Eurokocourkov bojuje proti "Frankensteinovu" medu

Se zdravotně nezávadným medem se v Evropě zachází jako s toxickou látkou.

Med obsahující stopová množství pylu geneticky modifikované kukuřice je sice zdravotně nezávadný úplně stejně jako jakýkoli jiný poctivě vyrobený med, v Evropě se však prodávat nesmí. Rozhodnutí Soudního dvora EU z 6. září je vítězstvím iracionálního strachu a populismu nad zdravým rozumem.

Ondřej Vrtiška.

Je to příběh jak z pohádky o kocourkovských radních. Z obavy před neexistujícím nebezpečím spustila byrokratická mašinerie kaskádu absurdních rozhodnutí, z nichž každé další logicky vyplývá z předchozího. V konečném důsledku to může vést k úplné rezignaci na progresivní zemědělské metody, které zbytek světa bez problémů využívá. Než se Kocourkov vzpamatuje, vlak genetických modifikací nám zmizí za obzorem. A s ním konkurenceschopnost evropského zemědělství.

Německý včelař K. H. Bablok před lety zjistil, že několik vzorků medu jeho včel obsahuje stopová množství pylu z geneticky modifikované (GM) kukuřice, která rostla 500 metrů od úlů. Evropská legislativa je vůči GM velmi přísná, a tak poctivý včelař usoudil, že takový med není možné v rámci EU jen tak prodávat. A zažaloval majitele polí, v tomto případě spolkovou zemi Bavorsko, o náhradu škody. Spor dospěl až k Soudnímu dvoru EU, který tento týden rozhodl, že "med a doplňky stravy obsahující pyl z GMO (geneticky modifikovaných organismů) jsou potravinami vyrobenými z GMO, které nelze uvádět na trh bez předchozího povolení".

Jinými slovy, kdyby chtěl včelař takový med prodávat, musí pro něj získat speciální povolení. Což by bylo spojeno s tak dlouhým, drahým a únavným administrativním procesem, že se na to každý soudný člověk vykašle. Tím spíše, že med by na trh směl jen s varovným označením, které by ho mezi vyděšenými evropskými zákazníky učinilo prakticky neprodejným. Mnohem jednodušší bude zažalovat pěstitele GM kukuřice o náhradu škody. A výsledek? GM kukuřici se v Evropě nikomu pěstovat nevyplatí z obavy před žalobami. Kontinent bude "GMO free" – k radosti Greenpeace a ke své vlastní škodě.

Shrňme si fakta

Geneticky modifikovaná kukuřice? Pozor, jed! Faktům navzdory.1. Geneticky modifikovaná kukuřice je jednou z pouhých dvou GM plodin, které lze v EU pěstovat. Obsahuje gen z jisté bakterie, který ji činí odolnou vůči hmyzímu škůdci - zavíječi kukuřičnému. Zemědělci díky tomu šetří insekticidy a zrna jsou zdravější, protože jsou méně prorostlá plísněmi, kterým se daří především na rostlinách napadených zavíječem.

2. Podle návodu zapsaného ve vneseném genu kukuřice vyrábí bílkovinu, která zavíječe hubí, ale pro člověka je neškodná. Úplně stejnou bílkovinu používají i ekologičtí zemědělci coby "biologický insekticid" a nikomu to nevadí.

3. Evropská legislativa je vůči GMO extrémně přísná. Než nějaká odrůda získá povolení k pěstování, musí projít celou řadou testů zjišťujících její nezávadnost pro lidské zdraví a životní prostředí. Kukuřice těmito testy pochopitelně prošla a patří tak k nejprověřenějším plodinám v Evropě.

4. Při genetické modifikaci vědci vnášejí do DNA konkrétní gen, jehož funkci dobře znají. Při klasickém šlechtění se naopak používají chemické mutageny a ozařování. Vznikají náhodné mutace, o jejichž vlivu na DNA cílové plodiny se skoro nic neví. Opět: tyto drastické zásahy nikomu nevadí.

5. Jinde ve světě se už dlouhé roky pěstuje mnohem více geneticky modifikovaných plodin než v Evropě a dosud není známo, že by s nimi byla spojena jakákoli zdravotní rizika.

Zkrátka, v Evropě se bez zvláštního povolení nesmí prodávat med obsahující stopová množství pylu rostliny, která se v Evropě legálně pěstuje a o níž není navzdory rozsáhlému výzkumu známo, že by představovala sebemenší zdravotní riziko.

Surfování na vlně strachu

Greenpeace se tváří, že geneticky modifikované organismy jsou životu nebezpečné.Hnutí Greenpeace v aktuálním komentáři na svém webu mimo jiné píše: "Greenpeace věří, že nebylo vědecky prokázáno, že potraviny kontaminované geneticky modifikovanými organismy nejsou pro lidi škodlivé."

Inu, vědecky prokázáno to není, protože věda ze své podstaty hypotézy nedokazuje, ale vyvrací. Neumí dokázat, že všechny labutě jsou bílé nebo že GMO nepředstavují absolutně žádné riziko. Umí pouze vyvrátit hypotézu o neexistenci černých labutí (podaří-li se pozorovat byť jen jedinou černou) nebo o bezpečnosti GMO (odhalí-li negativní vliv na lidské zdraví). Navzdory rozsáhlému výzkumu, jemuž se věnuje bezpočet vědeckých týmů na celém světě, nikdo nezjistil, že povolené odrůdy GMO škodí zdraví.

"Hlavní závěr, který lze učinit na základě více než 130 výzkumných projektů pokrývajících období 25 let a zahrnujících údaje od více než pěti set nezávislých vědeckých týmů, je, že GMO nejsou samy o sobě riskantnější než konvenční technologie šlechtění rostlin," píše se v obsáhlé analýze Generálního direktorátu pro výzkum a inovace Evropské komise. (Poznámka pro milovníky konspiračních teorií: Stačí prohlásit, že všichni vědci a autor tohoto sloupku jsou zkorumpováni firmami produkujícími GM plodiny a výše uvedený argument padá. Blahopřeji, vyhráli jste.)

Greenpeace nehraje fér. Stoprocentních záruk se může dožadovat do konce světa a nikdy je nedostane. O autech, nožích nebo bůčku víme, že zdraví škodí, přesto je nikdo nezakazuje. Proč tolik strachu z GMO, u nichž nejsou zdravotní rizika známa?

Odpůrci GMO využívají toho, že veřejnost o genetických modifikacích téměř nic neví. Šikovnou manipulací s lidským strachem lze dosáhnout velkých vítězství. I proto Greenpeace mluví o vnesených genech jako o "kontaminaci" a na demonstracích mají členové hnutí na sobě ochranné overaly a plynové masky. Vzniká tím dojem, že GMO jsou toxické a je třeba se od nich držet v uctivé vzdálenosti.

GMO mají svá rizika, tak jako je má jakákoli jiná lidská technologie. Měli bychom k nim tedy přistupovat zodpovědně. Ale jejich křečovité odmítání navzdory faktům nemá se zodpovědností nic společného.

Spíše než GMO bychom se měli bát vlastní nevědomosti a ochoty podléhat populistickým manipulátorům. Možná i autor tohoto sloupku se snaží se čtenáři manipulovat - kdo ví? Názor ať si každý udělá sám. Informací je naštěstí na webu dostatek, stačí zapátrat. Ale pozor, je třeba nehledat jen ve zdrojích posilujících předem hotový názor. Hodně zdaru!

Foto: Profimedia





Čtěte dále

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Vzhledem k nestabilním cenám energií se tepelná čerpadla těší v poslední době čím dál vyšší popularitě. Jsou totiž ekonomicky...

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Ultrazvukový měřič tepla ULTEGO III získal 2. místo na veletrhu Infotherma v Ostravě.

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Společnosti Hyundai Motor Company a Iveco Group N.V. odhalily na veletrhu Busworld 2023 v Bruselu první IVECO BUS E-WAY H2.

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

O kosmické technologie se zajímá nadpoloviční většina Čechů, povědomí o jejich využití v běžném životě má ale menšina lidí....

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Fotografování je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce rozšířených zálib na světě. Existuje několik důvodů a výhod, proč se do...

Bezpečnostní výbavu modelu IONIQ 5 rozšíří digitální vnitřní zpětné zrcátko

Bezpečnostní výbavu modelu IONIQ 5 rozšíří digitální vnitřní zpětné zrcátko

Značka Hyundai pokračuje v rozšiřování bezpečnostní výbavy modelu IONIQ 5, ověnčeného mnoha prestižními nezávislými oceněními....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi