Němci zdolali Bělorusko, Dánové porazili Lotyše na nájezdy

Brankář USA Keith Kinkaid.

Hokejisté Německa porazili Bělorusko 5:2 a v petrohradské skupině B jdou na čtvrté místo před Slováky. Dánové pak v dalším utkání porazili Lotyše až na nájezdy díky Nickalsi Jensenovi. Hokejisté USA porazili na mistrovství světa ve skupině B Maďarsko 5:1. Nováček mezi elitou držel bezbrankový stav do 25. minuty, ale pak inkasoval dvakrát během 18 sekund a zůstává jako jediný na turnaji bez bodu.  

V německé brance nastoupil poprvé Greiss z New York Islanders, který posílil tým během turnaje. Po brzkém faulu Noebelse byl záhy v permanenci, ale Němci oslabení ustáli a krátce po jeho skončení sami udeřili. V páté minutě otevřel skóre Reimer.

Jen o 78 vteřin později navýšil vedení po rychlé kombinaci a nádherné Noebelsově přihrávce Draisaitl. Koval sice na konci deváté minuty vychytal Hagera, jenže v 11. minutě se v přesilovce nejlépe zorientoval Schütz a bylo to už 3:0. Snížit mohli Pavlovič, Kitarov a také Platt, který byl gólu nejblíže, ale trefil tyč.

Při přesilové hře ve 29. minutě se sice blýskl trefou po parádní individuální akci Stěpanov, jenže na druhé straně kontroval Macek. Gogulla pak v úniku mohl zkraje třetí části definitivně rozhodnout, ale nezamířil přesně. Naděje Bělorusů v 50. minutě oživil obrovskou chybou Greiss, když chtěl zastavit nahozený puk a dal si holí vlastní gól.

Velkou hrubku ale dokázal záhy napravit, když vychytal únik osamoceného Gavruse. V závěru místo tlaku Bělorusů přišla přesilovka Německa, v níž Macek rozezvučel tyčku. Poslední vteřiny to Bělorusové zkusili ještě s hrou bez brankáře, ale jejich odvahu rychle uhasil pátým gólem Gogulla.

Výhra Němců, kteří nemohli díky pořadatelství příštího šampionátu společně s Francií sestoupit, znamená, že i tentokrát budou sestupovat z elitní skupiny dva týmy.

Dánové vyhráli až na nájezdy

Hokejisté Dánska porazili Lotyšsko až na nájezdy, ve kterých rozhodl Nicklas Jensen, který si navíc připsal i úvodní branku utkání ve 12. minutě. Vyrovnat dokázal Džerinš a o čtyři minuty později dokonce poslal do Lotyšsko do vedení Daugavinš. Ve 29. minutě však dokázal srovnat Poulsen a poslal tak utkání do prodloužení a nájezdů, které lépe zvládli hokejisté Dánska.

První větší hrozbou byla pro jednoho z brankářů až Ellerova rána v osmé minutě, ale Merzlikins ji lapil. Na konci 12. minuty ho však po 50 vteřinách přesilovky prostřelil Nicklas Jensen. Puk se od středové konstrukce branky odrazil rychle zpět do hry a Dánové mohli slavit naplno až poté, co jejich trefu potvrdil videorozhodčí.

Zvýšit mohl Ehlers, ale Merzlikins byl proti. Stejně dobře si vedl i při dalším minisouboji s Ellerem a umožnil tak svému celku vyrovnat stav v 18. minutě. Při přesilovce měl spoustu času na kruhu pro vhazování Džerinš a trefil se přesně do horního rohu. Lotyšům na gól stačilo jen 29 vteřin hry v početní výhodě.

Obrat ve vývoji zařídil na konci 22. minuty rovněž v přesilovce Daugavinš, jemuž ideálně nabil zpoza branky Bukarts. Ve 29. minutě vyrovnal Poulsen. Dánové pak měli velkou příležitost po vyloučení Širokovse na pět minut a do konce utkání. Během dlouhé přesilovky si zahráli i v pěti proti třem, ale bez gólového efektu.

Ve třetím dějství zářili při velkých šancích na obou stranách gólmani. A přišel strhující závěr. V 58. minutě trefil Lauridsen horní tyčku. Následovala přesilovka Lotyšů, v níž neuspěl v obrovské šanci Džerinš. Sotnieks chvilku před sirénou napálil od modré čáry tyčku.

Hokejisté USA deklasovali Bělorusko 5:1

Zatímco Kinkaid v brance favorizovaných Američanů si za celou první třetinu připsal jediný zákrok, jeho protějšek Vay, který byl maďarským hrdinou předchozího duelu s Finskem (0:3), čelil 15 ranám mezi tyče. Ale pokaždé byl úspěšný. Překonat ho nedokázali Motte při přečíslení, ale ani velký talent Matthews, jehož nebezpečný pokus vykopl betonem.

Nechybělo mnoho, aby hned zkraje druhé části dostal zápas nečekanou zápletku: Sarauer však zblízka orazítkoval jen tyčku za Kinkaidovými zády. A pak už dostal zápas očekávaný scénář. Ve 25. minutě otevřel v přesilovce skóre Foligno. Po pouhých 18 sekundách přidal druhou trefu favorita Hinostroza a ve 35. minutě nachytal Vaye z boku Larkin.

Další možnosti měli ve třetím dějství Vatrano a Nelson v samostatném úniku, ale čtvrtou trefu přidal až v 53. minutě Foligno. Chvilku poté zvýšil Murphy na 5:0. Nakonec se dočkali malé radosti i Maďaři, kteří za celé utkání vyslali mezi tyče pouze osm střel. Dvě minuty před koncem využil přesilovku Sofron.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:

Skupina B - Petrohrad:

USA - Maďarsko 5:1 (0:0, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 25. Foligno (Wideman, Hanifin), 25. Hinostroza (Fasching), 35. Larkin (McCabe, Murphy), 53. Foligno, 56. Murphy (Foligno, Maroon) - 58. Sofron (Bartalis, Sarauer). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 3598.

Sestavy:

USA: Kinkaid - Wideman, Hanifin, Murphy, Skjei, Warsofsky, Santini, McCabe - Maroon, Larkin, Foligno - Wood, Matthews, Vatrano - Motte, Compher, Hendricks - Schroeder, Hinostroza, Nelson - Fasching. Trenér: John Hynes.

Maďarsko: Vay - Dudás, Sagert, Wehrs, Szirányi, Stipsicz, M. Vas, Garát, Mestyán - Sofron, Bartalis, Kovács - Sebök, Sarauer, Galló - Benk, J. Vas, Magosi - Kóger, G. Nagy, Banham. Trenér: Rich Chernomaz.

Německo - Bělorusko 5:2 (3:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Reimer (Müller), 6. Draisaitl (Noebels, Macek), 11. Schütz (Gogulla, Hager), 35. Macek (Reul, Noebels), 60. Gogulla (Boyle) - 29. Stěpanov (Koval, Linglet), 50. Stas (Lisovec, Koval). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Iverson (Kan.) - Kilian (Nor.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:2. Využití: 2:1. Diváci: 5275.

Sestavy:

Německo: Greiss - Holzer, Ehrhoff, Reul, Müller, Boyle, Akdag, Braun - Kink, M. Goc, Seidenberg - Schütz, Hager, Gogulla - Noebels, Draisaitl, Macek - Reimer, Kahun, Flaake - Fauser. Trenér: Marco Sturm.

Bělorusko: Koval - Djukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - Pavlovič, Kitarov, Děmkov - N. Komarov. Trenér: Dave Lewis.

Dánsko - Lotyšsko 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Nicklas Jensen (Madsen, Green), 29. Poulsen (Boedker, Christensen), rozhodující sam. nájezd Nicklas Jensen - 18. Džerinš (Bukarts, Cibulskis), 22. Daugavinš (Bukarts, Džerinš). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Wiegand (Švýc.) - McIntyre (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:4, navíc Širokovs (Lotyšsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 7788.

Sestavy:

Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, D. Nielsen, O. Lauridsen, Nicholas Jensen, Boedker, Lassen, Kristensen - Ehlers, Eller, J. Hansen - Storm, Madsen, Nicklas Jensen - Bjorkstrand, Green, Christensen - Poulsen, Starkov, Bau Hansen. Trenér: Jan Karlsson.

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, Galvinš, Siksna, Jerofejevs, M. Širokovs, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Džerinš, Bukarts - Abols, Skvorcovs, Pavlovs - Meija, Girgensons, Širokovs - Indrašis, Bičevskis, E. Kulda - Keninš. Trenér: Leonids Beresnevs.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi