Hamilton s Rosbergem po sobě jdou, Ricciardo už je nový Vettel

Formule 1 se vrací.

Již v pátek se naplno rozjede šíleně rychlý kolotoč zvaný formule 1. Pro české diváky ho nově nabízí stanice Sport TV, avšak se stále stejným průvodcem. Tradiční komentátor Tomáš Richtr se již nové sezony nemůže dočkat. On-line deníku TÝDEN.CZ poodhalil část scénářů, na které se mohou fanoušci tohoto sportu těšit. 

V čem bude nadcházející sezona zajímavá?

Mercedes navázal na svou loňskou dominantní formu, ale data z oficiálních testů před sezonou ukazují, že například Williams, Ferrari, ale i Red Bull, poskočily v rychlosti více než Mercedes. Což je i přirozené, protože Mercedes vloni využil technického potenciálu více než ostatní, a má tedy menší prostor pro meziroční zlepšení. Čekám tedy, že to Mercedes bude mít letos o něco těžší, bude mít menší manévrovací prostor. To svádí k větší chuti riskovat, což má za následek větší počet chyb. Zdaleka nejen na závodní dráze, ale například při analytických úvahách nebo v továrně. Na politické scéně se prohloubí debaty na téma jakési 'krize' finanční udržitelnosti sportu, přesněji jednotlivých týmů - konkrétně Force India, Lotus, Sauber, Manor/Marussia. A hlavně modernizace marketingové strategie F1. Ta současná je zastaralá.

Expert na formuli 1 Tomáš Richtr.Oproti loňsku se nekonají žádné velké změny. Je to dobře?

V této chvíli ano. Loňská změna pravidel byla z pohledu globální historie F1 jednou z největších. A jsme teprve na začátku životního cyklu této etapy. Současná technická etapa, nebo generace, chcete-li, je vlastně ještě batole. Je nutné ji nechat dospět. Dospívání přinese fázi puberty a ta zase nepředvídatelné výsledky. Teprve až dospěje, všechny týmy vytěží maxima ze svého potenciálu, a následně dojde ke stagnaci. A to si pak - hlavně s ohledem na vnější okolnosti, jako například automobilový průmysl - vyžádá zase nějakou výraznější změnu.

Může podle vás dlouhodobě fungovat spolupráce dvou ambiciózních pilotů Mercedesu, Lewise Hamiltona a Nica Rosberga?

Jejich loňský souboj byl fascinující. Nejen ten na závodní dráze, ale především ten psychologický. Bylo úžasné sledovat, jak má každý z nich různé silné a slabé osobnostní stránky, a přitom stejné auto. A jak v průběhu sezony měnili strategii a taktiku. Bylo to vše vyhnané do extrému. Ale F1 je extrémní sport. Extrémní záležitost, když už ne sport. Hamilton a Rosberg nespolupracují. Jdou si po krku, naprosto bez nadsázky. A tahle 'spolupráce' "jít si po krku" bude trvat tak dlouho, dokud to oba psychicky vydrží.

Sebastian Vettel v barvách Ferrari.Stejný "problém" řeší i Ferrari. Má Kimi Räikkönen pořád na to, aby se stal mistrem světa, nyní navíc jako dvojka za Sebastianem Vettelem?

Nejspíš si proti sobě poštvu Kimiho fandy, ale Räikkönen se v roce 2007 stal šampiónem především díky monstrózní ignoranci McLarenu. Lidé Kimiho milují, protože je 'free a cool', ale to samo o sobě v dnešní době k úspěchu nestačí. Vettel si získal překvapivě velmi početnou skupinu odpůrců. Je to dáno jeho projevem, který je ve srovnání s tím od Räikkönena, Hamiltona či Alonsa takříkajíc sterilní. Kimi motorsport dělá, protože jej to baví. Sebastian zase proto, že chce uspět. Nejen pro sebe, ale i pro tým. Je hladovější po úspěchu. A proto si myslím, že Ferrari podobný problém jako Mercedes mít nebude.

Red Bull vsadil na mladý jezdecký tandem. Může Daniel Ricciardo vyrůst v nového Vettela?

Program Red Bullu pro mladé talenty je propracovaný. Vychází z globální koncepce Red Bullu, která není založena jen na tom udělat 'marketingový dojem', ale hlavně uspět. Vettel či Ricciardo jsou špičkovými 'produkty' tohoto programu a Ricciardo svými výkony překvapil i nejvyšší představitele firmy. Ricciardo už teď je nový Vettel. A to nezmiňuji kruté osudy těch jezdců, kteří přísným sítem Red Bullu neprojdou a jsou bez nadsázky hozeni na dlažbu. Místo v hlavním týmu Red Bullu dostanou jen ti s absolutně špičkovými předpoklady. To není klišé... Sám jsem byl Ricciardem překvapen. A těším se na Kvjata.

"McLaren si na úspěch ještě počká," míní Tomáš Richtr.McLaren se po letech vrátil k motorům Honda. Kdy očekáváte, že bude opět bojovat s nejužší závodní elitou?

Honda doplácí na roční zpoždění nástupu nového generace pohonných jednotek, ve srovnání s Renaultem, Ferrari a Mercedesem. A McLaren, to zdaleka není jen F1. To jsou technologie obecně. Světový inženýring. Letos to bude trápení a utrpení. Osobně ale čekám rychlý výkonnostní vzestup. Náznaky přijdou ke konci sezony, ale výsledky nejdříve příští rok. To by měl být TEN rok. A mýlím-li se, pak jsem se zmýlil v McLarenu.

Čím si vysvětluje strmý vzestup stáje Williams? Má na to, aby se opět stala ikonou těchto závodů?

Williams je něco jako McLaren, ale s výrazně konzervativnějším a spíše rodinným potenciálem. Se špičkovými motory BMW v některé ze sezon 2000 až 2005 trestuhodně nezískal titul. Oblast podvozku byla příliš slabá. A nyní je to podobné. Poprvé od dob BMW má Williams špičkový motor. Stejný jako stáj Mercedes. A podívejte se na ten rozdíl. Déjà vu. Williams nemá k dispozici tak velké prostředky jako Ferrari, Mercedes či McLaren. Řadí se mezi takzvané soukromé týmy. Klasické a velmi sympatické. I proto čekám, že to s návratem slavných období Williamsu nebude tak horké. Bohužel.

Které další stáje mají na to, aby letos nebyly pouze do počtu, ale příjemným překvapením?


Ferrari. Nechci to zakřiknout, ale Ferrari pro letošek nejenže postavilo dobré auto, ale posílilo i v oblasti motoru. Na Mercedes to asi letos stačit nebude, ale mohl by to být základ pro novou éru a konce dominance Mercedesu. Řeknu to na rovinu: bylo by selháním Ferrari, kdyby neskončilo důstojně druhé v Poháru konstruktérů. A sezona 2016 by se měla nést v duchu ambicí na titul.

Tomáš Richtr.Jak se vám jeví dva potomci slavných otců, závodících nově ve stáji Toro Rosso - Max Verstappen a Carlos Sainz Jr.?

Dostali šanci. Toro Rosso je tým, kterému by slušel přídomek: "Tady máte šanci. Nenaplníte-li naše očekávání, nemilosrdně se vás zbavíme a sáhneme po jiném talentu". Verstappen i Sainz si ale svou šanci zaslouží. Verstappen má dobré vedení i talent, ale co se stane za dva roky či pět let? Kdo ví? Sainz je na tom podobně. Ani jeden z nich nepatří mezi piloty, kteří své místo získali díky bohatým sponzorům. To Toro Rosso nedělá. A chcete-li odvážný tip, pak čekám, že Verstappen v první sezoně Sainze lehce zastíní.

Která dvojice jezdců se vám jeví v největší symbióze?

Ta s největším výkonnostním rozdílem. Přírodní principy zde fungují dokonale. Dva silní jedinci? Čekejte boj. Jeden slabší, druhý silnější? Pak očekávejte rychlé hierarchické uspořádaní, i když to navenek nebude znát. Problémy nebudou v Lotusu, chcete-li cynický příklad.

Formuli 1 dělají zajímavou i lidské, zákulisní příběhy. Rivalita, vzájemné vztahy i týmové rozkoly. Vidíte i zde zajímavé scénáře, které by mohly pokračovat v nové sezoně?

Bez zákulisních příběhů by formule 1 nebyla tou pravou formulí 1. Není to jen Grand Prix událost na závodní dráze. Okolnosti, které vedou k tomu, co se na té závodní dráze odehrává, jsou neméně zajímavou disciplínou. A právě tahle skutečnost některé lidi zaujme, jiné pohoršuje. Ale to znamená jediné: že F1 pořád vzbuzuje emoce. V současných dnech sleduji, jak se lidé nemohou dočkat začátku sezony. A vedle toho vlny kritických ohlasů na formuli 1 jako takovou. Podle moderní definice mediálního průmyslu to znamená, že tento seriál žije. A lidé se těší, a u toho těšení se emotivně hádají, na souboje Räikkönen - Vettel, Alonso - Honda - Button, Hamilton - Rosberg. A druhá část o tom, zda nastoupí Manor/Marussia a za jakých okolností, jestli přežijí Sauber, Force India a Lotus? A já u toho jen spokojeně vrním.

Současná formule 1 působí trochu svázaně. V minulosti tyto závody dělaly zajímavým i velká jména závodníků, kteří se nebáli nahlas říct svůj názor a žili tak trochu bohémský život. Nechybí formuli 1 trochu větší volnost?

Hlavní problém spočívá v tom, že nemá jednoznačného šéfa. Vedení je roztříštěné. Jedni mají pocit, že formuli 1 šéfuje Bernie Ecclestone, jiní zase, že je to šéf FIA Jean Todt. A oba jsou ve skutečnosti pod vlivem silnějších týmů. Pardon, automobilek. Ale týmy myslí na své vlastní zájmy. Nikoli na zájmy celého sportu F1. A tahle roztříštěnost tvoří dojem oné svázanosti. Nechybí osobnosti, je tady Hamilton, Alonso, Räikkönen, Vettel... Nové hvězdy jako Ricciardo, Kvjat. Vedení F1 je problém. Uznávám. Ne jezdci.

Jaký je váš názor na "dinosaura" F1 Bernieho Ecclestonea? Měl by své místo přenechat mladším funkcionářům?

Bernie Ecclestone vyrobil z formule 1 úspěšný multibilionový byznys. Komu čest, tomu čest. Bernie byl v sedmdesátých letech vizionářem. Přivedl do F1 prvky a exkluzivitu, která vlastně mě samotného začala fascinovat. Bohužel pro Bernieho: principy, na kterých komerční úspěch F1 postavil, v moderní době již nefungují. A Bernie - malinko ješitně - to odmítá přijmout jako skutečnost. Navíc už nemá takovou moc jako dřív. Za nitky ve velké míře tahají jiní. Správný manažer se nemá mít za jedinečného. Ba naopak. A Bernie ne a ne najít touhu ve svém respektovaném věku najít spolehlivého nástupce. Moderního nástupce. A to je v manažerském, či podnikatelském vnímání světa, selhání.

"Formuli 1 chybí cool marketing," myslí si Richtr.Co chybí současné formuli 1?

To, co bych pojmenoval jako 'moderní cool marketing'. A na tom postavit strategii. Jednodušeji řečeno: nestrkat hlavu do písku před faktem, že doba se mění. Mění se nejen technologie či trendy, ale mění se i klientela. Rostou noví lidé, vychovaní na počítačích, mobilech, tabletech a s tím spojených asociálních principech. Zrovna jsem četl poslední rozhovor s Berniem Ecclestonem o tom, jak chce udržet šampionát F1 úspěšným. To se mu ale nepovede bez přihlédnutí k moderním trendům konzumní zábavy. Jestli s těmito principy souhlasím? V žádném případě. Ale tento nesouhlas formuli 1 k pokračujícímu úspěchu nedovede.

Na co se osobně nejvíc těšíte?

Na jednotlivé Velké ceny. Široká veřejnost většinou řeší boj o titul mistra světa obecně. Ale jednotlivá Velká cena je tak výjimečně náročnou událostí, že vítězstvím v jediné z nich se pilot stane takříkajíc nesmrtelným. S výjimkou velmi nezdařené Velké ceny Ruska měl každý loňský závod své příběhy, svá dramata. Někdy hůře viditelná, jako například u komorní detektivky. Ale velmi zajímavé a vzrušující. A to na F1 miluji. Není to žádný wrestling, u kterého lze odložit mozek a zapojit jiné lidské výbavy.

Budete mít přístup i do paddocku formule 1?

Já osobně letos ne. Díky rozšířené roli o moderátora Studia F1 na programech Sport 1 a Sport 2 zůstávám 'doma' kvůli speciálním, ale velmi příjemným povinnostem. Ale jako televize přístup samozřejmě mít budeme. Realizovat televizní přenosy F1 je jako provozovat tým F1. Mohu to být já, kdo je nejvíc vidět a slyšet, ale je to jen špička ledovce. Nebyl bych nic, nebýt lidí, kteří fungují v pozadí. Ať už letos nebo v letech předchozích. To není zavedené klišé. Moje zabedněnost má někdy za následek to, že to nedávám dostatečně najevo. Ta zabedněnost není zlá. Jen nemotorná. Důležitým kolegou bude náš reportér Ondřej Voršilka, který bude mít přístup přímo do paddocku. K tomu máme za ta léta zkušeností vybudovanou síť kontaktů, která nám umožní dostat se k exkluzivním informacím. Falešnou skromnost stranou: nemělo by přijít téma, které bychom lidem neuměli vysvětlit.

Foto: ČTK

Autor: Marek Táborský





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi