Pardubice s grácií odvrátily mečbol a vynutily si rozhodující zápas

Pardubice s grácií odvrátily mečbol a vynutily si rozhodující zápas.

Hokejisté Pardubic vyhráli v šestém čtvrtfinále extraligy nad Třincem 6:3, vyrovnali stav série na 3:3 a vynutili si nedělní rozhodující sedmý zápas na ledě Ocelářů. Oba týmy si zatím v boji o semifinále drží na vlastním ledě stoprocentní úspěšnost. Čtyřmi body za dva góly a stejný počet asistencí se v dresu vítězů zaskvěl osmnáctiletý útočník Martin Kaut.

"Vypadá to asi dobře, ale můžu slavit jen do půlnoci, protože pak je další den a potom jedeme do Třince vyhrát. Jsem hlavně rád, že jsme dneska vyhráli, a chci vyhrát i v neděli," řekl po utkání novinářům Kaut.

Oceláři nastoupili bez kanonýra Martina Růžičky, který se zranil v předchozím utkání. Aktivnější bylo úvodní třetině domácí Dynamo a blízko gólu byli v sedmé minutě v přečíslení dvou na jednoho Kaut s Perretem. Při Marcinkově vyloučení měl možnost z dorážky Treille a Hrubec už při plném počtu hráčů na ledě kryl lapačkou i Tomáškův pokus.

Pardubičtí se dočkali vedení ve 13. minutě, kdy se trefil z levého kruhu přesně do protějšího horního rohu Kaut. Za 145 vteřin Dynamo zvýšilo náskok, když po Hrabalově střele nejprve ještě neuspěl s dorážkou Svoboda, ale Ján Sýkora už ano.

Hned za 40 sekund ale snížil Adamský, který se mezi kruhy prosadil v souboji s Beranem a prostřelil Kacetla mezi betony. Odpovědět mohl hned vzápětí z dorážky Treille.

Dynamo se na přelomu první a druhé části ubránilo při Čáslavově vyloučení a Kacetl si poradil i s Matyášovou šancí. Oceláři ze snahy o vyrovnání nic nevytěžili a v 26. minutě naopak inkasovali. K Poulíčkovi se odrazil puk před odkrytou branku a Pardubičtí slavili vedení 3:1.

Kacetl při dalším náporu Třince znovu odolal a v polovině utkání se dostal po Kautově úspěšném obranném zákroku Dušek do úniku, který proměnil blafákem do bekhendu. Hrubce nahradil v brance Hamerlík, ale inkasoval hned po 45 vteřinách také. Po individuální akci zamířil mezi kruhy přesně do pravého horního rohu Tomášek.

"My jsme nezačali špatně. Udělali jsme ale dvě hrubky, po kterých domácí skórovali. V průběhu utkání jsme se zlepšovali, ve druhé třetině jsme sahali po vyrovnání na 2:2, ale nepodařilo se nám dát gól. Naopak branky, které jsme domácím do konce druhé třetiny darovali, rozhodly," podotkl kouč Třince Václav Varaďa.

Třinci se podařilo zareagovat na vývoj utkání v 46. minutě v přesilové hře pěti proti třem, při které už sáhli k power play. Branku Polanského sudí Bulanov s Hradilem ještě po poradě s videorozhodčím neuznali kvůli hře vysokou holí, ale hned za devět vteřin skóroval Svačina.

Za dvě minuty snížili Oceláři na rozdíl dvou branek. Po souboji Cardwella s Dravecký sudí rozhodli, že nejde o zakázané uvolnění, a po Vlachově zadovce doklepl puk do sítě volný Petružálek. "Za stavu 1:5 jsme si řekli, že musíme vyhrát třetinu a nastavit to tempo na sedmý zápas doma. Myslím, že se nám to podařilo. Vždycky začneme hrát, až když nám teče do bot," uvedl třinecký útočník Jakub Petružálek.

Oceláři se o větší drama připravili třemi vyloučeními. Přestože Svoboda v 51. minutě trefil jen tyč odkryté branky a Dynamo nezužitkovalo ani 73 sekund trvající početní výhodu pěti proti třem, výhru už nepustilo. Ubránilo se při Hrabalově vyloučení za zdržování hry, při kterém sáhli Oceláři pět minut před koncem k power play. Výsledek ještě dovršil 20 sekund před koncem do prázdné branky Kaut.

"Lehkovážností a nedůrazem jsme nabídli Třinci šanci, když jsme to vůbec nepotřebovali. Jsem ale v uvozovkách rád. Když jsme uhráli doma ten (čtvrtý) zápas 3:0 a lítali jsme někde v obracích, tak garantuju, že mužstvo sedí na zadku a jede s obrovskou pokorou na sedmý zápas, který chceme vyhrát," prohlásil trenér Pardubic Miloš Holaň.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 6. zápas
HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec 6:3 (2:1, 3:0, 1:2) 

Branky a nahrávky: 13. M. Kaut (Perret), 16. J. Sýkora (T. Svoboda, Hrabal), 26. Poulíček (Perret, M. Kaut), 31. Dušek (M. Kaut), 32. Tomášek (Wishart), 60. M. Kaut (Rolinek) - 16. Adamský (Svačina), 46. Svačina (Krajíček, Roth), 48. J. Petružálek (Roman Vlach, Dravecký). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Hradil - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 10.072. Stav série: 3:3.

Sestavy:

Pardubice: Kacetl - Wishart, Cardwell, Trončinský, Čáslava, Hrabal, Mojžíš, Ščotka - M. Beran, Tomášek, Rolinek - P. Sýkora, Marosz, S. Treille - M. Kaut, Poulíček, Perret - J. Sýkora, Dušek, T. Svoboda. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

Třinec: Hrubec (31. Hamerlík) - Krajíček, M. Doudera, Roth, D. Musil, Matyáš, Linhart - J. Petružálek, Marcinko, Rákos - Dravecký, Roman Vlach, Chmielewski - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, Cienciala, M. Kovařčík. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.




Jihlava porazila ve skupině o umístění na 11. až 14. místě v extralize Chomutov na jeho ledě 3:2 po nájezdech a půjde tak do baráže s vítězstvím v zádech. Piráti naopak přišli porážkou v posledním 6. kole skupiny kvůli horším vzájemným zápasům s Mladou Boleslaví o 11. příčku a skončili dvanáctí. Nájezdy rozhodl útočník Tomáš Čachotský.

Utkání začalo velkým množstvím vyloučení, z nichž vyplynula hra ve třech proti třem. Následně Dukla využila zkrácenou klasickou přesilovku, když Divišovu střelu tečoval Skořepa. Vyrovnat mohl Smejkal, jenže ranou z levého kruhu neuspěl, stejně dopadl na druhé straně Skořepa s dorážkami. Závěr třetiny přinesl další tresty, v doznívající přesilovce domácích nevyužil šanci Poletín.

Na začátku druhé třetiny Piráti ubránili zkrácené oslabení, poté sami nevyužili přesilovku a dvě nadějné šance - Havel selhal v úniku a Huml nezakončil úspěšně přečíslení. V 29. minutě bylo vyrovnáno, když Knotovo nahození zapadlo do bližšího rohu branky. Od poloviny utkání měla Dukla čtyřminutovou početní výhodu, ve které inkasovala z Vantuchovy hole, na začátku 39. minuty ale přispěchal s odpovědí Diviš a bylo to 2:2.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupily oba celky s opatrnou hrou, která nepřinesla žádné šance. Chomutovu nepomohly ani dvě početní výhody, ve kterých se mu téměř nepodařilo ohrozit bránu. Rozuzlení nepřineslo poté ani prodloužení, ve kterém Jihlava nevyužila přesilovku a Chomutov dvě jasné příležitosti Vondrky a Smejkala. V samostatných nájezdech rozhodl Čachotský povedenou kličkou do bekhendu.

6. kolo skupiny o umístění v hokejové extralize
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 29. Knot (J. Mrázek, Lauko), 32. Vantuch - 5. Skořepa (Diviš, P. Straka), 39. Diviš, rozhodující sam. nájezd Čachotský. Rozhodčí: Horák, M. Sýkora - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3198.

Sestavy:

Chomutov: Pavlát - Flemming, Dietz, Valach, Trefný, Knot, J. Mrázek, L. Chalupa - Vondrka, Šťovíček, Sklenář - Skokan, Vantuch, Poletín - J. Havel, Huml, Lauko - Hlava, Smejkal, Koblasa. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Jihlava: Kořenář - De la Rose, Šidlík, Stříteský, Bryhnisveen, D. Kajínek, Váňa - P. Straka, Skořepa, Diviš - Čachotský, Rys, Jiránek - Žálčík, Hamill, Půža - Čermák, Hubáček, Seman. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Mladá Boleslav porazila v závěrečném šestém kole skupiny o umístění na 11. až 14. místě v extralize Litvínov 5:2. Středočeši tak zakončili vítězně jinak nepovedenou sezonu, Vervu naopak čeká boj o setrvání mezi elitou v baráži s Jihlavou a nejlepšími celky první ligy Karlovými Vary a Kladnem. Mladá Boleslav rozhodla o výhře ve druhém dějství, kdy dala za dvě minuty tři góly.

"Pro nás šlo o poslední zápas v sezoně a já jsem moc rád, že k tomu kluci přistoupili, jak k tomu přistoupili. Vyjádřili jsme hrubou nespokojenost s přístupem k zápasu v Jihlavě a chtěli jsme se na domácím ledě rozloučit výhrou. Jak kvůli sobě, tak i kvůli fanouškům. Musím hráče pochválit. Jsem rád, že máme alespoň to jedenácté místo," uvedl asistent domácího trenéra Viktor Ujčík.

Bruslařský klub šel do vedení už v šesté minutě, kdy Iberer zahákoval Martina Procházku, sudí nařídili trestné střílení a Procházka si skvěle provedeným blafákem do bekhendu pohrál s Petráskem. Pacovský mohl zvýšit, jenže trefil jen tyč. Místo toho přišlo vyrovnání Severočechů, když Jánský v 19. minutě využil přesilovku a poslal předčasně zpět do hry Dlapu.

Ve druhé třetině měli domácí velkou převahu, ale gólově ji vyjádřili teprve poté, co v polovině duelu nahradil Petráska v litvínovském brankovišti Kantor. V čase 33:15 vrátil Mladé Boleslavi vedení Urban, o 62 vteřin později se prosadil Volf, a když časomíra ukazovala 35:15, Středočeši vedli už o tři góly zásluhou Lence.

"Myslím, že ty tři slepené góly rozhodly. Byli jsme v tom zápase po celou dobu horší, ale ten výsledek ovlivnila nejvíc právě tato pasáž," uvedl asistent hostujícího kouče Darek Stránský.Třetí část přinesla ještě po jedné trefě na každé straně. Po obrovské chybě Lukáše Doudery ve vlastní obranné třetině překonal Kantora na dva pokusy Orsava, poslední slovo měl pak při přesilovce pět na tři Smolka.

"Mladá Boleslav dnes hrála v klidu, bylo vidět, že jejím hráčům už o nic nejde. Fungovalo jim to, byly tam z jejich strany pěkné kombinace a my jsme se jen těžko bránili. Člověk nerad prohrává, ale z našeho pohledu ten dnešní výsledek nehraje roli. Nás čeká měsíc těžké dřiny a uvidíme, jak si s tím poradíme," prohlásil Stránský.

6. kolo skupiny o umístění v hokejové extralize:

BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. Martin Procházka z trest. střílení, 34. Urban (Orsava), 35. Volf (Urban, Martin Procházka), 36. Lenc (Klepiš, Kotvan), 50. Orsava - 19. Jánský (Řehoř), 56. Smolka (Jánský, Trávníček). Rozhodčí: Úlehla, Kika - Kis, Klouček. Vyloučení: 4:4, navíc Klepiš (Mladá Boleslav) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 1012.

Sestavy:

Mladá Boleslav: Groh - Bernad, Jan Hanzlík, Eminger, Dlapa, Kurka, Kotvan - Orsava, Nahodil, Valský - Lenc, Klepiš, Pacovský - Volf, Urban, L. Pabiška - Martin Procházka. Trenéři: Kýhos, Ujčík a Žabka.

Litvínov: Petrásek (30. Kantor) - Šesták, Iberer, Čutta, Gula, L. Doudera, Frolo - Trávníček, Řehoř, Jánský - Matoušek, Válek, J. Doležal - Smolka, Šimeček, Stříbrný - Dufek, Jícha, Marek Růžička. Trenéři: Šlégr, Weissmann, Skuhrovec a D. Stránský.

Foto: ČTK , Vostárek Josef

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi