Česká kometa Plíšková: Nenadávám, radši házím raketou

Karolína Plíšková si zahraje o svůj čtvrtý titul WTA s Petrou Kvitovou.

Už dávno není pouze jednou z dvojčat. Tenistka Karolína Plíšková (22) po nesmírně vydařené sezoně vylétla mezi tenisovou elitu. Sebeuspokojení nepropadá a ve skvělých výkonech pokračuje i nadále.

Říká se o ní, že se z ní stane nástupkyně Petry Kvitové, že bude českou tenisovou jedničkou. Právě ji vyzve v australském Sydney v boji o svůj čtvrtý titul WTA. "Hezky se to poslouchá. Petra je čtvrtá na světě, má dva tituly z Wimbledonu. Vůbec by mi nevadilo být na tom stejně," usmívala se mladá tenistka po jednom z tréninků v pražské Stromovce.

Její neúprosný servis už děsí nejednu soupeřku na okruhu WTA. Aby ne, v aktuálním tenisovém žebříčku jí patří 22. místo a vypadá to, že se po turnaji v Sydney posune do elitní dvacítky. Z Česka jsou na tom lépe pouze zmíněná Kvitová (4.) a Lucie Šafářová (15.). "Samozřejmě by to mohlo být ještě lepší, ale ani s tímhle jsem nepočítala," říkala skromně v listopadu časopisu TÝDEN.

Karolína Plíšková s dvojčetem Kristýnou (vlevo).Sesterská láska


Ve světě, kde je třeba ostrých loktů, kamarádky nehledá. "Mám ségru, to mi stačí," tvrdí o Kristýně Plíškové. Se svým dvojčetem zažívaly téměř totožný pohled do zrcadla i životní osud. Obě jsou skvělé tenistky, ve čtyřhře spolu dokázaly získat několik titulů.

Jak to tak bývá, zatímco v mládí se mydlily kvůli sebemenší hlouposti, teď se na sebe mohou stoprocentně spolehnout. "Stačily jsme se pohádat i čtyřikrát za den," vzpomíná s úsměvem. "Vydrží to minutu, pak se usmíříme. Rodiče nás ve všem vychovávali stejně, všechno jsme dělaly dohromady. I do školy jsme měly stejné oblečení. Na dětství vzpomínám jen v dobrém," vrátila se o pár let časem zpátky Karolína.

Až do minulého roku stoupala strmě vzhůru i kariéra obou sester. Ale přišel zlom: zatímco Karolína si získávala čím dál větší renomé, Kristýna vypadla z elitní hráčské stovky.

"Minulá sezona se ségře extra nepovedla, i když odehrála spoustu dobrých utkání. Na rozdíl ode mne nedokázala vyhrávat vyrovnané zápasy na tři sety," říká Karolína. Poučovat své dvojče však nehodlá. "Tenis umí stejně jako já. Ale když se jí nepovede několik zápasů, tak hlava dělá hodně. Se sebevědomím jí pomoct nemůžu, to si musí vybojovat zpět sama," popsala problém Kristýny.

Trestání raket

Právě s psychikou měla v minulosti už spousta českých hráček potíže, ve vypjatých momentech herně kolabovaly. Často v sobě dusily emoce, jindy je zase dávaly až moc najevo. "Obě jsme docela vzteklé, když to nejde, tak občas ztrestáme raketu," přiznává Karolína Plíšková.

Průvanu sprostých slov, jakým se proslavila například jiná česká hráčka, Barbora Záhlavová-Strýcová, se v případě dvaadvacetileté tenistky ovšem dočkáte jen zřídka. "Už se to docela zlepšilo, snažím se trošku ovládat. Spíš házím raketou, než abych nadávala," vrací se ke své oblíbené disciplíně. "Na kurtu emoce i někdy dusím. Jirka (trenér Jiří Vaněk) chce, abych je nedávala tak najevo. Tak se snažím. Když už to občas ale nejde, tak hodím raketou," směje se.

"Spíše házím raketou, než abych nadávala," přiznává Plíšková.Rodičům pomohl sponzor

Od Kristýny, která je o pouhé dvě minuty starší, ji spolehlivě rozeznají většinou pouze jejich nejbližší. Nutno dodat, že obě sestry to ostatním lidem nijak zvlášť neulehčují. "Máme stejný vkus, dokonce si půjčujeme i oblečení. Slyším na obě jména, otočím se, i když někdo zavolá 'Kristýno'," usmívá se mladší z jednovaječných dvojčat.

Tatínkovi Radkovi a mamince Martině teď obě dcery dělají radost. Ne vždy to však s nimi bylo zrovna jednoduché, k tréninku často potřebovaly popohnat. "Bez rodičů bychom to asi neustály. Zpočátku nás to bavilo, pak to bylo těžší, začaly jsme dospívat. Ostatní po škole nikam nemusely a my měly trénink. Nikdy mne ale nepřemlouvali," vzpomíná Karolína.

Nejen rodiče do dcer investovali nemalé peníze. "Do osmnácti let jsme měly sponzora, který nám hodně pomohl. Díky němu se to obešlo bez problémů. Tím, že jsme byly dvě, by to jinak bylo pro rodiče strašně těžké," ví čtyřiadvacátá hráčka světa, která si podle serveru wtatennis.com za svou kariéru vydělala už téměř 32 milionů korun.

Obložit se jídlem

Vydělané peníze ale rozhodně nemá v plánu rozhazovat, naopak. "Jsou na účtu a dlouho tam zůstanou," tvrdí skálopevně. "Momentálně mám všechno, co k životu potřebuji," říká tenistka, která si která si v nejbližší době plánuje koupit pouze nové pěkné hodinky. Jenže i v tomto případě zůstává na pozoru.

"Jsem typ člověka, který je schopný ztratit novou věc hned druhý den. Občas si něco koupím, ale nejsou to drahé věci," prozradila s tím, že na rozdíl od jiných sportovkyň se bez větších problémů může odměnit i dobrou večeří. Své jídelní návyky totiž příliš hlídat nemusí. "Ideální dovolená by pro mě byla někde na pláži, kde bych se nemusela hnout, nic dělat a měla kolem sebe jídlo. Ale to se asi nikdy nestane."

Karolína Plíšková.Praktická zůstává i v otázce módy na tenisových kurtech. "Nechci vypadat blbě, chci mít upravené vlasy a všechno ostatní. Na oblečení ale nezáleží. Jdu tam hrát, nejdu dělat nějakou modelku," zůstává při zemi Plíšková, jejíž tělo zdobí i dvě tetování. "Jsou to polynéské vzory pocházející z Nového Zélandu. Nechávala jsem si je ale dělat tady v Praze. Žádný hlubší význam nemají, ale odmalička jsme se sestrou nějaké chtěly," přiznává tenistka.

Na kurtu se mračí

Zatímco při rozhovoru Plíšková úsměvy nešetřila, na kurtu je rozdává spíše sporadicky. Někteří o ní tvrdí, že je příliš pesimistická, což ale sama odmítá. "Jen mi na kurtu nepřijde vtipné vůbec nic. Jak jsem v zápase, všechno mě štve, tak se snažím soustředit na hru. Nemám důvod se smát, občas sice nějaký úsměv hodím, ale fakt strašně málo," ví o svém "marketingovém" nedostatku.

Jako jedna z mála předních sportovkyň nevyužívá ke své propagaci sociální sítě. Internetovým asociálem však není proto, že by měla strach z nepřejících a zlých lidí. "Kdyby mi někdo napsal něco zlého, vůbec bych to neřešila. Lidi jsou takoví. Buď závidí, nebo sázejí," připomněla moment, kdy její sestra Kristýna čelila po několika nečekaných prohrách internetovým útokům zhrzených sázkařů.

Karolína Plíšková nyní musí zvládnout období, které bývá v kariéře tenistek často nejtěžší: potvrdit svůj vzestup a udržet se v elitní špičce. Nakročeno má skvěle. Poté, co letos v srpnu vyřadila na US Open favorizovanou Srbku Ivanovičovou, prohlásila, že si věří i na vítězství v grandslamu. "Určitě to ale nebude lehké. Na příští rok to ještě nevidím. Chtěla bych především obhájit své letošní výborné výsledky, a kdyby se mi povedlo dostat ještě o trochu výše, tak tam už to může vyhrát každý," tvrdí odhodlaně talentovaná tenistka.

Foto: ČTK

Autor: Marek Táborský, Tomáš Már





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi