Slováci znovu padli v nájezdech, Finsko se oklepalo ze dvou porážek

Slovensko naplno nebodovalo ani s Německem.

Hokejisté USA jsou po prohře s Německem stoprocentní. Zaváhání v prvním zápase nechali za sebou a připsali si tři výhry za sebou.  Na první body stále čeká Bělorusko, kterému se nepovedlo ani utkání se Švýcarskem a prohrálo 0:3. Oklepali se také Finové, kteří po dvou porážkách zdolali Slovinsko 5:2. Naopak Slováci ani napotřetí naplno nebodovali.

Slovenské nájezdové prokletí

Hokejisté Slovenska si na mistrovství světa připsali již třetí porážku ve čtvrtém vystoupení v Kolíně nad Rýnem. V utkání základní skupiny A sice vedli nad Německem 2:0, ale ani to jim nestačilo a prohráli 2:3 po samostatných nájezdech. Před druhou přestávkou dvakrát v krátkém sledu inkasovali a nájezdy pak rozhodl útočník Dominik Kahun.

Slováci odehráli zatím nejlepší zápas na turnaji a navrch měli od 10. minuty, kdy Matoušek dorazil ze vzduchu kotouč za záda gólmana Greisse. Že bylo vše v souladu s pravidly uznal i sudí u videa a Slováci mohli naplno slavit vedení. Jedničku Greisse navíc střídal Aus den Birken, jemuž vzápětí při Haščákově šanci pomohla branková konstrukce.

Druhá třetina začala se zpožděním, neboť sudí nebyli spokojení s kvalitou ledu a povolali zpět do akce rolbu, zatímco hráče poslali do kabin. Po nečekaně dlouhé pauze se vrátili do hry lépe Slováci: Libor Hudáček z velkého úhlu a nijak nebezpečnou ranou po ledě překonal Aus den Birkena.

Július Hudáček se následně blýskl rychlou reakcí na změnu směru tečovaného kotouče. Ve 33. minutě jeli Kudrna s Cingelem dva na jednoho, ale Kudrna v koncovce minul. Přišla přesilovka Německa, v níž Plachta namířil svou teč mezi Hudáčkovy betony, jenže ten je srazil k sobě včas. Pak ale napřáhl Reimer a přesnou ranou bez přípravy snížil.

Ze 37. minuty uteklo jen dalších 27 vteřin a Ehliz bekhendem vyrovnal mezi nohy slovenského gólmana. Slováci vypadli z role a během své přesilovky pustili Němce dokonce do přečíslení tří na jednoho, jenže Fauser minul.

Ve třetí třetině byly oba celky čím dál spokojenější s jistotou bodového zisku. Domácí Němci byli přece jen aktivnější, ale blíže gólu bylo Slovensko: Cingel ze závaru před Aus den Birkenem vleže dorážel a kotouč se zastavil na tyči.

V prodloužení Reimerovu střelu vytěsnil Hudáček. Cingel měl pak obrovskou možnost i v posledních sekundách prodloužení, Aus den Birken si ale s dobrou ranou poradil. Nájezdy zahájil Kahun gólem a byl nakonec jediným úspěšným exekutorem.

 

Finsko po dvou prohrách zabralo

Hokejisté Finska zdolali na mistrovství světa v Paříži Slovinsko 5:2, zabrali tak po dvou prohrách a posunuli se ve skupině B se sedmi body na třetí místo. Proti nováčkovi elitní kategorie rozhodli svěřenci trenéra Lauriho Marjamäkiho až v polovině závěrečné třetiny, kdy skórovali během 64 vteřin Sebastian Aho a Markus Hännikäinen. Výsledek ještě pojistil při power play Tomi Sallinen. Slovinci zůstávají s jedním bodem předposlední.

Finové, kteří po úvodní výhře nad Běloruskem (3:2) podlehli Francii (1:5) a Česku (3:4 po samostatných nájezdech), začali proti nováčkovi elitní skupiny náporem, ale Krošelj odolával. Tým Suomi sice přestřílel soupeře v první třetině 15:5, ale prohrál ji 0:1. V 15. minutě se z pravého kruhu trefil přesně k tyči Kuralt.

Odpovědět mohl bleskově Järvinen, jenže trefil levou tyč. Rantanenův pokus ze vzduchu pak kryl Krošelj, po rychlém brejku nezamířil přesně Pihlström a na slovinském brankáři ztroskotal Osala.

Slovinci se ubránili při Jegličově vyloučení z konce první třetiny, ale ve 25. minutě už náskok ztratili. Za pravým kruhem napřáhl Savinainen a Krošelj po jeho přesné ráně poprvé kapituloval.

Za 105 vteřin favorit stav otočil. Při dalším Jegličově trestu se puk po Savinainenově střele odrazil od Vidmara před Rantanena, který zakončil do odkryté branky. Při Vidmarově trestu mohl zvýšit Puljujärvi. Finům se ale nedařilo náskok pojistit a Slovinci se nevzdávali.

Vyrovnání se dočkal outsider ve 46. minutě při Järvinenově vyloučení. Po Saboličově střele propadla Säterimu mezi betony Tičarova teč. Vedení vrátil Finům Aho a vzápětí se z pravého kruhu trefil přes dva bránící hráče Hännikäinen. Finové se ještě v závěru ubránili při trestu Sallinena, který po návratu z trestné lavice výsledek do prázdné branky zpečetil.

Američané vynulovali Itálii

Hokejisté USA porazili v základní skupině A světového šampionátu Itálii 3:0. V Kolíně nad Rýnem měli k dobru tříbrankové vedení již před polovinou utkání a po úvodní porážce s Němci si připsali třetí výhru za sebou. Dvěma góly se pod dnešní úspěch zámořského výběru podepsal útočník Brock Nelson, čisté konto vychytal Jimmy Howard.

Američané duel od začátku kontrolovali a dovolili v jeho průběhu Italům jen devět střel mezi tyče Howardovy branky. K úvodní trefě jim však výrazně pomohl soupeř, když Glira v šesté minutě z otočky od zadního hrazení nepochopitelně naservíroval puk na kruh pro vhazování, kde si ho snadno připravil na střelu Nelson a přesnou ranou skóroval.

Zámořského favorita jako by tento moment snad až příliš uspokojil a uklidnil. Měl sice herní i střeleckou převahu, ale stačilo mu k tomu tréninkové tempo. Až zkraje druhé dvacetiminutovky musel Andreas Bernard v italském brankovišti předvést výraznější zákrok proti Dylanu Larkinovi. Na druhé straně chybělo jen málo Scandellovi, aby jel sám na Howarda.

Ve 25. minutě byl vyloučen Eichel, jenže Italové místo využití šance na vyrovnání sami inkasovali, když Američané sehráli dobře kontr v oslabení a Nelson bekhendem usměrnil přihrávku Dylana Larkina pod horní tyč.

Pro útočníka Detroitu Larkina šlo již o sedmou asistenci na turnaji a osamostatnil se v čele přehledu nejlepších nahrávačů. "Měl jsem hořkou pachuť z klubové sezony, tak jsem moc chtěl jet sem na šampionát," připomněl nepovedenou sezonu Red Wings, kteří se nedostali do vyřazovacích bojů o Stanley Cup.

"Pokaždé, když obléknete reprezentační dres, je to pocta. Ale kromě toho jsem moc chtěl zakončit sezonu na pozitivní vlně. Máme tu skvělý tým a toužíme po medaili. Je to taková směs osobních a týmových věcí, ale mám dobrý pocit, že si můžeme vést dobře," doplnil dvacetiletý Larkin.

V polovině 28. minuty navíc pykal Goi a Lee využil už po 23 vteřinách přesilovku, čímž zároveň i uzavřel skóre. "Těžko podle takového zápasu získáte pocit, jak dobře jste na tom se svou hrou. Ale po minulém utkání, jež jsme odehráli proti silnému mužstvu, jsme nabrali porci sebevědomí," připomněl obránce Connor Murphy výhru 4:3 nad Švédy.

Krátce po druhé přestávce vychytal Andreas Bernard Dvoraka. V polovině třetí třetiny pálil nebezpečně Keller, ale přestřelil branku. Chvilku poté sehráli Američané pěkně přečíslení čtyři na tři, jenže Dvorak zblízka rovněž nezakončil přesně.

Švýcaři se dotáhli na Kanadu

Hokejisté Švýcarska zdolali na mistrovství světa v Paříži Bělorusko 3:0 a ve skupině B se s devíti body dotáhli na vedoucí Kanadu, která má ale zápas k dobru. Brankář Leonardo Genoni udržel podruhé na turnaji čisté konto. Švýcaři bodovali i ve čtvrtém utkání na šampionátu, Bělorusové zůstávají po stejném počtu duelů bez zisku.

Zápas velké šance dlouho nenabízel. Bělorusové se ubránili Korobovově vyloučení a Švýcaři odolali při Bodenmannově trestu. V 16. minutě nepřekonal při Karabanově pobytu na trestné lavici Lalandea Malgin. Pak šel pykat i Graborenko, Bělorusové se ubránili 27 sekund ve třech proti pěti, ale v klasické přesilovce už z dorážky otevřel skóre Schäppi.

Zatímco Bělorusové byli podobně jako v minulých duelech s Českem (1:6) a Kanadou (0:6) v ofenzivě nebezpeční minimálně, Švýcaři mohli zvýšit po šanci Malgina či střele Schäppiho a dorážce Almonda. Za soupeře ojediněle zahrozil Linglet.

Ve 36. minutě se podruhé radovali Švýcaři. Hollenstein našel zpoza branky mezi kruhy Ambühla a Lalande, který byl rozhozený ještě z předešlé střely, na jeho zakončení nedosáhl. Další možnost měl Suter.

Podobný obrázek hry nabídla i závěrečná třetina. Genoni byl bez práce a po chybě v běloruské defenzivě ve 48. minutě zvýšil Almonda, který vyřešil individuálně přečíslení přesnou střelou nad Lalandeovu lapačku. Genoni pak musel uhájit nulu při Ambühlově trestu a pak i při pokusech Andreje Kosticyna a Kovyršina.

 

Německo - Slovensko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 37. Reimer (Ehrhoff, Kahun), 37. Ehliz (D. Seidenberg, Müller), rozhodující sam. nájezd Kahun - 10. Matoušek (Zigo, Šedivý), 22. L. Hudáček (Čajkovský). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Iverson (Kan.) - Jensen (Dán.), Ritter (USA). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 17.647.

 

Finsko - Slovinsko 5:2 (0:1, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 25. Savinainen (Honka, Sallinen), 26. Rantanen (Savinainen, Aho), 50. Aho (Rantanen, Osala), 51. Hännikäinen (J. Lajunen), 60. Sallinen (Pyörälä) - 15. Kuralt (Pem), 46. Tičar (Sabolič). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Stricker - Kaderli (oba Švýc.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 3436.

 

USA - Itálie 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Nelson, 26. Nelson (D. Larkin), 28. Lee (Gaudreau, D. Larkin). Rozhodčí: Hribik (ČR), Linde - Malmqvist (oba Švéd.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7168.

Švýcarsko - Bělorusko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Schäppi (Untersander, Genazzi), 36. Ambühl (Hollenstein, Loeffel), 48. Almond (Schäppi). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Salonen - Sormunen (oba Fin.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 3212.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Pardubičtí hokejisté vstoupili do jubilejního 10. ročníku Ligy mistrů drtivým domácím vítězstvím 7:0 nad maďarským Fehérvárem....

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Útočník Dominik Kubalík se po pěti sezonách v NHL vrací do Evropy. Mistr světa z Prahy, jenž se stal po vypršení smlouvy v Ottawě...

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce v souboji sousedů z horní poloviny tabulky remizovali v 7. kole první ligy s Ostravou 2:2. Baník dokázal...

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Monacký pilot Charles Leclerc z Ferrari vyhrál Velkou cenu Itálie formule 1 před jezdci McLarenu Oscarem Piastrim a vítězem...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi