Nečekaný konec. Holuša, Maslák i Hejnová končí, oštěpaři postoupili

Atlet Jakub Holuša.

Jakub Holuša pohřbil své medailové naděje na mistrovství Evropy v Berlíně v běhu na 1500 metrů už v rozběhu. Jeden z favoritů doběhl až pátý a čas 3:49,82 mu nestačil. Do finále se nedostali ani Zuzana Hejnová, dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 m překážek, a exmistr Evropy na hladké čtvrtce Pavel Maslák. Z tria oštěpařů z kvalifikace postoupili Jakub Vadlech a Petr Frydrych, přestože limit 82 metrů nepřehodili. Do finále jde i výškařka Michaela Hrubá. Ve finálovém závodě neuspěl dálkař Juška, jenž skončil poslední. Desetibojař Doležal skončil osmý.

Hejnovou v letošní sezoně trápily zdravotní problémy a na nedostatek tréninku si stěžovala i po doběhu. Do semifinále postoupila přímo díky pátému místu v letošních evropských tabulkách, ale v Berlíně se běželo rychleji, než byl její čas 55,16 z Diamantové ligy v Oslu. Hejnová navíc zůstala daleko i za tímto svým letošním maximem. V semifinále obsadila až páté místo za 56,03. Evropský šampionát, z něhož má zatím jen dvě "bramborové" medaile, pro ni zůstává dál zakletý.

Na české běžkyni se podepsaly problémy s achilovkami i kolenem. Od června měla na nohou tretry jen na nedávném mistrovství republiky a pak až v Berlíně. "Vůbec jsem nemohla běhat. Vyloženě jsem to šla zkusit. Mám pocit, že pořád můžu běžet, ale není tam ta rychlost," povzdechla si.

Maslák ve srovnání s rozběhem výrazně přidal. Zlepšil se o 24 setin sekundy, i ze svého letošního madridského maxima ubral pět setin, ale evropská špička dnes běhá mnohem rychleji. Čas 45,59 mu v jeho rozběhu vynesl jen sedmé místo.

"Byl to pomalý čas a za tohle bych si snad ani nezasloužil postoupit. Na jednu stranu jsem rád za season best, ale vím, že jsem měl určitě na víc. A nevím, kde se to ztratilo," pokrčil rameny Maslák. Mistr Evropy z roku 2012 se teď chce co nejlépe připravit na čtvrtkařskou štafetu.

Holuša díky čtvrtému místu v letošních evropských tabulkách a českému rekordu 3:32,49 z Diamantové ligy v Monaku neměl mít v rozběhu problém. V takticky pomalu běženém závodě, v němž první čtvrtka byla jen za 67 sekund, se držel vzadu a nastoupil až po náběhu do posledního kola.

V cílové rovince si na třetí pozici hlídal postup, kontroloval levou stranu, ale zprava se přes něj přehnali Němec Tesfaye i nejstarší z norských bratrů Henrik Ingebrigtsen. Český mílař neměl sílu, aby jejich útok odrazil. "V tomhle pomalém závodě se může stát všechno, každý je (v závěru) rychlý. A já jsem na to dneska doplatil. Prostě jsem to podělal. Nemám výmluvu, ani nechci mít výmluvu, tohle jde na mě," řekl Holuša.

Pátý muž z loňského mistrovství světa v Londýně se ani na třetí pokus do evropského finále na 1500 m nepodívá. Před dvěma lety v Amsterodamu sice rozběh vyhrál, ale následně byl diskvalifikován kvůli strčení do soupeře. V cíli si povzdechl: "Další zpackaný šampionát."

V kvalifikaci oštěpařů potvrdil letošní suverenitu mistr světa Johannes Vetter, jemuž stačil hned první pokus dlouhý 87,39 m. Limit splnili i jeho krajané Andreas Hoffmann a Thomas Röhler, i když ten až třetím pokusem.

České trojici se zdaleka tolik nedařilo a medailisté z loňského MS v Londýně proklouzli do finále z 10. a 12. místa. Vadlejch se opřel do prvního dlouhého pokusu, ale přešlápl, v druhé sérii hodil 80,28, což nakonec stačilo. "Postup, to je základní cíl, takže to je skvělé. A druhá dobrá zpráva je, že tělo je schopné jakž takž závodit. A tou třetí je, že samozřejmě s 81 nejsem spokojený. I když první hod byl dál, ale ten jsem neustál," komentoval své vystoupení nejlepší český oštěpař, který kvůli zdravotním problémům před šampionátem moc neházel.

Postupových nakonec bylo i Frydrychových 79,74. Tak málo stačilo k účasti ve finále naposledy na ME 2014, na posledních dvou MS ani ME 2016 bylo potřeba víc. Frydrych proto po skončení své skupiny postupu příliš nevěřil. "Myslím, že to stačit nebude, teď je opravdu silná generace. Navíc druhá skupina je velice silná, kde má asi pět lidí za 88," řekl před odjezdem na hotel.

Tam zjistil, že nakonec postoupil. "Měl jsem velké štěstí. Po všelijaké sezoně je to velká šance vydat ze sebe totální maximum v největším závodě roku. Jsem za ni hrozně šťastný," uvedl Frydrych.

Třetí svěřenec Jana Železného Jílek, který byl nominován dodatečně jako náhradník za nemocného Vítězslava Veselého, hodil jen 75,83 m a nepostoupil.

Limit nesplnila ani výškařka Michaela Hrubá, přesto ve finále bude. Až do 190 cm skákala všechno na první pokus, ale na této výšce třikrát shodila a musela čekat na to, jak si povedou soupeřky. Díky tomu, že 186 cm zdolala napoprvé, se do finále dostala.

Přitom Hrubá se podobně jako Frydrych už s postupem loučila. "Počítala jsem, že se budu na finále koukat z tribuny. Jsem moc ráda, že přišlo velké překvapení. Konečně se mi vrátilo to štěstí, co se mi dlouhou dobu vyhýbalo. Doufám, že to vydrží do pátku," řekla Hrubá. Druhá česká výškařka Lada Pejchalová při své premiéře na ME ztroskotala už na 181 cm.

V rozbězích neuspěli Jan Jirka na dvoustovce ani žádná z trojice českých čtvrtkařek. Nejlépe si vedla ta nejmladší, teprve osmnáctiletá Lada Vondrová. V rozběhu si zlepšila osobní rekord o půl sekundy časem 53,21, na postup ale ani to nestačilo.

Juška nezvládl roli favorita, ve finále dálky skonči poslední 

Přestože český rekordman nastupoval do finále s modrým číslem lídra letošních tabulek, nevyšel mu ani jeden pokus a výkonem 773 cm obsadil až dvanácté, poslední finálové místo. Zlato získal Řek Miltiádis Tentóglu skokem dlouhým 825 centimetrů.

Juška se ke svým skokům daleko za osm metrů z Turnova a Tábora ani nepřiblížil. Pro zpackané finále marně hledal vysvětlení. "Neměl jsem ani pomyšlení, že bych mohl takhle dopadnout. Vůbec nevím, co se stalo. Cítil jsem se dobře, myslím si, že nic závažného nevzniklo, že by se to mělo pokazit, ale nějak jsem to dneska nebyl já," řekl.

Dálkařský sektor Olympijského stadionu příliš nesvědčil ani dalším skokanům. Přes osm metrů se v prvním kole dostal jen domácí Fabian Heinle. Výkon 813 centimetrů v poslední sérii navlas přesně vyrovnal. Stejně daleko skočil Ukrajinec Serhij Nykyforov, ale měl horší druhý pokus. Ještě lepší však byl v páté sérii Tentóglu a vybojoval první dálkařské zlato pro Řecko v historii.

Desetiboj ovládl Abele, Doležal získal osmou příčku

Mistrem Evropy v desetiboji se stal v Berlíně Němec Arthur Abele výkonem 8431 bodů. Do čela se dostal nejlepším výkonem v oštěpu a v závěrečném běhu na 1500 m náskok bez problémů uhájil. Jan Doležal si vylepšil osobní rekordy ve výšce, běhu na 400 m, hodu oštěpem i na patnáctistovce a obsadil osmé místo ve svém nejlepším výkonu 8067 bodů.

Největší favorit Francouz Kevin Mayer skončil už v úterý ve druhé disciplíně, když v dálce třikrát přešlápl. Obhájce titulu Belgičan Thomas van der Plaetsen po nevydařeném startu také odstoupil už během prvního dne.

 

Foto: ČTK , AP/Mosa'ab Elshamy

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi