Akademie věd se pře s MŠMT o rozdělení evropských peněz

Vizualizace chystaného laseru ELITPALS.Ministerstvo školství tento týden zveřejnilo seznam šesti vědeckých projektů, které doporučí Evropské komisi pro financování z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Ministr Ondřej Liška si pochvaluje, že "česká odborná veřejnost je ve své velké většině s programem spokojena." Jenomže proti rozhodnutí MŠMT se bouří instituce, kterou rozhodně nelze přehlédnout: Akademie věd České republiky.

V této fázi jde o velké projekty, jejichž realizace by vyžadovala více než 50 milionů eur (1,2 miliardy korun). Využitelné mají být jak pro základní výzkum, tak pro průmyslové aplikace. Menší a méně nákladné projekty přijdou na řadu později na podzim. Konečný výběr bude na Evropské komisi, ale předvýběrem ji ministerstvo informuje o tom, které projekty považuje Česká republika za nejdůležitější.

Ministerstvem vybrané projekty
ELITPALS, velký laser, Zlatníky. Společný projekt Akademie věd, řady vysokých škol a dalších institucí.
BIOCEV, Biotechnologické a biomedicínské centrum, Vestec u Prahy. Společný projekt Akademie věd a Univerzity Karlovy.
CEITEC, Středoevropský technologický institut, Brno. Podílejí se na něm brněnské vysoké školy s menšinovým podílem ústavů Akademie věd.
IT4Innovations, velké počítačové centrum, Ostrava. Projekt vysokých škol v Ostravě a Opavě.
CVEVL, výzkum možností využití geotermální energie, Liberec. Předkládá Centrum pro výzkum energetického využití litosféry, v. v. i.
Udržitelná energetika,  posílení výzkumné kapacity hlavně v oblasti jaderné energetiky. Navrhuje Ústav jaderného výzkumu Řež a Škoda výzkum, s. r. o. Plzeň.
Mezi sedmi projekty, které vybrány nebyly, je i brněnský CESLAB (Středoevropská synchrotronová laboratoř), navržený Akademií věd.

Ve hře bylo celkem třináct projektů, z nichž ministerstvo vybralo šest (viz rámeček). Mezi projekty, které se na seznam nedostaly, je i Středoevropská synchrotronová laboratoř (CESLAB), kterou chce v Brně vybudovat Akademie věd. Jedná se o urychlovač elektronů využitelný například při vývoji nových léčiv, pokročilých materiálů nebo nanotechnologií.

Projekty pro budoucnost

Akademie věd dlouhodobě prosazuje využití operačního programu především pro rozvoj vědecké infrastruktury. Tedy pro výstavbu nákladných zařízení, které umožní dlouhodobý kvalitní výzkum a které do republiky přitáhnou špičkové vědce ze zahraničí.

"Tyto prostředky by měly být převážně investovány do něčeho, co posune naši vědu na evropskou úroveň. Do velkých přístrojů, které budou sloužit, aniž by zastaraly, alespoň patnáct nebo dvacet let," uvedl ve středu předseda Akademie věd Václav Pačes.

Ze třinácti velkých projektů, které se o evropské peníze ucházejí, mají takový charakter tři: ELITPALS, IT4Innovations a CESLAB. Akademii věd vadí, že jeden z nich, synchrotron CESLAB, se na seznam ministerstva školství nedostal. Zařazení na seznam ještě neznamená automatický závazek projekt financovat, pouze vytváří prostor k jeho dalšímu rozpracování. Podle Akademie věd je proto netaktické jeden z projektů předem vyřadit ze hry.

Proti rozhodnutí MŠMT se ohradil i předseda Akademie věd Václav Pačes.Václav Pačes vysvětluje: "Problémem laseru ELITPALS může být to, že se na něm podílí několik států, které mají zájem na tom, aby laser stál právě u nich. Budeme se snažit, aby tato velká infrastruktura byla u nás vybudována, ale zdaleka to není jisté. Proto se domníváme, že je důležité, aby ministerstvo školství nechalo ve hře i brněnský synchrotron."

Podle Jana Vituly (KDU-ČSL), který na MŠMT působí jako vrchní ředitel sekce řízení operačních programů EU a který má výběr projektů na starosti, ale není reálné snažit se prosadit všechny tři infrastrukturní projekty. "Společně by zcela vyčerpaly prostředky, které máme k dispozici, takže by nezbylo na menší projekty. A my chceme podpořit i je."

Hlavní kritika: neprůhledné rozhodování

Jádro sporu však leží jinde. Ministerstvo školství požádalo dvacet předních zahraničních odborníků o hodnocení třinácti předložených projektů. Akademie věd tento postup přivítala a proti závěrům mezinárodního panelu nic nemá. Domnívá se však, že ministerstvo školství, reprezentované Janem Vitulou, závěrečnou zprávu expertů dezinterpretuje. Rozhodování ministerstva je podle Akademie věd neprůhledné.

"Naprosto nepodloženě a neprůhledně se vyřazuje jeden projekt, který považujeme za velmi důležitý pro Českou republiku," prohlásil na středeční tiskové konferenci Jiří Rákosník, člen předsednictva Akademické rady Akademie věd. Pavel Vlasák, rovněž člen předsednictva Akademické rady, ho doplnil: "Žádáme jenom transparentní jednání na základě důkladných analýz a zveřejnění podkladů. Vyřazení jednoho z nejlépe hodnocených projektů bez základní ekonomické rozvahy a na základě pochybné argumentace je zcela nepochopitelné a nesprávné."

Proti postupu ministerstva se ve středu ohradil i předseda Akademie věd Václav Pačes: "Domníváme se, že CESLAB byl vyřazen na základě argumentů, které zcela neobstojí. Zejména nám vadí, že nejsme přesně informováni o tom, jak rozhodování probíhalo."

Synchrotron CESLAB se mezi šest vybraných projektů nedostal.Ministerstvo pochybení odmítá

Podle Jana Vituly ale předseda expertního panelu Fritz Ohler proti interpretaci výsledků hodnocení nic nenamítá: "Fritz Ohler viděl anglický překlad české zprávy a potvrdil, že je v souladu se závěry mezinárodního panelu."

Vitula doplňuje: "Hodnocení běželo tři dny a každý projekt se probíral velmi detailně. A závěrečná zpráva je jen jakési shrnutí té debaty. Říkalo se tam mnohem více věcí." Odmítá názor Akademie věd, že CESLAB je jedním z nejlépe hodnocených projektů. "Toto tvrzení je zavádějící, protože CESLAB bodově skončil ve skupině s dalšími pěti projekty. V první skupině byly dva nadstandardní (ELITPALS a BIOCEV, pozn. redakce) a pak byla skupina pěti projektů, které dopadly stejně, i když každý ztrácel body v něčem jiném."

Akademie věd Vitulovi také vyčítá, že ministerstvo špatně ohodnotilo význam jednotlivých projektů pro využití průmyslem. U synchrotronu lze podle Akademie věd na základě zahraničních zkušeností počítat s tím, že asi 15 procent veškerého výzkumu bude určeno přímo pro průmyslové aplikace. CESLAB přesto v hodnocení menšího, takzvaného průmyslového panelu, nezískal jediný bod, zatímco konkurenční CEITEC jich získal 17 z 20.

Jan Vitula se brání: "Akademie věd mluví o patnáctiprocentním využití průmyslem, ale neříká, jak je průmysl ochoten provoz synchrotronu financovat. Zkušenosti ze zahraničí, snad s výjimkou USA, nám říkají, že to bude nanejvýš jedno procento nákladů."

Stop nejlépe připravenému projektu?

Ze všech navrhovaných projektů je CESLAB jediný, který má za sebou posouzení vlivu na životní prostředí. Akademie věd se domnívá, že jde o jeden ze dvou nejlépe připravených projektů. Zdůrazňuje i detailní finanční analýzu, která je pro synchrotron k dispozici. Právě obava z příliš velkých nákladů přitom byla jedním z hlavních argumentů, proč ministerstvo CESLAB nepodpořilo.

"CESLAB byl jako jediný z projektů podle mého názoru účelově hodnocen z hlediska finančních nároků. U ostatních projektů tyto finanční nároky ještě ani neexistují. Neví se, kolik financí budou potřebovat. CESLAB měl jako jediný finance spočítané - a na základě této analýzy byl vyřazen," řekl Václav Pačes ve čtvrtek Radiožurnálu.

Jan Vitula tvrdí, že se ministerstvo náklady zabývalo. "Kromě ELITPALSu počítáme s redukcí všech projektů. Přežily ty, které i po redukci rozpočtu zůstanou v kategorii velkých projektů v ceně přesahující padesát milionů eur."

Mnohé z odmítnutých projektů podle něj nejsou špatné, ale jsou neúměrně drahé. Ministerstvo jejich předkladatele vyzvalo, aby náklady snížili a usilovali o zařazení do operačního programu v dalším kole určeném pro menší projekty. Problém CESLABu spočívá v tom, že jeho náklady jsou z principu neredukovatelné.

ELITPALS (na obrázku) i CESLAB by využily nejrůznější vědecké týmy.Různé možnosti interpretace

V originální zprávě vydané panelem zahraničních expertů lze u každého z projektů nalézt klady i zápory. CESLAB i CEITEC shodně obdržely 11 bodů z 20 možných, stejně jako IT4Innovations, CVEVL a Udržitelná energetika. ELITPALS a BIOCEV dostaly 14 bodů.

Je pravda, že česká zpráva se v hodnocení CESLABu soustředí prakticky pouze na rizika a slabiny projektu, zatímco původní hodnocení expertů zmiňuje mnohá pozitiva. České hodnocení CEITECu uvádí jak klady, tak zápory zmíněné experty.

Vybírat zde z originálního hodnocení jednotlivé věty není možné, protože už samotným výběrem bychom celkové vyznění zprávy zkreslili. Závěrečnou zprávu ministerstva školství i originální hodnocení všech doporučených projektů (a CESLABu) zahraničními experty najdete v přiloženém dokumentu (odkaz pod článkem).

Foto ELI, Karel Šanda, CESLAB





Čtěte dále

Studie: Na Měsíci byly aktivní sopky ještě v době, kdy na Zemi vládli dinosauři

Studie: Na Měsíci byly aktivní sopky ještě v době, kdy na Zemi vládli dinosauři

Tři malé skleněné kuličky, které čínská sonda získala na povrchu Měsíce a v roce 2020 přivezla zpět na Zemi, jsou důkazem, že na...

Do Ganymeda kdysi dávno narazil asteroid větší než ten, co vyhubil dinosaury

Do Ganymeda kdysi dávno narazil asteroid větší než ten, co vyhubil dinosaury

Největší měsíc Sluneční soustavy byl kdysi dávno zasažen masivním asteroidem, který byl dvacetkrát větší než ten, který před 66...

Apple podle médií zrušil 100 pracovních míst v divizi digitálních služeb

Apple podle médií zrušil 100 pracovních míst v divizi digitálních služeb

Americká společnost Apple zrušila zhruba 100 pracovních míst v divizi digitálních služeb. Rozhodnutí je součástí změny priorit...

SpaceX opět odložila start lodi Crew Dragon, tentokrát kvůli počasí

SpaceX opět odložila start lodi Crew Dragon, tentokrát kvůli počasí

Společnost Space X opět odložila start rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon v rámci mise Polaris Dawn, jejíž posádka se...

CEO Fraud i Deep Fake: Přibývá způsobů, jak přijít o miliony

CEO Fraud i Deep Fake: Přibývá způsobů, jak přijít o miliony

Sociální inženýrství patří mezi nejrozšířenější typy kybernetických útoků. Patří sem hlavně phishing neboli podvodné e-maily,...

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Technika nalákáte na nové roboty víc než na mzdu, říkají experti

Robotika, mechatronika, aplikovaná informatika. Studenti těchto a podobných oborů i experti s praxí jsou v hledáčku firem,...

Soňa Jonášová, propagátorka ekologického cestování.

ohleduplné objevování světa

Uhlíková stopa, znečišťování ovzduší i skleníkový efekt způsobující klimatické změny. To vše jsou pádné důvody, proč stále více...

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus

Dřevostavby jako udržitelná forma výstavby nabývají na významu

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov,...

Evropská „zkušebna“ v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Evropská "zkušebna" v Kuřimi otevře výrobním firmám dveře k automatizaci

Automatizace dostupná i malým firmám. Nové možnosti výroby a zapojení do velkých řetězců. Praxe v moderní "zkušebně" místo...

Svěží vzduch snadno a chytře

Svěží vzduch snadno a chytře

Snažíme se žít zdravě, dbáme na dostatek pohybu, vybíráme kvalitní potraviny, věnujeme čas odpočinku i duševní pohodě. Zkrátka...

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

KodlContemporary představuje unikátní projekt s Porsche 911 GT3 Touring Road to Expression

Současné české umění a automobilový design se spojily v jedinečném uměleckém projektu KodlContemporary a Porsche, který představí...

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila udržitelný 3D most Phoenix

Společnost Holcim představila inovativní most Phoenix, první svého druhu 3D tištěný betonový most postavený z 10 tun...

Otto Wichterle by dnes oslavil 110 let.

Vědec, díky němuž máme kontaktní čočky a silonky, by dnes oslavil 110 let

Český rodák Otto Wichterle je autorem více než 150 vynálezů a patentů. Mezi jeho nejznámější patří vynález silonu a hydrofilních...

Žaluzie nebo rolety?

Jak na tepelné úspory? Kvalitní stínění oken ušetří až 25 % spotřeby energie!

Vzhledem k nárůstu cen energií a vysoké inflaci se otázka úspor dostala v mnoha domácnostech do popředí zájmu. Jedním ze způsobů,...

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Dvojitý triumf. Hyundai Janík Motorsport ovládl pohár TCR Eastern Europe

Spanilou jízdu letošním šampionátem cestovních vozů završil tým Hyundai Janík Motorsport hned dvěma tituly. V závěrečném závodě...

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Nová KONA Electric má české ceny, nechybí ani oblíbená výbava Czech Edition

Prostornější, výkonnější a skvěle vybavená druhá generace modelu KONA Electric vyráběná v moravskoslezských Nošovicích vstupuje...

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ceny ojetin meziročně lehce vzrostly, jejich stáří mírně pokleslo

Ojetin v inzertní nabídce neustále přibývá a jsou také mírně dražší. Za prvních osm měsíců letošního roku se na českém trhu s...

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Inovovaný Hyundai i20 přijíždí s českými cenami

Kompaktní hatchback Hyundai i20 se dočkal faceliftu, který je nyní k dispozici i českým zákazníkům za ceny od 329 990 Kč....

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Hyundai SANTA FE po radikální proměně přináší největší vnitřní prostor v segmentu

Značka Hyundai v digitální světové premiéře představila zcela nové SUV SANTA FE. Jeho koncept "Open for More" ztělesňuje...

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Akce Classic Drive láká na vzácné supersporty i československé klasiky

Více než tři stovky nádherných autoveteránů a dalších raritních vozů se sjedou ze všech koutů Česka na jediné místo – na střeše...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi