Ženy USK jako jediné v Evropě vyhrály, ostatní si připsaly prohru

USK Praha držel český prapor v Evropě. Jako jediný celek vyhrál.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v prvním domácím utkání v sezoně Evropské ligy zvítězily 88:80 nad Bourges a navázaly na úvodní dvě výhry na palubovkách soupeřů. České mistryně udržely stoprocentní bilanci, což se ve skupině A podařilo už jen favorizovanému Jekatěrinburgu.

"Je to nádherný výsledek. Měla jsem z tohoto zápasu strach, měly jsme hodně problémů, příprava nebyla taková, jakou jsme si představovaly. Nečekala jsem, že to takhle uhrajeme," radovala se trenérka Natália Hejková. "Začátek sezony je to úplně snový, protože my jsme se nejvíc bály na začátku, aby to nebylo 0:3 po změnách, kterými jsme prošly. Začínat dvakrát venku a pak doma s Bourges, se kterými se hraje vždy těžko. Brání nečistě a úporně, ale zvládly jsme to," dodala.

Utkání na Královce slibovalo především souboj obran, ale od začátku se hrálo nečekaně útočně a šlo spíše o souboj ofenziv. Pražanky měly problém zejména s nájezdy soupeře a shozy na podkošové hráčky, francouzský tým zase těžko zastavoval pivotky Mariju Režanovou a Alyssu Thomasovou, kterým výrazně sekundovala i Kateřina Elhotová.

Zápas byl velmi vyrovnaný, oba celky se pravidelně střídaly ve vedení a ani jednomu se dlouho nedařilo odskočit na více než sedm bodů. Od třetí čtvrtiny si sice české mistryně udržovaly vedení, ale stále maximálně o čtyři body. Až v úvodu poslední části se povedlo navýšit vedení na dvouciferný počet bodů po chybách soupeře. Zejména pod taktovkou důrazné Thomasové, autorky 22 bodů, si Pražanky pohlídaly další vítězství.

"Přitom Alyssa hrála s natrženým lýtkem a vůbec netrénovala. Při některých odrazech to bylo cítit, že ten odraz není takový, jaký by měl být. Málokdo by s tím hrál," prozradila Hejková. "Dokázala odehrát takový zápas s natrženým svalem... Nebylo vůbec vidět, že by jí něco bylo. Je to pro mě neuvěřitelné. Asi jí pomohlo, že si odpočinula," pochválila spoluhráčku Kateřina Elhotová.

Ta přidala 18 bodů, ačkoli sama dohrávala s vykloubeným malíčkem na střelecké ruce. "Trochu mi vypadl prst z kloubu. Už je takový omlácený, ale nateklo mi to, tak pojedu na rentgen. Ale nepřišlo mi, že by mě to omezovalo. Uvidíme. Snad jsou to jen natažené vazy," dodala. Výhru potvrdila Teja Oblaková trojkou přes dvě třetiny hřiště se závěrečným klaksonem a udržela tak osmibodový náskok poté, co těsně předtím Francouzky trojkou snížily.

"To byla velmi důležitá trefa. Každý koš totiž může rozhodnout při závěrečném počítání o postavení v tabulce. Dostaly jsme na konci blbou trojku po velké chybě v obraně, a Teja ji vlastně tímhle vrátila. Byl to takový fotbalový výhoz brankáře. Asi to někde viděla," připomněla Hejková s úsměvem, že Oblaková je sestrou slavného fotbalového brankáře Atlética Madrid Jana Oblaka.

"Je to trochu rarita dát francouzskému týmu tolik bodů. Čekaly jsme tvrdou obranu. To se potvrdilo, rozhodčí to i docela pouštěli. Jen se musíme vyvarovat velkých chyb v obraně, kdy zůstane pod košem dlouhá (hráčka) sama. Rotaci v obraně musíme vypilovat. Každopádně mít po třech zápasech tři výhry je skvělé a nevím, jestli to někdo očekával. Všichni dělají to, co mají. Z toho mám radost. Je to skvělé," řekla Kateřina Elhotová.

Utkání 3. kola skupiny A Evropské ligy basketbalistek:

ZVVZ USK Praha - Bourges 88:80 (25:26, 46:44, 66:62)

Nejvíce bodů: Thomasová 22, Kateřina Elhotová 18, Režanová 14, Oblaková 12 - Raincocková a Plouffeová po 17, Johannesová 15. Fauly: 15:21. Trestné hody: 26/19 - 10/7. Trojky: 7:9. Doskoky: 37:29.


Basketbalisté Pardubic se v Evropském poháru FIBA nedočkali výhry ani na úvod odvetné části a po čtvrté porážce už jsou bez šance na postup do další fáze. Na domácí palubovce dnes Východočeši podlehli nizozemskému celku New Heroes Den Bosch 64:68. V tabulce skupiny D už zůstanou poslední, na druhé postupové místo ztrácejí dvě kola před koncem nedostižné tři body.

S nizozemským sousedem v tabulce Beksa sehrála vyrovnanější zápas než v polovině října, kdy do soutěže vstoupila na jeho palubovce debaklem o 33 bodů (58:91). Český tým přes třináctibodové manko z třetí čtvrtiny dovedl utkání do dramatické koncovky, závěrečné čtyři minuty od stavu 56:56 ale nezvládl. Domácí měli nejlepšího střelce v Evanu McGaugheym, autorovi 18 bodů a čtyř trojek. O bod méně dal v dresu soupeře Devon van Oostrum.

Evropský pohár FIBA basketbalistů, skupina D - 4. kolo:

Pardubice - Den Bosch (Niz.) 64:68 (13:19, 29:36, 43:48)

Nejvíce bodů: McGaughey 18, Williams 17, Švrdlík 14 - Van Oostrum 17, Sherill 15, Henson 11.

Basketbalisté Nymburku prohráli v Lize mistrů na hřišti Hapoelu Jeruzalém 64:88 a po 5. kole zůstávají poslední ve skupině C s jednou výhrou. Izraelský tým je se čtyřmi výhrami první. Český mistr nezachytil úvod zápasu, hostům v první čtvrtině nastřílel James Feldeine 17 ze svých 35 bodů, kterými vyrovnal maximum soutěže v sezoně.

"Hapoel má nyní nejlepší tým, který kdy měl. Hezky se na jeho hru kouká a předčil nás ve všech směrech. V intenzitě, agresivitě, pod košem, útoku, obraně, zastavil naše rychlé brejky a musím uznat, že zahrál dobře. My bychom potřebovali zahrát skvěle a to se nestalo," přiznal trenér Oren Amiel, pro něhož byl zápas o to prestižnější, že se hrál v jeho rodné zemi.

Nymburští chtěli i bez kapitána Pavla Pumprly navázat na půdě favorita na minulou výhru nad Antverpami, ale vedli jen v úvodu 15 sekund. Domácí dominovali zejména díky Feldeineovi, který byl v první čtvrtině nezastavitelný a vystřílel pro svůj tým náskok 14 bodů. Hosté poté vyrovnali hru, ale nedařilo se jim snížit dvoucifernou ztrátu. Když pak v úvodu druhé půle Hapoel předvedl šňůru 9:0, prohrával Nymburk už o 20 bodů.

V útoku se nedařilo Vojtěchu Hrubanovi, který měl před zápasem průměr 20 bodů na zápas, ale tentokrát jich zaznamenal jen sedm. Chytli se alespoň Jaromír Bohačík s Alexem Davisem vracejícím se po zranění, ale i tak se hosté nadřeli na každý koš a měli velké problémy pod košem. Na doskoku prohráli 36:61 a dovolili soupeři 23 útočných doskoků a z toho 20 bodů.

Feldeine svým výkonem zastínil i bývalou velkou hvězdu NBA Amar'ea Stoudemirea, který zaznamenal 13 bodů. Za Nymburk dal 16 bodů Bohačík. "Mají skvělý tým, jeden z nejlepších v naší skupině. A nám chyběla proti nim výška. Navíc jsme dělali chyby a naneštěstí se oni chytli hned v úvodu. Takže jsme celý zápas byli pozadu," litoval Davis, který při prvním startu v Lize mistrů v této sezoně nastřílel 13 bodů.

Basketbalová Liga mistrů, skupina C - 5. kolo:

Hapoel Jeruzalém - Nymburk 88:64 (26:18, 45:32, 76:40)

Nejvíce bodů: Feldeine 35, Stoudemire 13, Thomas 12 - J. Bohačík 16, Davis 14, Peterka a Hruban po 7. Fauly: 17:14. Trestné hody: 20/14 - 6/4. Trojky: 10:8. Doskoky: 61:36.


Basketbalistky Nymburku přišly ve 3. kole Evropského poháru FIBA o neporazitelnost i vedení ve skupině H. Po porážce 65:72 klesly v polovině soutěže na nepostupové třetí místo, byť jen o skóre za svého přemožitele a Ružomberok. Neuspělo ani KP Brno, které ve skupině G prohrálo na domácí palubovce s francouzským Nantes vysoko 58:84 a kleslo na dno tabulky.

Nymburské basketbalistky sehrály v Maďarsku vyrovnaný zápas, v prvním poločase dlouho těsně vedly, ale hlavní potíž pro ně představovalo dominantní australsko-americké duo Abby Bishopová, Erica McCallová. Obě nastřílely po 24 bodech a výraznou převahu domácích v doskakování (46:28) podpořily osmi, respektive deseti doskoky.

Až v rozhodující poslední čtvrtině se ale český tým nedostal ani jednou do vedení, jeho nejlepší střelkyní byla s 20 body americká rozehrávačka Chloe Wellsová. Dala čtyři trojky, ještě o jednu více trefila Alena Huňková.

Basketbalistky Králova Pole proti dosud poslednímu týmu tabulky nenavázaly na výkon z minulého utkání s Benátkami, ve kterém vybojovaly zatím jedinou výhru. Svěřenkyně trenéra Davida Zdeňka udržely krok se soupeřem pouze sedm minut. Pak už si nedokázaly poradit s důraznou hrou, ztrácely míče už při rozehrávce a s obtížemi se dostávaly do střeleckých pozic. O poločase prohrávaly o 16 bodů a ani po změně stran skóre nevylepšily.

Prosadila se pouze pivotka Stephanie Maddenová, která zaznamenala 14 bodů a osm doskoků. Na první výhře Nantes se nejvíce podílela Ana Suarezová, autorka 15 bodů a deseti asistencí. K oporám hostů patřila i bývalá hráčka Brna a USK Praha Michaela Stejskalová s 13 body a šesti doskoky. V příštím kole budou Brňanky ve středu 28. listopadu hostit Miškovec, nymburský tým nastoupí v Ružomberku.

Evropský pohár basketbalistek, skupina G - 3. kolo
KP Brno - Nantes Reze 58:84 (22:28, 35:51, 43:66)

Nejvíce bodů: Maddenová 14, Saurazaiteová 9, E. Kopecká a Stará po 7 - Suarezová 15, Wallaceová 14, Stejskalová 13.

skupina H - 3. kolo:

Szekszárd - Nymburk 72:65 (17:21, 31:31, 49:47)

Nejvíce bodů: Bishopová a McCallová po 24, Gerebenová 9 - Wellsová 20, Huňková 15, Hošková 10.

Foto: ČTK , Géla František

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi