentoval soudce přelomový verdikt. "Kryonika je spekulativní a kontroverzní. Na druhou stranu zachování buněk a tkání zmrazením je dnes už využívaná metoda, například při uchovávání spermatu či embryí," vysvětlil. V budoucnu bude podle něho podobné etické výzvy muset řešit i vláda.

A jak vlastně zamrazení proběhlo? Je to složitý proces a bez pomoci nemocnice to nejde. Tělo musí být připraveno krátce po smrti, ideálně během několika minut. Lékaři vymění krev za speciální nemrznoucí směs. Dívčino tělo dorazilo týden po smrti zabalené v suchém ledu do USA a následně bylo zamrazeno v Institutu kryoniky v Michiganu.

Ostatky mladé Britky budou v USA uchovávány na náklady jisté komerční společnosti. Stojí to v přepočtu něco přes milion korun.

Naděje, či zoufalství?

Představuje tato metoda reálnou šanci, nebo je to jen falešná naděje pro zoufalé lidi, která se tváří vědecky? Od prvního zamrazení v šedesátých letech skončilo v kryokomoře asi dvě stě lidí. Další tisíce dosud žijících si to předem objednaly ve své poslední vůli.

Zmrazit a poté znovu rozmrazit člověka není možné. Respektive možné to je, ale nedá se to přežít. Naše buňky se při mrznutí naplní ledovými krystalky, které při svém roztahování potrhají buněčné stěny. Jakmile se tělo znovu zahřeje... Inu, není třeba zacházet do detailů.

Vyřešit tento problém by v budoucnu mohla pokročilá metoda takzvané vitrifikace, kdy je krev nahrazena kombinací nemrznoucích tekutin a roztokem na zachování vnitřních orgánů.

Tato metoda je v počáteční fázi výzkumu a klinicky se neprovádí. Je to ještě něco trochu jiného než výměna krve za nemrznoucí směs. Jakmile teplota poklesne pod minus 90 stupňů Celsia, z tekutiny se stane pevná látka podobná sklu. Tento postup se často používá u mrazení embryí nebo vajíček.

Letos se podobným způsobem podařilo zmrazit a následně oživit mozek králíka, ačkoli stále není jasné, zda byly zachovány všechny funkce. Popularita kryoniky roste v posledních letech napříč kontinenty, ale reálná možnost, že se probudíte do krásného světa bez rakoviny, zatím neexistuje.

Vizionář Verne

Díky případu zmrazené dívky mnoha lidem vrtá hlavou, jaké vynálezy, dříve známé z vědecko-fantastických knížek, dnes již existují v reálném světě. A není jich málo. Snad každý kluk četl romány Julese Verna. Průkopník vědecko-fantastické literatury ve svých knihách psal o věcech, které se později staly důležitou součástí lidského vývoje. Přesnost jeho odhadů je místy zarážející.

V roce 1865 vydal román Ze Země na Měsíc, v němž jsou tři Američané vystřeleni do vesmíru v lunárním plavidle Columbiad, které váží něco přes devět tun a stojí pět a půl milionu amerických dolarů. O století později vyslali Američané na Měsíc tři muže v modulu Columbia vážícím necelých dvanáct tun. Jeho cena byla asi 16 miliard dolarů. Ale když přepočítáme hodnotu peněz z Vernovy doby do roku 1969, vyjde nám, že Verne podcenil cenu plavidla jen asi o tři miliardy "moderních" dolarů.

Výrazně se zapsali také Herbert George Wells či Isaac Asimov. Wells ve své knize Osvobozený svět roku 1914 popisoval atomové zbraně. Asimov v eseji v roce 1964 představil vizi světa za padesát let. I jeho předpovědi jsou působivé. Vedle robotů, kteří však "nebudou běžní či příliš vyspělí", také předpovídal samořídicí auta, videokonference či televize s plochou obrazovkou. Autoři sci-fi si vysnili i špuntová sluchátka nebo individuálně cílené reklamy.

Právě samořídicí vozidla jsou častou sci-fi fantazií, která dnes nabírá reálnou podobu, ačkoli k dokonalosti mají ještě daleko. Svědčí o tom i fakt, že verze od firmy Google za šest let jedenáctkrát bourala. Lexus zase hodlá vyrábět létající prkna jako z kultovního filmu s Michaelem J. Foxem Návrat do budoucnosti.

Zbraně, zbraně, zbraně

Řadu dnes běžných vymožeností poprvé představili scenáristé seriálu Star Trek. Jsou to například iPad, jenž se podle svých tvůrců až prapodivně podobá systému PADD, který používala posádka lodi Enterprise. Jeho představa vznikla už v osmdesátých letech. Parta kolem kapitána Picarda také užívala něco jako 3D skener, ačkoli vlastní systém transportování lidí pomocí paprsku stále spadá do oblasti fantasmagorie.

Důležitým katalyzátorem pokroku jsou vždy zbraně a armádní aplikace. Z filmů známe pulsní či laserové pistole a pušky. K tomu máme celkem daleko, avšak americká armáda užívá Active Denial System (ADS), který funguje v podstatě na principu mikrovlnné trouby. Tato nesmrtící energetická zbraň zahřívá povrch daného cíle, například lidskou kůži. To způsobuje nepříjemný pocit, jenž má oběť donutit k útěku. Ideální využití najde ADS během nepokojů a masových akcí. Američané tuto zbraň poslali v roce 2010 do Afghánistánu, ale oficiálně ji nikdy nepoužili.

Také paralyzující zbraň známá jako taser vychází ve skutečnosti ze sci-fi literatury. Výzkumník NASA Jack Cover, který ji vymyslel, se inspiroval knihou z roku 1911. Taser je zkratka slov Thomas A Swift's Electric Rifle.

Vedle vydařených vynálezů ale zůstává řada nedosažitelných představ. Výmysly vědecké fantastiky jako teleporty, warpový pohon nebo plášť neviditelnosti zůstávají realitě na světelné míle vzdáleny.

                                        Čeho se dočkáme

Jules Verne předpověděl cestu na Měsíc. Nyní se lidstvo chystá dobýt Mars, tam se možná poprvé dostanou během deseti let soukromníci. Alespoň to slibuje vizionář Elon Musk se svou společností SpaceX. Uvidíme, zda si první osadníci budou pěstovat brambory jako Matt Damon ve filmu Ridleyho Scotta Marťan. Snad každý chlapec by si přál světelný meč z Hvězdných válek. Brzy možná bude mít příležitost. Firma Disney oznámila patent na výrobu atrakce, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet, jaké to je, mávat obávanou zbraní rytířů Jedi. Disney ale odmítá sdělit detaily a zatím udržuje miliony fanoušků v napětí. Masová výroba světelných mečů ale asi není na pořadu dne, to by zřejmě nedopadlo dobře. Zbrojařský průmysl však potěší fanoušky Iron Mana. Americká armáda připravuje pro své speciální jednotky prototyp plného brnění. Robotický exoskeleton vznikající pod názvem TALOS by měl absorbovat část projektilů tím, že zátěž inteligentně rozmělní do povrchu brnění. Podle Pentagonu by měl systém vstoupit do praxe už v roce 2018. A jestli jste si mysleli, že se technologický pokrok obejde bez porna, jste na omylu. Průmysl na výrobu filmů pro dospělé sází na zábavu budoucnosti: virtuální pornografii. Již brzy bude technologie jako Oculus Rift poskytovat autentickou 3D zábavu. Lidé si mohou konečně připadat jako Sylvester Stallone v Demolition Manovi.

Foto: Profimedia

Autor: Kamil Polko





Čtěte dále

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Vzhledem k nestabilním cenám energií se tepelná čerpadla těší v poslední době čím dál vyšší popularitě. Jsou totiž ekonomicky...

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Ultrazvukový měřič tepla ULTEGO III získal 2. místo na veletrhu Infotherma v Ostravě.

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Společnosti Hyundai Motor Company a Iveco Group N.V. odhalily na veletrhu Busworld 2023 v Bruselu první IVECO BUS E-WAY H2.

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

O kosmické technologie se zajímá nadpoloviční většina Čechů, povědomí o jejich využití v běžném životě má ale menšina lidí....

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Fotografování je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce rozšířených zálib na světě. Existuje několik důvodů a výhod, proč se do...

Bezpečnostní výbavu modelu IONIQ 5 rozšíří digitální vnitřní zpětné zrcátko

Bezpečnostní výbavu modelu IONIQ 5 rozšíří digitální vnitřní zpětné zrcátko

Značka Hyundai pokračuje v rozšiřování bezpečnostní výbavy modelu IONIQ 5, ověnčeného mnoha prestižními nezávislými oceněními....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi