Šikana od medvídka Pú. Když se z pokeru stane utrpení

Jakub Kvasnička.

Dnes si v našem blogu, který se ocitá na webu TÝDEN.CZ totálně nepravidelně a v podstatě zbytečně, povíme o tom, co lze dělat u pokerového stolu, když máte Den Blbec. Respektive Den Naprostý Idiot. V pokeru jde o známý pocit: takový, když vám to fakt nechodí - a když už to přijde, dá vám to stejně strašně za uši.

Poker je krásná hra v tom, jak jí dokážete intenzivně milovat a nenávidět zároveň. Na co jsou všechny knihy, videa a hodiny studování, když pak přijdete do kasina a hrajete asi tak, jak by hrál bývalý náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který je nevidomý a pokeru vůbec nerozumí (a přitom o něm stejně rozhodoval a udělal tady ten super hazardní zákon, ale o tom jindy). Prostě - hrajete to jako rybí amatér.

Blbé karty, blbá rozhodnutí, blbý svět.

Přitom na internetu a v "domácí hře" mi to v lednu docela šlo, jsem v černých číslech, ale jsou to tisíce, ne miliony. Hypotéka pořád v přátelích...

Konečně jsem si začal dělat poctivý, nikoliv pocitový bankroll managment (detailně rozepisujete výhry a prohry). Funguje to. Oni ti chytří lidé ve všech těch příručkách nelžou... Děkuji tímto kamarádovi Pavlovi, který mě k tomu donutil poté, co jsem mu nebyl schopen říct statistiky za uplynulý rok, ale vystačil jsem si s floskulí všech gamblerů: "Hele, jsem minimálně na svejch!" Já ale jako fakt byl. Alespoň myslím. Díky, Pájo.

Takže: Kasino RebuyStars na Lukách, vstup 1900 korun, garance: 2 miliony korun. Největší turnaj, který se v lednu hrál v Praze. Několik startovních dnů, ze kterých postoupí jen hrstka do finálového dne. A v něm se hraje do té doby, dokud to někdo celé nevyhraje.

Poslední dobou jsem na Lukách vždy skončil někde v penězích, takže jsem měl ambice a poměrně blbé kecy, což samozřejmě viděl ON, tzv. kartibůh a rozhodl se trýznivě mě mučit, dát mi roubík a... esa. Třeba esa. Hned první větší spot jsem nekompromisně prohrál s A-A, tedy nejsilnější startovní kombinací v pokeru, do 8-8 a 7-7. Na flop samozřejmě 7...

Při zpětné analýze jsem viděl chybnou cestu, která k tomu vedla. Před flopem jsem totiž byl výrazný asi jako Jiří Drahoš, respektive jsem chystal nějakou neurčitelnou "pastičku", takže jsem jen lehce raisnul původního agresora a pustil do hry možná moc lidí.

Jenže, s esy tam přeci chcete nějaké zákazníky! Ne? Mohl by mi třeba Vojta Růžička odpovědět? 

Další věcí pak je, že na začátku turnaje na Lukách stejně nezahodí před flopem handy jako 7-7 a 8-8 vůbec nikdo. Takže nakonec můžu být rád, že jsem nepřišel v téhle hře o všechny žetony a klíče od auta. 

Deska, která ubližuje lidem 

Ono ale všechno začalo už u muziky. Vzhledem k tomu, že lidé u stolu často mluví a já moc lidi nemám rád - zvláště pak v případech, když mluví, obzvláště pak v případech, když mluví s ruským přízvukem, používám někdy sluchátka a v nich tak nějak logicky hudbu, která ze všech těch lidí udělá němé, divně se na sebe dívající klauny.

Rappera Řezníka mám docela rád, a tak jsem si pořídil jeho novou desku Strangulační rýha. Jak napovídá již samotný název, není to hudba zrovna relaxační, naopak, v podstatě celou dobu poslechu máte neutuchající chuť nějakým způsobem ubližovat lidem.

Je to vtipné, ale do pohody u stolu vás to nehodí.

Jaká je tedy vlastně dobrá hudba? Co se tak poslouchá? Třeba po těch prohraných esech? Metal? Dechovka? Hýkající rádobyrelaxační Enya, jejíž hudba plná ozvěn vás dostane do ještě větší deprese? Nebo třeba Krajčo, abyste slyšeli, že může být ještě hůř? Kdyžtak mi někam něco napište, budu rád.

Řezník tak nějak předznamenal celou moji cestu. Od spuštění Strangulační rýhy jsem v podstatě neudělal jediné dobré rozhodnutí. Zmateně jsem raisnul AQ preflop, abych ho následně ještě preflop zahodil proti takovému hubeňourovi, který následně hrál úplně všechno a vypadl s kartou jako J-9 off, takže jsem ho původně úplně zbytečně respektoval.

Přitom to byl přesně ten typ - mladý hubeňour, kšiltovka dozadu, přesně ten typ, který fakt nečeká na dobré karty. A já co? Respekt, respekt, jsi fakt dobrý, protože já četl poučku z roku 1993, že AQ po tří-betu nehrát, v podstatě místo sebe posadit Nývlta a odejít na pět hodin z card rooomu... aaaaaaaaaaaaa! Přijdu si jak dědek, co všechno zahazuje.

Ano, něco málo pobírám, občas, občas, ale nevýrazné množství žetonků. Obecně ale hrůza. Nekomfort. Nehraji suited connectory v pozicích a další průměrnější kombinace, které v deep fázích hraji. Neotevírám snad žádnou hru, nic nekontroluji, jen se vezu pomalým linkovým autobusem do pekla. Nejsem kreativní, nemám nápady, nepřemýšlím, ostatní u stolu mi přijdou slabí, ale stejně nedělám nic.

Připadám si trochu jako nějaký start-up - jako vypadám u toho fakt dobře až profesionálně, ale ve finále jsem úplně k ničemu. 

Je to takové divné, pak to vůbec nechodí, nejlepší kombinace dá v součtu tak číslovku jedenáct, do toho Řezník, zrovna rapuje fakt depresivně o potratu... Špatně zahrané A-J off, pak jsem zbytečně agresivně ve hře s malým párem na ruce, když vím, že na stole jsou tři vyšší karty a nikdy to nemůžu mít - chci být aktivní sprinter, místo toho jsem kulhavý skokan do dálky, v němž písek nahrazuje mnohem horší skupenství...

Přesto se nějak držím do půlnoci a pak konečně, s cca 15 blindy dostanu kombinaci Eso-Král, která se neodmítá a rovnou posílá! All in. Jak rád pak slyším odpověď "Da" od toho kluka arménského typu vedle mě. Má A-J, vyhrávám, dvojnásobím stack a najednou je docela krásně, protože jsem nad turnajovým průměrem (což je fakt úlet, vzhledem k tomu, co předvádím).

Zrovna mi do sluchátek hraje Řezníkova intelektuální skladba Čaroděj ze země Koz, což mě, v kombinaci s výhrou, na chvíli hází do skutečné pohody.

Pú a pá

U stolu sedí také takový Asiat, říkám mu Pú (samozřejmě pro sebe), protože vypadá jako Pú, akorát je to Asiat a má brýle a nemá oslíka. Pú si to jede slušně, hraje každou hru, jakoukoliv kombinaci a opravdu nechápu, s čím vším se kam může dostat. Tím spíš samozřejmě Pú musí vypointovat můj příběh.

Je asi půl jedné ráno, ve hře zbývá cca 70 hráčů (cca čtvrtina z nich postupuje dál), dostávám do ruky J-J. Kdybych vám řekl, že na stůl přišlo ještě jedno J a já nakonec prohrál proti 8-5 off, které nekompromisně držel Pú, asi byste řekli: Hochu, ty máš fakt smůlu.

Ano, měl jsem. Ale zase - chyby cestou. Teď se omlouvám neznalým za přílišnou hantýrku, ale nechce se mi to rozepisovat. Takže: Přede mnou preflop raise na 2,3 BB, já s J-J pouze call - první chyba, protože jsem k obraně velkého blindu pustil i Púa, který zrovna na BB seděl a defendoval.

Ano, asi nikdo by s 5-8 off nedorovnal ani prd, ale Pú jo. Měl jsem ještě re-raisnout onen původní 2,3 bet preflop a dostat Púa ze hry, i když bůhví, třeba by to ten blázen stejně dal.

Na neškodném rainbow flopu J-4-6 přišel c-bet od původní agresorky, vsadila necelou polovinu potu. A já? Jenom call. Druhá velká chyba. Moje myšlenky: Mám set, tedy pastičkuji. A Pú? No jasně, caaall, to přijde. No a samozřejmě na turn mu to přišlo, (sedmička, která mu udělala postupku), dostali jsme se spolu do all-inu a mě zbylo přesně nula žetonů a poslední skladba na Strangulační rýze.

Zkušenosti, zkušenosti, zkušenosti. Dva měsíce jsem nebyl v kasinu a hned jsem za odměnu dostal přednášku od asijského medvídka Pú. Gratuluji mu, ale stejně daleko nedošel... To se dalo čekat. Medvídek byl trošinku spíš ryba. Bohužel, já dneska taky.

První dobrá cesta, jak příště vyhrát peníze: Přiznat si svou neschopnost. A nesvádět to na jiné. Ale ten Pú... 

Ten Pú! 

Foto: archiv

Autor: Jakub Kvasnička





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi