Švédsko rozstřílelo domácí Němce, slaví také Norové a Lotyši

Lotyšsko porazilo Dánsko 3:0.

Švédští hokejisté si spravili po porážce s Rusy chuť a domácí Němce rozstříleli 7:2. Výhru ve večerním zápase slaví také Norsko, které porazilo Francii těsně 3:2. První nulu na turnaji si připsal lotyšský gólman. I díky němu vyhráli Lotyši nad Dány 3:0.

Švédové si zastříleli

Švédští hokejisté si po páteční porážce s Ruskem v nájezdech spravili chuť, když ve svém druhém zápase v základní skupině A mistrovství světa porazili domácí Němce vysoko 7:2. Duel v Kolíně nad Rýnem rozhodli za vyrovnaného stavu 2:2 dvěma góly v závěru druhé třetiny. Dvěma góly a nahrávkou přispěl k výhře William Nylander, gól a dvě finální přihrávky si připsali další útočníci Gabriel Landeskog a Victor Rask.

Švédové poprvé gólově udeřili na konci sedmé minuty, kdy využil Greissova zakrytého výhledu obránce Ekman-Larsson. Lundqvist v další příležitosti německého gólmana nepřekonal, místo toho v 17. minutě vyrovnal Hager, jenž počkal chytře se zakončením a Fasth na jeho skrytou střelu nemohl zareagovat.

Jenže už sedm vteřin po nástupu do druhé třetiny se proti pravidlům provinil Müller a výběru Tre kronor stačilo 16 vteřin, aby strhl vedení zpět na svou stranu. Na konci parádní kombinace byl Rask. V krátkém sledu po sobě ale navazovala dvě vyloučení Švédů a to druhé potrestal vyrovnáním Gogulla.

V polovině zápasu nevyužil velkou možnost Reimer, což mohlo Němce brzy mrzet. Ještě před druhou přestávkou se prosadili Omark a pouhé tři vteřiny před odchodem do kabin Brodin. Švédové tím převzali režii utkání zcela do svých rukou.

Výhru pak zvýraznili třemi trefami v polovině třetího dějství, kdy se v rozmezí dvou minut a 17 vteřin trefili Landeskog a dvakrát po sobě Nylander. Po jeho druhé brance zamířil Greiss na střídačku. Náhradníka Aus den Birkena už pak Seveřané ušetřili.

Padli i domácí Francouzi

Hokejisté Francie vstoupili do domácího mistrovství světa v Paříži porážkou s Norskem 2:3, když prohrávali 0:2 a 1:3 a nedokázali už vývoj zvrátit. Hvězdou utkání byl s dvěma brankami a jednou asistencí Patrick Thoresen, Francouzům nestačily k úspěchu dvě trefy Stéphana Da Costy.

V úvodní dvacetiminutovce se diváci v AccorHotels Areně zaplněné 7893 fanoušky branky nedočkali. Norové se ubránili při trestu Nörsteböho. Na začátku druhé části Francouzi nevyužili ani druhou přesilovku při Trettenesově pobytu na trestné lavici a v 26. minutě se dočkali naopak Norové. Mathis Olimb uvolnil svého mladšího bratra Kena Andrého, který prostřelil veterána Hueta ve francouzském brankovišti.

Potom šel pykat jako první Francouz Meunier a vzápětí hned Dame Malka, což nabídlo Norům na 87 vteřin přesilovou hru pěti proti třem. Přesně s návratem prvního potrestaného ji využil Patrick Thoresen, jemuž předložil puk před odkrytou branku Ken André Olimb. Další dvě přesilové hry už ale Norům nevyšly a ve 39. minutě při hře čtyř proti čtyřem snížil Stéphane Da Costa.

V polovině třetí třetiny se dostal opět ke slovu Patrick Thoresen, který se trefil z pravého kruhu. Hned za deset vteřin odpověděl Stéphane Da Costa, který se natlačil před Haugena a bekhendovým zakončením ještě oživil naději domácích na bodový zisk. Těsný náskok ale Norové už přes snahu Francouzů udrželi.

Lotyši zvládli Dány s čistým kontem

Hokejisté Lotyšska porazili v utkání základní skupiny A mistrovství světa Dánsko 3:0. Zápasem v Kolíně nad Rýnem vstoupily oba týmy do turnaje. Bezbrankovým skóre pohnul ve druhé třetině Gints Meija, v závěrečné dvacetiminutovce potvrdil výhru Lotyšů dvěma trefami Miks Indrašis. Čisté konto vychytal Elvis Merzlikins. Švýcaři v napínavé a na góly štědré bitvě porazili Slovinsko na samostatné nájezdy.

Úvodní aktivitu Lotyšů přibrzdilo vyloučení Cibulskise. Merzlikins ale svůj tým podržel, když pokryl pokus Ehlerse. Ve 12. minutě se do dobré příležitosti prodral Rihards Bukarts, gólmana Dahma však překonat nedokázal. Dánové byli během první části výrazně střelecky aktivnější (18:7), jenže naráželi na Merzlikinse, jenž v 17. minutě předvedl skvělý zákrok při ráně Markuse Lauridsena.

Jako první změnil skóre Meija, který se ve 24. minutě prosadil úspěšnou dorážkou po vlastní střele. Poté zažehnal nebezpečí při přečíslení Lotyšů dobrým obranným zákrokem Ehlers. Dánská hvězda pak následně sama měla šance na druhé straně kluziště, ale Merzlikins byl pozorný. Neuspěl ani Roberts Bukarts.

Lotyšsku vyšel nástup do třetího dějství, když po 108 vteřinách od návratu ze šaten zvýšil na 2:0 nechytatelnou ranou pod horní tyč po pěkné kombinaci Indrašis. Aagaard a Jakobsen mohli ještě vrátit Seveřany do hry, ale pak už měli Lotyši zápas pevně v rukou a výhru zvýraznili ještě třetí trefou v přesilovce pět na tři.

Švýcaři ztratili se Slovinci vedení 4:0, ale vyhráli na nájezdy

Švýcaři v úvodu přečkali oslabení a v polovině úvodní třetiny mohli jít do vedení, ale Richard v úniku brankáře Krošelja nepřekonal. V 11. minutě se už Švýcarsko radovalo, když se při Urbasově trestu po individuální akci trefil bekhendem Ambühl.

Hned za 12 sekund dostal prostor k zakončení na levém kruhu Haas a prostřelil gólmana AIK Stockholm na bližší tyč. V 17. minutě se trefil z mezikruží o pravou tyč Loeffel, a když se za dalších 48 sekund prosadil po Brunnerově přihrávce Bodenmann, zdálo se, že týmu kouče Nika Zupančiče hrozí debakl.

Do druhého dějství místo Krošelja nastoupil Pintarič a Slovinci zabrali. V 37. minutě ještě Hillerovi pomohla v oslabení tyč, ale 89 sekund před koncem třetiny už se prosadil v oslabení díky teči Tavlžejovy střely Muršak. Ještě před pauzou na druhé straně zamířil do tyče Rüfenacht.

Ve 46. minutě se radovali znovu Slovinci, když puk po Jegličově bekhendovém pokusu propadl Hillerovi mezi betony a doklouzal za brankovou čáru. Pak Švýcaři doplatili na fauly Almonda a Furrera, po kterých se Slovincům naskytla na 72 sekund možnost přesilové hry pěti proti třem. Po 38 sekundách ji zužitkoval střelou z mezikruží Urbas a pokračující klasickou přesilovku využil po šikovném manévru u levé tyče exsparťan Sabolič.

V nastavení Švýcarsko nevyužilo přesilovou hru čtyř proti třem a v nájezdech se jako jediný prosadil už v první sérii Brunner.

Mistrovství světa v hokeji v Německu a Francii:

Skupina A - Kolín nad Rýnem:

Lotyšsko - Dánsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 24. Meija (A. Kulda), 42. Indrašis (Sprukts, Rih. Bukarts), 53. Indrašis (Rob. Bukarts, Balinskis). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Stricker - Kaderli (oba Švýc.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 13.453.

Švýcarsko - Slovinsko 5:4 po sam. nájezdech (4:0, 0:1, 0:3 - 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Ambühl (Suter), 12. Haas (Praplan, Genazzi), 17. Loeffel (Hollenstein, Praplan), 18. Bodenmann (Brunner, Richard), rozhodující sam. nájezd Brunner - 39. Muršak (Tavželj), 46. Jeglič (Sabolič, Kranjc), 55. Urbas (Ograjenšek, Pretnar), 56. Sabolič (Tičar). Rozhodčí: Hribik (ČR), Linde (Švéd.) - Ritter (USA), Ševčík (SR). Vyloučení: 8:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 4922.

Francie - Norsko 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 39. S. Da Costa (Fleury), 50. S. Da Costa (Auvitu, Besch) - 26. K. A. Olimb (M. Olimb, Patrick Thoresen), 30. Patrick Thoresen (M. Olimb, K. A. Olimb), 50. Patrick Thoresen (Reichenberg). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 7893.

Německo - Švédsko 2:7 (1:1, 1:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 17. Hager (D. Seidenberg, Ehliz), 26. Gogulla (Hager, Schütz) - 7. Ekman-Larsson (Landeskog, V. Rask), 21. V. Rask (Hedman, Stralman), 36. Omark (Krüger), 40. Brodin (W. Nylander, Eriksson Ek), 50. Landeskog (V. Rask, Söderberg), 51. W. Nylander (Stralman), 52. W. Nylander (Landeskog). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Odinš (Lot.) - Dědulja (Běl.), Oliver (USA). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 18.673.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Pardubičtí hokejisté vstoupili do jubilejního 10. ročníku Ligy mistrů drtivým domácím vítězstvím 7:0 nad maďarským Fehérvárem....

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Útočník Dominik Kubalík se po pěti sezonách v NHL vrací do Evropy. Mistr světa z Prahy, jenž se stal po vypršení smlouvy v Ottawě...

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce v souboji sousedů z horní poloviny tabulky remizovali v 7. kole první ligy s Ostravou 2:2. Baník dokázal...

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Monacký pilot Charles Leclerc z Ferrari vyhrál Velkou cenu Itálie formule 1 před jezdci McLarenu Oscarem Piastrim a vítězem...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi