Liberec před šampionátem čachroval s penězi, tvrdí NKÚ

Liberecký areál pro skoky na lyžích.Navýšení rozpočtu o jednu miliardu korun, nepřehledné účetnictví, záměrné dezinformace v projektech, obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek. Šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ukázalo závažné nedostatky ve výstavbě areálů pro světový šampionát v klasickém lyžování v Liberci. Ten začne za šest dní.

"V souvislosti s touto kontrolní akcí bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele. Pro státní zastupitelství však nebude těžké označit konkrétní osoby," řekl na tiskové konferenci to řekl prezident NKÚ František Dohnal.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf NKÚ: Neumannovou kontrolovat nebudeme 

Zpráva kontrolorů NKÚ, již má on-line deník TÝDEN.CZ k dispozici, je skutečně tristní: město Liberec a tamní Technická univerzita nepostupovaly v souladu se zákonem, když připravovaly areály a ubytovací prostory pro mistrovství světa v klasickém lyžování.

Trestní oznámení se podle Dohnala týká podezření na trestný čin podvod, úvěrový podvod, porušení pravidel hospodářského styku a porušení povinností při správě cizího majetku.

ČTĚTE TAKÉ: Překazí naštvaní studenti Neumannové šampionát?

Starosta Liberce Jiří Kittner."Pět dnů před začátkem šampionátu nemám čas zabývat se nesmysly. Jsem si jistý, že k žádným závažným pochybením avizovaných ve zprávě NKÚ v činnosti města Liberce nedošlo," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ primátor Liberce Jiří Kittner (rozhovor čtěte ZDE).

Nutno také dodat, že od kontrolovaných institucí NKÚ dosud nezískal ve všech případech úplné a pravdivé informace, kontrola byla proto prodloužena o pět měsíců.

Zpráva kontrolorů se netýká hospodaření s penězi, jež byly ze státní kasy poslány na samotnou organizaci akce, kterou řídí z pozice prezidentky Kateřina Neumannová. Podle bývalé ministryně školství Dany Kuchtové však Neumannová ani její předchůdce ve funkci Roman Kumpošt nejsou zcela bez viny (více viz box na konci článku).  

„Kontrola se nás netýkala, ale co mě opravdu mrzí a překvapuje, je to, že kontroloři s touto zprávou přišli šest dní před zahájením šampionátu. Výsledky jejich šetření přitom byly známy už 19. listopadu loňského roku," reagoval na zprávu NKÚ pro on-line deník TÝDEN.CZ mluvčí šampionátu Zdeněk Soudný. Ten označil zveřejněnou zprávu za cílený útok proti mistrovství světa. Zveřejnění výsledků kontroly podle Soudného poškozuje pověst šampionátu i pořadatelského města v celém světě.

ČTĚTE TAKÉ: Šampionát jako v Liberci už nikdy, řekl ministr Liška 

Obrovsky "bobtnající" rozpočet

Kvůli zjištěným pochybením nabobtnal rozpočet akce do obrovských rozměrů. Zatímco v roce 2005 počítali organizátoři šampionátu s celkovými náklady na výstavbu areálů ve výši 1,1 miliardy, v říjnu loňského roku už to bylo o miliardu více (viz graf).

"Vláda podpořila kandidaturu na pořádání lyžařského MS 2009 na základě materiálu s ujištěním ministerstva školství, že na přípravu a pořádání MS 2009 nebudou požadovány prostředky státního rozpočtu, přesto v následujících letech opakovaně žádalo o jejich poskytnutí," stojí v závěrečné zprávě NKÚ.

Navíc peníze nebyly vypláceny v souladu se zákonem. Město Liberec podle kontrolorů účelově rozdělilo budování sportovních areálů na více veřejných zakázek a při jejich zadávání obcházelo zákon.

ČTĚTE TAKÉ: Další útok vandalů. Ve Vesci hořely záchodky

"Kontrole bylo podrobeno celkem 35 zadávacích řízení, z toho ve 24 z nich byly shledány nedostatky," vypočítávají kontroloři pochybení.

Ministerstvo školství se pro změnu provinilo tím, že finanční injekce do infrastruktury šampionátu pocházely pouze ze státního rozpočtu a nikoliv ze zdrojů města Liberec. Podíl města naopak postupem času výrazně klesal. Navíc se s penězi daňových poplatníků plýtvalo.

"Ministerstvo školství předkládalo vládě materiály, které obsahovaly nepřesné informace o výši předpokládaných prostředků ze státního rozpočtu na mistrovství světa," řekl na tiskové konferenci prezident NKÚ Dohnal.

„Bohužel jsem kontrolní závěr ještě neprostudoval, takže se k tomu nemohu vyjádřit," řekl náměstek ministra školství Jan Kocourek on-line deníku TÝDEN.CZ s tím, že ministerstvo 19. prosince převzalo pouze protokol a závěr si musí prostudovat.

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA: podívejte se na areály pro liberecký šampionát 

Kritice se nevyhnula ani Technická univerzita v Liberci. Podle zjištění NKÚ v letech 2006 a 2007 neoprávněně čerpala prostředky ze státního rozpočtu a to v celkové výši téměř 14 milionů korun.

Zasněžování areálu.Univerzita například u některých stavebních objektů změnila rozsah, aniž by byl schválený investiční záměr. "Vysokoškolský klub univerzity rozšířila o nové křídlo, do kterého umístila bowlingovou dráhu. Celkové náklady stavebního objektu se pak navýšily o více než 12 milionů," píše se v závěrečné zprávě.

Kde jsou ty ledničky?

Univerzita dále porušila rozpočtovou kázeň například tím, že zaplatila v roce 2007 za nábytek a lednice částku přes čtyři miliony korun. Ovšem ve vybavení univerzity se ani nábytek ani lednice neobjevily, neboť je firma nedodala.

„Ano, došlo k časovému posunu, protože to bylo celé organizačně náročné. To znamená, že jsme jeden rok peníze čerpali ze státního rozpočtu a profakturovali jsme to řádně až další rok. Ale nábytek a lednice tam samozřejmě jsou, můžete se přijít podívat. Zkrátka se to koupilo později," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí liberecké univerzity Jaroslava Kočárková.

ČTĚTE TAKÉ: Bauer není tváří šampionátu. Nepatří totiž k Neumannové
                        Neumannová otočila: Na šampionát zvou jen medailisté 

Kuchtová: Neumannová i Kumpošt věděli

Bývalá ministryně školství Dana Kuchtová tvrdí, že během svého působení ve funkci došla ke stejným zjištěním jako nyní NKÚ a právě proto se rozhodla iniciovat změny v organizačním výboru.

 

"Záměrně nejasná a zkreslovaná odpovědnost jednotlivých subjektů zúčastněných v projektu MS 2009, nemožnost ministerstva školství jakkoliv ovlivnit chod organizačního výboru, stále se stupňující požadavky na státní dotace poskytované MŠMT předkládané v časové tísni a za neustálého politického a mediálního tlaku, se zpožděním a mnohdy na hraně předpisů čerpané již schválené státní dotace byly hlavními důvody, proč se tehdejší vedení MŠMT rozhodlo zakročit," uvedla v prohlášení Kuchtová, po jejímž zásahu v roce 2007 vystřídala Romana Kumpošta v čele organizačního výboru Kateřina Neumannová.

 

Kuchtová zároveň odmítla tvrzení bývalého i současného vedení pořadatelů, že se nijak nepodílelo na přípravě čerpání státních dotací, jejichž příjemcem byl Liberec. "V tomto kontextu musíme označit opakovaná tvrzení Kumpošta i Neumannové za zavádějící a alibistická," uvedla Kuchtová v prohlášení, pod kterým je podepsán i její tehdejší náměstek Jaromír Soukup. - čtk-

Na problémy v hospodaření v roce 2007 upozornil i primátor Liberce Jiří Kittner. V době, kdy došlo k dosazení Kateřiny Neumannové za Romana Kumpošta v čele organizačního výboru, rozeslal všem stávajícím manažerům dopis s alarmujícím obsahem: "Nebudou splněny parametry pro čerpání dotací z MŠMT, nejsou plněny již nyní, tj. ohlášená kontrola z NKÚ uloží městu dotace vrátit včetně penále," apeloval primátor předloni na urychlené ukončení sporů, jež provázely střídání osob ve funkci prezidenta organizačního týmu. Hlavně proto, aby ministerstvo školství nezastavilo dotační penězovod.

Ze státní pokladny bylo na pořádání mistrovství světa, které začne ve středu, uvolněno celkem 1,45 miliardy korun. To byla o 150 milionů vyšší částka než ta, o které mluvil tehdejší šéf organizačního výboru Roman Kumpošt v roce 2004, kdy Liberec získal právo pořádat MS 2009.

Šampionát vyjde daňové poplatníky na dvě miliardy korun, protože vedle státní dotace přidalo dalších 400 milionů město Liberec a 150 milionů Liberecký kraj. Celkový rozpočet šampionátu se může přiblížit 2,5 miliardy korun.

ČTĚTE TAKÉ: Neumannová představila hymnu. Jaká je?

Foto: Lucie Pařízková, ČTK, Robert Sedmík

Autor: Klára Bílá, Ondřej Suchan





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi