Čeští egyptologové míří do Súdánu

Kerma, nejstarší hlavní město Núbie v 3. tisíciletí před Kristem.Z českých egyptologů by se v dohledné době mohli stát alespoň na část úvazku "súdánologové". Súdán totiž české odborníky požádal o pomoc při archeologickém průzkumu. Jenomže úspěšný a mezinárodně respektovaný český tým se zároveň obává o budoucí existenci svého oboru v České republice.

Chystané změny v systému hodnocení české vědy jsou prý pro egyptology likvidační. Především z finančních důvodů už byli nuceni ukončit výzkum egyptské Západní pouště, kde do loňského listopadu hledali a dokumentovali stopy dávného lidského osídlení.

Návrat do dolní Núbie?

Miroslav Bárta na jedné z expedic.V Súdánu mají s českými egyptology dobré zkušenosti. Češi tam působili už před padesáti lety během kampaně UNESCO na záchranu památek dolní Núbie při stavbě Asuánské přehrady. Díky tomu se tehdy vlastně egyptologie u nás zformovala jako samostatný obor - loni uplynulo padesát let od založení Českého (původně Československého) egyptologického ústavu při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

"V Súdánu mají tehdejší práci Čechů v paměti, hrozně si toho váží a teď se chytili výročí jako vítané příležitosti obnovit s námi spolupráci," vysvětlil pro on-line deník TÝDEN.CZ docent Miroslav Bárta z Českého egyptologického ústavu, který se v lednu vrátil z první návštěvy Súdánu. "Mají obrovský zájem de facto o cokoli, co děláme. Od satelitního snímkování přes 3D skenování objektů z muzea až po nějaký menší archeologický výzkum."

Miroslav Bárta byl ve středu 18. 2. hostem on-line chatu. Odpovědi si přečtěte ZDE.

V Súdánu probíhá populační exploze, takže čím dál více půdy se zabírá pro stavby, což starověké památky ohrožuje. Je to obrovská země a podrobný archeologický průzkum všech potenciálně zajímavých lokalit ještě zdaleka neproběhl.

Čeští egyptologové by se zabývali stejným obdobím a kulturním okruhem, jaký znají ze své práce v Egyptě. "Byly tam trochu jiné kultury, protože území nebylo osídleno Egypťany, ale Núbijci, kontakty s Egyptem však byly velmi živé. Například kermská kultura ze 3. a 2. tisíciletí před Kristem nebo Napadská říše z první poloviny prvního tisíciletí před Kristem. Ale nejde o změnu profilu, spíše o vítané rozšíření naší práce," říká Miroslav Bárta.

Královské pohřebiště v Meroe spadá už do mladšího období.Poměrně známé "černé pyramidy" z Meroe jsou mladší a průzkum by se jich netýkal. Podle Miroslava Bárty tuto kulturu studuje zvláštní obor meroistika, která je doménou jiných zahraničních univerzit.

Súdán u nás nemá příliš dobrou pověst, pokud jde o bezpečnost. S tím si ale Miroslav Bárta starosti nedělá. "Je to tam zcela v pořádku, kromě Dárfúru. Třeba Američané sice mají Súdán na listině zemí podporujících terorismus, ale mají tam otevřenou obrovskou ambasádu a statisíce lidí, kteří tam dělají byznys. Podobně další velké země. Takže se samozřejmě snaží, aby tam bylo bezpečno."

O tom, zda se čeští egyptologové do Súdánu skutečně vypraví, by mělo být jasno během jara. Rozhodovat bude i to, zda se na výzkum podaří získat peníze - pravděpodobně od soukromých sponzorů. Súdán jako chudá země na zaplacení zahraničních odborníků nemá prostředky.

Soumrak české egyptologie?

V tom by ale mohl být kámen úrazu. Výzkum v Súdánu by byl podstatně levnější než expedice do oáz v Západní poušti, bez peněz od soukromých dárců se však nový projekt neobejde. A Miroslav Bárta se obává, že finančně zajistit provoz Českého egyptologického ústavu bude v budoucnu ještě obtížnější.

Expedice do Západní pouště.Vláda totiž chystá nový způsob hodnocení české vědy, který klade důraz na množství publikací v impaktovaných časopisech. Jenomže to, co docela dobře funguje například v chemii nebo v biomedicínském výzkumu, nelze aplikovat na humanitní obory, mezi které egyptologie patří.

"Schválně jsem nová pravidla zkoušel uplatnit na profesory z Ivy League (osm špičkových soukromých univerzit na severovýchodě USA, mezi něž patří např. Harvard, Princeton nebo Yale, pozn. red.), protože jsem tam učil a znám je. Neměli by šanci. Takže si myslím, že je něco špatně. Buď jsou profesoři z Ivy League pitomí, nebo jsou pravidla udělána tak jednostranně, že spoustu oborů zcela diskvalifikují," říká Miroslav Bárta.

Čeští egyptologové jsou podle něj v publikační činnosti velmi aktivní, ale v novém systému jim to nebude nic platné. "Nepublikujeme tam, kde si přeje vláda, ale tam, kde je to v našem oboru prestižní. Když vydáte dvoustránkovou zprávu v Nature, máte za to mnohem více bodů než profesor Verner, který deset let pracoval na monografii."

Dobíjení vybavení během expedice v Západní poušti.Podle Bárty je nezbytné hodnotit společenské obory odděleně od přírodovědných. Platí v nich totiž jiná pravidla. Klade se v nich důraz na monografie ve světových jazycích, na tematické sborníky a na články, které však nejsou v impaktovaných časopisech. "Ani ty nejlepší slavné předovýchodní nebo egyptologické časopisy nemají impakt," vysvětluje.

Egyptologie patří k humanitním oborům zkoumajícím vývoj lidských společností a jejich kultur. "Pokud dnes přistoupíme na to, že nejsou společensky relevantní, může se nám to v budoucnu značně vymstít. Když se podíváme na dnešní svět, nemůžeme pochybovat o tom, že kořeny mnoha globálních problémů jsou kulturní fenomény. Když je nebudeme chápat, kde skončíme?" ptá se Miroslav Bárta.

Dobrodruzi v poušti

Slavná Jeskyně plavců v Západní poušti.Egyptologie je přitom na hony vzdálena tradiční představě humanitního oboru coby poklidného vysedávání v zaprášených archivech a studovnách. Egyptolog musí ovládat nejen několik moderních i starověkých jazyků a kulturu doby, o kterou se zajímá, ale také nejrůznější archeologické metody nebo statistiku. Egyptologie vyžaduje mezioborový přístup, v němž se hranice mezi humanitními a přírodovědnými obory stírá.

Poslední expedice do Západní pouště se zúčastnili například také známý geolog Václav Cílek nebo paleoekolog Petr Pokorný. Spolupráce s vědci z jiných oborů je dnes pro egyptology samozřejmostí.

Znázornění usmrcených členů kmene, původně byli považováni za plavce.Egyptologie vyžaduje také dobrodružnou povahu. Expedice do Západní pouště s sebou nesly i bezpečnostní riziko, o nepohodlí ani nemluvě. Při té poslední, která proběhla v listopadu 2008, čeští vědci navštívili oblast Gilf el-Kebíru - pohoří na jihozápadě Egypta poblíž hranic se Súdánem, Libyí a Čadem. Právě tam kdysi vyvstaly počátky staroegyptské civilizace. Teprve když původně úrodná oblast s množstvím jezer začala vysychat, lidé se stáhli do údolí Nilu.

Staroegyptský vládce zabíjející řady nepřátel bojovou hlavicí.Expedice prozkoumala mimo jiné Jeskyni plavců, známou z filmu Anglický pacient. Bohužel se ukázalo, že neolitické kresby na stěnách jeskyně jsou značně poškozeny. Podle českých odborníků neznázorňují plavce, ale mrtvá těla bojovníků z tehdejších kmenových válek. Mnoho však zůstalo neobjeveno a nezdokumentováno. Egyptologové proto doufají, že se jednou podaří získat dostatek peněz a výzkum Západní pouště bude obnoven.

Foto: Miroslav Bárta





Čtěte dále

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Vzhledem k nestabilním cenám energií se tepelná čerpadla těší v poslední době čím dál vyšší popularitě. Jsou totiž ekonomicky...

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Ultrazvukový měřič tepla ULTEGO III získal 2. místo na veletrhu Infotherma v Ostravě.

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Společnosti Hyundai Motor Company a Iveco Group N.V. odhalily na veletrhu Busworld 2023 v Bruselu první IVECO BUS E-WAY H2.

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

O kosmické technologie se zajímá nadpoloviční většina Čechů, povědomí o jejich využití v běžném životě má ale menšina lidí....

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Robotika, mechatronika, aplikovaná informatika. Studenti těchto a podobných oborů i experti s praxí jsou v hledáčku firem,...

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Fotografování je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce rozšířených zálib na světě. Existuje několik důvodů a výhod, proč se do...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi