Výhru slaví Rusko i Finsko. Kazachstán a Itálie sestupují

Vincent Bachet z Francie (vlevo) v souboji s Alexeiem Ugarovem z Běloruska.

Hokejisté Francie dokázali na světovém šampionátu otočit duel s Běloruskem a díky výhře 2:1 mají stále naději na postup ze základní skupiny v Helsinkách. Bojovat o něj budou v závěrečném duelu proti Slovensku. V dalších zápasech vyhráli hokejisté Finska, Dánska a Ruska. Itálie a Kazachstán naopak sestupují.

Francouzi, kteří potřebovali k uchování naděje na postup naplno bodovat, nevyužili v úvodu přesilovku při vyloučení Stase. O chvíli později sice ještě přežili bez úhony šanci Kitarova, ale v deváté minutě už gólman Huet inkasoval, když ho po povedené přihrávce Ugarova propálil Kaljužnyj.

Krátce poté přišel velmi sporný okamžik, kdy strážce francouzské branky skončil po Meleškově zakončení i se svými betony za brankovou čárou, a přestože ji puk patrně celým objemem přešel, gól uznán nebyl. Vyrovnání měl poté na holi Stephane da Costa, jenže odkrytou branku minul.

Ve 27. minutě měl další obrovskou šanci Francouzů jejich kapitán Meunier, s gólmanem Kovalem si však poradit nedokázal. Francouzi se poté ubránili při svém oslabení a jen co zkompletovali své řady, Hecquefeuille bombou od modré čáry vyrovnal. Gólman Koval se však současně přitom zranil a poté co výpravu nečekaně během turnaje opustil Mezin, musel do branky třetí brankář ve výpravě Milčakov.

V závěrečném dějství příliš šancí k vidění nebylo, ale Francouzi se nevzdali nadějí a to se jim nakonec vyplatilo, když se 77 sekund před vypršením základní hrací doby prosadil po přečíslení tří na dva Auvitu a rozhodl. Bělorusové to v závěru zkusili v šesti, ale neúspěšně.

Lotyšsko padlo s Dánskem

Hokejisté Lotyšska ztratili naději na postup do čtvrtfinále světového šampionátu, když v dnešním utkání základní skupiny ve Stockholmu podlehli Dánsku 0:2. Seveřané tím udělali velký krok k záchraně mezi elitou, zároveň pomohli do čtvrtfinále českému týmu a Norsku. Oba góly padly ve druhé třetině, nulu vychytal Frederik Andersen.

Mistrovství světa v ledním hokeji:

Skupina A (Helsinky):
Bělorusko - Francie 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Kaljužnyj (Ugarov, Korobov) - 38. Hecquefeuille (Bachet, Bellemare), 59. Auvitu (Bellemare, S. Da Costa). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Levonen (Fin.) - Kilian (Nor.), Schulz (Něm.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 5583.

 

Finsko - Kazachstán 4:1 (0:0, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 25. J. Jokinen (Mäenpää, Filppula), 32. Mäenpää (Hietanen, Filppula), 38. Filppula (Kiiskinen, M. Koivu), 42. Filppula (M. Koivu, Hietanen) - 50. Puškarev (Upper, Novopašin). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Lärking - Dahmen (oba Švéd.), Blümel (ČR). Vyloučení: 5:9. Využití: 3:1. Diváci: 12.443.

 

Skupina B (Stockholm):
Lotyšsko - Dánsko 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Green (Hardt), 36. Madsen (Eller). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Brüggemann (Něm.) - Arm (Švýc.), Dussureault (Kan.). Vyloučení: 5:6, navíc J. Jensen (Dán.) 10 min. Bez využití. Diváci: 2197.

 

Rusko - Itálie 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Dacjuk (Kuzněcov), 25. Kuzněcov (Kuljomin, I. Nikitin), 29. J. Birjukov (Malkin, Pěrežogin), 54. Popov (Pěrežogin). Rozhodčí: Johansson (Švéd.), Baluška - Valach (oba SR), Semjonov (Est.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 2336.

Během první třetiny byli sice střelecky aktivnější Lotyši, ale nevyužili půlminutovou přesilovku čtyři na tři a ve 14. minutě mohli naopak děkovat Masalskisovi, že po velké šanci Dánů neprohrávali.

Bezchybně si vedl lotyšský gólman také v úvodu druhé části při velké šanci Greena. Celý duel možná rozhodla 25. minuta, kdy po Andersenově zákroku dorážel Meija do prázdné branky, jenže k překvapení všech nedal. Opařené Lotyše navíc jen pár vteřin nato dostal do kolen Green, když propálil Masalskise.

Právě lotyšský gólman se poté vyznamenal při dalších šancích Dánů a držel naděje svého týmu na zvrat. Ve 36. minutě ale za jeho brankou kombinovali Madsen s Ellerem a Madsen zasunul pohotově kotouč za brankovou čáru, z čehož se už Lotyši nedokázali vzpamatovat.

Od třetí třetiny nahradil zraněného Masalskise Jučers, stav 0:2 se však nezměnil. V dlouhé závěrečné power play Lotyšů, podpořené navíc Greenovým vyloučením, skončil kotouč v lotyšské brance potřetí, ale nemohl být uznán, neboť po vyhození Dánů se zpět do hry odrazil od hráčů na lotyšské střídačce.

Kazachstán nestačil na Finsko a sestupuje

Kazachstán prohrál ve svém posledním zápase v základní skupině A mistrovství světa s Finskem 1:4 a je prvním sestupujícím týmem. Na výhře domácích se výrazně podílel útočník Valtteri Filppula, který vstřelil dvě branky a u zbývajících dvou si připsal asistenci.

Kazaši potřebovali k uchování šance na udržení mezi elitou Finy porazit v normální hrací době, k tomu ale měli daleko. Seveřané se sice gólově prosadili až ve druhé třetině, již v první části ale měli velkou střeleckou převahu.

Hokejisté Finska se radují z gólu.O nerozhodný stav se zasloužil hlavně brankář Kolesnik, který si připsal za úvodních dvacet minut dvacet zákroků. Pak ale Finové využili dvě přesilové hry a bylo o vítězi jasno. Kazachstánu se podařilo prosadit až ve třetí třetině za stavu 0:4, kdy také využili jednu z početních výhod.

Finsko se tak před posledním hracím dnem úvodní části šampionátu posunulo na druhé místo tabulky, v úterý ale může Seveřany předstihnout tým USA.

Rusové si připsali sedmou výhru

Hokejisté Itálie jsou druhým sestupujícím týmem z elitní skupiny mistrovství světa. Italové prohráli ve svém posledním zápase v základní části šampionátu s Ruskem 0:4 a po roce se vracejí do divize I. Sborná si dnes bez problémů připsala sedmou výhru na turnaji a jako jediný tým v první části mistrovství neztratila ani bod.

Italové potřebovali k udržení šance na setrvání mezi elitou Rusko porazit, jejich hokejové schopnosti jim ale něco podobného nedovolily. Sborná, v sestavě ještě bez dvojice posil z Washingtonu Ovečkina a Sjomina, sice nepředvedla oslnivý výkon a hrála "na půl plynu", zápas však bez problémů kontrolovala.

Skóre otevřel v 11. minutě Dacjuk, další dva góly Rusové přidali ve druhé třetině a poslední v závěrečné části. Italům k úspěchu nepomohla ani skutečnost, že od druhé třetiny se v ruské brance objevila týmová trojka Birjukov. Ten si v průběhu zápasu připsal i několik těžších zákroků a i díky němu sborná podruhé za sebou a celkově potřetí na MS neinkasovala.

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Hokejisté Pardubic na úvod LM deklasovali Fehérvár 7:0, Sparta prohrála nájezdy

Pardubičtí hokejisté vstoupili do jubilejního 10. ročníku Ligy mistrů drtivým domácím vítězstvím 7:0 nad maďarským Fehérvárem....

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Kubalík se dohodl na roční smlouvě s Ambri-Piotta, může ale odejít zpět do NHL

Útočník Dominik Kubalík se po pěti sezonách v NHL vrací do Evropy. Mistr světa z Prahy, jenž se stal po vypršení smlouvy v Ottawě...

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce remizovali s Baníkem 2:2, Kliment a Šín dali dvě branky

Fotbalisté Olomouce v souboji sousedů z horní poloviny tabulky remizovali v 7. kole první ligy s Ostravou 2:2. Baník dokázal...

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Leclerc vyhrál domácí závod Ferrari v Monze před jezdci McLarenu

Monacký pilot Charles Leclerc z Ferrari vyhrál Velkou cenu Itálie formule 1 před jezdci McLarenu Oscarem Piastrim a vítězem...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi