Kanada slaví další zlato! Ve finále udolala Finsko

Ruská radost v utkání s USA.

Hokejisté Kanady porazili ve finále mistrovství světa v Moskvě 2:0 Finsko a obhájili titul z loňska z Prahy. Povedlo se jim do jako prvnímu týmu od roku 2009, kdy triumfovali dvakrát za sebou Rusové. Vítěznou branku vstřelil ve 12. minutě devatenáctiletý útočník Connor McDavid a výsledek potvrdil sekundu před koncem do prázdné branky Matt Duchene. Gólman Cam Talbot udržel počtvrté na turnaji čisté konto. Bronzové medaile berou po vítězství 7:2 nad Spojenými státy domácí Rusové.

Kanada oplatila Finsku, které dosud procházelo turnajem bez jediné ztráty, porážku ze základní skupiny z Petrohradu 0:4. Dosáhla tak na 26. triumf na světových šampionátech v historii a má o jeden méně než lídr Rusko, pokračovatel Sovětského svazu.

"Kanada v neděli odehrála nejlepší zápas na turnaji. Dali jsme do toho všechno, ale oni hráli opravdu chytře," řekl smutně finský útočník Jussi Jokinen. "Kanada hrála zodpovědněji, lépe než ve skupině. My jsme navíc nedali gól. Musím je ocenit, hráli dobře. Byl to pro nás skvělý turnaj, prohráli jsme jen jeden zápas, ale teď je vše historie. Poslední zápas jsme prohráli," doplnil kapitán Suomi Mikko Koivu.

Connor McDavid.Kanadský útočník Corey Perry se stal po triumfu 27. hráčem, který vstoupil do Triple Gold Club. V něm jsou majitelé zlatých medailí z olympijských her, světových šampionátů a zároveň prstenů za triumf ve Stanleyově poháru.

"Je to něco ohromného. Každý den mi to na turnaji někdo připomínal, takže jsem to pořád někde vzadu v hlavě měl. Ale nikdy nevíte, co se může v zápase přihodit. Jsem rád, že se to povedlo," řekl novinářům Perry, který podobně jako loňský nový člen vybrané společnosti Sidney Crosby přebíral pohár pro mistra v roli kapitána. Dostal jej od prezidenta IIHF Reného Fasela a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Úvod patřil Kanadě, ale vyložené šance chyběly. Ve třetí minutě stačil puk před volným Scheifelem odvrátit obránce Pokka. Na druhé straně se dral před branku Granlund. Kanaďané byli aktivnější a ve 12. minutě se dostali do vedení. McDavid se dostal před Koskinena a po šikovné kličce uklidil puk pod horní tyč. Devatenáctiletý útočník Edmontonu, loňská jednička draftu NHL, se radoval po osmi asistencích z první trefy na turnaji.

Kanada následně odolala při Jennerově vyloučení a ve 16. minutě měl největší šanci na vyrovnání Laine. Osmnáctiletý nejproduktivnější hráč Suomi na turnaji ale ztroskotal na Talbotově betonu. Na druhé straně měl možnost Marchand.

Finové se snažili tlačit za vyrovnáním, ale naráželi na obranný val soupeře. Naopak Koskinena prověřili nebezpečnými pokusy O'Reilly, Hall či Matheson. Tým bývalého kouče Lva Praha Kariho Jalonena se ubránil i při Komarovově vyloučení. Při trestu Scheifeleho málem zvýšil v oslabení Jenner, ale Granlund jej stihl v úniku atakovat. Talbota zase zblízka nepřekonal Koskiranta.

Kanaďané ani v závěrečném dějství prakticky nepouštěli při plném počtu hráčů na ledě Finsko k ohrožení Talbotovy branky. K tomu se dostali až při závěrečné power play, ale puku se zmocnil Marchand a výsledek pečetil Duchene, který spolu s Hallem a O'Reillym byl i u loňského zisku zlata. Finové na třetí zlato po triumfech v letech 1995 a 2011 nedosáhli a získali poosmé stříbro.

Podle Matta Ducheneho si Kanada, která přestřílela Finy 33:16, výhru zasloužila. "Oproti minulému vzájemnému zápasu jsme hráli lépe v našem obranném pásmu. Nevím, kolik bylo střel, ale myslím, že jsme jich měli dvakrát víc než oni. Brankář byl opět skvělý, ale dali jsme první gól a byl to úplně jiný zápas," uvedl Duchene.

Duel byl podle něj nebyl atraktivní pro diváky, ale užíval si především výsledek. "Proto se nebude hrát NHL nikdy na velkém hřišti, aby byly zápasy pořád 1:0 nebo 2:0. Oni hráli velice dobrý systém, ale byli jsme lepší tým a zasloužili jsme si vyhrát," dodal Duchene.

Ovečkin a spol. mají bronz

Rusko získalo doma bronz. V duelu o 3. místo porazili v Moskvě Spojené státy americké 7:2 a dosáhli po zlatu z Minsku z roku 2014 a loňském stříbru z Prahy na třetí cenný kov za sebou. Američané útočili na třetí medaili za poslední čtyři šampionáty, ale na bronzy ze Stockholmu z roku 2013 a loňska nenavázali.

Dvěma brankami a jednou asistencí se na úspěchu sborné Sergej Mozjakin. Gól a dvě přihrávky zaznamenal Artěmij Panarin a tři body za asistence nasbíral také kapitán Pavel Dacjuk.

"Máme smíšené pocity. Byli jsme pod velkým tlakem a byla velká očekávání. Cítíme se, jako kdybychom prohráli, přestože máme medaili. Ale kluci bojovali. Dali jsme do toho všechno, co jsme mohli, a bohužel to nestačilo," řekl ruský brankář Sergej Bobrovskij.

Ruská radost v utkání s USA.V úvodu byli aktivnější Američané, ale do vedení se dostala místo čtvrtfinálového přemožitele české reprezentace v sedmé minutě sborná. Od modré čáry prostřelil Kinkaida mezi betony obránce Vojnov. Při Šipačovově vyloučení měl šanci na vyrovnání Nelson. Naopak Rusové se při trestu Santiniho prosadili. Dacjuk nabil na levý kruh Mozjakinovi, který nedal ránou do levého horního rohu gólmanovi New Jersey šanci.

Možnost zvýšit měl ve 24. minutě v přesilovce Tělegin, který se dočkal v polovině utkání, když po Dacjukově přihrávce zakončoval do prázdné branky. Podobně lehce skóroval ve 33. minutě po Panarinově asistenci Dadonov, který upravil už na 4:0.

Při Marčenkově trestu sice pokazil Bobrovskému čisté konto Vatrano, ale za 53 sekund po Bělovově střele do tyče dorazil puk Panarin a sborná měla zápas nadále plně ve své moci. Ve 44. minutě opět skóroval Vatrano, ale výsledek zpečetili Mozjakin a sedm vteřin před koncem v přesilovce i nejproduktivnější hráč turnaje Šipačov. "Je dobré, že jsme skončili s medailí, ale celkově jsme zklamaní," řekl Vadim Šipačov.

Američané loni připravili zklamání v Praze v boji o bronz Česku s Jaromírem Jágrem v sestavě, ale v neděli už souboj s pořadatelem nezvládli. "Bolí to a jsme zklamaní. Hráli jsme v sobotu pozdě večer a bylo tam hodně emocí po těsné porážce s Kanadou. Rusové hráli před vlastním publikem skvěle," prohlásil americký útočník Dylan Larkin, jeden ze tří bronzových medailistů z Česka v letošním kádru.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:

Finále - Moskva:

Finsko - Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. McDavid (Duchene), 60. Duchene (Marchand). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.)- Lazarev (Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 11.509.

 

 

O 3. místo - Moskva:

Rusko - USA 7:2 (2:0, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 7. Vojnov (Kalinin, Širokov), 14. Mozjakin (Dacjuk, Orlov), 30. Tělegin (Dacjuk, Mozjakin), 33. Dadonov (Panarin, Šipačov), 36. Panarin (Bělov, Čudinov), 54. Mozjakin (Dacjuk), 60. Šipačov (Dadonov, Panarin) - 35. Vatrano (Warsofsky, Nelson), 44. Vatrano (Warsofsky). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Fraňo - Lhotský (oba ČR), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 5:4. Využití: 2:1. Diváci: 12.043.

Foto: ČTK/AP , ČTK/AP/Ivan Sekretarev

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi