502 Bad Gateway


nginx
502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
Tyden.cz | Bludný balvan získaly zázračný přístroj i léčba zíráním do slunce

Bludný balvan získaly zázračný přístroj i léčba zíráním do slunce

Pseudověda a šarlatánství mají spoustu podob.

Klub skeptiků Sisyfos rozdal už počtrnácté ceny Bludný balvan za matení české veřejnosti. Mezi letošními laureáty se sešla pestrá společnost lidí a organizací, snažících se šířit mezi lidmi pseudovědecké fantazie, v horším případě zbohatnout na lidské hlouposti a naivitě. Některé jejich počiny jsou úsměvné, další znepokojivé a některé vysloveně nebezpečné.

Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev získala společnost s hrdě znějícím názvem Quantum Medical Institute (QMI). Ocenění si zasloužila provozováním přístroje "neinvazivní analyzátor krve AMP", který údajně dokáže během několika minut a bez nutnosti odebrat byť jen kapku krve stanovit 117 parametrů důležitých pro lidské zdraví. Srovnatelná vyšetření by ve specializovaných laboratořích trvala několik dní a bez odběru krve by se neobešla.

Přístroj údajně využívá poznatky kvantové fyziky a termodynamiky. Podrobnosti si QMI nechává pro sebe, pomineme-li nicneříkající vysvětlení tvrdící, že činnost analyzátoru "je založena na vzájemném vztahu mezi činností vykonávanou krevním oběhovým systémem vnitřních orgánů a teplem, které vzniká v důsledku chemických reakcí dusíku, kyslíku, vodíku a uhlíku".

Kdyby analyzátor skutečně dovedl to, co QMI tvrdí, měl by jeho vynálezce postaráno o Nobelovu cenu. Nezávislé posouzení jeho diagnostických schopností však chybí a jeho údajné fungování je ve zjevném rozporu s poznatky fyziky, biochemie i fyziologie lidského organismu.

Přesto se o přístroji pochvalně zmiňuje několik lékařů a vyšly o něm oslavné články v řadě médií. Pozornost mu nedávno věnovala i Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci Události. Míra nekritického přístupu ke krajně podezřelému přístroji je v tomto případě skutečně pozoruhodná.

Grafologie není písmoznalectví

Grafologie není písmoznalectví.V kategorii jednotlivců získal zlatý Bludný balvan Ivan Bertl za prosazování grafologie do pedagogické praxe. Na Pedagogické fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem vede kursy grafologie pro učitele. "Ti potom z písma odhadnou charakter svých žáků a mohou jim pak snadněji vycházet vstříc," řekl Bertl v rozhovoru pro Fénix Radio v březnu 2011.

Sisyfos upozorňuje, že grafologii nelze zaměňovat s písmoznalectvím (stejně jako astrologie není astronomie). Zatímco písmoznalci seriózně ověřují pravost rukopisu, grafologové tvrdí, že jsou z písma schopni rozpoznat nejrůznější vlastnosti pisatele, což je tvrzení více než odvážné.

Bertl v roce 2009 vydal učebnici Grafologie v pedagogické praxi, v níž například píše, že písmeno "k" reprezentuje pisatelovu sexualitu a vyrovnávání se s ní. Náklady na vydání publikace byly hrazeny ze zdrojů projektu Grantové agentury ČR "Tvorba, validizace a standardizace nástroje pro diagnostiku delikventního chování". Agentura určená na podporu vědy a financovaná ze státního rozpočtu tak podpořila vydání publikace, jež nemá s vědou nic společného.

Biodynamické zemědělství a abreaktivní psychoterapie

Stříbrné Bludné balvany získali Bioinstitut, o. p. s., za podporu iracionálních stránek ekologického zemědělství a Ing. Andrej Dragomirecký za transformaci exorcismu, magie a duchařství na psychoterapii.

Bioinstitut byl založen za účelem zastřešení aktivit výzkumu a vzdělávání v ekologickém zemědělství a Sisyfos nepopírá, že mnohé jeho snahy jsou záslužné a skutečně přispívají k ochraně přírody, krajiny i biodiverzity. Skeptikům však vadí, že společnost podporuje i metody, které jsou zjevně neúčinné.

Příkladem je biodynamické zemědělství, které používá speciální preparáty vkládané v "homeopatických dávkách" do půdy. Nejde o hnojení, ale o stimulaci půdy vědě neznámými "silami kosmu".

Andrej Dragomirecký je terapeut praktikující takzvanou hlubinou abreaktivní psychoterapii, která nezahrnuje jenom minulé životy, ale i řešení problémů s přivtělenými dušemi. "U schizofreniků je to tak, že jejich ´nemoc´ je způsobena velkým počtem přivtělených duší. A jestli je dokážete odvést, pacient je najednou zdravý," tvrdí například Dragomirecký. Přivtělené duše podle něj způsobují například homosexualitu, protože člověk přebírá roli přivtělené duše, která byla v posledním životě ženou. A mohou způsobit i rakovinu. To když se do jedné Dragomireckého klientky přivtělila duše její matky, která na rakovinu zemřela.

Konspirátoři všech zemí, spojte se

HAARP studuje chování ionosféry, ale podle konspirátorů jde o nástroj k ovládnutí světa.S bronzovým Bludným balvanem se musel spokojit Adam B. Bartoš a tým serveru Freeglobe.cz, který funguje jako subdoména serveru Parlamentnílisty.cz. Bartoš se podle vlastních slov věnuje kritice globální vlády. Je znám svým odporem k "pravdoláskařům" a neskrývaným antisemitismem: "Židovské tiskoviny neměly nikdy jiný účel než mystifikovat, zamlčovat, vést propagandu, dělat si legraci z křesťanských hodnot, z národa, útočit na lidské pudy, narušovat morálku, preferovat zvrácenosti a úchylnosti, propagovat revoluci, usilovat o rozvrat, o změnu režimu," píše na svém blogu v recenzi časopisu Kraus.

Sisyfos se zaměřil na jeho zálibu v konspiračních teoriích. "Ilumináti, zednáři, Bilderbergové, FBI, CIA nebo Mossad se můžou snažit své ďábelské rejdy utajovat sebevíc, ale marně. Stateční investigativci z řad českých konspiračních teoretiků v čele s našim laureátem Adamem B. Bartošem jejich činy stejně vždycky odhalí," píše spolek v zdůvodnění svého rozhodnutí.

Zpěvačka Lucie Vondráčková je podle Freeglobe.cz ovládána ilumináty, astrolog Antonín Baudyš bojující proti různým spiklencům je ve skutečnosti dvojitý agent pracující pro svobodné zednáře a výzkumný projekt HAARP je "součástí nejmodernějšího amerického zbrojního systému několika posledních desetiletí. Systému, který dokáže sestřelit letadlo stejně jako probudit k životu vulkán či způsobit tsunami."

Ezoterickou léčbou k slepotě

Mezi jednotlivci vybojovala bronzový Bludný balvan Karolína Loskotová zvaná Aluška. Dvacetiletá blondýnka sama sebe označuje za ezoteričku nové generace a na svém blogu hlásá neuvěřitelné věci. Cenu dostala za propagaci přímého hledění do Slunce "pro lepší zrak a odblokování mozku". Poškození sítnice je podle ní fáma.

"Čočka lidského oka se nemůže poškodit ani spálit sluncem. Je to přirozené světlo," tvrdí dívka žijící zjevně v přesvědčení, že co je přirozené, je zdraví prospěšné. Když jí v diskusi kdosi vyčinil, že ohrožuje zdraví těch, kteří jí věří, odpověděla: "Prosimtě nepiš o věcech kterým nerozumíš a se kterými nemáš zkušenosti. Mate to pak ostatní." Kéž by se svou radou sama řídila.

Slunce je na povrchu horké asi tak jako naše pokožka, tvrdí Aluška. Aha."Učili nás ve škole, že slunce je žhavá hvězda. Ve skutečnosti je rezonátor, který vyzařuje fotony. Na povrchu je horké asi tak, jako naše pokožka," přesvědčuje nás Aluška a na jiném místě píše: "Náš mozek neobsahuje ŽÁDNÉ vědomosti. Nic se do něj neukládá. Přijímáme data z univerzálního vesmírného vědomí."

"Aluško, mluv jen za sebe, mozky jiných lidí vědomosti obsahují." radí jí Sisyfos, který ve zdůvodnění ceny dále píše: "Aluška, žijící v pohádkovém světě víl, skřítků a andělů, vehementně radí na všechny strany, šíří své dětské fantazie a ty jsou mnohdy s povděkem přijímány.

Bludné balvany za rok 2011

 

Družstva

 

Zlatý: Společnost Quantum Medical Institute

Za provozování přístroje "Neinvazivní analyzátor krve AMP", který převratně dokáže diagnostikovat lidské zdraví během několika minut.

Stříbrný: Bioinstitut, o. p. s.

Za podporu iracionálních stránek tzv. "ekologického zemědělství".

Bronzový: Adam B. Bartoš a tým serveru Freeglobe.cz

Za odhalování pravdy o spiknutích, zvláště pak demaskování systému HAARP

 

Jednotlivci

 

Zlatý: PhDr. et Ing. Ivan Bertl

Za iniciativní prosazování grafologie do pedagogické praxe.

Stříbrný: Ing. Andrej Dragomirecký

Profesor psychologie h. c. Baltické pedagogické akademie, člen Mezinárodní akademie psychologických věd, za transformaci exorcismu, magie a duchařství na psychoterapii.

Bronzový: Karolína Loskotová zvaná Aluška

Za propagaci přímého hledění do Slunce "pro lepší zrak a odblokování mozku".

Foto: Profimedia , SOHO (ESA & NASA), haarp.alaska.edu





Čtěte dále

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Důvody, proč si pořídit tepelné čerpadlo

Vzhledem k nestabilním cenám energií se tepelná čerpadla těší v poslední době čím dál vyšší popularitě. Jsou totiž ekonomicky...

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Přístroj ULTEGO III smart společnosti Ista boduje na veletrhu Infotherma 2024

Ultrazvukový měřič tepla ULTEGO III získal 2. místo na veletrhu Infotherma v Ostravě.

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Hyundai a Iveco odhalují nový městský autobus na vodík

Společnosti Hyundai Motor Company a Iveco Group N.V. odhalily na veletrhu Busworld 2023 v Bruselu první IVECO BUS E-WAY H2.

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

Průzkum ukázal zájem Čechů o kosmické technologie

O kosmické technologie se zajímá nadpoloviční většina Čechů, povědomí o jejich využití v běžném životě má ale menšina lidí....

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Výběr doplňků pro váš fotoaparát

Fotografování je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce rozšířených zálib na světě. Existuje několik důvodů a výhod, proč se do...

Bezpečnostní výbavu modelu IONIQ 5 rozšíří digitální vnitřní zpětné zrcátko

Bezpečnostní výbavu modelu IONIQ 5 rozšíří digitální vnitřní zpětné zrcátko

Značka Hyundai pokračuje v rozšiřování bezpečnostní výbavy modelu IONIQ 5, ověnčeného mnoha prestižními nezávislými oceněními....

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi