Znojmo odvrátilo první mečbol

Hokejisté Znojma překazili Pardubicím plánované oslavy postupu do semifinále play-off české extraligy. Ve čtvrtém zápase zvítězili na vlastním ledě 3:1. Série, ve které dosud měli ve všech zápasech výrazně navrch Východočeši, bude pokračovat v pondělí v Pardubicích. Třinec dokázal v domácím utkání zvítězit a srovnal stav série na 2:2.

Znojemští trenéři se po třech prohrách odhodlali své svěřence probrat ze střelecké nemohoucnosti, přeházeli útočné řady a při absenci potrestaného Svobody hrou na tři útoky vyburcovali tým k mnohem vyššímu tempu a bojovnosti. Také pardubický trenér Říha byl nucen pozměnit sestavu. Za zraněného Rolínka se přesunul do prvního útoku Hlinka a do čtvrté řady naskočil Starý.

Nečekaně rychle se projevily změny v domácím týmu. Znojmo přestálo hned v úvodu utkání při vyloučení Hamana obávanou pardubickou přesilovku a navíc si vypracovalo i dvě šance. Beroun však mířil vedle a Dopita z boku netrefil z velkého úhlu opuštěnou branku. Svou snahu Orli korunovali vzápětí při početní převaze, kdy zasedl na trestnou lavici obránce Čáslava. Střelu Aleše Padělka stačil v 6. minutě brankář Lašák jen vyrazit do strany a dojíždějící obránce Mojžíš poslal kotouč do sítě.

Ze znojemských hráčů spadl po vedoucím gólu psychický stres. V osobních soubojích vynikali důrazem, hráli s chutí a na rozdíl od pátku poněkud těžkopádnějšího soupeře přehrávali i kombinační přesností. V 8. minutě našel Růžička přihrávkou z kraje kluziště volného Dopitu, brankář Lašák se už nestačil přemístit a zkušený centr střelou do volné části zvýšil.

I když se Pardubice po dvou obdržených brankách vzpamatovaly, jejich akcím chyběla lehkost. Jen s obtížemi se dostávali do střeleckých příležitostí a pokud i vystřelili na branku soupeře, stačil všechny pokusy likvidovat pozorný Trvaj. Navíc se Znojmo výrazně zlepšilo při hře v oslabení, kdy se mu dařilo držet soupeře daleko od své branky.

Vlastní chybou však Orli nabídli soupeři snížit. Za špatné střídání hráli domácí hokejisté v oslabení a přesilovku využil Pivko. Ve 29. minutě lehkou střelou mezi chrániče brankáře Trvaje snížil na rozdíl jediné branky. Znojmo pokračovalo v aktivní hře. Ve 37. minutě chyboval Lašák a po Růžičkově přihrávce se sice dostal do šance Selingr, ale pardubický gólman stačil chybu napravit a lapačkou vyrazil střelu nad branku.

Hokejové drama nabídla třetí dvacetiminutovka, do které nastoupili pardubičtí hokejisté se snahou o zvrat. Získali tlak i převahu a ze všech pozic ostřelovali soupeřovu branku. Pozorný Trvaj stačil všechny kotouče pochytat. Znojmo se v poslední třetině dostalo z tlaku pouze na dvě minuty, kdy po faulu brankáře Lašáka hrálo přesilovku.

Snaha pardubického týmu o vyrovnání však ztroskotala na špatné koncovce. V závěru se Znojmo zmohlo na odpor a tři minuty před koncem z protiútoku našel Selingr ideálně Tvrdíka, který střelou do opuštěné branky zajistil Znojmu vítězství. Trenér Říha hned vyzkoušel hru bez brankáře, v níž se už jeho svěřencům nepodařilo vykřesat naději na remízu. Naopak domácí Růžička mohl vítězství definitivně pojistit, ale dvakrát netrefil opuštěnou branku. 

Třinec využil tři přesilovky a srovnal stav série 

Nedisciplinovanost útočníka Stanislava Procházky přišla hokejisty Liberce ve čtvrtém čtvrtfinálovém utkání hodně draho. Tři z jeho čtyř vyloučení Třinec potrestal góly a především účelnými přesilovkami dovedl zápas k pohodovému vítězství 4:1, po němž vyrovnal stav série na 2:2. Liberec od stavu 0:4 už jen šetřil síly na další duely. Utkání nedochytal ani brankář Hnilička, který se na konci druhé části nechal vystřídat Šindelářem.

Domácí mohli být po smolné páteční porážce psychicky na dně, jenže na ledě to vypadalo přesně naopak. Bílé Tygry zkrotili už v první třetině. Pád hostů urychlila série pěti vyloučení, ve kterých Třinec nabyl na síle a vystupňoval svůj tlak. Hnilička v sedmé minutě ještě překazil příležitost Pavelka, ale krátce nato mu pod vyrážečkou proklouzl nevinný bekhendový pokus Korhoně, který se svou střelou zřejmě ani neměl gólové ambice. To byl první a poslední gól, jenž v utkání padl při plném počtu hráčů.

Domácí během 38 sekund zasadili soupeři dokonalý direkt. Hříšník Procházka svým druhým vyloučením připravil domácím půdu pro druhý zásah, o který se během okupování libereckého pásma postaral pohotový Martynek.

Liberecký gólman stejně jako celý tým zjevně nebyl ve své kůži. Puky Hniličkovi padaly, ale za nedůslednou defenzivou i tak stihl zneškodnit ještě další vyloženou šanci Pavelka nebo Štefanky, kterého chybnou rozehrávkou vybídl Zíb.

Hosté měli v utkání jen pár světlých momentů. Kdyby Pabiška ve 23. minutě po slalomu mezi protihráči neminul, mohli Severočeši ještě pomýšlet na zvrat. Ten však kompaktně a obětavě hrající sok nepřipustil. S trpkostí na utkání bude vzpomínat Procházka; jeho třetí vyloučení v utkání ztrestal ze skrumáže před Hniličkou Štefanka a odplatě neunikl ani Procházkův atak na Tesaříka, po kterém liberecký útočník obdržel trest do konce utkání.

V pětiminutové přesilovce pak střelou z voleje po ledě po Koluszově výzvě připojil čtvrtou branku Kroupa. Hnilička ještě tři minuty vydržel v brance, ale pak v jedné z komerčních přestávek přenechal místo Šindelářovi.

Liberec se smířil s porážkou. Hráčům už scházela zarputilost a protrápili se i dvěma dlouhými přesilovkami pět na tři. Čechmánek čisté konto přesto neudržel. Zblízka totiž nedosáhl na Pabiškovu dorážku. Závěr rozkouskovala spousta vyloučení, zápas přišel o náboj i tempo. Týmy pojaly poslední minuty jako přípravu na pondělní střetnutí, v němž budou mít za nerozhodného stavu výhodu domácího prostředí znovu Liberečtí.

Znojemští Orli - Moeller Pardubice 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Mojžíš (A. Padělek), 8. Dopita (M. Růžička), 57. Tvrdík (Selingr) - 29. Pivko (Andrašovský). Rozhodčí: Jebavý, Homola - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. Diváci: 3855. Stav série: 1:3.
Sestavy: Znojmo: Trvaj - Kříž, Jareš, Kotaška, Mojžíš, Švrček, Němeček - Kucharczyk, Dopita, M. Růžička - A. Padělek, Tvrdík, Selingr - Beroun, Haman, Meidl - od 21. min. navíc Vaškovič. Trenéři: Hořava a Votruba.
Pardubice: Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech, M. Šeda - P. Sýkora, Blažek, Hlinka - Čaloun, Pucher, Andrašovský - F. Mrázek, Pivko, Ondřej - Kolář, Koukal, Starý. Trenéři: M. Říha a Rohlík.

Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Korhoň (Kroupa), 9. Martynek (Peterek), 27. Štefanka (Skořepa), 34. Kroupa (Kolusz) - 43. Pabiška (Žabka). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 12:11, navíc Frolo 10 min. - S. Procházka 5 min. a do konce utkání, Žabka do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 4278. Stav série: 2:2 na zápasy.
Sestavy: Třinec: Čechmánek - Tesařík (41. Frühauf), Výtisk, Kroupa, Frolo, D. Seman, Pácal - Kolusz, Štefanka, Skořepa - Korhoň, Polanský, Tomas - Hlouch, Peterek, Martynek - Steber, L. Říha, Pavelek. Trenéři: Juřík, J. Daneček st. a Mach.
Liberec: Hnilička (37. Šindelář) - Moravec, Jiruš, Krstev, Zíb, Žabka, Kočí, Rýgl - Novák, Podkonický, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Tomajko, Šachl, Dušek - O. Hruška, Pabiška, S. Procházka. Trenéři: Paleček, V. Čermák a Kapoun.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Bernard Arnault kupuje fotbalový klub FC Paříž

Bernard Arnault kupuje fotbalový klub FC Paříž

Jeden z nejbohatších lidí na světě Francouz Bernard Arnault kupuje fotbalový klub FC Paříž, který v současnosti vede druhou...

Brankář Oettinger prodloužil v NHL s Dallasem smlouvu o osm let

Brankář Oettinger prodloužil v NHL s Dallasem smlouvu o osm let

Hokejový brankář Jake Oettinger prodloužil s Dallasem smlouvu o osm let. Nový kontrakt mu vynese 66 milionů dolarů (1,5 miliardy...

Stav fotbalisty Kalabišky je velmi dobrý, je na nejlepší cestě k brzkému návratu

Stav fotbalisty Kalabišky je velmi dobrý, je na nejlepší cestě k brzkému návratu

Zdravotní stav pardubického fotbalisty Jana Kalabišky je po srpnové zlomenině lýtkové kosti velmi dobrý. Východočeský klub to...

Mistři světa Perušič a Schweiner stále zvažují svou beachvolejbalovou budoucnost

Mistři světa Perušič a Schweiner stále zvažují svou beachvolejbalovou budoucnost

Mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner stále zvažují, zda budou pokračovat v beachvolejbalové kariéře. Řekli to novinářům...

Zemřela sportovní gymnastka Černá, dosud poslední česká mistryně světa

Zemřela sportovní gymnastka Černá, dosud poslední česká mistryně světa

Ve věku 61 let zemřela v pondělí 30. září po dlouhé nemoci bývalá sportovní gymnastka Věra Černá, mistryně světa ve cvičení na...

Hlasy po utkání fotbalové Evropské ligy Frankfurt - Plzeň (3:3)

Fotbalisté Plzně smazali dvoubrankovou ztrátu a ve Frankfurtu remizovali 3:3

Fotbalisté Plzně na úvod hlavní fáze Evropské ligy smazali ve Frankfurtu dvoubrankovou ztrátu a s vítězem soutěže ze sezony...

Žabiny si po deseti letech zahrají Evropskou ligu, v Szekszárdu zvítězily 80:73

Žabiny si po deseti letech zahrají Evropskou ligu, v Szekszárdu zvítězily 80:73

Basketbalistky Žabin si po deseti letech zahrají Evropskou ligu. V odvetném zápase kvalifikace zvítězily v maďarském Szekszárdu...

Thomasová na úvod play off WNBA dalším triple doublem opět vylepšila rekord

Thomasová na úvod play off WNBA dalším triple doublem opět vylepšila rekord

Bývalá opora USK Praha Alyssa Thomasová předvedla na úvod play off WNBA patnáctý triple double v soutěži, čímž opět vylepšila...

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Češi prohráli v Davis Cupu 0:3 i s Austrálií a čtvrtfinále nezopakují

Čeští tenisté prohráli také vinou zdravotních potíží ve skupinové fázi Davisova poháru dnešní utkání s Austrálií 0:3 na zápasy a...

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Budoucnost českého jezdectví? Marek Pokorný má skvěle našlápnuto

Současný mistr České republiky ve všestrannosti Marek Pokorný to má při otázce na výjimečné koně zatím poměrně jednoduché. Ve své...

Olympijské hry v Paříži - přehled

Olympijské hry v Paříži - přehled sportů a sportovišť

Poprvé od Londýna 2012 a netradičně již po třech letech od posledních olympijských her v Tokiu se největší sportovní akce roku...

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté klesli po Euru v žebříčku FIFA o 13 míst na 47. pozici

Čeští fotbalisté si po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy v Německu pohoršili v žebříčku reprezentací FIFA o 13 míst na...

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Před sto lety získal gymnasta Šupčík pro Československo první zlato z OH

Téměř čtvrt století čekali českoslovenští sportovci na premiérové zlato z olympijských her, než před sto lety v Paříži gymnasta...

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Začíná nový ročník fotbalové ligy, titul obhajuje Sparta, favoritem je Slavia

Po dvouměsíční letní pauze začne v pátek nový ročník první fotbalové ligy. Po dvou mistrovských primátech za sebou bude o vítězný...

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního...

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Siniaková navázala na Krejčíkovou a získala ve Wimbledonu titul ve čtyřhře

Tenistka Kateřina Siniaková získala ve čtyřhře třetí wimbledonský titul a celkově devátou grandslamovou trofej. S Američankou...

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon a napodobila loňský triumf Markéty Vondroušové

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon ve dvouhře. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi