Strýcová si finále nezahraje. Williamsová jí nedala šanci

Barbora Strýcová při čtvrtfinálovém utkání letošního Wimbledonu.

Cesta Barbory Strýcové wimbledonskou dvouhrou skončila v semifinále. Česká tenistka nestačila na na favorizovanou Američanku Serenou Williamsovou a se sedminásobnou vítězkou turnaje prohrála 1:6 a 2:6.

Strýcová má za sebou ve 33 letech svůj nejlepší grandslam. Díky tomu se v žebříčku dvouhry posune na 32. místo. V semifinále je na trávě v All England Clubu i ve čtyřhře a v případě zisku titulu se stane světovou deblovou jedničkou. Úspěšným vystoupením ve dvouhře si vydělala 588.000 liber (16,7 milionu korun).

"Je trochu smůla, že jsem narazila na soupeřku, jako je Serena. Snažila jsem se, jak jen jsem mohla. Ale i kdybych byla stoprocentně fit, neměla bych šanci, protože mě vůbec nepustila do zápasu," řekla Strýcová.

Serena Williamsová si finále Wimbledonu zopakuje po roce a celkově ho bude hrát už pojedenácté. Rekordmankou je s 12 finálovými starty Martina Navrátilová. Dosud poslední triumf zde Williamsová vybojovala před třemi lety. Její soupeřkou v sobotu bude Simona Halepová, která porazila Ukrajinku Elinu Svitolinovou 6:1, 6:3 a jako první Rumunka bude hrát na londýnském grandslamu o titul.

Strýcová se rvala o každý míček, ale byla na ní znát tíha okamžiku a vůbec se nemohla dostat k útočné hře. Williamsová se zpočátku netrefovala do prvního podání, ve výměnách chybovala, ale ve vzduchu visel její atak.

Ten přišel ve čtvrté hře. Strýcová se ocitla po druhém servisu pod tlakem a nepovedeným kraťasem nabídla Američance první brejkbol. Při následném prvním pokusu o servis - volej ještě jeden míč na síti vrátila, ale při druhém přišel prohoz. "To ji strašně nakoplo," přitakala Strýcová, že od té doby se Williamsová rozjela.

V následné hře napálila dvě esa a čistou hrou potvrdila brejk. Strýcová poté podruhé přišla o podání. Za stavu 1:5 při podání americké hvězdy měla nadějný náskok 40:0, nevyužila ale ani jeden brejkbol. Vítězka 23 grandslamových titulů set ukončila třetím esem v utkání.

Druhý set rozehrála Strýcová uvolněněji a několikrát si vysloužila potlesk zaplněného hlediště centrálního dvorce. V páté hře však znovu pomohla Williamsové k brejkbolu. V závěru gamu dala dvojchybu a diváci ji sice povzbuzovali. "Lidi byli skvělí. Zdálo se mi, že mi fandí snad víc než jí a bylo to úžasný," řekla. Při brejkbolu ale po náběhu k síti ve snaze o zkrácení chybovala a servis ztratila.

Sedmatřicetiletá Williamsová byla ve druhém setu pevná na servisu, Strýcová při něm ve druhém dějství získala jen čtyři míče. Zápas skončil za 59 minut. Američanka držela plzeňskou rodačku daleko od sítě, sama měla při nábězích úspěšnost 13 z 16, zatímco Strýcová tentokrát pouze 4 z 11.

"Serena hrála extrémně dobře. Podala nejlepší výkon na turnaji. Skvěle podávala. Její údery měly délku, padaly k základní čáře," uvedla Strýcová.

Třetí grandslam sezony bude bez české finalistky. V lednu hrála finále Australian Open Petra Kvitová, na pařížské antuce Markéta Vondroušová.

Zápas turnajové sedmičky Halepové s osmičkou Svitolinovou, přemožitelkou Karolíny Muchové ze čtvrtfinále, trval hodinu a dvanáct minut. Zpočátku se však zdálo, že půjde spíše o klasickou antukovou bitvu než o zápas na trávě. Hrály se dlouhé výměny od základní čáry. První game trval devět minut, dva dohromady dvacet a tenistky v nich odehrály 32 výměn. Vyšla z nich lépe Halepová, která vedla 2:0.

Pak utkání zrychlilo. Rumunka si sice prohrála servis, ale víc už Ukrajince v první sadě nedovolila. Ještě měla problém úvodní dějství ukončit, potřebovala k tomu šest setbolů. Pevnější ve výměnách byla i ve druhém setu, v kterém jí stačil jeden brejk Svitolinové. Halepová dobře bránila, ale vyhrála i na vítězné údery 26:10.

"Je to nádherné. Jsem nadšená a je to jeden z nejhezčích okamžiků v mém životě," řekla loňská vítězka Roland Garros. "Nebylo to tak snadné, jak ukazuje výsledek. Musela jsem bojovat, ale hrála jsem dobře takticky a byla silná mentálně i fyzicky. Tohle je moje nejlepší tenisová verze," uvedla sedmadvacetiletá Halepová, která je v pátém grandslamové finále.

Bylo jí jedno, jestli ve finále narazí na Strýcovou, nebo Williamsovou. "Bude to poslední zápas turnaje a finále Wimbledonu. Nemůžu si přát víc," pronesla Rumunka.

Výsledky tenisového Wimbledonu
Ženy:

Dvouhra - semifinále:

S. Williamsová (11-USA) - Strýcová (ČR) 6:1, 6:2.

Junioři:

Čtyřhra - 2. kolo:

Forejtek, Lehečka (1-ČR) - Schoolkate, Sweeny (Austr.) 6:4, 6:2.

On-line

Obnovit

  • 2:6
     

    Tímto se s Vámi loučím, přeji hezký zbytek dne a těším se u dalších online přenosů.

  • 2:6
     

    Serena Williamsová si zahraje šesté finále Wimbledonu, v cestě za titulem ji bude stát Simona Halepová. Ta dnes porazila Elinu Svitolinovou podobně jednoznačně, jako Američanka Báru. 

  • 2:6
     

    Divá Bára ve dvouhře Wimbledonu předvedla skvělé představení, bohužel to neplatilo dnes. Williamsová byla o několik levelů výš, navíc se jí dařilo všechno, na co sáhla. V lóži české hráčky je však veselo, třiatřicetiletá tenistka je ve hře ještě ve čtyřhře, semifinále nejslavnějšího grandslamu je navíc krásnou vizitkou rodačky z Plzně. 

  • 2:6
     

    Zastavit Serenu se dnes ukázalo jako nadlidský úkol. Strýcová na soupeřku prostě nestačila, kurt však opouští s úsměvem. 

  • 2:5
     

    To je neuvěřitelné, co dnes Williamsová předvádí. Je tu mečbol pro Američanku. 

  • 2:5
     

    Jenže přichází dělové podání a přímý bod. 

  • 2:5
     

    Tak tohle byla reklama na tenis! Strýcová doběhla neskutečný balon, vrátila na zadní čáru. Američanka už nejspíš chtěla slavit, jenže česká hráčka nedá svou kůži zadarmo. 0:15.

  • 2:5
     

    Bára je známá svou bojovností, třeba se ještě dočkáme překvapení. 

  • 2:5
     

    Tak tohle byl nejspíš klíčový moment utkání. Ví to i Strýcová, která si rozběhala soupeřku, jenže byla příliš agresivní a její forhend končí v autu. Williamsová má brejk a bude podávat na postup do finále. 

  • 2:4
     

    Skvělé podání, první brejk vymazán.

  • 2:4
     

    Tohle nevypadá dobře, cíl Strýcová rozběhat soupeřku vůbec nevychází. Zatím je to právě naopak, je to Williamsová, kdo si českou tenistku vodí po kurtu. 15:40, dva brejkboly pro Američanku.

  • 2:4
     

    Dnes to bohužel není Bára jako v předchozích zápasech, nutno dodat, že soupeřka tomu jde naproti, daří se jí. Ani na síti není Strýcová úspěšná, Williamsová získává šestou sadu bez větších problémů.

  • 2:3
     

    Serena si na kurtu dělá, co chce. Strýcovou bohužel nejspíš trápí sval na pravé noze, její pohyb není jistý, občas na nohu napadá. 

  • 2:3
     

    To snad ne, je tu brejbol ve prospěch Williamsové. Bohužel to zatím vypadá na velmi jednostrannou záležitost, hra je v rytmu bum-bum, žádné dlouhé výměny diváci nevidí. 

  • 2:2
     

    Bohužel, dvojchyba přichází v nejhorší možný čas. Publikum teď z plna hrdla podporuje českou hráčku. 

  • 2:2
     

    Českou hráčku zlobí první podání, nemůže se do servisu trefit. A znovu je v problémech při svém servisu, Williamsová forhendem vymetla růžek, 30:30.

  • 2:2
     

    Daleko za lajnu teď vyhodila Američanka return, 30:15 pro Strýcovou.

  • 2:2
     

    Londýnské publikum chce vidět dramatickou bitvu a stojí teď na straně české hráčky. 

  • 2:2
     

    Sereně dnes funguje servis na jedničku. Naprosto v pohodě srovnává stav druhého setu. 

  • 2:1
    Česko 

    Bára obhájila své podání, navíc v tomhle gemu ukázala, že může sehrát s Williamsovou vyrovnanou bitvu a poprat se o finále Wimbledonu. 

  • 2:1
     

    Williamsová nyní čelila na servisu stavu 30:30, ale kraťas české hráčky nebyl dobrý a k brejkbolu nevedl.

  • 1:1
     

    Konečně se třiatřicetiletá Strýcová svou soupeřku rozběhala, otevřela si kurt a zahrála vítězný forhend. 30:15

  • 1:1
     

    Američance tam dnes bohužel padá úplně všechno. 15:15 při podání Strýcové. 

  • 1:1
     

    Je srovnáno, Williamsová zakončuje esem.

  • 1:0
     

    Hra není variabilní, Strýcová by chtěla Williamsovou rozběhat, což se jí zatím nedaří. Teď se české tenistce povedl krásný forhend po lajně, 40:15 pro Američanku. 

  • 1:0
    Česko 

    Williamsová měla na raketě zdramatizování úvodního gemu, naštěstí nevyužila volný kurt a závěrečný gem hrála do sítě. 

  • 0:0
     

    Začíná druhý set, ve kterém Strýcová bojuje o grandslamové finále.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/ABACA/Dubreuil Corinne/ABACA

Autor: - onp -, ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi