Vondroušová je v semifinále! Po tuhém boji zdolala Martičovou

Markéta Vondroušová na Roland Garros proti Martičové.

Devatenáctiletá česká tenistka Markéta Vondroušová je poprvé v semifinále grandslamu. Ve čtvrtfinále Roland Garros porazila 7:6 a 7:5 Chorvatku Petru Martičovou, s níž předchozí čtyři vzájemné zápasy prohrála a která ve třetím kole poslala domů světovou dvojku Karolínu Plíškovou. Poprvé od Roland Garros 2015, kdy byla ve finále Lucie Šafářová, tak do semifinále grandslamu postoupila jiná česká tenistka než Plíšková nebo Petra Kvitová.

Vondroušová znovu posunula své grandslamové maximum, kterým bylo dosud loňské osmifinále US Open. V Paříži ještě neztratila ani set. Ve čtvrtečním semifinále se utká s Britkou Johannou Kontaovou.

První set dvou debutantek v grandslamovém čtvrtfinále byl jako na houpačce. Nejprve vedla Vondroušová s brejkem 3:2, pak prohrávala 3:5. Vyrovnala na 5:5, ale za stavu 5:6 a 0:40 čelila při svém podání třem setbolům soupeřky. Koncovku však náctiletá slečna zvládla jako zkušená matadorka. Kraťasem, vítězným úderem a esem setboly odvrátila. A dalším kraťasem a vítězným úderem si vynutila zkrácenou hru. V ní povolila soupeřce jen bod a vyhrála na letošním Roland Garros devátou sadu za sebou.

V podobném stylu pokračovala i v úvodu druhé sady. Na jejím začátku vyhrála dvanáct ze čtrnácti výměn a odskočila na 3:0. Ve čtvrtém gamu pak upadla při dobíhání kraťasu, ale vyvázla bez vážnější újmy. Kouzlo však na chvíli pominulo, Martičová jí prorazila servis a vrátila se do hry. Vondroušová znovu odskočila, ale ani náskok 5:2 neudržela.

První mečbol měla už v osmém gamu při podání soupeřky, kdy ale Martičová zahrála dobře. Další šanci na ukončení zápasu si Vondroušová vypracovala za stavu 5:3 při svém podání, ale udělala dvojchybu a pak servis ztratila. Osmadvacetiletá Chorvatka, která měla před úterým nejvíce letošních antukových výher na okruhu, srovnala na 5:5.

Ve dvanáctém gamu si Vondroušová vypracovala další šance. O první ji ještě Martičová skvělým podáním a vítězným forhendem připravila. Pak ale zkazila smeč, přišel čtvrtý mečbol a po dlouhé výměně doplachtil lob Martičové až za základní čáru.

Vondroušová se svalila na kolena a mohla slavit postup. Na tiskovou konferenci pak dorazila rozesmátá. "No, tohle se nestává každý den, co? Jsem prostě šťastná. Bylo to hrozně těžké, porazila jsem ji poprvé v životě," rozplývala se. Postup i skalp neoblíbené soupeřky pro ni byly stejně cenné. "Je super, že jsem ji porazila - a zrovna tady. Čekala jsem až na pátý pokus."

Její další soupeřkou bude Kontaová, s níž krátce před Roland Garros prohrála ve třech setech čtvrtfinále v Římě. To ale byla unavená ze dvou třísetových zápasů, které odehrála den před tím. "Ona zahrála neskutečný zápas. Třetí set mi to tam pozabíjela, že jsem si skoro nesáhla na balon. Tam jsem se nemohla moc vymlouvat na únavu," vzpomínala Vondroušová na nedávný vzájemný zápas. V Paříži ji před semifinále čeká den volna.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 42,7 milionu eur):

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Vondroušová (ČR) - Martičová (31-Chorv.) 7:6 (7:1), 7:5.

Boj české tenistky jsme sledovali v aktualizovaném článku níže.

Vondroušová - Martičová 7:6, 7:5

7:5! Je hotovo! Markéta Vondroušová proměnila ve dvanácté hře druhého setu druhý mečbol, celkově čtvrtý, a postupuje do semifinále Roland Garros!

Markéta o trochu zrychlila a hned je to znát. Překvapená Chorvatka vyrobila pod tlakem chyby a opět musí dohánět.

Je srovnáno. Martičová i nadále hraje míčky brzo po dopadu a její aktivní hra uvnitř kurtu dělá Vondroušové problémy. Pokud chce česká tenistka vyhrát, musí si vzpomenout na hru, kterou předváděla na začátku utkání.

Je za námi neskutečný game. Vondroušová měla další mečbol, jenže poslala dvakrát velice slabé podání do sítě, jakoby ji přemohly nervy. Poté si počínala strašně pasivně. Martičová dokázala proměnit až třetí výhodu a snižuje stav na 4:5 z jejího pohledu. 

Martičová odvrátila mečbol a zůstává ještě, minimálně game, ve hře. Nyní je na Češce, aby zápas dopodávala. 

Vondroušová masíruje bekhend Martičové, jak jen to jde a zdá se, že to je správná taktika. Chorvatka ztrácí víru v sama sebe a na každý bod se strašně nadře. Česká tenistka je jeden game od vítězství!

Trpělivá hra české fedcupové reprezentantky přináší ovoce, ale hlavně přináší další proražené podání! 

Těžko říci, jestli se ten incident na Markétě podepsal, ale teď naprosto bez boje ztratila svůj servis a nechala soupeřku dotáhnout na rozdíl jedné hry.

Chorvatka na poslední chvíli zastavila volný pád. Proti Vondroušové po dlouhé době získala game, navíc se Češka při dobíhání kraťasu zasekla nohou do antuky a spadla. Nyní musí pokračovat mírně sedřená, snad to nebude problém.

Markétě teď vychází vše, na co sáhne. Soupeřka je značně rozladěná, není divu, když byla jeden míček od zisku setu. 

Krasojízda Vondroušové pokračuje, po výborné obraně na příjmu opět sebrala soupeřce servis a odskakuje na 2:0. 

Skvělý vstup do druhé sady, Markéta na svém podání neztratila ani bod.

7:6. Markéta Vondroušová s přehledem ovládla zkrácenou hru 7:1 a ujímá se vedení 1:0 na sety! 

Po šesti výměnách vede Češka 5:1 a vypadá to velice dobře! Probíhá výměna stran.

Neskutečná otočka! Česká tenistka prohrávala na vlastním podání už 0:40, jenže pěti body v řadě otočila průběh a dovedla první set do tiebreaku!

Martičová se ale psychicky nesložila a další servis game uhrává. Nyní je na české tenistce, aby se jí podařilo totéž a dovedla první sadu do tiebreaku.

Vondroušová je zpět ve hře o první sadu! Česká tenistka udržela nervy a dokázala otočit nepříznivý stav 0:30. Stav je srovnaný 5:5.

Vondroušová žije! Martičová nedokázala dopodávat set zejména díky skvělé bojovnosti české hráčky a po několika dlouhých výměnách přišel další brejk. Markéta nyní může na podání srovnat na 5:5 na gamy. Podaří se jí to?

Pád Vondroušové nekončí. Po třech nevynucených chybách prohrává znovu své podání a Chorvatka nyní může pro sebe získat první sadu.

Obě hráčky už se na příjmu rozkoukaly a nemají problém vrátit podání do hry. Martičová po boji získává další game na svoji stranu a dostává se do vedení 4:3.

Bohužel, česká reprezentantka nedokázala získaný brejk potvrdit a záhy si své podání prohrává také.

Vondroušová se rozehrála na returnu! Po vybojovaných dlouhých výměnách se dostala k breakballu a druhý z nich dokázala proměnit.

Laciné chyby z forehandu a poté z bekhendu znamenají, že Markéta srovnává v prvním setu na 2:2.

Skóre třetího gamu se dostalo na nadějných 30:30, ale perfektní první servisy pomohly Martičové k získání gamu.

I česká tenistka v poklidu uhrála game na servisu a srovnala stav v prvním setu.

Chorvatka na úvod v klidu podržela podání, jediný bod si Vondroušová uhrála po světově známém kraťasu.

Obě hráčky se již rozehrávají. Vondroušová vyhrála los a zvolila si příjem.

Foto: ČTK/AP/Jean-Francois Badias, ČTK/ABACA/AA/ABACA

Autor: - onp -, ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi