Trpaslík z Francie zdolal finského obra! Slováci padli s Lotyšskem

Francie zdolala Finsko.

Domácí Francouzi se postarali o dosavadní největší překvapení mistrovství světa, když zvítězili v Paříži nad Finskem 5:1. Dvěma góly zařídil úspěch útočník Antoine Roussel z Dallasu a spolupořadatel šampionátu si ve druhém vystoupení na šampionátu připsal první body. Kanada s Ruskem potvrdily roli favoritů a hravě si poradily se svými soupeři. Ještě dále zašlo Rusko, které nasázelo Itálii nepopulární desítku. Svého soupeře smázly také Spojené státy, jež zvítězily nad Dánskem 7:2. Švýcarsko si poradilo s Norskem hlavně díky tříbodovému Almondovi. Slováci nestačili na Lotyše a prohráli 1:3.

Francouzi oproti sobotnímu večernímu úvodnímu duelu s Norskem (2:3) nastoupili bez zkušeného brankáře Hueta i střelce obou branek Stéphana Da Costy, ale jejich spoluhráči je dokonale zastoupili.

V úvodu se domácí výběr ubránil při trestu exkladenského a exsparťanského Sachy Treilleho a dokázali se vyrovnat i s desetiminutovým pobytem jedné ze tří posil z NHL Roussela na trestné lavici za nesportovní chování.

Útočník Dallasu sledoval z trestné lavice nejdříve nevyužitou přesilovku při Ohtamaaově trestu a v 15. minutě i radost AccorHotels Areny po úvodní trefě Bellemareho. Forvard Philadelphie se po střele Hecquefeuilleho prosadil z dorážky před brankovištěm.

Po 93 sekundách druhé části vyrovnal střelou od modré čáry Lehtonen. Finové, kteří v pátek na úvod turnaje zdolali Bělorusy po boji 3:2, ale nebyli nadále v ideálním rozpoložení. Korpisalo sice zlikvidoval další šance Francie, odolal i při Filppulově vyloučení, ale ve 34. minutě už kapituloval. Střelu Bellemareho vyrazil před Russela, který snadno vrátil Francii vedení.

Na konci druhé třetiny zvýšil v přesilové hře čtyř proti třem tečí Janilovy střely Claireaux a finská snaha o odvrácení překvapení ve třetí třetině byla marná.

Po tlaku Suomi ujel ve 49. minutě Roussel a blafákem do bekhendu upravil na 4:1. Finové sáhli už pět minut a 10 sekund před koncem k power play, ale v 58. minutě dovršil skóre do prázdné branky Fleury. Pro francouzské fanoušky i spoluhráče byl hrdinou zápasu Hardy a Bellemare se při ceremoniálu vzdal v jeho prospěch i ceny pro nejlepšího hráče Francie.

Slovinci odporovali pět minut

Hokejisté Kanady porazili ve svém druhém utkání na mistrovství světa v Paříži Slovinsko jednoznačně 7:2 a bez ztráty bodu vedou skupinu B. Prvním hattrickem turnaje se zaskvěl v dresu vítězů minulých dvou šampionátů útočník Nathan MacKinnon, který si navíc připsal i jednu asistenci.

Slovinci se v úvodu utkání ubránili při vyloučení kapitána Muršaka, který se po návratu z trestné lavice dostal do úniku, ale gólmana Johnsona mezi betony neprostřelil. V páté minutě už udeřil favorit. Simmonds ještě odkrytou branku netrefil, z levého kruhu však už zamířil přesně Barrie.

Kanada se pak ubránila při Mathesonově trestu a v 15. minutě zvýšila. MacKinnon napoprvé ještě Krošelja nepřekonal, ale dostal se v brankovišti k dorážce a dotlačil puk za brankovou čáru. Za 98 vteřin zvýšil Point, jehož přihrávku na Marnera si srazil do vlastní branky Vidmar. Ještě před první pauzou pomohla slovinskému brankáři po střele Barrieho tyč.

Kanada rozstřílela Slovinsko 7:2.Další branku přidali Kanaďané ve 25. minutě, kdy Girouxův pokus po parádní otočce Krošelj ještě vyrazil, ale MacKinnon doklepl puk do odkryté branky. Za 59 vteřin dovršil útočník Colorada hattrick, když přesnou střelou z levého kruhu potrestal Muršakovo vyloučení.

V polovině utkání Slovinci nevyužili 62 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem, ale v 36. minutě už sebrali Johnsonovi čisté konto. Po Saboličově průniku se trefil Muršak. Pětibrankový náskok vrátil Kanadě Marner, který si parádně položil Krošelja a zakončil do odkryté branky.

V závěrečném dějství inkasovali Slovinci už jen jednou a hodně nešťastně. Skinnerovu přihrávku tečoval Mušič a kotouč zapadl nad Krošeljovým ramenem do branky. Výsledek zkorigoval v 58. minutě z dorážky Urbas.

První desítku turnaje obstarali Rusové

Hokejisté Ruska deklasovali na mistrovství světa Itálii 10:1 a vyhráli i svůj druhý zápas ve skupině A. Po dvou gólech dali Vladislav Namestnikov, Artěmij Panarin a Sergej Andronov. Čtyři kanadské body vedle Panarina s Namestnikovem zaznamenali také Nikita Kučerov (1+3) a Vadim Šipačov (0+4). Sborná využila všech šest přesilovek v zápase.

Rusové nepřipustili na cestě za třemi body sebemenší komplikace. Zahřívací desetiminutovku před takřka 11 tisíci diváky završil povedenou tečí tísněný Andronov. Následovala série velkých šancí, kterou utnul faul Namestnikova. Pak ale poprvé faulovali Italové a Dadonov snadno zblízka zvýšil na 2:0.

Italové alespoň symbolicky zazlobili v úvodu druhého dějství, kdy byl blízko gólu tečující Insam, po něm využil při hře ve čtyřech na obou stranách místa na ledě Traversa a postaral se o čestný zásah poražených. Kučerov ale brzy využil přesilovku, ve 36. minutě zvýšil Namestnikov a 77 vteřin po něm využil další hru v početní výhodě Panarin.

Do třetí třetiny vystřídal Vasilevského v ruském brankovišti Sorokin, zatímco jeho protějšek Cloutier si vypil kalich hořkosti až do dna. Rusové se bavili hokejem a bylo jen otázkou, na jakém výsledku se jejich očekávané vítězství zastaví.

Účet závěrečné dvacetiminutovky otevřel v přesilovce na brankovišti důrazný Plotnikov. Za necelé dvě minuty ho následoval - opět v početní výhodě - Mozjakin. Uběhlo jen 19 vteřin a Namestnikov zvýšil už na 8:1. Panarin pak potvrdil stoprocentní úspěšnost při přesilovkách a na konci 59. minuty dovršil "desítku" Andronov.

Američané s pohráli s Dány, Keller pomohl hattrickem

V brance Američanů dostal tentokrát před zkušeným Howardem přednost Hellebuyck a zpočátku se nudil. Jeho tým manévroval v útoku a poté, co nevyužil první velkou šanci Eichel, dočkal se zámořský favorit v úvodní přesilovce, kdy se prosadil dorážející Lee.

Druhý gól USA přišel v 15. minutě. Při hře čtyři na čtyři se hodilo více volného prostoru Kellerovi, vybruslil si z rohu kluziště až do pozice pro zakončení a prostřelil Dahma.

Američany uklidnil Gaudreau, jenž 61 vteřin před koncem první třetiny jen nastavil mezi kruhy hůl na střílenou Larkinovu přihrávku a Dahm neměl šanci.

Jenže Dánům se skvěle povedl nástup do druhé části a přišla nová zápletka. Minutu po návratu z kabin ztratil Gaudreau puk v obranném pásmu, Jakobsen parádně našel Hardta a ten snížil na 2:3.

Mezi 35. a 38. minutou Američané definitivně rozhodli. Jejich povedenou pasáž načal svým druhým gólem Keller, jenž se až trochu drze natlačil do zakončení. Na 5:2 zvýšil přesilovkovou trefou Lee a jen 28 sekund po něm připojil svůj příspěvek také Nelson.

Třetí dějství se dohrávalo z povinnosti. Schmaltz rozezvučel tyč, Hanifin neuspěl v ohromné příležitosti, ale pak s velkou porcí štěstí završil hattrick Keller, když se jeho přihrávka najíždějícímu spoluhráči odrazila od Russellovy brusle do branky.

Švýcaři si smlsli na Norsku, třemi body zazářil Almond

V druhém dějství měli Švýcaři výraznou střeleckou převahu. Při Brunnerově trestu ale mohli ve 26. minutě inkasovat. Genoni proti Holösovi zasáhl. Ve 29. minutě pomohla Haukelandovi tyč, na kterou po Loeffelově střele vytěsnil puk Röymarkův obětavý blok.

Za čtyři minuty už se Švýcaři radovali. Loeffel od pravého mantinelu našel před brankou Schäppiho, který zakončil do odkryté branky. Za 116 sekund to bylo 2:0. Untersander rychle přenesl hru do útočného pásma a Rüfenacht uvolnil na levé straně Almonda, který zblízka střelou na vyrážečku překonal norského gólmana.

Norům nepomohly k vykřesání naděje ani šance Rosseliho Olsena při Brunnerově trestu. Švýcaři ani v závěrečném dějství soupeře moc do šancí nepouštěli a navíc si vynutili tři přesilové hry. Tu poslední využil po parádní Almondově zadovce Suter. Genonimu nesebrali čisté konto ani Patrick Thoresen a Ken André Olimb, kteří trefili tyč. Zvýraznit výhru mohl Almond, který netrefil zblízka prázdnou branku, a v další dobré šanci Rüfenacht.

Lotyšsko porazilo Slováky a je vedle Kanady jako jediný tým stoprocentní

 

Slováci přišli o naději na příjezd Sekery, jehož Edmonton sice čelí v play off NHL hrozbě vyřazení, ale sám zkušený zadák je zraněný, a zaplnili tak zbývající místa na soupisce útočníky Zigem a Matouškem. Pro Matouška šlo o velmi nešťastnou premiéru na MS v kariéře, neboť dohrál v čase 6:04, kdy nešetrně zasáhl u hrazení Balinskise a musel do šaten s trestem na pět minut a do konce utkání za vražení na hrazení.

Za necelé dvě minuty navíc fauloval Mikuš a Lotyšsko hrálo celé dvě minuty pět na tři. Gólman Laco za vydatné pomoci obětavých spoluhráčů odolal, ale v pokračující hře pět na čtyři otevřel skóre Sprukts. Tři minuty poté už Slováci slavili vyrovnání, když se prosadil důrazný Kudrna, ale sudí pískli chybně brzy a gól nemohl být uznán. Merzlikins pak vychytal Skokana.

Začátek druhé třetiny příliš vzruchu nenabídl. Jenže ve 27. minutě musel Libor Hudáček po zcela zbytečném sekání na trestnou lavici a Lotyši předvedli výbornou přesilovku: Roberts Bukarts rozezvučel brankovou konstrukci, vzápětí jeho bratr Rihards přihrávkou od zadního hrazení oslovil Girgensonse a ten nezaváhal.

V nástupu do třetí dvacetiminutovky si prožil další smolnou chvilku Kudrna, který napálil povedenou ranou horní tyčku. Kuldův faul potom sice potrestal Miklík, jenže Dravecký fauloval v útočném pásmu a Lotyšsko si dvoubrankové vedení vzalo zpět - střílel Cibulskis a Džerinš uklidil pohotovou dorážku mezi betony Laca.

Slovinsko - Kanada 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 36. Muršak (Sabolič, Pretnar), 58. Urbas (Kranjc, Pretnar) - 5. Barrie (Simmonds, Konecny), 15. MacKinnon (Skinner, Barrie), 17. Point (Konecny), 25. MacKinnon (Giroux, De Haan), 26. MacKinnon (Barrie, Marner), 38. Marner (Konecny), 48. Skinner (MacKinnon, Barrie). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Wehrli (Švýc.) - Kohlmüller (Něm.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 9168.

Itálie - Rusko 1:10 (0:2, 1:3, 0:5)

Branky a nahrávky: 24. Traversa (Anton Bernard, Helfer) - 10. Andronov (Barabanov, Gavrikov), 19. Dadonov (Panarin, Šipačov), 25. Kučerov (Namestnikov, Gusev), 36. Namestnikov (Kučerov), 37. Panarin (Mozjakin, Šipačov), 44. Plotnikov (Kučerov, Namestnikov), 46. Mozjakin (Šipačov, Panarin), 46. Namestnikov (Kučerov, Gusev), 51. Panarin (Mozjakin, Šipačov), 59. Andronov (Barabanov, Provorov). Rozhodčí: Kubuš (SR), Öhlund (Švéd.) - Oliver (USA), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:6. Diváci: 10.893.

USA - Dánsko 7:2 (3:1, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Lee (Gaudreau, D. Larkin), 14. Keller (McAvoy, Schmaltz), 19. Gaudreau (D. Larkin), 35. Keller (Bjugstad), 38. Lee (Hanifin, Eichel), 38. Nelson (Schmaltz), 53. Keller - 17. Madsen (Ehlers, J. B. Jensen), 22. Hardt (Jakobsen). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Odinš (Lot.) - Dědulja (Běl.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 6:7, navíc Ehlers (Dánsko) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 8764.

Francie - Finsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Bellemare (Rech, Hecquefeuille), 34. A. Roussel (Bellemare), 39. Claireaux (Janil, Rech), 49. A. Roussel (Rech), 58. Fleury (T. Da Costa) - 22. Lehtonen (Pihlström, Rantanen). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Linde (Švéd.) - Lazarev (Rus,), Šefčík (SR). Vyloučení: 5:4, navíc A. Roussel (Fr.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 11 433.

Norsko - Švýcarsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 33. Schäppi (Loeffel, Almond), 34. Almond (Rüfenacht, Untersander), 50. Suter (Almond, Ambühl). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Reneau (USA) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 7782.

Lotyšsko - Slovensko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Sprukts (Rihards Bukarts, Girgensons), 28. Girgensons (Rihards Bukarts, Roberts Bukarts), 51. Džerinš (Cibulskis, Daugavinš) - 50. Miklík (Dravecký, Haščák). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Gofman - Otmachov (oba Rus.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 6:6, navíc Matoušek (Slovensko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 8149.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Pardubičtí hokejisté vstoupili do jubilejního 10. ročníku Ligy mistrů drtivým domácím vítězstvím 7:0 nad maďarským Fehérvárem....

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Útočník Dominik Kubalík se po pěti sezonách v NHL vrací do Evropy. Mistr světa z Prahy, jenž se stal po vypršení smlouvy v Ottawě...

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce v souboji sousedů z horní poloviny tabulky remizovali v 7. kole první ligy s Ostravou 2:2. Baník dokázal...

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Monacký pilot Charles Leclerc z Ferrari vyhrál Velkou cenu Itálie formule 1 před jezdci McLarenu Oscarem Piastrim a vítězem...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi