Po tajemství vesmíru nepátrá pouze LHC

Tevatron ve Fermilabu u Chicaga je dlouhý 6,3 kilometru.Před dvěma týdny sledoval celý svět spouštění obřího urychlovače částic LHC. Ale jakkoli je LHC jedinečný, výzkum na dalších urychlovačích se nezastavil. Přináší stále nové objevy, na kterých se podílejí i čeští vědci.

Až do vybudování LHC byl největším urychlovačem částic Tevatron nedaleko Chicaga. A  největší vlastně stále je, protože LHC ještě nebyl oficiálně spuštěn, neprodukuje vědecká data a technické problémy v posledních dnech jeho reálné využití posouvají ještě dále do budoucnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Urychlovač LHC se probouzí, Obří urychlovač bude mimo provoz nejméně dva měsíce

Tevatron organizačně spadá pod americkou národní laboratoř Fermilab, ale jako na každém velkém vědeckém projektu, i na Tevatronu pracují odborníci z mnoha zemí. Včetně České republiky.

Zatímco v LHC se srážejí protony, putující urychlovačem ve dvou svazcích proti sobě, v Tevatronu se srážejí protony s antiprotony. V obou případech se částice pohybují rychlostí blízkou rychlosti světla, což jim dává obrovskou energii. LHC ale dovede částice urychlit ještě více než Tevatron, a až dosáhne plného výkonu, bude pracovat se sedmkrát vyšší energií, než dokáže Tevatron.

Řídící centrum Tevatronu.Pražské setkání

Jedním ze dvou hlavních experimentů, které na Tevatronu probíhají, je DØ. Od roku 1996 se ho účastní i čeští vědci. Nejprve zajišťovali hardware - například rozvody vysokého napětí pro mionové detektory, počítačový servis, kalibraci detektorů... Postupně se zapojovali i do analýzy dat z urychlovače.

Češi v polovině srpna uspořádali v Praze pracovní setkání více než stovky fyziků ze šesti zemí účastnících se experimentu. Setkání se konají jednou ročně, střídavě ve Spojených státech a v některé z dalších účastnických zemí.

"Připomíná to pořádání olympiády. Jedná se o prestižní záležitost, o kterou se vždy uchází více zemí," říká Alexander Kupčo z Fyzikálního ústavu Akademie věd. Kromě Fyzikálního ústavu setkání spolupořádaly také Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT. Na experimentu DØ se totiž podílejí vědci ze všech těchto tří institucí.

Mluvčí experimentu D0 Dmitri Denisov.Objev nové částice

Experiment DØ se ve fyzikální komunitě poprvé proslavil v roce 1995 objevem top kvarku - zdaleka nejhmotnější elementární částice, kterou fyzika zná.

Začátkem letošního září oznámil tým experimentu DØ objev další nové částice, takzvaného baryonu omega-b (Ωb-). Je to částice tvořená třemi kvarky a můžeme ji považovat za "bratrance" známého protonu. Fyzikové její existenci předpovídali, ale až nyní se ji podařilo experimentálně potvrdit.

Objev je výsledkem roční analýzy dat získaných v letech 2002-2006. "Potřebujeme 100 bilionů (tedy 1014, pozn. redakce) srážek protonů s antiprotony k tomu, abychom z nich vybrali  případy, ve kterých vznikl baryon omega-b. Podařilo se to u osmnácti z nich," popisuje mluvčí experimentu Dmitri Denisov obrovské úsilí, které za objevem stálo.

Několik let potřebných k objevu jedné částice zároveň demonstruje trpělivost, jakou se budeme muset obrnit při čekání na výsledky experimentů z LHC.

Detektor experimentu D0 zachycuje srážky protonů s antiprotony.Pátrání po Higgsově bosonu

V souvislosti se spouštěním LHC se hodně psalo o Higgsově bosonu. Částice, kterou nikdy nikdo nepozoroval a o které není jisté, zda vůbec existuje, se tak dostala do povědomí široké veřejnosti. Higgsův boson podle fyziků dává ostatním částicím jejich hmotnost.

Jenomže prokázat existenci Higgsova bosonu není vůbec snadné. Fyzikové vědí, že tato částice nenese elektrický náboj, ale netuší, jakou hmotnost by měla mít. Experiment  DØ do této nejistoty vnáší alespoň nějaké pevné body.

Letos navázal na starší výsledky a určitý rozsah hmotností vyloučil. Jako kdyby fyzikové pátrali po pokladu a do slepé mapy ostrova zakreslovali plochy, které už prozkoumali. Pokud jednou prohledají celý "ostrov" a Higgsův boson nenajdou, budou podle toho muset upravit své teorie.

Jeden z tvůrců experimentu D0 Paul Grannis.Bílých ploch ale zatím zůstává dost a dost. Je-li hmotnost Higgsova bosonu dostatečně velká, má Fermilab šanci objevit ho dříve, než se LHC naplno rozjede. Pokud je ale příliš lehký, leží jeho objev mimo možnosti Tevatronu a fyzikové si budou přece jenom muset počkat na údaje z LHC.

Objev Higgsova bosonu je důležitý nejen kvůli pochopení struktury vesmíru. Důvody jsou i mnohem pragmatičtější, jak Týdnu řekl Paul Grannis, jeden ze zakladatelů experimentu DØ a jeho první mluvčí: "Pokud by se Higgsův boson nepodařilo najít v rozsahu hmotností, ve kterém ho očekáváme, museli bychom se po něm podívat jinde. Pokud by se ale ukázalo, že neexistuje vůbec, měli bychom potíže především s financováním dalšího výzkumu. Vlády by se začaly ptát: Proč chcete peníze, když jste nic nenašli?"

Teoretický fyzik Peter Higgs, po kterém je Higgsův boson pojmenován.Chci se napít vína!

Fyzikové nám tedy tvrdí, že Higgsův boson dává ostatním částicím hmotnost. To se lehko řekne, ale hůře chápe. Jak takové "dodání hmotnosti" funguje? Přesný mechanismus odborníci zatím neznají - je například záhadou, proč různé částice nabývají různé hmotnosti.

Fyzikové mluví o Higgsově poli, které na ostatní částice působí. "Mateřskou řečí" fyziků je matematika, přesto se snaží hledat vysvětlení srozumitelná i laikům. Paul Grannis vysvětluje: "Mezi částicovými fyziky proběhla před lety neformální soutěž o to, kdo vymyslí nejlepší metaforu působení Higgsova bosonu na ostatní částice. Zvítězil londýnský fyzik David Miller. Podle něj si máte představit, že vstoupíte do prázdné místnosti, u jejíž zadní stěny stojí na stole sklenka vína. Chcete se napít, takže jednoduše projdete místností a sklenici si vezmete. Nyní si ale představte, že místnost je plná lidí. Míříte ke sklence, ale každý z lidí si s vámi chce potřást rukou a prohodit pár slov. K vínu se tak dostanete mnohem obtížněji - prostředí vám klade odpor. Lidé shlukující se kolem vás jsou jako Higgsovo pole působící na částici. Vy se již nepohybujete rychlostí světla, což musí částice s nulovou hmotností, ale pomaleji, tedy máte nenulovou hmotnost"

Tevatron je kruhový urychlovač s dráhou dlouhou 6,3 kilometru.Má to ještě cenu?

Má ještě vůbec význam pracovat na urychlovači Tevatron, když se u Ženevy probouzí k životu mnohem mohutnější LHC? Mluvčí experimentu DØ Dmitri Denisov o tom nepochybuje: "Mnohé objevy mohou být učiněny stejně dobře i na urychlovačích s menší energií. V budoucnu sice nebude mít smysl na některých typech výzkumu mimo LHC pokračovat, ale ta doba je ještě poměrně vzdálená. LHC je velmi složité zařízení a než začne přinášet výsledky, bude to trvat minimálně několik měsíců a zvláště v případě některých objevů spíše několik let."

Foto Fermilab, Ondřej Vrtiška





Čtěte dále

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Vzhledem k nestabilním cenám energií se tepelná čerpadla těší v poslední době čím dál vyšší popularitě. Jsou totiž ekonomicky...

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Ultrazvukový měřič tepla ULTEGO III získal 2. místo na veletrhu Infotherma v Ostravě.

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Společnosti Hyundai Motor Company a Iveco Group N.V. odhalily na veletrhu Busworld 2023 v Bruselu první IVECO BUS E-WAY H2.

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

O kosmické technologie se zajímá nadpoloviční většina Čechů, povědomí o jejich využití v běžném životě má ale menšina lidí....

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Fotografování je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce rozšířených zálib na světě. Existuje několik důvodů a výhod, proč se do...

Bezpečnostní výbavu modelu IONIQ 5 rozšíří digitální vnitřní zpětné zrcátko

Bezpečnostní výbavu modelu IONIQ 5 rozšíří digitální vnitřní zpětné zrcátko

Značka Hyundai pokračuje v rozšiřování bezpečnostní výbavy modelu IONIQ 5, ověnčeného mnoha prestižními nezávislými oceněními....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi