Česko-Švédsko 2:3. Češi bojovali, ale favorit vedení udržel

Čeští hokejisté hrají druhý zápas na světovém šampionátu.

Čeští hokejisté prohráli ve druhém zápase na mistrovství světa v Kodani se Švédskem 2:3 a po sobotním úvodním vítězství nad Slovenskem 3:2 v prodloužení svoji dvoubodovou sbírku nerozšířili. Gólově se prosadili v přesilových hrách Filip Hronek a Tomáš Hyka.

Úřadující mistři světa s 15 hráči z NHL v sestavě vedli už v osmé minutě 2:0, poté co nejprve otevřel skóre Rickard Rakell a potom proměnil přesilovou hru Mattias Janmark.

Ve 34. minutě snížil v početní výhodě pěti proti třem premiérovou trefou v reprezentaci bek Hronek, ale na začátku závěrečné části vrátil Seveřanům dvoubrankový náskok další člen elitní formace soupeře Mika Zibanejad.

Poslední slovo měl v 56. minutě Hyka, který duel gólem v přesilovce zdramatizoval. Vyrovnat se ale už Čechům nepodařilo.

"Kromě začátku utkání, kdy jsme dostali rychlé dva góly, jsme nehráli špatně. Postupem času jsme se zvedali. Je to těžké, když s takovým soupeřem prohráváte o dva góly. Ale znovu jsme ukázali, že jsme se nepoložili a že máme sílu se vracet do zápasu," řekl Hyka.

Český tým nastoupil jen s 11 útočníky bez zraněného Martina Nečase. V brance si odbyl premiéru na velkém turnaji gólman Calgary David Rittich.

Hned v úvodu se dostal po Nyquistově přihrávce sám před Ritticha Klingberg, ale s bekhendovým zakončením neuspěl. V páté minutě se už Švédové radovali z vedení. Lindholm při rychlém protiútoku našel z pravé strany na levém kruhu Rakella a střelec Anaheimu zamířil přesně k protější tyči.

Odpovědět mohl vzápětí osamocený Horák, ale nezkrotil Červenkovu přihrávku. Potom pálil z otočky Jaškin. V osmé minutě při Moravčíkově vyloučení Seveřané zvýšili. Janmark u levé tyče z otočky poslal puk před brankoviště, ten se k němu odrazil zpátky a útočník Dallasu jej protlačil mezi Rittichovými betony.

V deváté minutě pomohla Hellbergovi horní tyč po pokusu Plekance, který měl o tři minuty později další možnost z dorážky, ale švédský gólman zasáhl pravým betonem. Při tlaku Švédů pak neproměnil Janmarkovu přihrávku Rakell a vzápětí pálil nebezpečně i Zibanejad.

"V první třetině jsme hráli asi nejhůř, protože jsme šli do zápasu s trošku jiným záměrem. Bohužel jsme začali hrát nahoru dolů, Švédové nás přečíslovali a z toho vyplynul i první gól. Druhý gól jsme dostali klasicky v oslabení po nedůrazu a hru jsme začali lepšit až od druhé třetiny," uvedl trenér Josef Jandač.

Na startu druhé třetiny nabil v přečíslení dvou na jednoho Červenka Hykovi, jehož ránu zlikvidoval vyrážečkou Hellberg. Švédové pak opět Čechy dostali pod tlak a vynutili si Šulákův faul. V oslabení Češi odolali, v největší šanci Ekman-Larsson minul.

V polovině utkání po Zibanejadově pasu ztroskotal na Rittichovi Janmark. Potom se dostal k nebezpečnému zakončení i Nyquist a dokonce ve vlastním oslabení Adam Larsson. K Anderssonovi ale o chvíli později přisedl na trestnou lavici Lindholm a výhodu pěti proti třem Jandačův výběr hned za šest vteřin využil.

Bek Hronek se bombou od modré čáry přes stínícího Faksu trefil přesně do levého horního rohu branky nad Hellbergovu lapačku. Při svém druhém startu v národním týmu dal premiérovou branku.

"První gól v reprezentaci mě samozřejmě potěšil, jenže bohužel nakonec nebyl nic platný. Červus (Roman Červenka) mi výborně hodil puk na modrou a já se jen snažil trefit bránu. Naštěstí se to povedlo," popsal trefu Hronek. Pokračující klasickou přesilovku už Češi nevyužili, ale při Hykově trestu nadělal Hellbergovi potíže Kubalíkův tečovaný pokus.

Rozdíl v utkání ale dělala první formace Švédů a po její další souhře překonal Ritticha bekhendovým zakončením Zibanejad. "Nesmím dostávat góly na bližší tyč, beru to na sebe. Musím se z toho poučit. Kdybych ten gól nedostal, třeba to mohlo být 2:2," prohlásil Rittich.

Na kontakt mohl opět dostat Jandačův výběr Plekanec, ale Hellberg zasáhl. Snížit mohli Faksa nebo Nestrašil, podařilo se to ale až Hykovi v přesilové hře. Na rozdíl od duelu se Slovenskem se tentokrát českému týmu při power play vyrovnat nepodařilo.

Další zápas v základní skupině A čeká český výběr v úterý, kdy se od 20:15 utká se Švýcarskem.

Skupina A (Kodaň):
ČR - Švédsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 34. Hronek (Červenka, Hyka), 56. Hyka (Faksa) - 5. Rakell (H. Lindholm, Janmark), 8. Janmark (Rakell), 44. Zibanejad (Rakell). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Olenin (Rus.) - Fluri (Švýc.), Goljak (Běl.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. Diváci: 12.490.

ČR: Rittich - Gudas, Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Šulák, Polášek, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Plekanec, Jaškin - Řepík, Horák, D. Kubalík - Chytil, Kousal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, H. Lindholm, Wikstrand, E. Gustafsson - Rakell, Zibanejad, Janmark - E. Pettersson, Backlund, Nyquist - Pääjärvi, J. Larsson, J. de La Rose - L. Andersson, Kempe, Everberg. Trenér: Rikard Grönborg a Johan Garpelöv.

On-line


  •  

    Dobrý den, vítejte u on-line přenosu. Druhý zápas českého týmu na světovém šampionátu začíná v 16.15.


  •  

    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Hellberg (Nilsson) - A. Larsson, Ekman Larsson (A), J. Klingberg (A), H, Lindholm, Wikstrand, E. Gustafsson - Janmark, Zibanejad, Rakell - Nyquist, Backlund (C), Pettersson - De La Rose, Larsson, Paajaarvi - Everberg, Kempe, L. Andersson

    Česko: Rittich (Francouz) - Gudas (A), Jordán, Sklenička, Moravčík, Polášek, Šulák, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka (C) - Nestrašil, Plekanec (A), Jaškin - Řepík, Horák, Kubalík - Chytil, Kousal

    Rozhodčí:

    Lemelin, Olenin - Flury, Goljak


  •  

  •  

    Oba týmy jsou připraveny, zápas za malou chvíli začne.


  •  
  • 00:18
     

    Zibanejad se hned tlačil do zakončení, Ritticha ale neohrozil.

  • 01:12
     

    Nestrašil se vrhnul do střely a zablokoval ji. Švédové začali velmi aktivně.

  • 02:04
     

    Také Češi si připsali první návštěvu v útočném pásmu, Hellberg však střelu od modré v pohodě kryje.

  • 02:48
     

    Faksa se snažil proháčkovat do zakončení, v poslední chvíli mu ale obránce puk sebral.

  • 04:13
     

    Po Nyquistově křižné přihrávce pálil z dobré pozice Pettersson, ránu skvěle zbklokoval Nestrašil.

  • 04:49
     

    Gól! Švédská převaha se projevila. Rakell převzal kotouč z pravého kruhu a nádherně vymetl roh branky Davida Ritticha. Švédsko vede 1:0.

  • 05:48
     

    Horák se ocitnul sám před brankou, Červenkovu přihrávku ale nedokázal usměrnit směrem na branku soupeře.

  • 06:29
     

    Jaškin se dostal k puku po chybě švédské obrany, Hellberg jeho střelu chytá.

  • 06:42
     

    A je tu vyloučení. Michal Moravčík míří na trestnou lavici a Češi se budou muset bránit dalšímu náporu.

  • 07:13
     

    Gól! Švédi bleskově využívají přesilovku. Na konci úspěšné akce byl Mattias Janmark a dokázal prošťouchat puk skrz Ritticha. Švédi vedou 2:0

  • 08:00
     

    Zakázané uvolnění hráčů v žlutých dresech. Česko má šanci něco předvést v útočném pásmu.

  • 08:58
     

    Tyč! Po krásné kombinaci, kterou začal od vlastní brány mladík Hronek zakončoval Plekanec, ale trefil pouze břevno.

  • 10:00
     

    Český tým se po matném úvodu osmělil a nyní má více ze hry. 

  • 11:12
     

    Gudas byl v miniaturním ofsajdu, tudíž jeho střela nemá na hru vliv. 

  • 12:22
     

    Češi si vzali slova trenéra Jandače k srdci a mnohem častěji zkouší štěstí nahozením od modré čáry. Po jednom takovém vznikla zajímavá mela před brankářem, ze které ale nic nevzešlo.

  • 13:59
     

    Ekman Larsson se nažil zakončit z úhlu, ale trefil pouze svého spoluhráče.

  • 15:34
     

    První švédský útok nyní drtil Čechy v jejich pásmu, kteří se ne a ne zmocnit puku. Po sérii střel nakonec drží kotouč Rittich a nechá obranu odpočinout.

  • 16:53
     

    Na tento tlak reagoval Jandač nasazením prvního českého útoku, ten se však do šance nedostal. 

  • 17:38
     

    Icing Ekmana Larssona. Bude se vhazovat po pravici Hellberga.

  • 18:05
     

    Po sérii odrazů končí puk v ochranné síti českého obranného pásma. Na buly se staví Faksa. 

  • 19:00
     

    Hlasatel oznamuje poslední minutu první třetiny.

  • 20:00
     

    Hokejisté Tre Kronur dohráli první část v klidu daleko od své brány a podrželi si vedení.

  • 20:00
     

    Skončila první třetina. Češi vstoupili do zápasu s přílišným respektem a nechali soupeře hrát. Ten toho s chutí využil a speciálně první lajna Švédů dělá našim velké problémy. Po brankách Rakella a Janmarka vede favorit 2:0. 

  • 20:00
     
  • 20:01
     

    Začala druhá třetina.

  • 20:15
     

    Hyka se ocitl v obrovské šanci! Červenka mu krásně předložil puk a útočníka Vegas dokázal vychytat Hellberg. 

  • 21:57
     

    Chytil krásnou zadovkou protečoval do útočného pásma, kde teď Češi vymýšlejí.

  • 22:25
     

    Polášek chyboval v rozehrávce a nabídnul soupeři puk ve vlastním pásmu zadarmo.

  • 23:43
     

    Švédský tým teď točí Čechy a dokonce u toho stihl i prostřídat řady. Teď jsme pod velikým tlakem.

  • 24:17
     

    Libor Šulák to už nevydržel a musel si pomoci faulem. Další švédská přesilovka.

  • 26:14
     

    Po střelách Ekmana Larssona a Zibanejada se nakonec Češi osvobozují a vypadá to, že toto oslabení přežijí bez úhony.

  • 26:51
     

    A teď je tu faul pro změnu na Libora Šuláka. Dvě minuty za podražení si jde odsedět kapitán soupeře Mikael Backlund.

  • 27:27
     

    Po střele Nestrašila se snažil dorážet Jaškin, gólman Švédů má ale puk bezpečně v moci. 

  • 28:12
     

    Druhou přesilovku řídil od modré čáry mladý Hronek a sehrál to velmi dobře. Po několika přihrávkách do strany vystřelil do skrumáže, kde se puk odrážel, ale bohužel jsme ho nebyli schopni usměrnit do branky. 

  • 29:53
     

    Šulák zastavil Zibanejada a zavezl puk do útočné třetiny. Nic z toho však nebylo a z brejku se dostal do obrovské šance znovu Janmark. Skvěle Rittich!

  • 30:42
     

    Po krásném obloučku se dostal do dobré pozice Nyquist. Útočník Detroitu mířil vedle.

  • 31:13
     

    Další faul Švédů. Tentokrát se provinil Andersson a dává Čechům další šanci vrátit se do zápasu.

  • 31:48
     

    Obránce Adam Larsson se po špatné české rozehrávce dostal do zakončení. Rittich byl pozorný. 

  • 32:24
     

    Faksa se už už natahoval po dorážce Hronkovy střely, ale opět scházel kousek.

  • 33:04
     

    A další faul! Hampus Lindholm se provinil krosčekem a Češi budou hrát 10 sekund přesilovku 5 na 3!

  • 33:10
     

    Góóóóóól!!! Bleskově sehraná přesilovka. Červenka nabil Hronkovi, který propálil všechno, co mu stálo v cestě. Nádherná trefa českého mladíka. Česko snižuje na 1:2.

  • 34:27
     

    Přesilové hry sehráváme velice zajímavě. Po jednoduchém přechodu se snažíme střílet a dorážet z blízkosti brankoviště. Nyní jsou Švédi velmi pasivní. 

  • 36:00
     

    Bohužel přišel nedovolený zákrok pro změnu z české strany. Tomás Hyka si odchází odpykat trest za hákování na Zibanejada. 

  • 37:10
     

    Klingbergova střela přelomila Řepíkovi hůl. Švédi tuto výhodu nevyužili, dokonce Kubalík ohrozil Hellberga v oslabení.

  • 37:40
     

    Libor Šulák dnes hraje fantastický zápas. Obral jednoho ze Švédů o puk a pokusil se i o střelu. Ta byla zaklovaná a vhazuje se před brankářem Švédska.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/Deml Ondřej

Autor: - onp -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi