Muže ve žlutém prověřily hory, Kreuziger si polepšil

ŽIVĚ: Cyklisté opět míří do hor. Udrží Alaphilippe náskok?

Britský cyklista Simon Yates se díky úspěšnému úniku stal vítězem 15. etapy Tour de Britský cyklista Simon Yates se díky úspěšnému úniku stal vítězem 15. etapy Tour de France, která vyvrcholila šestnáctikilometrovým stoupáním na Prat d'Albis. Francouz Julian Alaphilippe dnes ztratil, ale celkově dál vede o více než minutu a půl před obhájcem prvenství Britem Geraintem Thomasem. Roman Kreuziger dojel na 17. místě s téměř tříminutovou ztrátou na vítěze. V průběžném hodnocení se posunul o tři příčky a je čtrnáctý.

"Snažil jsem se jet to, co jsem mohl. Chvíli jsem doufal, že bych mohl bojovat i o etapové vítězství, o které jsem na Tour nikdy nebojoval, ale bohužel to bylo nad mé síly. Jsem rád, že zítra máme volno, protože jsem tam nechal opravdu úplně všechno," řekl Kreuziger, který se dlouho držel v čelní skupině, v nahrávce pro média.

Loňský vítěz Vuelty Yates se v poslední pyrenejské etapě se čtyřmi těžkými stoupáními držel v popředí a posledních devět kilometrů už jel sám. Do cíle dorazil s více než půlminutovým náskokem na vítěze sobotní etapy Francouze Thibauta Pinota a oslavil letošní druhý dílčí triumf na "Staré dámě".

Také Pinotovi se v závěrečném stoupání povedl trhák a v celkové klasifikaci se posunul na čtvrté místo. Alaphilippe jeho tempu nestačil a jeho drobné krize využil i Thomas, jenž na něj stáhl téměř půl minuty. Ve stejném čase jako Thomas dojel průběžně třetí Nizozemec Steven Kruijswijk. Ten na Alaphilippa ztrácí více než minutu a tři čtvrtě.

"Víc jsem udělat nemohl. Včera jsem se vydal ze všech sil a dnes jsem za to zaplatil. Není divu, že jsem po tom všem na nejlepší vrchaře nestačil," řekl Alaphilippe. "Thibaut (Pinot) ukázal, že patří k největším favoritům. Následující etapy mu navíc budou vyhovovat. Pokud přijdu o žlutý trikot, doufám, že ho získá právě on," dodal průběžně vedoucí jezdec.

V pondělí mají cyklisté volný den, poté je čeká závěrečných šest etap. Tour vyvrcholí tradičním nedělním dojezdem do Paříže.

Cyklistický závod Tour de France - 15. etapa (Limoux - Foix Prat d'Albis, 185 km):

1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 4:47:04, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 3. Landa (Šp./Movistar) oba -33, 4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe), 5. Bernal (Kol./Ineos oba -51, 6. Kämna (Něm./Sunweb) -1:03, 7. Thomas (Brit./Ineos), 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma), 9. Valverde (Šp./Movistar) všichni -1:22, 10. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -1:30, ...17. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -2:58.

Průběžné pořadí:

1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 61:00:22, 2. Thomas -1:35, 3. Kruijswijk -1:47, 4. Pinot -1:50, 5. Bernal -2:02, 6. Buchmann -2:14, 7. Landa -4:54, 8. Valverde -5:00, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -5:27, 10. Urán (Kol./EF Education First) -5:33, ...14. Kreuziger -11:04.

On-line

Obnovit


  •  

    Cyklisté zítra mají volný den, aby načerpaly síly před dalšími etapami. Přeji pěkný zbytek neděle a těším se u dalších online přenosů.


  •  

    Roman Kreuziger je po dnešní etapě čtrnáctý, Pinot se posunul na čtvrtou pozici, pouhé čtyři body Kruijswijka.


  •  

    Roman Kreuziger dojíždí po boku Quintany a Urana s tříminutovým zpožděním. Kolumbijský jezdec ani dnes nezazářil a je otázkou, jestli ho na pozici lídra Movistar nenahradí Landa.


  •  

    Osmapadesát vteřin za dnešním vítězem dojíždí Pinot v závěsu s Landou. Oba do toho v závěru neskutečně šlápli a polepší si v konečném zúčtování. Julian Alaphilippe zažil první horší den, přesto se zachraňuje a zůstane i nadále ve žlutém trikotu!


  •  

    Vítězem patnácté etapy Tour de France je Simon Yates! 


  •  

    Geraint Thomas a Steven Kruijswijk se pokusili o nástup a najedou na Alaphilippa nějakou tu sekundu. Simon Yates je pět set metrů od etapového prvenství. 


  •  

    Jenže Thomas se nevzdává a nastupuje, rozhodně nechce pustit Pinota před sebe! Julian Alaphilippe je v problémech, protože britský jezdec se v závěru nešetří, chce Francouze svléknout ze žlutého!


  •  

    Julian Alaphilippe dnes uhájí žlutý trikot, Geraint Thomas měl před dnešní etapou na Pinota náskok minutu a deset vteřin, dva kilometry před cílem už je to jen deset sekund, které francouzskému jezdci chybí. Patnáctá etapa pomůže v průběžném pořadí i Romanovi Kreuzigerovi. 


  •  

    Pinot i Alaphilippe jakoby se snad ani včera neunavili. To, co na trati předvádí je neskutečné. Přeci jen trochu poodjíždí včerejší vítěz, na kterého doráží Bernal. Pinot si dnes jistě dělá zálusk i na vyzyvatele Gerainta Thomase, na kterého potřebuje najet ještě deset sekund. 


  •  

    Pinotovi to vyšlo, předjel muže ve žlutém trikotu! Ten to však nevzdává, ukazuje, že mu vedoucí dres dává křídla. Tohle bude velmi zajímavé vyvrcholení dnešní etapy. 


  •  

    Pořadím vpřed se posouvá i včerejší vítěz Pinot. Julian Alaphilippe je snad poprvé na Tour v problémech. Geschke tam teď poplácal muže ve žlutém a podpořil ho v těžké chvíli. 


  •  

    Landa má snad skrytý motor, to není možné, jak teď letí po trati! Na Simona Yatese už ztrácí jen minutu, to bude drama až do konce. 


  •  

    Simon Yates se teď pere s těžkým sklonem vrcholu, do konce etapy zbývá sedm kilometrů. Geschke už ztrácí padesát dva vteřin, další půl minuty pak Landa s Kamnou. Další skupinka včetně Quintany a Kreutzigera je minutu a čtyřicet sekund za vedoucím Yatesem. 


  •  

    Famózně teď šlape do pedálů Mikel Landa. Quintana ani Bardeit jeho tempo neudrželi, španělský cyklista už na vedoucího Simona Yatese ztrácí jen minutu a půl. 


  •  

    Minutu a čtyřicet sekund ztrácí skupinka kolem Romana Kreuzigera, kde do penálu šlápl Nairo Quintana, Chtělo by to, aby český jezdec zachytil kolumbijcův nástup. 


  •  

    Simon Yates útočí na druhé etapové vítězství. Geschke jen kroutí hlavou když sleduje tempo svého rivala. 


  •  

    Kreuziger se stále drží mezi skupinou těch nejrychlejších a útočí tak na skvělý etapový výsledek. 


  •  

    Foix Prat d´Albis měří téměř dvanáct kilometrů s průměrným sklonem 6,9 procent. Jsou zde ale velmi obtížné úseky střídající se s relativní rovinou. Do vrcholu už najíždí Simon Yates s Geschke. 


  •  

    Polepšit si dnes může Nairo Quintana, který jede ve skupince za vedoucí dvojicí. Své domestiky má však minutu za sebou. Muž ve žlutém Alaphilippe se nechal předjet celou skupinou, aby se před závěrečným stoupáním na Prat d´Albis občerstvil. Brzy však balík docvakl, cyklisté se pomalu přibližují do města Foix, kde dnešní etapa končí.


  •  

    Velké problémy má Lutsenko, začíná ztrácet. Stejně tak i Roman Bardet, který se odtrhl od skupiny čítající Romana Kreutzigera. Tento balík už je čtyřicet devět vteřin vzdálen vedoucí dvojici.


  •  

    Geschkeho docvakl Simon Yates, další skupinka čítající přibližně dvacet cyklistů včetně Romana Kreuzigera ztrácí patnáct vteřin. Peloton je vzdálen dvě minuty a čtyřicet vteřin. Na etapové vítězství útočí také Roman Bardet, který zažívá víkend jako den a noc. Zatímco včerejším výšlapen na Tourmanet se protrápil, dnes jede senzačně.


  •  

    Je to německý cyklista Simon Geschke, který nejlépe zvládl náročný výšlap.


  •  

    Jakob Fuglsang teď táhne peloton.


  •  

    Kreuziger se drží skvěle, od sólově jedoucího Geschkeho je vzdálen pětatřicet sekund. Peloton se však přibližuje, odstup je už tříminutový. Alaphilippe však ztratil své stájové kolegy i závodníci stáje Ineos nicméně nabírají ztrátu. 


  •  

    Německý závodník už natáhl svůj náskok na dvaadvacet vteřin. Zajímavá situace je v pelotonu, který neuvěřitelně pracuje a stáhl své manko už na tři minuty a třiatřicet sekund. 


  •  

    Simon Geschke si vypracovat patnáctivteřinový náskok a jako první zdolává vrchol Mur de Peguére.


  •  

    Další z dnešních čtyřech náročných stoupání bude vrchol Mur de Peguére. Jde o nejnáročnější výšlap patnácté etapy s maximálním sklonem až osmnáct procet a délce přes devět kilometrů. Cyklisté už jsou v údolí, kde mohou mírně vydechnout a občerstvit se před náročnou částí. Odměnou jim bude osm bonusových vteřin na vrcholu. 


  •  

    Už je to skoro půl minuty, které má dvojice vpředu k dobru na své pronásledovatele. Skvěle pracuje tým Movistar- trojice Landa, Amador a Soler se odtrhla pelotonu a navyšuje svůj náskok na skupinu s Alaphilippem. 


  •  

    Vrchařské body:


  •  

    Do cíle patnácté etapy letošní Tour de France zbývá padesát tři kilometrů. 


  •  

    Jednadvacetičlenná skupinky na čele ujela pelotonu už o pět minut a třináct vteřin, stále navyšuje svůj náskok. Mezi největší odpadlíky dnešního dne patří Vincenzo Nibali, který si dokonce brousil zuby na etapové vítězství. Trápí se i francouzský jezdec a muž ve žlutém Julian Alaphilippe. Třetí balík jezdců ztrácí na čelo přes osm minut a čítá jména jako Peter Sagan či Tim Wellens.


  •  

    Vrchařské body získat Roman Bardeit. Smolař včerejšího dne si tak spravil chuť.


  •  

  •  

    Tři kilometry zbývají k vrcholu na Port de Lers, šedesát sedm kilometrů do konce patnácté etapy. 


  •  

    Kreuziger má dnes výborný den, jede obklopen závodníky týmu Astana, kteří stupňují tempo. Český cyklista však drží krok.


  •  

    Quintana chytil druhý dech, jeho skupinka ztrácí na vedoucí závodníky patnáct vteřin. Peloton už je v závěsu o více než čtyři a půl minuty.


  •  

    Vypadá to na skvělý den pro českého cyklistu Romana Kreuzigera, který docvaknul špici závodu. Jen aby třiatřicetiletému rodákovi z Moravské Třebové forma vydržela až do cíle.


  •  

    Soler a Amador ze stáje Movistar si přivezli do dnešního závodu dobrou formu, byla by škoda, aby nezajeli dobrý výsledek kvůli transportu Naira Quitany do cílě. Ví to i sám Kolumbijec, který svým kolegům avizuje, ať jedou dnešní etapu svým tempem.


  •  

  •  

    Na úplném čele jede pět cyklistů, které táhne Simon Yates. Roman Kreuziger si drží své tempo, nijak však neozastává. Nairo Quintana prožívá těžké chvíle, stejně jako včera začíná tento Kolumbijec odpadat a svého stájového kolegu posílá vpřed. A pozor, z pelotonu vypadl i desátý muž průběžného pořadí Enric Mas. 


  •  

    Na vrchol se sedmistupňovým sklonem se Tour vrací po čtyřech letech. První odpadlík je vítěz sprinterské prémie Michael Matthews. Vedoucí skupina se roztrhla na dvě poloviny s třináctivteřinovým odstupem, Kreuziger se stále drží na špici mezi nejlepšími. 


  •  

    Peter Sagan ztrácí, čelní skupina stále drží vražedné tempo a zvyšuje svůj náskok na peloton.  Vpředu se drží i Roman Kreuziger. Blíží se výšlap na Port de Lers, který měší 11,5 kilometru.


  •  

    Těméř tři minuty už ztrácí skupinka kolem muže ve žlutém na vedoucí balík. 


  •  

    Vedoucí skupinka šestatřiceti jezdců má před pelotonem náskok dvou minut a osmnácti sekund. Cyklisté mají v nohou sto kilometrů a před sebou náročnější část etapy, 65 kilometrů před cílem pak odměna v podobě horské prémie. 


  •  

    Sprinterskou prémii bere australský cyklista Michael Matthews, připisuje si tak dvacet bodů. 

     


  •  

    Držitel puntíkatého trikotu Tim Wellens docvakl peloton. 


  •  

    Muž ve žlutém je ve druhé skupince, zástupci stáje Quick-Step však v drtivé většině ve vedoucím balíku. Budou se pokusit zbrzdit tempo a pomoci tak svému lídrovi. 


  •  

    101 kilometrů do cíle.  Cyklisté jsou aktuálně ve třech balících, v prvním je kolem třiceti jezdců, peloton na tuto skupinku ztrácí dvě a půl minuty. Závěrečná skupina s Wellensem má ještě dalších dvacet vteřin ztrátu. 


  •  

    Britský tým Ineos nejspíš opravdu trápí střevní potíže, jak se spekuluje. V hlavní skupině nemají ani jednoho zástupce, což je velmi překvapivé Zato se tam drží Roman Kreuziger, k radosti čekých fanoušků to vypadá, že bez problému.


  •  

    Čelní skupina čítá devětadvacet jezdců, včetně Petera Sagana i Romana Kreuzigera. Slovák se neutrhl, spurterské body tedy nepřidá, skupinka je příliš početná. Prémie do soutěže sprinterů čeká cyklisty 93,5 kilometrů před cílem na Tarascon-sur-Ariège.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK

Autor: - cih -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi