Zápasník v kleci Karlos Vémola: Mlátím lidi za peníze

Karlos Vémola.

Když mu bylo osmnáct, vyhazoval opilce na diskotékách a přespával v posilovně. Dnes se rve v kleci a vydělává miliony. Karlos Vémola (32), nejslavnější český zápasník MMA, vypráví i o tom, jak dokáže shodit šest kilogramů za den nebo proč koupil synovi krokodýla.

Sedmého prosince 2017. Toto datum mají čeští fanoušci bojových umění zakroužkováno červeně. V pražské O2 areně se totiž v rámci galavečera XFN 6 odehraje zápas MMA, na který se čeká posledních deset let. Karlos "Terminátor" Vémola versus Petr "Píno" Ondruš. Souboj titánů o pás šampiona polotěžké váhy. 

Setkáváme se v jedné dejvické restauraci v Praze. Chlap s obřími rameny a vizáží buldoka. "Sežeru oběd a padám," hlesne Karlos Vémola. Zatímco pořádá steak a zapíjí ho colou bez cukru, povídá o svém životě. O dřině, vězení i penězích. Na rovinu, sebevědomě a bez vytáček. Tak jako v kleci.

Největší hvězda MMA Conor McGregor dostal za zápas s Floydem Mayweatherem v přepočtu dvě miliardy korun, i když prohrál. Kolik jste za zápas nejvíce vydělal vy?

V Americe jsem jednou dostal sto tisíc dolarů (přes dva miliony korun). Udělal jsem tam totiž k. o. večera a jen to znamenalo pětašedesát tisíc dolarů. Zní to krásně, jenže z toho zaplatíte daně, trenéry, manažery, posilovnu.

Jak si proti tomu stojí výplaty v českém MMA?

To je naprosto jiný svět. Průměrný plat dobrého zápasníka v Česku je třicet tisíc korun. Já jsem tu nejlépe placený fighter, když mi dá někdo pět set tisíc, je to fajn. Ale milion za zápas mi tu ještě nikdo nenabídl. To je takový můj cíl. Až se to stane, české MMA se posune úplně jinam.

Na jaké úrovni je teď?

Zatím na špatné, ale vede si daleko lépe než před pěti lety. Teď bude zápas MMA poprvé v O2 areně, což je skvělé. Čeští zápasníci jsou bohužel pozadu. Jsou líní vyjet do zahraničí na kemp, málo se promují na sociálních sítích. Proti Polsku máme hodně co dohánět.

Co dělají zrovna v Polsku jinak?

Poláci jsou na své chlapy hrdí. Na zápasy v kleci tam chodí pětašedesát tisíc lidí, fandí celé rodiny, chtějí si to užít. V Česku je víc haterů, víc škodolibosti. Lidem nejde o to, aby se měli líp než soused, ale hlavně o to, aby se tomu sousedovi nedařilo.

To mluvíte z vlastní zkušenosti?

Já jsem se na to, co mám, hodně nadřel. Nemám čas na sebe ani na rodinu, tak za co mám ty peníze utratit? A že si koupím luxusní hodinky a rychlé auto? Proč ne?

Jaké máte auto?

Mám jich víc, mám hummera, mustanga, BMW X6, BMW M6... Mám auta rád, každý utrácí za něco. Nechápu, proč mě za to někdo odsuzuje. Nikde jsem to neukradl, nadřel jsem se na to. Ve světě je zvykem, že když máte pěkné auto, ostatní se snaží pracovat tak, aby ho měli taky. V Česku ne, nerozumím těm reakcím lidí. Anebo když jsem synovi koupil krokodýla...

Vy jste koupil synovi krokodýla?

Mám svého velkého krokodýla, tak jsem mu koupil k narozeninám mláďátko, stálo jedenáct tisíc. Dal jsem na Facebook fotku toho krokodýla s tím, že synovi přeju všechno nejlepší. A lidi mě tam pomluvili, že se předvádím, jestli mu dám příště tygra a tak. To mu snad nemůžu koupit krokodýla?!

No, není to úplně běžný domácí mazlíček. Máte doma nějaká další zvířata?

Chovám žraloky, sumce, rejnoky, murény, všechnu možnou havěť. Mám akvárka v Praze i v Londýně.

Kde jste vlastně doma?

V Anglii. Mám tam děti, pořádám tam kempy, dělám osobního trenéra.

Proč jste se tam vůbec kdysi odstěhoval?

Dělal jsem kulturistiku, vážil sto patnáct kilo. Chtěl jsem se živit sportem, a tak jsem po maturitě na hotelovce odjel do Anglie. Nejdřív jsem pracoval jako vyhazovač v klubech a na diskotékách.

Dá se v Londýně s výplatou vyhazovače uživit?

Jasně, byl jsem na místech, kde to umějí zaplatit, protože tam nikdo nechce dělat. Severní Londýn, to je takový anglický Brooklyn. Je tam největší úmrtnost a střelba v Anglii. V Česku dostane vyhazovač patnáct set korun za noc, v Anglii tisícovku za hodinu. K tomu jsem si přivydělával při bitkách v garážích, vítěz bral pět set liber. A když jsem pak dělal bodyguarda pro Araby, měl jsem až sto liber na hodinu.

Pro Araby?

Ano, naše fitko spolupracuje s arabským zlatnictvím, takže jsem hlídal jejich klienty a právníky. A taky známé osobnosti - basketbalistu Michaela Jordana, zpěvačku Mel B nebo rapera Fifty Centa.

Jak jste se pak dostal k zápasům MMA v kleci?

To byla náhoda. Na diskotéce se rvali dva místní zápasníci, já je vyhodil a přišel za mnou jejich manažer, jestli bych pro něho nechtěl dělat. V tu chvíli jsem se z nikoho stal někým.

Říká se, že MMA je fyzicky jeden z nejnáročnějších sportů...

To je fakt, máme rozmlácené nosy, zlámaná žebra. Trpíme, když shazujeme kila. Většinou shazuju do zápasu dvaadvacet kilo, to je strašné odříkání.

Prý dokážete zhubnout šest kilogramů za den. Jak to děláte?

Šest kilo shodím za odpoledne. Běh, sauna, žádné jídlo, žádné pití. Nepiju třeba i osmačtyřicet hodin. V pátek večer jdu na vážení úplně vyšťavený a vysušený.

Co děláte po vážení?

Jdu hned za doktorem na kapačku a každé dvě hodiny jím - rýžové nákypy, sušené ovoce, oříšky. V pátek mám osmdesát čtyři kilo a druhý den v zápase devadesát šest. Jsem jako houba - vymačkáte ji, je lehoučká. Ale položíte ji zpět do vody a je stejná, jako byla. Je umění pracovat se svou váhou, abyste při zápase byli těžší než soupeř.

Loni jste strávil pět měsíců v anglickém vězení kvůli daňovým únikům. Co vám tahle zkušenost dala?

Nic, už bych to nikdy nechtěl zažít. Na druhou stranu tam má člověk čas přemýšlet, hodně jsem tam cvičil. Nebýt toho, možná už bych s kariérou skončil. Byl to hlavně trest pro mou rodinu a tým kolem mě.

Co jste řekl dětem?

Jsou zvyklé, že před každým zápasem odlétám na kemp do Ameriky, takže pro ně jsem byl na kempu.

A co odpovídají, když se jich někdo zeptá, co dělá jejich tatínek?

"Mlátí lidi za peníze." To mají naučené. A ostatní děti to šokuje.

Jaký jste otec?

Jsem cool táta. Mám syna a dceru, kteří žijí se svou matkou, takže na ně nemám moc času a chci jim to vracet. Můžou mít všechno a několikrát. Lítají na čtyřkolkách, vodních skútrech, mají věci, o jakých jsem jen snil.

Nebojíte se, že budou rozmazlené?

Já je chci rozmazlit! Pokud si můžete rozmazlit svoje děti, je to krásná věc. Mě nikdo nerozmazloval, hlavně táta na mě byl hodně přísný. Já jsem v tomhle jiný.

Jiný jste i svou upřímností a sebevědomím. Na to my tady v Česku nejsme moc zvyklí.

Tak si zvykejte. Proč bych měl třeba před zápasem říkat, že možná vyhraju, že to nějak dopadne? Ne! Vím, že jsem nejlepší. Vím, jak mám natrénováno. Až mě někdo porazí, smeknu klobouk a s pokorou uznám, že je lepší.

Karlos Vémola se již dnes večer utká s Petrem Ondrušem.

Jdete někdy po zápase se soupeřem na pivo?

Se soupeřem nikdy. Zápasím s chlapy z nepřátelských táborů. Mám to nastaveno tak, že mi ten člověk vadí. Že ty tři měsíce dřiny jsou kvůli němu. Žádné kamarádství, jdeme si ublížit.

Řekl jste: "Když s Pínem prohraju, končím kariéru." Stále to platí?

Jasně, kdyby mě porazil Píno, s kým mám pak zápasit? Když nedokážu porazit jeho, koho budu porážet? Ale on dostane namláceno. Je jen další překážkou na mé cestě zpátky do Ameriky. Do UFC. A tam chci ukončit kariéru.

Co říkáte dívkám, které se bijí v ringu nebo v kleci?

Jsem proti tomu. Možná jsem staromódní, ale myslím, že některé věci by měli dělat jen chlapi, některé zase jen ženské. Když přijdu do letadla, taky nechci vidět stevarda, ale letušku.

Co je MMA (Mixed Martial Art)?
Bojový sport, který v sobě mísí prvky řeckořímského zápasu, juda, karate, wrestlingu, boxu či brazilského jiu jitsu. Je známý už od starověkých olympijských her v podobě brutálního pankrátionu. Novodobé MMA se datuje k roku 1993 a vzniku šampionátu UFC (Ultimate Fighting Championship). Zápasí se v osmistěné kleci zvané oktagon anebo v běžném ringu. Americký senátor John McCain chtěl v 90. letech MMA zakázat. "Jsou to kohoutí zápasy s lidmi," tvrdil. Nakonec sport přežil, jen z něj zmizely některé techniky jako kopání soupeře do hlavy. V posledních letech popularita MMA rychle stoupá, zápasy nejprestižnější soutěže UFC se vysílají ve více než 150 zemích světa.

Foto: nutrend.cz

Autor: Lucie Macháčová





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi