Bitva o finále. Kanada porazila Rusko díky snovému obratu

První semifinále na mistrovství světa mezi Kanadou a Ruskem.

První semifinálové utkání mezi Kanadou a Ruskem nabídlo senzační představení. Přestože tým Olega Znaroka vedl po dvou třetinách 2:0 a kráčel směle do finále, Kanaďané předvedli senzační obrat a nakonec se radovali z výhry 4:2. Stále tak sní o svém "zlatém hattricku", na který mohou dosáhnout vítězstvím ve finále proti jednomu ze soupeřů Švédsko-Finsko.

Utkání začalo velice opatrně, obě mužstva si hlídala zadní vrátka a snažila se nepustit soupeře do výraznější šance. Jako první se ke střele propracoval ve druhé minutě ruský útočník Plotnikov, ale Pickarda výrazněji nepřekvapil a gólman Colorada si se střelou hravě poradil.

Kanadský výběr začal utkání hodně defenzivně a do útoku se nijak nehrnul, naopak. Rusko svého soupeře v prvních pěti minutách do žádné příležitosti nepustilo. Nutno však dodat, že obhájci trofeje z Kanady byli v obraně velice důslední a ruská převaha k vážnější šanci nevedla.

Vasilevski musel čekat na první zákrok až po pěti minutách hry, poté se Kanaďané osmělili a za vážnější šanci se dal považovat pokus Pointa, který jen těšně minul v dobré pozici před brankářem "sborné".

Poté, co se snažil Tělegin zakončovat zpoza branky Calvina Pickarda, přišla první nedisciplinovanost v utkání, to když Mark Scheiffle v 15. minutě dostal dvouminutový trest za nedovolené bránění.

Rusové mají impozantní přesilové hry, ze sedmadvaceti příležitostí v početní výhodě vstřelili až čtrnáct branek. Tentokrát ale Kanadu nepotrestali, přestože Pickard musel blokovat dobrou příležitost Šipačova, kterému ovšem střela nesedla.

Ke konci třetiny se ještě přiostřilo v osobních soubojích, když Schenn tvrdě atakoval jednoho z bránících Rusů. Poté se ještě před Vasilevským mihl Nathan McKinnon, šanci ovšem nevyužil, a když se na druhé straně snažil zakončovat neúspěšně i Nituškin, skončila první třetina bez branek.

Druhá třetina ve znamení ruské převahy

Hned první minuta druhé třetiny přinesla závar před Vasilevským, O'Reilly se nedostal k dorážce jen o pár centimetrů.

Poté přišly dvě minuty pro Seana Couturiera za zdržování hry, v čase 21:21. Útočník Kanady nestál na ledě, přitom se však zapojil do hry ze střídačky. Na trestnou lavici však nakonec zamířil Konecny. Další možnost pro Rusy.

V početní výhodě si připsal skvělý zákrok proti Dadonovově střele Calvin Pickard. Nakonec ale tým Olega Znaroka nevyužil šanci ujmout se vedení ve velice vyrovnaném zápase.

Kanaďané byli v průběhu druhé třetiny nedisciplinovaní a za příliš hráčů na ledě museli opět zamířit na trestnou lavici. Pro "sbornou" tak přišla třetí šance z početní výhody.

V té přišla nebezpečná střela Bělova, Pickard byl však skvěle připraven.

Rusové nehráli přesilové hry tak suverénně jako v předchozích utkáních, a tak mohli litovat, protože po vlažné pasáži hry přišel přísný verdikt. Obránce Bělov dostal dvě plus deset minut za zásah do oblasti hlavy a krku.

Trest však přišel i na druhé straně, Mark Scheiffle byl vykázán na trestnou lavici za nafilmovaný pád, což byl také poměrně tvrdý verdikt hlavních rozhodčích. Stejně tak ale zamířil odpykat si trest Kiselevič a hrálo se pět na tři. O'Reilly se objevil po před Vasilevským, ten byl připraven a ani Kanaďané svoji první početní výhodu nevyužili.

V čase 32:16 ovšem přišel první gól utkání. Skvělou kombinační akci po rychlém přechodu do útoku zakončil Jevgenij Kuzněcov a Rusko se dostalo do vedení 1:0. Diváci se tak dočkali první branky až v polovině druhé třetiny. Asistence si připsali Panarin a Kučerov.

Trest Simmondse za sekání pak znamenal další zvrat v utkání. To, co se Rusům nepodařilo v předchozích třech početních výhodách, se napočtvrté už povedlo. Gusev totiž využil chybu Kanaďanů při střídání v přesilové hře, a ujali se tak vedení 2:0.

A mohlo být ještě hůř, kdyby Namestnikov trefil úplně osamocen na pravé straně hřiště přesně. Pickard ale vytáhl senzační zákrok.

Dal tak šanci snížit svým kolegům v útoku na rozdíl jedné branky, protože Zub fauloval Simmondse, který se řítil sám na Vasilevského. Faul mohl být poměrně pohodlně posouzen jako trestné střílení, sudí se ale rozhodli jinak.

Girouxova přesilová formace měla velké šance, jenže Schenn a poté ani Skinner výborně chytajícího brankáře Vasilevského nepřekovali a Rusové odcházeli po druhé třetině do kabin s dvoubrankovým náskokem na svého velikého rivala.

Fantastický obrat nastartoval McKinnon

Třetí třetina začala velice zajímavě. V čase 40:17 přišel první gól pro Kanadu. Scheiffle dostal skvělou přihrávku od McKinnona a ten snížil z početní výhody na 2:1.

Rusové byli evidentně po inkasované brance otřeseni, horší vstup do závěrečné a klíčové třetiny utkání si mohli jen těžko představit. To byla voda na mlýn pro kanadské hráče, kteří začali na ledě vířit, a najednou to byl ruský tým, který tempo svého soupeře nestíhal.

V rozmezí prvních deseti a půl minut třetí třetiny byli postupně vyloučeni Bělov, jehož trest byl potrestán gólem Scheiffleho, Zub a poté i Kuzněcov. Poslední dvě zmiňované přesilové hry dostali Kanadu do velkého tlaku, který vyvrcholil vyrovnávacím gólem Nathana McKinnona. Ten se dokázal rychle zorientovat před brankou Vasilevského a vyrovnal na 2:2, asistenci si připsal Travis Konecny.

Pro Rusy to byla v tu chvíli studená sprcha, utkání, které měli ve moci, najednou začali ztrácet, protože Kanada byla v té chvíli opravdu na koni. Nepustila svého soupeře takřka do ničeho, čemuž odpovídal i počet střel na branku, který byl v druhé polovině třetí třetiny 15-4 pro kanadský výběr.

A tak přišel zákonitý trest. Smršť kanadských gólů a celkový obrat v utkání završil výborně hrající Ryan O'Reilly, který se nadvakrát dostal k zakončení před Vasilevským. Poprvé mu rána nesedla, avšak jeho druhý pokus už byl úspěšný, přestože - nebo možná právě proto - se k němu dostal kotouč náhodným odrazem od chrániče ruského útočníka Plotnikova. Branka padla v čase 56:58, moc času tak na případné vyrovnání z pohledu ruského týmu nezbývalo.

Oleg Znarok se tedy pokusil o závěrečný zvrat tím, že odvolá gólmana Vasilevského. Rusové však z početní výhody nevytěžili nic, a do prázdné branky definitivní pojistku přidal Sean Coutorier, který dostal přihrávku od O'Reillyho. 

Kanada tak postoupila do finále mistrovství světa, a bude tak útočit na třetí vítězství na tomto turnaji v řadě. Jeho finálový soupeř vzejde z duelu dvou severských gigantů, Švédska a Finska.

 

Mistrovství světa v hokeji - semifinále:

Kanada-Rusko 4:2 (0:0, 0:2, 4:0)

Branky a nahrávky: 41. Scheifele (MacKinnon, Parayko), 56. MacKinnon (Konecny), 57. O'Reilly (Matheson), 59. Couturier (O'Reilly, Parayko) - 33. Kuzněcov (Panarin, Kučerov), 35. Gusev (Šipačov, Panarin). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Stricker (Švýc.) - Lhotský (ČR), Oliver (USA). Vyloučení: 5:6, navíc Bělov (Rus.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 16.469.

Sestavy:

Kanada: Pickard - Parayko, Vlasic, Demers, De Haan, Matheson, Morrissey, Ch. Lee - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.

Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Bělov, Antipin, Zub, Orlov, Provorov - Ničuškin, Andronov, Tělegin - Dadonov, Šipačov, Gusev - Kučerov, Kuzněcov, Panarin - Plotnikov, Barabanov, Tkačov - Namestnikov. Trenér: Oleg Znarok.

 

 

Autor: Adam Mašek





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi