Šampionát pod Ještědem se nezbavil miliardové pachuti

Maskoti lyžařského šampionátu v Liberci.Liberec se rozloučil s nejkontroverznějším mistrovstvím světa v historii lyžování. V paměti zůstaly obrázky s poloprázdnými tribunami, zklamaní podnikatelé a pachuť z promrhaných dotací. Na šampionát se bude vzpomínat jako na největší sportovní akci v české historii, která spolkla 2,2 miliardy korun.

Očekávání od lyžařské liberecké show byla nemalá. Obří sportovní akce měla do regionu pod Ještědem přilákat zástupy fanoušků a peníze. Minimálně to druhé se nedostavilo. Hoteliéři a obchodníci v Podještědí si stěžují, že tržby byly dokonce ještě menší, než kdyby se žádý šampionát nekonal.

Tým šéfky organizačního výboru Kateřiny Neumannové se přesto tváří spokojeně. Plán návštěvnosti - 150 až 200 tisíc lidí - byl splněn;  do statistik však organizátoři započítali i volné a VIP vstupenky.

Do Liberce se teď chystají kontroloři ministerstva školství, antimonopolního úřadu i policisté, aby zjistili, jak se hospodařilo se stovkami milionů korun ze státních dotací.  

Jakých bylo 12 dnů lyžařské show pod Ještědem pohledem on-line deníku TÝDEN.CZ?

ORGANIZACE: Pořadatelský tým svou úlohu zvládl. Počáteční problémy se brzy rozplynuly a znovu se přihlásily v závěru akce, když se do Liberce vypravily velké zástupy lidí. Největším průšvihem pořadatelů byla tlačenice u vstupu do areálu před páteční štafetou mužů, na kterou se přišlo podívat rekordních 37 tisíc diváků. Organizátoři podcenili nával lidí, které turnikety nestíhaly odbavovat. "Fanoušci přišli na závod až na poslední chvíli," komentovala to Neumannová.

ČTĚTE TAKÉ: Neumannová: Diváci si za problémy mohli sami

Kapacitně nestíhala záchytná parkoviště na Ještědu, kde je špatná dopravní obslužnost i nedostatečný počet míst pro auta týmů. "To bylo hodně těžké, občas to byla sodoma gomora," prohlásil kouč sdruženářů Luděk Šablatura. "To byl pro většinu skokanů nejhorší zážitek," uvedl trenér.

Sněhová děla mohla být zticha.POČASÍ: Svatý Petr zachránil Kateřině Neumannové klidný spánek. V nízko položeném areálu pro běhy ve Vesci (jen zhruba 400 metrů nad mořem) napadlo tolik sněhu, že nad tím kroutili hlavou i místní starousedlíci. Trapné obrázky hnědého „pseudobahnosněhu" z loňských testovacích závodů a stejně trapné navážení sněhu z chráněných oblastí Jizerských hor byly zapomenuty. Štěstí měli organizátoři o to větší, že už na příští týden meteorologové předpovídají výraznou oblevu a  teploty okolo deseti stupňů nad nulou.

Pohled na tribunu ve skokanském areálu na Ještědu.NÁVŠTĚVNOST: Velká bolest lyžařské show v Liberci. Drahé vstupné ve kombinaci s ohromnými peněžními veletoky ze státní pokladny spoustu lidí odradily. Na skutečně velké návštěvy se čekalo až na samý konec akce. Velká část závodů však měla  spíš komorní atmosféru. A ti, kteří přijeli, se v drahém Liberci snažili zůstat co nejkratší dobu. Místní podnikatelé si dokonce stěžovali na pokles tržeb oproti dnům „bez šampionátu".

Do Vesce se na trať prodávaly nejlevnější lístky sice už za 250 korun, ale na místa podél tratí, kde nebyl slyšet komentář a lidé tak neměli absolutně přehled o průběhu závodu, pakliže se nejelo s hromadným startem. A velkou kritiku pořadatelé sklidili také za nejlevnější lístky na skokanské závody. Lístky za 500 korun byly na sjezdovku, odkud nebylo na můstky vidět a kde bylo kvůli silnému sněžení půl metru sněhu.

Pořadatelé nakonec ohlásili, že bylo prodáno 170 tisíc vstupenek; na šampionát v německém Oberstdorfu před čtyřmi lety přišel zhruba dvojnásobek fanoušků.

PENÍZE: Nikoli medailisté a silné příběhy, ale právě peníze byly hlavním motivem šampionátu - a byť to prezidentka Neumannová vyčítá hlavně novinářům, za „žhavost" tohoto tématu si může hlavně ona sama.

EKONOMIKA LIBERECKÉHO ŠAMPIONÁTU: 

- ROZPOČET (údaje jsou v korunách)

Celkové náklady: 2,233 miliardy
Stát: 1, 453 364 miliardy
Město Liberec: 489 milionů
Liberecký kraj: 146 milionů
Organizační výbor: odhad 300 milionů

- HLAVNÍ NÁKLADY:
Sportovní areál Ještěd: asi 700 milionů
Sportovní areál Vesec: asi 447 milionů
Koleje Harcov: 75 milionů
Byty Zelené údolí: 448 milionů
Náklady na organizaci: 300 milionů

Dotace na organizaci MS: 189 milionů
Doprovodný program: 80 mmilionů

                                         - zdroj: ČTK

Po několika dnech od zahájení akce se ukázalo, že ani více než dvě miliardy korun, jež byly do šampionátu vloženy ze státních peněz, nejsou tou poslední finanční injekcí z peněz daňových poplatníků. Zastupitelé Libereckého kraje byli Neumannovu a spol. požádáni o přisypání ještě dalších 15 milionů na výdaje spojené s doprovodným programem. Bylo vyhověno, a to navzdory tomu, že na Liberecku obecně chybějí peníze na podporu kultury. O finančním úspěchu lyžařského mistrovství tedy nelze hovořit.

ČTĚTE TAKÉ: Liberečtí zastupitelé přiklepli Neumannové další dotaci 

SPORT: Liberecký šampionát ukázal současné rozložení sil v lyžařském světě. Mužským běhům vládnou Norové (získali 5 z 6 zlatých medailí, o které se závodilo), ženskému Finky (3 ze 6) a Polka Kowalczyková (2 ze 6). Nejlepší sdruženáři pocházejí ze Spojených států (3 zlaté ze 4 závodů) a skokané z Rakouska (2 ze 3).

Propadák zaznamenali závodníci Ruska a Německa: v Liberci nevybojovali ani jednu zlatou medaili. Němce snad může těšit, že v medailové sbírce je osm stříber a jeden bronz. Ruské lyžování je však ve velké krizi. Dvě stříbra a jeden bronz - to je hodně pod úroveň jednoho z nejúspěšnějších států v historii šampionátů.

ČEŠTÍ REPREZENTANTI: Jedna medaile Lukáše Bauera, jinak nic. Pro mnohé fanoušky zklamání, ale zřejmě také pravdivý obraz současného stavu českého lyžování. Za zmínku stojí ještě páté místo družstva skokanů, šesté sprintera Razýma a sdruženářů. Hned dvakrát se do elitní desítky dostali běžec Martin Koukal a skokan Roman Koudelka. Nejlepší z českých sdruženářů Pavel Churavý byl nejlépe osmý.

ČTĚTE TAKÉ: TÝDEN.CZ vybral: 10 nej... lyžařské show v Liberci

TÝDEN.CZ zvolil sextet hvězd MS v Liberci 2009 

Ainno-Kaisa Saarinenová1) Ainno-Kaisa Saarinenová (Finsko, 3 zlata/0 stříbro/1 bronz) - Finská běžkyně je rekordmankou co do počtu medailí z Liberce. Pod Ještědem byla na pódiu ve čtyřech ze šesti běžeckých závodů.

2) Petter Northug (Norsko, 3/0/0) - Norský běžec zaujal skvělými finiši. Zlato si vysprintoval ve skiatlonu, maratonu na 50 kilometrů i v závodě štafet.

 

3) Todd Lodwick (USA, 2/0/0) - Americký sdruženář se vrátil před touto sezonou k aktivní kariéře a udělal dobře: v Liberci vyhrál dva závody v severské kombinaci.

4) Justyna Kowalczyková (Polsko, 2/0/1) - Polská běžkyně dala fanouškům zapomenout na slabou formu skokana Adama Malysze. Ve Vesci vyhrála skiatlon i závod na 30 km.

5) Ola Vigan Hattesetad (Norsko, 2/0/0) - Norský rychlík vyhrál v Liberci sprint volnou i sprint dvojic klasickou technikou.

6) Wolfgang Loitzl (Rakousko, 2/0/0) - Vítěz letošního skokanského Turné čtyř můstku se neztratil ani v Liberci. Zlato bral na středním můstku i v družstvech.

Foto: Robert Sedmík, Karel Šanda





Čtěte dále

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Pardubičtí hokejisté vstoupili do jubilejního 10. ročníku Ligy mistrů drtivým domácím vítězstvím 7:0 nad maďarským Fehérvárem....

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Útočník Dominik Kubalík se po pěti sezonách v NHL vrací do Evropy. Mistr světa z Prahy, jenž se stal po vypršení smlouvy v Ottawě...

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce v souboji sousedů z horní poloviny tabulky remizovali v 7. kole první ligy s Ostravou 2:2. Baník dokázal...

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Monacký pilot Charles Leclerc z Ferrari vyhrál Velkou cenu Itálie formule 1 před jezdci McLarenu Oscarem Piastrim a vítězem...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi